Om de geschiedenis van de wereld in één gebouw te vangen, is veel ruimte nodig. Dat moet LEGO Designer Chris McVeigh gedacht hebben bij het ontwerpen van de grootste set in de Modular Building Collection tot nu toe! Achter de klassieke buitengevel gaat een collectie bijzondere museumstukken schuil, die je kunt bewonderen tijdens een rondleiding van de curator. De beste man lijkt trouwens op iemand met een avontuurlijk verleden… Op 1 december opent het LEGO Icons 10326 Natural History Museum officieel haar deuren. In deze review lees je of het museum een bezoekje waard is.
Het LEGO Icons 10326 Natural History Museum heeft, gevangen in de doos, een mysterieuze uitstraling. Het skelet van een dinosaurus wandelt over straat en verschillende Minifigures lijken daar enigszins van geschrokken. Ook op de achterzijde van de doos blijven de geheimen van het olijfkleurige gebouw grotendeels verborgen. In het rijtje met andere Modular Building staat het museum gehuisvest tussen de LEGO Icons 10312 Jazz Club en LEGO Icons 10297 Boutique Hotel.
De inhoud van de doos bestaat uit 33 genummerde zakjes met steentjes (1 t/m 33), een ongenummerd zakje met zeven witte Plates met een afmeting van 2×16 Studs, één losse donkergrijze Baseplate van 32×32 Studs en één losse donkergrijze Baseplate van 16×32 Studs. In een kartonnen map vind je een dik instructieboek en twee plastic banners die je uit een sheet moet drukken. Er zitten geen stickers in deze set. Alle steentjes die meer detail vereisen, zijn voorzien van een print.
Het totaal aan steentjes komt bij deze set daarmee op 4014. Het natuurhistorisch museum is daarmee de grootste set binnen de modulaire gebouwencollectie. De verkoopadviesprijs voor deze set is €299,99. Dat komt neer op een prijs van €0,07 per onderdeel. Een museumticket is daarmee niet duur, maar wil je de gehele collectie opkopen, dan moet je toch eventjes sparen voor je deze set in huis kunt halen.
De Minifigures
In en rondom het museum vind je zeven Minifigures terug (de twee standbeelden die voor het museum staan niet meegeteld). Ze hebben allen een andere functie en vormen tezamen een gevarieerd geheel dat het museum tot leven brengt. Tijdens het bouwen van de verschillende elementen van het gebouw, zet je tussendoor de Minifigures in elkaar. Dit zorgt voor afwisseling.
De curator is de baas van het museum. Hij beheert de collectie en heeft ook een eigen werkplek in het koepeltje op het dak. Daarover later meer. De man is al op leeftijd en de echte kenners zien in hem een bekend figuur terug uit een klassiek jaren ’90 LEGO thema: Adventurers. Binnen dat thema had hij verschillende namen, maar zijn bekendste naam was Dr. of Professor Kilroy.
Curator Kilroy bekleedt nu dus de hoogste functie in dit prachtige museum en is daarbij passend uitgedost in een mooi geruit donkergrijs jasje en rood vlinderdasje. De keycard die hij bij zich draagt verschaft hem toegang tot alle ruimtes van het gebouw. Zijn dual faceprint geeft een serieuze blik weer en zijn gezicht heeft nog steeds de opvallende baardsnor die we kennen van zijn avonturen.
Volgens de informatie uit het instructieboekje heeft Curator Kilroy prijzen gewonnen voor zijn documentaires, die in LEGO Creator Expert 10232 Palace Cinema worden vertoond.
Het museum kent nog twee stafleden, die beiden in eenzelfde tenue gekleed gaan. Ze dragen lichtblauwe spencers met een naamkaartje, met daaronder een blouse en een stropdas. Zowel de man als de vrouw hebben een verschrikte blik wanneer je het hoofdje draait, wat betekent dat er vreemde dingen in het museum gebeuren! Een van de medewerkers heeft een bezem in de hand, waarmee hij de tentoonstellingszalen (of de stoep) netjes houdt.
Ook de buitenkant van het museumgebouw moet netjes blijven, dus ook een glazenwasser is druk aan het werk om de vele ruitjes glashelder te houden. Hij draagt een blauwe overall en is de enige Minifigure die geen dual faceprint heeft. De achterkant van zijn kale hoofd is zichtbaar doordat hij een koddig petje draagt. Erg schattig! In zijn hand houdt hij een raamwisser.
Drie bezoekers komen de museumcollectie bezichtigen. Een vrouw met een kunstbeen geeft deze set een inclusief tintje. Wel jammer dat er geen invalideningang of lift in het museum is. Met een rolstoel kom je het gebouw niet in. Verder heeft de vrouw een camera bij zich om foto’s te maken van alle mooie museumstukken.
Buiten voert een omaatje koekjes aan de vogels. Ze lijkt daar veel plezier uit te halen, wat te zien is aan de voldane blik van haar tweezijdige hoofdje. Haar haren zijn gekruld in een permanent en ze draagt een ouderwetse spencer met ruitpatroon.
De jongste bezoeker draagt een groene trui met zigzagstrepen. Het is mooi dat het natuurhistorisch museum de jeugd weet aan te spreken met haar tentoonstelling. Ook het jongetje kan verschrikt kijken. Wat is er toch aan de hand daar binnen de muren van het museum? Lees vlug verder over de bouw en de verhaaltjes die deze set rijk is.
De bouw en speelfuncties
Zoals altijd bij modulaire gebouwen, is ook hier de tegelvloer van het LEGO Icons 10326 Natural History Museum opvallend. Deze loopt over vrijwel de hele begane grond en bestaat uit een patroon van Tan en Medium Nougat Tiles, waarbij de donkere terracotta tegels vakjes vormen in een veld van crème. Erg fraai! Het gebouw beslaat zoveel van de Baseplates, dat er aan de achterzijde maar een diepte van drie Studs is vrijgelaten. Langs de stoep stort je bruine aarde. Vrolijke witte bloemetjes vinden hier hun thuis.
Er is direct verwarring en frustratie bij het bouwen van mijn museumset, want er ontbreekt een 2×2 donkergrijze Tile in zakje 2 en helaas tref ik in plaats daarvan een Modified Bar 60478 aan, die helemaal niet in de lijst met onderdelen van deze set voorkomt. Uiteraard is dit een foutje van LEGO, maar natuurlijk niet prettig. Ik heb daarom een opgraving georganiseerd in mijn eigen voorraad voor een vervangend onderdeel, zodat de stoep toch heel gemaakt kon worden.
Onder de museumvloer schuilen meer geheimen. Een verzameling oude botten ligt verstopt in de aarde en is helaas nog onontdekt door de archeologen van het museum. Ook een stuk kaas ligt verborgen onder de tegels. Waar is het muisje gebleven? Er is meer zoek in deze set dan alleen een steentje. Nog een raadsel ontstaat wanneer er scherven op de vloer liggen, vermoedelijk van een duur expositie-object dat per ongeluk stuk is gevallen. Een plakkerige donut ligt verloren op een bankje. Deze doet denken aan LEGO Icons 10278 Police Station. Is er hier een boef aan het werk? Er zijn nog een aantal van dit soort verwijzingen naar andere sets uit het Modular Buildings Collection achtergelaten.
Naarmate je het museum – met behulp van de curator – verkent, worden de details van het gebouw steeds verder zichtbaar. Het is een oud pand met hoge ramen en klassieke bouwelementen. Aan weerszijden van de trap staan twee marmeren sokkels, die de gigantische zuilen ondersteunen waar het dak op stut. Zoals de bouwstijlen van weleer, zit het geheel technisch vernuftig in elkaar. Met behulp van Brackets en Tiles is er veel structuur in de voeten van de zuilen aangebracht.
De zuilen lopen over de gehele voorgevel omhoog richting het overhangende dak. Dit geeft echt een WAUW-effect! Het ontwerp is werkelijk ingenieus en het eindresultaat is zeer mooi. De architraaf bovenaan – het bovenste gedeelte van de zuil, direct onder het dak – is van het Ionische type. Deze zuilen hebben kenmerkende krullen aan weerszijden. Bovenop de uitstekende dakrand rust een timpaan, een driehoekig gevelveld, versierd met krullen en reliëf. Het klassieke uiterlijk van het museumgebouw komt indrukwekkend over en is door deze witte accenten minder duister dan verwacht.
De rest van het natuurhistorisch museum heeft gedempte kleuren, hier en daar onderbroken door een stootlijst. Het onderste deel van het gebouw is opgetrokken uit Dark Tan in een recht verband geplaatst metselwerk. De raamlijsten in Tan zijn mooi van vorm en zorgen voor in het oog springende hoge ramen. Vanaf ongeveer een kwart van de hoogte van het gebouw begint het olijfgroen.
Door de symmetrie van het museum bouw je sommige elementen dubbel, viervoudig of zelfs acht keer. Dat is niet echt storend, want het eindresultaat wordt juist daardoor rustig en klassiek, passend bij een natuurhistorisch museum. De entree in het midden is uitnodigend. Mocht er nog twijfel bestaan, de geprinte Tile boven de ingang toont het woord “MUSEUM”. Er zit veel glas in de deuren, langszij steken lampjes uit de muur en naast de toegangstrap voorzien zwarte relingen in een mooi detail. Kom maar binnen en bekijk al het moois dat het museum te bieden heeft!
De vloer van de begane grond is deels verhoogd en de trappen leiden je bij binnenkomst naar de cadeauwinkel, die direct in het voorportaal van het museum is gevestigd. Je koopt hier figuren, mokken en boeken of natuurlijk een museumticket aan de kassa. Het oog van de curator valt op een mooi vergrootglas aan de muur…
De museumstukken zijn de interessantste objecten die je in het museum aan zult treffen. Het gebouw is opgedeeld in meerdere vleugels, gescheiden door boogconstructies, en elke vleugel heeft zijn eigen thema. De rechtervleugel op de begane grond geeft je een tour door de prehistorie. Op witte sokkels zijn overblijfselen uit die tijd tentoongesteld, onder andere de schedel van een sabeltandtijger, versteende dinopoep onder een stolp en een ammonietfossiel, gemaakt van een zweep. Dat is nog eens interessante NPU (Nice Parts Usage)!
In het midden van de ruimte staat het meest indrukwekkende object van het hele museum: een Brachiosaurus-skelet. Deze dinosaurus steekt met zijn lange nek door een opening in het plafond naar de tweede verdieping. Zijn ribben zijn gemaakt van banaantjes. Hadden ze die al in de prehistorie? Erg leuk gevonden! Je plaatst hem losjes op zijn plek in het museum en kunt hem ook weer makkelijk eruit halen, om even de benen te laten strekken.
De linkervleugel bevat wat diversere objecten. Je vindt er een model van een vulkaan, een collectie geologische vondsten (kwarts, geodes en stalagmieten), een grappig bedachte kaart met een doorsnede van de aarde, maar ook twee oudheidkundige vazen, gemaakt door de kunstenaar die boven het LEGO Creator Expert 10243 Parisian Restaurant woont. Zo is er weer een link gemaakt met een andere Modular Buildings set.
Achterin het museum zijn enkele kleine ruimtes verstopt. Het kleinste kamertje biedt plek aan de wc, een alom vertegenwoordigd stuk porselein in de recentere LEGO sets. De wc-rol is gelukkig op de juiste manier opgehangen! Het andere kamertje is verboden voor onbevoegden. Hier wordt onderzoek gedaan, te zien aan de microscoop en het petrischaaltje op het tafeltje. Aan de muur hangen nog een stel botten en een klok.
Via de achterdeur kom je in het steegje achter het museum uit. Hoewel gesloten voor het publiek, weerspiegelt deze geheime achteringang de hoofdingang. Ook hier is namelijk versiering aangebracht in de vorm van een timpaan en zuilen. Een lekkende regenpijp zorgt voor een plasje water op het asfalt, waardoor een plantje is gaan groeien. Overal op de wereld kan zo leven ontstaan.
De klassieke schoonheid van de achterdeur staat in sterk contrast met een vuilnisbak waar een groot bot uit steekt. Een Franse bulldog of pug heeft zijn zinnen erop gezet. Het hondje is schattig en heeft de opvallende grijns van zo’n eigenwijze mopshond.
De trap die naar de eerste verdieping leidt, is ontzettend gaaf bedacht door de ontwerpers van dit museum! Het is een constructie van Slopes, die je normaal gebruikt voor daken, met een zwarte reling ernaast. De trap is precies zo geplaatst, dat de treden een hoek van 90 graden met de vloer maken.
De eerste etage is wat leger dan de vorige verdieping en geeft een ruimtelijk gevoel. In het middelste ronde deel is een model geplaatst van het zonnestelsel, met daarin alle planeten, die rond de zon draaien: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. (Nee, Pluto is geen planeet, maar de naam van een Disney-hond én van een dwergplaneet die helaas niet meer mee telt).
In de rechtervleugel staat de geschiedenis van de Minifigure centraal. Er staan drie modellen van klassieke LEGO thema’s ter display: een piratenschip, een schuilplaats van de Forestmen en het beroemde Yellow Castle. Erboven hangen hoofddeksels van de Minifigures die je in deze werelden kon aantreffen. Erg leuk gedaan!
De linkervleugel is voorbehouden aan de toekomst en bevat een ruimte-expositie. Er staan sokkels met daarop de LEGO 483 Alpha-1 Rocket Base, een diorama van de LEGO 497 Galaxy Explorer en een model van een stuk meteoriet. Het grijsblauwe kleurenpalet verwijst natuurlijk naar het Classic Space thema. Een grote kaart van de aarde (meer gelijkend op het continent van Noord- en Zuid-Amerika dan Europa/Azië) toont de verwachte baan van een nieuwe raket en er hangt ook nog een telescoop aan de muur.
Alleen de curator mag de tweede trapgang beklimmen naar de zolderverdieping. Deze is afgesloten met een hekje. De identieke trappen zien er zo boven elkaar erg gaaf uit, echt een trappenhuis. Via een plat bevestigde deur die lijkt op een zolderluik, kom je op het dak, waar een korte wandeling naar het werkkamertje van de curator leidt. Het dak van het natuurhistorisch museum is donkergrijs van kleur, bestaat voornamelijk uit Tiles en Slopes en is versierd met allerlei ornamenten.
Aan de voorkant van het dak plaats je grappige miniatuurbeeldjes aan weerszijden in een geboogde nis. De vele Slopes en torentjes zorgen voor de nodige waterafvoer. Opvallend in het dak zijn de grote gebogen atriumramen van glas. Het klikken van de ruitjes in de frames wordt wat repetitief tijdens het bouwproces, maar het eindresultaat is wel erg mooi. Door het vele glas kan het daglicht – of het maanlicht – vanaf het dak via de openingen in de verdiepingen helemaal omlaag vallen en zelfs de exposities op de begane grond verlichten. Wanneer je de dakconstructie op de andere twee etages klikt en het past precies, geeft dat een spectaculair eindresultaat. Alles komt perfect samen in dit museum.
Aan de achterkant van het dak staat de telescoop van de curator waarmee hij naar de sterren kan turen, maar in zijn kantoortje tref je nog veel meer interessante objecten aan. Het opvallende koepeltje in het midden van het dak biedt gek genoeg veel plek voor zo’n kleine ruimte. Rollen manuscripten zitten ingeklemd naast een vol bureau. Er staat een rijtje boeken tussen goudkleurige boekensteunen. Een typemachine, landkaart en kompas duiden op de avontuurlijke aard van Curator Kilroy. Op de planken vloer staat een plantje onder een stolp. Dit alles wordt verlicht door een schattig donkerrood schemerlampje.
Ronde Curved Slopes vormen tezamen de gladde buitenkant van het koepeltje waarin het kantoortje is gevestigd. Bovenop is een dakraampje ingebouwd, waardoor de curator wat frisse lucht binnen kan laten in zijn tiny office. Zo wordt hij nog net niet claustrofobisch. Dit bouwwerkje voelt zeer vernuftig aan en de bouwtechnieken zijn eenvoudig doch effectief.
Wanneer je denkt dat het museum zo compleet is en officieel geopend kan worden, heb je het mis. De laatste stap van het instructieboekje geeft nog net iets extra’s aan het museumgebouw, waardoor het nog meer tot leven komt.
Voor een van de ramen aan de linkerzijde staat een glazenwasser op zijn gevellift. Een emmer water, gemorste druppels en het bedieningspaneel zijn leuke details van deze stellage, die hoofdzakelijk gemaakt is van treinhekjes. Persoonlijk heb ik zo mijn twijfels of het toevoegen van de glazenwasser geen afbreuk doet aan de schoonheid van het oude, klassieke museumgebouw. Desalniettemin is het een leuk detail dat extra speelmogelijkheden biedt.
Het aangezicht van het natuurhistorisch museum wordt nog kleurrijker door de plastic banners “Explore the Future” en “Go back in Time”, die elk een raam verduisteren. De bloemperken kleed je verder aan met het poten van bijzondere exotische planten – gemaakt met het nieuwe varen-onderdeel dat erg veelzijdig blijkt en in vele sets terug te vinden is. Twee standbeelden in lichtgrijs van een man en een vrouw, compleet met geprinte torso met plooien, maken de perken compleet. Daaromheen installeer je een hekwerk van zwarte harpoenen, waardoor de klassieke uitstraling van het museum verder versterkt wordt.
De prachtige roze en witte bloesems van een kersenbloesemboom steken zacht af tegen de voorgevel van het museum. Hiermee wordt het kleurenpalet nog levendiger en het karakter van het statige museum meer organisch. De bloemetjes waaien over de stoep en de museummedewerkers moeten alle bezems uit de kast halen om het trottoir schoon te vegen.
Niet alleen de beplanting zorgt voor een uitdaging. Het mopshondje is erin geslaagd om het bot uit de vuilnisbak te vissen en wordt nu achtervolgd door de museumstaf. Met behulp van een paar steentjes uit de vuilnisbak kun je deze scène perfect positioneren. Het geeft inspiratie voor het verzinnen van je eigen verhaaltjes.
Conclusie
Ik vermoed dat Indiana Jones graag in dit LEGO Icons 10326 Natural History Museum zou willen rondwaren, ook al komt die Minifigure uit een ander thema. Wat een prachtbouwwerk heeft LEGO dit keer neergezet in de Modular Building Collection! Het gebouw ademt de sfeer van weleer, met haar statige bouwelementen, prachtig kleurenspectrum en klassieke touch. De doos doet deze set geen recht, want wanneer je het museum daadwerkelijk zelf gebouwd hebt, ziet het bouwwerk er veel indrukwekkender en kleurrijker uit.
De Minifigures zijn goed gekozen, met een perfecte verdeling tussen museumpersoneel en bezoekers. Ze hebben genoeg karakter om de hoofdpersoon te spelen in vele verhalen. Vooral de glazenwasser en de curator spreken tot de verbeelding. Curator Kilroy en de vele verwijzingen naar andere modulaire sets en oude thema’s doen veronderstellen, dat de designers van het natuurhistorisch museum deze set een speciale plek wilden geven binnen de verzameling modulaire gebouwen. Bovendien heeft deze modulaire gebouwenset de meeste steentjes tot nu toe.
Wanneer ik een set beoordeel, kijk ik altijd naar drie aspecten: esthetiek, bouwtechnieken en speelmogelijkheden. Daar komt eigenlijk ook nog MOC mogelijkheden bij, maar dat is niet allesbepalend voor een bouwset. Het natuurhistorisch museum scoort eigenlijk op alle vlakken uitmuntend. Het gebouw past prachtig in een klassiek of kunstig interieur, de bouwtechnieken zijn voor zowel beginnende als ervaren bouwers interessant en de speelmogelijkheden zijn door de vele details eindeloos. Maar niet alles is pluis in dit museum.
Het ontbreken van een onderdeel in deze set daar gelaten, zijn er ook een paar aspecten die beter uitgewerkt hadden kunnen worden. Zo had de inrichting van het museum completer gekund. Ik mis op de eerste verdieping enkele expositie-stukken in het middengedeelte en aan verlichting is binnen vrijwel niet gedacht. Dat wordt extra bemoeilijkt doordat er een aantal ramen zijn afgedekt met banners en een glazenwasser. Er is een muizenhol met een stuk kaas, verstopt onder de vloer, maar geen muis. Wie zijn er vereeuwigd in de standbeelden? Ook dat blijft een vraag.
Evenwel, ook met al haar geheimen, is dit museum jouw bezoek meer dan waard. Stap een wereld vol oeroude plastic schatten binnen en bouw je een weg door de geschiedenis en de toekomst. Ik zou LEGO Icons 10326 Natural History Museum aan elke AFOL kunnen aanbevelen. Of je nu modulaire gebouwen spaart, houdt van kunst en kitsch, glazenwasser van beroep bent of een dinosaurus in je achtertuin hebt liggen, dit museumgebouw zit vol leuke bouwtechnieken, details en verhaaltjes om je mee te amuseren.
Het natuurhistorisch museum past zonder meer in jouw straatje en hoewel de set €299,99 kost, is dit museumstuk van onschatbare waarde voor jouw LEGO-collectie.
Disclaimer: Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Lees hier meer over onze journalistieke integriteit.