“Yabba dabba doo!” dachten de meeste LEGO fans toen het ingezonden LEGO Ideas The Flintstones van Andrew Clarke de 10.000 supporters wist te bereiken. LEGO was blijkbaar ook overtuigd van de potentie en besloot het als echte set uit te geven. In deze review bespreken we de LEGO Ideas 21316 The Flintstones set en lees je of je er een gay ol’ time aan zult beleven. De set is vanaf 20 februari te koop op LEGO Shop@Home voor LEGO VIP leden en vanaf 1 maart voor de reguliere klanten


LEGO Ideas 21316 The Flintstones

LEGO Ideas 21316 The Flintstones

De doos van de set is de standaard flip-box zoals die bij de meeste LEGO Ideas sets wordt gebruikt. In de doos bevinden zich zes genummerde zakjes met LEGO onderdelen en een instructieboekje. Net als bij de meeste andere LEGO Ideas sets, zijn ook de instructies van The Flintstones extra interessant door de info die wordt vermeldt. Er zijn geen stickers te vinden en dat is altijd een pluspunt te noemen. Met een prijs van €64,99 en 748 onderdelen, komt de gemiddelde prijs per onderdeel uit op €0,09. De set bevat een licentie en unieke prints, en hierdoor is de prijs redelijk te noemen.

LEGO Ideas 21316 The Flintstones - contents

De Minifigures

Hoewel de originele inzending Fred, Wilma, Pebbles, Barney, Betty en Bamm Bamm bevatte, zijn Pebbles en Bamm Bamm niet terug te vinden in de uiteindelijke set. Ditzelfde geldt voor Dino, maar daarover later meer. De vier toegevoegde Minifigures zien er gedetailleerd uit en hebben bijpassende kleding. Hierdoor zijn ze direct herkenbaar. In de originele inzending waren de Minifigs voorzien van een stoffen jurk-element. Hier is niets van terug te vinden en dat is positief te noemen. Deze stoffen elementen staan speelplezier in de weg, kunnen lastig aan te brengen zijn en zien er over het algemeen niet altijd mooi uit. LEGO heeft gekozen voor prints en dat is meer dan voldoende. De prints lopen door aan de zij- en achterkant van de benen.

LEGO Ideas 21316 The Flintstones - Minifigs front LEGO Ideas 21316 The Flintstones - Minifigs back

De hoofdjes hebben eveneens een herkenbare print en zijn uniek voor deze set. Fred en Barney zijn voorzien van een enkele print op het hoofd, de dames daarentegen van dubbelzijdige print. Het is jammer dat de heren maar een enkele uitdrukking hebben gekregen. Heel kenmerkend aan The Flintstones zijn de neuzen van Barney en Fred. LEGO heeft ervoor gekozen de neuzen niet als print op de hoofdjes te drukken, maar als het ware als deukjes in de stoppelbaarden. Dit is een slechte keuze geweest. Buiten het feit dat de neuzen missen, ziet het er ook nog eens raar uit. Nu bevatten LEGO Minifigures over het algemeen geen neus-print – daar is goed mee te leven – maar in dit geval pakt het niet zo goed uit. De neuzen tot daar aan toe, Barney met grote benen is wel een dikke misser. Met name omdat LEGO sinds kort ook 3/4 benen heeft die kunnen buigen. Al zou dit niet de eerste keuze zijn geweest, dan waren de kleine beentjes nog de beste keuze. Barney is te groot in vergelijking met het karakter uit de cartoon. Ondanks deze tekortkomingen zijn het wel mooie Minifigures.

De bouw

De auto van The Flintstones is het eerste wat er te bouwen valt. De auto is een interessant bouwwerk die redelijk snel in elkaar zit. Er worden geen lastige bouwtechnieken gebruikt, maar dat is ook niet nodig. Alles wat je van de auto van The Flintstones verwacht is aanwezig, het enige wat echt mist zijn de gaten waardoor de auto met voeten aangedreven worden. Het doek is een geheel en makkelijk te bevestigen. Bij de originele inzending was het “doek” gemaakt van LEGO steentjes, maar de stoffen variant maakt het geheel wat subtieler. De auto biedt plek aan vier Minifigs en bronto ribs.

LEGO Ideas 21316 The Flintstones - car LEGO Ideas 21316 The Flintstones - car with ribs

Het huis van The Flintstones was is de originele inzending redelijk goed gelukt, maar kwam wat rommelig over. De uiteindelijke set is ook redelijk goed gelukt, maar is iets te strak voor een huis gemaakt van steen. LEGO heeft hun best gedaan het huis zo goed mogelijk na te bouwen met LEGO steentjes en is hier uiteindelijk redelijk in geslaagd. Dit neemt niet weg dat het geen mooi model is om naar te kijken – dat is het zeker – maar de facade is simpelweg te strak. Wat wel goed uit de verf komt, zijn de deur en de twee ramen die het idee geven dat ze uit een rotsblok gehakt zijn. Ook de afgeronde zijkanten van het huis zijn goed gelukt. Het huis is omringt met wat bloemen en planten, een palmboom, wat keien en twee flessen die Fred net aan straat heeft gezet. Het dak en de schoorsteen zijn wel wat rommeliger en dat maakt al veel goed. Het dak is – net als in de originele inzending – een losse module. Ondanks dat het een losse module is, ligt het wel stevig op het huis en zal er niet makkelijk vanaf vallen.

LEGO Ideas 21316 The Flintstones - house LEGO Ideas 21316 The Flintstones - house with roof

De achterkant van het huis is volledig open en bevat twee secties die van een scharnier-element zijn voorzien. Hierdoor is het geheel open te klappen en kan er makkelijker mee gespeeld worden. Hoewel dit een leuke functie is, is het wat onzinnig omdat het dak er al vanaf gehaald kan worden. In het huis zijn enkele van de kenmerkende items te vinden uit de cartoons. Zo is er een ietwat summiere keuken aanwezig, staat de bank waar Fred graag op luiert prominent in de woonkamer, is de van steen gemaakte tv aanwezig, staat er een krat met bowling pins en een bowlingbal in de woonkamer, en er is ook ruimte voor de telefoon. Op de vraag waarom Dino niet in de set zit hebben we geen antwoord, maar LEGO lost het op met een print op een 2×4 tile met daarop een oproep dat Dino vermist wordt. Creatief, maar wellicht niet naar wens van de fans. Uiteindelijk is de binnenkant van het huis voorzien van dat wat nodig is om het een The Flintstones set te laten zijn, maar meer heeft het niet te bieden. Het laatste bouwwerk is de brievenbus van The Flintstones. Dit simpele bouwwerk is voorzien van een print met daarop de naam van het gezin.

LEGO Ideas 21316 The Flintstones - backside overview LEGO Ideas 21316 The Flintstones - telephone

Kritieken die niet meetellen voor de score!

Deze set reviewen is lastig doordat de originele inzending meer omhanden had dan dat LEGO heeft geleverd. De score onderaan deze review is gebaseerd op dat wat de uiteindelijke set te bieden heeft, zonder dat het vergeleken is met het origineel. Desondanks zijn er een aantal punten die benoemt moeten worden. Allereerst de Minifigures. De set is gebaseerd op de allereerste afleveringen van The Flintstones. Hierin kwamen Bamm Bamm en Pebbles niet voor. Dat LEGO de Minifigures niet heeft toegevoegd is om deze reden te begrijpen, maar het LEGO Ideas voorstel bevatte ze wel en dan verwacht je ze ook in de uiteindelijke set terug te vinden. Geen Dino! Wellicht vanwege kostentechnisch aspect achterwege gelaten. Leuk opgelost met een print waarop wordt geïnsinueerd dat Dino vermist wordt, maar dit voelt wat goedkoop aan. De originele inzending bevatte initieel geen Dino, maar is later wel toegevoegd in een update. Ondanks dat het een brick build karakter was, was dit beter geweest dan geen Dino zoals nu het geval is. Geen toevoeging van een “Welcome to Bedrock” bord en een oprit voor de auto, is spijtig te noemen. Dit had de set meer omhanden gegeven en een completer geheel laten worden. Waarom deze keuzes zijn gemaakt is ons niet bekend. Had LEGO trouw gebleven aan het origineel en daar waar de fans voor warmlopen, dan waren enkele aspecten niet weggelaten. Op de redactie hebben we het hier ook even over gehad. We hopen dat dergelijke toevoegingen missen omdat LEGO van plan is van The Flintstones een nieuw thema te maken. We schatten in dat er genoeg fans zijn die een dergelijk thema willen verzamelen. Of dit ook het geval zal zijn is koffiedik kijken, en daar zijn we erg slecht in 😉

Conclusie

LEGO Ideas 21316 The Flintstones - overview

Zonder de set te vergelijken met de originele inzending, is het een redelijk geslaagde set te noemen. Qua bouwplezier zal de set je een uur á anderhalf vermaakt bieden. Het is een leuk setje om te bouwen, bevat geen lastige bouwtechnieken en het geheel zit stevig in elkaar. Door de toevoeging van de auto, het dak wat eraf kan, en het interieur, is er redelijk wat speelplezier te beleven. Echte speelfuncties zijn niet te vinden. Bamm Bamm en Pebbles missen in de set. The Flintstones liefhebbers zullen dit snel in de gaten hebben, maar desondanks genoegen nemen met de vier hoofdpersonages. Dino die niet aanwezig is is opvallend en uiteindelijk een gemis. De Minifigures zijn voorzien van de details die ze nodig hebben. Hier heeft LEGO goed werk geleverd. Enkel de gezichten van Fred en Barney, en de benen van Barney komen niet goed uit de verf. Met name over de benen van Barney had beter nagedacht moeten worden. De prijs/kwaliteit van de set is redelijk te noemen. De prints zijn in orde – je krijgt er een leuke set voor terug – maar de invloed van een licentie is aanwezig. Daarnaast wordt er veel licht blauw-grijs gebruikt. Niets mis mee, maar deze kleur is er in overvloed en kostentechnisch goedkoop om te produceren. Neem je genoegen met de mindere aspecten van de set, dan haal je met de LEGO Ideas 21316 The Flintstones een tof setje in huis. Ben je toch wat kritisch aangelegd en wil je echt waar voor je geld, dan is het advies even te wachten op een aanbieding.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. LEGO, noch medewerkers van, hebben op geen enkele invloed op de uitslag van de review en onze conclusie.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?