Het leek bijna een grap, maar sinds 1 april is de LEGO Ideas 21317 Steamboat Willie te koop. Met vaart gingen we naar de LEGO Store om een exemplaar in handen te krijgen en aan een review te onderwerpen. Wat we van deze set vinden, lees je in deze review.


LEGO Ideas 21317 Steamboat Willie

LEGO Ideas 21317 doos

De doos van de set is de standaard flip-box zoals die bij de meeste LEGO Ideas sets wordt gebruikt. Een extra toets is dat de naam ‘Mickey Mouse’ in reliëf staat. In de doos bevinden zich zeven genummerde zakjes met LEGO onderdelen, twee losse voorsteven-onderdelen en een instructieboekje. Zoals regelmatig te zien is met Ideas sets, is dat er geen stickervel aanwezig is en extra details vertrouwen op een print. Met een prijs van €89,99 en 751 onderdelen, komt de gemiddelde prijs per onderdeel uit op €0,12. De prijs is aan de hogere kant maar te overzien door de licentie, prints en aanwezigheid van grotere onderdelen.

LEGO Ideas 21317 inhoud doos

De Minifigures

LEGO Ideas 21317 Minifigures

De set bevat in tegenstelling tot de originele inzending op LEGO Ideas twee Minifiguren. Naast de aanwezigheid van Mickey Mouse, is Minnie Mouse ook toegevoegd. De figuurtjes zijn in het algemeen simpel te noemen maar weten ook te verrassen. Ze bevatten dual-moulded beentjes en er zijn verschillende onderdelen afgewerkt met met chroomkleur.

LEGO Ideas 21317 Minifigures

Hierdoor krijgen de Minifigs een extra tint dat hen visueel toch interessanter maakt. Minnie krijgt als accessoire een exclusieve gitaar en geprinte tegel met de muzieknoten. De hoofddeksels zijn speciaal voor deze set ontworpen en weten hierdoor de Minifigs af te werken.

De bouw

LEGO Ideas 21317 Minifigures

Het eerste onderdeel dat wordt gebouwd is een stand voor bij de Minifigs. Dit is het simpelste deel van de set en vraagt enkel het op elkaar plaatsen van onderdelen. De stand kan op twee manieren gebruikt worden. Enerzijds dient het om Mickey en Minnie Mouse op te plaatsen, anderzijds als stand ter ere van het negentig jarige bestaan van Mickey. Hierop is het welbekende hoofdje van de Mouse te zien samen met een geprinte tegel voor het jaartal. Tussen de twee verschillende standen kan makkelijk gewisseld worden door de steun weg te halen.

LEGO Ideas 21317 Mouse display

Het bouwen van de stoomboot begint bij de fundamenten. De boot wordt gebouwd omheen een compact technisch geraamte. Het geraamte bevat het systeem dat voor de beweging van de stoompijpen en schoepenraderen zorgen. Daar waar de stoomboot weinig te bieden heeft aan kleuren is het geraamte een waar kleurenfestijn. De voor- en achterkant van de boot worden geheel onverwacht, omgekeerd en door Ballpoints aan de romp bevestigd.

LEGO Ideas 21317 boeg en techniek

LEGO Ideas 21317 boeg en techniek

Door het veelvuldig gebruik van witte en zwarte onderdelen is de bouw wat saai te noemen. Dit geldt ook deels voor de bouwtechnieken die voor de opbouw van de boot zorgen. Maar goed, afwijken van het bronmateriaal is in dit geval onmogelijk. De bouw van de boeg met daarin de verwerkte technieken voor de speelfuncties maakt veel goed.

LEGO Ideas 21317 vooraanzicht LEGO Ideas 21317 zijaanzicht LEGO Ideas 21317 achteraanzicht

De schaal van de set is vergroot tegenover de originele inzending, en zijn speelfuncties toegevoegd. Onderaan de stoomboot bevinden zich wielen die ervoor zorgen dat het mechanisch gedeelte in gang gezet wordt. Door de boot voorruit te duwen worden de stoompijpen en de schoepenraderen in beweging gezet. De overbrenging gebeurd vlekkeloos en zonder enkele hapering. Er zijn nog extra speelfuncties zoals een beweegbaar roer, de welbekende aardappelkrat en de takel kan bediend worden. Een leuke toevoeging is de papegaai van Mickey. Dit diertje is exclusief gemaakt voor deze set.

Conclusie

LEGO Ideas 21317 conclusie

De LEGO Ideas 21317 Steamboat Willie mag op het gebied van kleuren erg somber ogen, maar weet het bronmateriaal goed te benaderen. Het was dan ook een grote verrassing om in het geraamte een festijn aan kleuren te vinden. Het is zelf bijna jammer te noemen dat deze volledig verstopt wordt. Het geraamte was het meest interessante deel van de set door het gebruik van verschillende bouwtechnieken. De afwerking van het schip is voor de rest ietwat eentonig te noemen. Speelfuncties mochten zeker niet ontbreken en de bewegende stoompijpen en schoepenraderen werken vlekkeloos. De Minifigs die in deze set te vinden zijn ogen wederom somber, maar zijn goed afgewerkt. Het vele chroom zorgt voor een mooie verschijning. Enkel de prijs blijft een moeilijk punt. Rekening houdende met de licentie, prints, Minifiguren en onderdelen is de set nog steeds iets te hoog geprijsd. Los hiervan krijg je een set die voor elke Mickey- en/of Disney-fan gesmaakt kan worden.

Leuk om te weten: LEGO heeft een fout gemaakt met de nummering van de set. Dit is de 25e LEGO Ideas set die uitgebracht is, de dozen die nu verkocht worden bevat nummer 24. dit nummer is die van The Flintstones. LEGO gaat dit aanpassen. Ben je een verzamelaar, dan is het wellicht leuk om de beide versies in je verzameling te hebben. Laat het weten of je nummer 24 of 25 hebt met #clubvan24 in een reactie onder dit artikel of via social media.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?