Vanaf 1 februari is de nieuwste LEGO Ideas set te koop via LEGO. We hebben de set alvast toegestuurd gekregen voor een review. Benieuwd wat je van de LEGO Ideas 21321 International Space Station kunt verwachten? Lees dan snel verder.

LEGO Ideas 21321 International Space Station

LEGO Ideas 21321 International Space Station

De inhoud van de doos bestaat uit zes genummerde zakjes met bouwsteentjes en een instructieboek. Het instructieboek bevat traditiegetrouw informatie over de designers, het LEGO-model en in dit geval het International Space Station. Met een verkoopadviesprijs van €74,99 en 864 onderdelen, is de gemiddelde prijs per onderdeel €0,09. Een normale prijs voor een set van dit formaat.

LEGO Ideas 21321 International Space Station

LEGO heeft geen Minifigures toegevoegd. In plaats daarvan krijg je twee Microfigures van een astronaut. Ondanks hun kleine formaat is het LEGO gelukt om ze van een print te voorzien. De print is bij beide astronauten gelijk. Er is als reserve nog een derde toegevoegd.

LEGO Ideas 21321 International Space Station

TIP: We raden het ten zeerste aan om de zonnepanelen van stap zes als eerste te bouwen. Doordat de zonnepanelen identiek zijn, is het een repetitief werkje. Door deze panelen eerst te bouwen, houd je het interessant.

De bouw van het ISS (International Space Station) begint met de Space Shuttle, een capsule en een Soyuz-capsule. Gezien het formaat hoef je qua bouw geen bijzonderheden te verwachten. Na de bouw van de ruimtevaartuigen is het de beurt aan de standaard. Hiervoor worden er Technic en reguliere LEGO-onderdelen gebruikt. De standaard biedt plek voor het ISS, maar ook voor de Space Shuttle, de capsule en de twee astronaut Microfigures. Hierdoor kan het complete model zonder problemen een prominent plekje in huis krijgen.

LEGO Ideas 21321 International Space Station

Het bouwen van het International Space Station gebeurt in vier stappen. Allereerst wordt de basis gebouwd die vervolgens op de standaard wordt geplaatst (in feite zijn dit de Truss-onderdelen, maar voor het gemak noemen we het de basis). Van hieruit voeg je gaandeweg diverse modules en onderdelen toe. Het voordeel is dat het model langzamerhand tot leven komt en niet in de weg ligt tijdens het bouwen. Daarnaast is het ISS in de loop der jaren voorzien van talrijke modules (ruim 40), die tezamen verantwoordelijk zijn voor de huidige vorm van het ruimtestation. Dat je dit deels met LEGO op dezelfde manier samenstelt, maakt de bouw leuker.

LEGO Ideas 21321 International Space Station LEGO Ideas 21321 International Space Station

Het ISS is een enorm bouwwerk. LEGO heeft geprobeerd dit te vertalen naar een LEGO-set. Daardoor is het een Microbuild geworden die er desondanks indrukwekkend uitziet. De vele modules dat het echte ruimtestation rijk is, zijn ook in het LEGO-model terug te vinden. Er lijkt aan alles te zijn gedacht. De bouw is doorgaans interessant en enkel de bouw van de Truss-segmenten en de zonnepanelen is steeds hetzelfde. Bij de Truss-segmenten valt het nagenoeg niet op, maar bij de zonnepanelen des te meer. Het is aan te raden de zonnepanelen eerst te bouwen, voordat je begint aan de rest van het ruimtestation.

LEGO Ideas 21321 International Space Station LEGO Ideas 21321 International Space Station LEGO Ideas 21321 International Space Station

LEGO Ideas 21321 International Space Station

Doordat het een Microbuild is, zijn enkele details wat afgevlakt. Niet dat het erg is, want er valt genoeg te zien en te bouwen. Daarnaast kunnen diverse elementen bewogen worden. Zodoende kan de Canadarm2 uitklappen, zijn de zonnepanelen te draaien en kunnen delen van het ISS losgekoppeld worden. De set is niet bedoeld om mee te spelen, maar het is wel prettig dat er diverse mogelijkheden zijn qua positionering zodra de set ter display staat. Zorg wel voor genoeg ruimte, want het mag dan niet een heel grote set zijn, het neemt behoorlijk wat ruimte in. De toegevoegde Space Shuttle is op geen enkele wijze aan het ISS te koppelen. In het instructieboekje wordt wel de indruk gewekt dat dit kan, maar de realiteit is anders. Dit is spijtig, want de mogelijkheid tot het koppelen van de Space Shuttle is geen overbodige luxe.

LEGO Ideas 21321 International Space Station

LEGO Ideas 21321 International Space Station LEGO Ideas 21321 International Space Station Er zijn geen stickers toegevoegd. LEGO heeft alle onderdelen die wat meer detail kunnen gebruiken, voorzien van een print. Zelfs de plaque op de standaard is een print. Dit maakt de set extra aantrekkelijk, met name als je niet zo’n fan bent van stickers. De prints zien er netjes afgewerkt uit. Bij het model dat wij hebben staan, hebben we geen afwijkingen kunnen ontdekken.

Conclusie

LEGO Ideas 21321 International Space Station De LEGO Ideas 21321 International Space Station is een indrukwekkende set die met name voor liefhebbers van de ruimtevaart interessant is. Prijstechnisch zit het snor, met name als er gekeken wordt naar de hoeveelheid onderdelen met print. De bouw is interessant, maar niet enorm uitdagend. Verwacht daarom geen wonderen. Hoewel het geen speelfuncties zijn, zijn er diverse mogelijkheden tot het positioneren van bepaalde onderdelen. Dit zorgt met name voor afwisseling als de set ter display staat. Het is een gemiste kans dat de Space Shuttle niet aan het ruimtestation gekoppeld kan worden. Daarnaast is het bouwen van de zonnepanelen eentonig. Dit is onoverkomelijk, maar kan het bouwplezier wat drukken. Bouw ze daarom ook als eerst in plaats van op het laatst. Al met al is het een indrukwekkende set die genoeg te bieden heeft en met name geschikt is voor liefhebbers van de ruimtevaart. Heb je hier niets mee, dan kun je de set met een gerust hart laten voor wat het is.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloed onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar.


N.B. vanaf heden tot ergens begin 2020, zullen wij onze reviews tijdelijk niet meer voorzien van een cijfer of plus- en/of minpunten. Alle reviews die we tot nu al hebben geschreven waarin wel een score wordt gegeven, zullen voor nu een score behouden. Dit heeft te maken met aanpassingen die we door gaan voeren bij het introduceren van Bouwsteentjes.info 3.0. De release van de nieuwe website staat gepland voor het eerste kwartaal van 2020.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?