Lang, lang geleden werkte er een beroemde edelsmid aan allerhande wapens. Hij werd door ridders en koningen geroemd om zijn zwaarden en harnassen. Na lang wachten, mochten wij eindelijk een kijkje nemen in de werkplaats van de LEGO Ideas 21325 Medieval Blacksmith. Was dit bezoekje het wachten waard? Dat en meer ontdek je in deze review.


LEGO Ideas 21325 Medieval Blacksmith

Het arsenaal aan materialen dat de edelsmid voor zijn woning nodig heeft, ligt opgeslagen in een LEGO Ideas doos. Er zijn in totaal 2164 onderdelen nodig om de werkplaats en het woonhuis van de Blacksmith te bouwen. De bouwvergunning kost slechts €169,99 en daarmee komt de prijs per onderdeel uit op €0,08. Voordat de bouwvakkers aan de slag kunnen, is het tijd om kennis te maken met de bewoners van het pand.


De Minifigures


De hoofdrolspeler van dit avontuur is de Blacksmith. Als je hem even niet kunt vinden, is hij druk in de weer met metalen en andere grondstoffen in zijn werkplaats. Hij draagt een bruine, lederen schort om zijn kleding tijdens het werk te beschermen. Deze is zowel aan de voor- als achterkant voorzien van de nodige details. Het is jammer dat hij zijn baard heeft laten staan, want zo zie je zijn ijverige gezichtsuitdrukking tijdens de noeste arbeid niet. De vrouw – een zeer fanatieke boogschutter – kent ook twee gezichtsuitdrukkingen. Een serieuze en een ander waarop ze een oogje toeknijpt. Waarschijnlijk om haar doel goed in het vizier te houden. Ze draagt een groen hesje dat ook al eens gedragen is door een vrouwelijke piraat in Pirates of Barracuda Bay. Ze is uitgerust met pijlen en een boog.

LEGO Ideas 21325 Medieval Blacksmith LEGO Ideas 21325 Medieval Blacksmith

De vaste klanten van de Blacksmith zijn de Black Falcon Knights. Voor het eerst sinds 1992 maken ze hun opwachting in een LEGO set. Speciaal voor deze gelegenheid zijn ze helemaal in het nieuwe gestoken. Ze dragen beiden een maliënkolder met daarover een shirt met het embleem van hun ridderorde. Om hun middel dragen ze een lederen riem en ze hebben een grijze broek aan. De vrouw heeft een lans bij zich, de oudere man een schild en een zwaard. Het harnas dat de vrouw draagt is nieuw – zojuist gesmeden door de Blacksmith; het harnas van de man hebben we al in andere sets gezien.

LEGO Ideas 21325 Medieval Blacksmith LEGO Ideas 21325 Medieval Blacksmith

De bouw en speelfuncties


Het perceel – dat aan de rand van een middeleeuws dorpje ligt – is flink begroeid en heeft iets weg van de ondergrond van LEGO Harry Potter 75980 Attack on the Burrow. Het is belangrijk dat de bouwvakkers goed opletten hoe ze de Plates en andere onderdelen met elkaar verbinden. Een kleine misstap kan ertoe leiden dat de fundering in de vorm van een 16×16 Plate niet goed geplaatst kan worden. Gelukkig ziet de edelsmid er op toe dat alles vlekkeloos verloopt. “Let op”, roept de smid. “Sommige bladeren moet je niet op, maar tussen de Studs plaatsen!”

Dat je het ijzer moet smeden wanneer het heet is, weet deze edelsmid als geen ander. Daarom begint de bouw ook met de aanleg van het smidsvuur, de plek waar legendarische zwaarden, schilden en harnassen gesmeden worden. Dankzij de nieuwe rode Lightbrick en de blaasbalg, kan het vuurtje flink heet opgestookt worden en kan de beste man snel weer aan de slag. Om het vuur op gang te krijgen, is er ook hout nodig. Dit ligt in grote getale opgestapeld naast de werkplaats.

LEGO Ideas 21325 Medieval Blacksmith

De begane grond – of gelijkvloers – krijgt nog meer vorm door het plaatsen van bogen aan de zijkant. Het lijkt erop dat de architecten in de Middeleeuwen ook al bekend waren met het werk van J.K. Rowling, want deze bouwtechniek lijkt erg op dat van de Hogwarts Great Hall. Niet zo verwonderlijk, want deze school voor Hekserij en Hocus-Pocus bestaat ook al sinds halverwege de Middeleeuwen. 

Niet alleen de Blacksmith levert maatwerk voor bijvoorbeeld de Black Falcon Knights, maar ook hijzelf wenst hij dat bij de bouw van zijn werkplaats. Daarom is er plaatsgemaakt voor een heuse brickbuild deur. Helaas moeten zijn opdrachtgevers wel bukken om binnen te komen, want het is te laag voor een Minifigure. Of zouden ze dat bewust gedaan hebben. Mensen werden vroeger immers niet zo groot. De begane grond wordt afgemaakt met Tiles op alle hoeken van de werkplaats. Het is een precisiewerkje, maar het geeft het gebouw een herkenbare Middeleeuwse uitstraling. 

LEGO Ideas 21325 Medieval Blacksmith

De edelsmid en zijn vrouw hebben deze plek niet voor niets uitgekozen, er staat namelijk een enorme appelboom in de tuin van de familie. Deze zorgt al jaren voor de lekkerste appeltjes in het dorp. Nu het huis van de dorpssmid er gebouwd wordt, kan zijn vrouw haar hobby naar hartenlust uitoefenen, namelijk boogschieten. De boom zit op een zeer ingenieuze wijze in elkaar. Met de Studs-Not-On-Top (SNOT) techniek wordt er alle kanten op gebouwd om de kromgegroeide boomstam weer te geven. Het is een bouwervaring die blijft boeien. Hoewel de opbouw van de takken met appeltjes een repetitief klusje is, weet LEGO door het gebruik van SNOT-Bricks met takjes en bladeren een zeer goedgevulde boom te creëren, waar de vrouw des huizes graag de appeltjes uit schiet. 

De bouw van de LEGO Ideas 21325 Medieval Blacksmith trekt veel bekijks in het dorp en inwoners willen weten of de edelsmid al weer aan het werk is. Ook de Black Falcon Knights zijn al wezen buurten, maar niemand mag het terrein op. De bouwvakkers zijn veel te druk met de aanleg van de eerste verdieping, de keuken annex living van de familie. De basis voor deze woonlaag is wederom een 16×16 Plate, maar deze wordt net iets anders op de begane grond geplaatst dan je zou vermoeden. En jawel, de woning is geheel modulair, wat veel AFOL zal aanspreken. Samen met de muren, wordt ook de schoorsteen van grijs gesteente gebouwd. Deze komt precies boven het smidsvuur uit en kan zo het huis van de familie verwarmen. 

LEGO Ideas 21325 Medieval Blacksmith

In de keuken vind je – vrijwel vanzelfsprekend – een wijnvat met tap, Want als er niet wordt gewerkt, dan wordt er wel bourgondisch gegeten en gedronken. Het zuurverdiende geld moet natuurlijk rollen. In de keuken komt een 4×4 tafel met daaromheen twee stoelen. Deze zijn opvallend groot en zijn daardoor totaal uit verhouding. Het lijkt een beetje alsof kleinduimpje op bezoek is bij de reus. Nabij de schoorsteen komt natuurlijk de stoof waar het warme eten straks staat te pruttelen.

De muren worden net als in de Middeleeuwen uit allerhande stenen opgebouwd. Het gebeurt (in mijn optiek) niet vaak dat LEGO op deze ‘rommelige’ manier Plates en Bricks door elkaar gebruikt om muren te bouwen. Deze stijl zie je vaker terug bij MOC’s, dan bij officiële sets. Maar het geeft wel goed het authentieke gevoel weer. Ook worden er bijzonder veel SNOT-Bricks gebruikt, waartegen straks de houten balken geplaatst worden. Deze effecten worden pas op het einde goed zichtbaar.

LEGO Ideas 21325 Medieval Blacksmith

Hoewel de architecten toch iets afgeweken zijn van het originele ontwerp, worden er ook in deze versie Tiles en Tiles with Angles gebruikt voor de opbouw van het dak. Met het stukje dak om de schoorsteen, boven het smidsvuur, krijg je alvast een voorproefje. De eerste verdieping wordt  door de noeste arbeiders afgemaakt met een houten stellage aan de buitenzijde – die verstevigd wordt met Reddish Brown Door Frames – en een mooie bruine trap in het huis. Het begint zo langzaamaan op een echt woonhuis te lijken. En de dorpsgenoten van de edelsmid kunnen niet wachten om een kijkje te mogen nemen.

Als de bouwvakkers niet aan het werk zijn, slapen de edelsmid en zijn vrouw in de werkplaats. Er is weinig ruimte om te werken en te leven in zo’n kleine ruimte en dat levert de nodige irritaties op. De meeste appeltjes zijn inmiddels uit de boom geschoten en de oplevering van het huis kan niet snel genoeg gebeuren. Daarom probeert de smid toch wat opdrachten uit te voeren vanuit zijn nieuwe werkplaats. Met het geld dat hij verdient zet hij extra bouwvakkers aan het werk. Dat mag ook wel, want de dakbedekking is een complex klusje. Alle handjes zijn welkom. 

Op de zolder komt het slaapvertrek van de familie. Met Bricks en Slopes worden de puntige gevels vormgegeven. Als tussendoortje wordt een uitstekend raam gebouwd, waar het bureau met schrijfgerei voor gezet wordt. Vanuit het raam kijkt de smid straks uit over zijn groentetuin en een deel van het dorp. In de verte torent het kasteel van de Black Falcon Knight achter de huizen en de bomen uit. Midden in de slaapkamer komt een berenvel te liggen van de beer die zijn vrouw – tijdens één van hun dates – in de bossen geschoten heeft. 

Aan de andere zijde van de slaapkamer staat het bed van het echtpaar. Naast boogschieten, maakt de vrouw des huizes in haar vrije tijd ook quilts. Als het huis straks klaar is, komt haar nieuwste creatie op het bed te liggen. Deze is opgebouwd uit diverse groene 1×1 Tiles. Let goed op waar je deze plaats, want er worden drie kleuren groen gebruikt. Dat is in combinatie met slecht licht en een zwart instructieboek niet altijd goed zichtbaar. 

LEGO Ideas 21325 Medieval Blacksmith

In het midden van de kamer komt een pilaar, waar de bogen op kunnen rusten. De architecten hebben daar bewust voor gekozen, zodat de dakconstructie niet in kan storen. Het geeft tevens de bovenverdieping extra stevigheid. Voordat de dakelementen gebouwd en geplaatst worden, moet het huis van daklijsten voorzien worden. Deze zetten de bouwvakkers vast met LEGO Technic onderdelen. De edelsmid raakte even in paniek van deze constructie. “Hoe moeten nu de dakpannen gelegd worden”, riep hij. Maar de bouwvakkers verzekerde hem dat dit goed zou komen. Met trillende handen keerde hij terug naar zijn werkplaats.

Alle dakelementen zijn opgebouwd uit gestapelde Reddish Brown Plates, met daarop Tiles with Angle in verschillende kleuren blauw. Ze worden afgewisseld met Sand Green Plates. Het dak aan de voorkant van de werkplaats is opgebouwd uit drie delen die met kogelelementen aan elkaar verbonden worden. Op die manier kan de knik – alsof het geheel wat ingezakt is (maar dit is natuurlijk allemaal architectuur) – in het dak gemaakt worden. Het dak wordt in zijn geheel in het frame van de daklijsten gezet en wordt tegengehouden door een L-vormig Wall Element. Maar ook het dakraam en de schoorsteen zorgen ervoor dat het dak op zijn plek blijft zitten. Aan de achterzijde wordt op dezelfde manier een dak gebouwd, maar deze keer uit twee onderdelen. In dit geval wordt het geheel alleen tegengehouden door het Wall Element. Dat betekent dat je het dak gemakkelijk uit kan nemen en bij het interieur kunt. 

LEGO Ideas 21325 Medieval Blacksmith

De Black Falcon Knights hebben de bouw van de LEGO Ideas 21325 Medieval Blacksmith nauwlettend in de gaten gehouden. En zodra de edelsmid zijn deuren heeft geopend, komen ze met paard en wagen naar de werkplaats toe gereden. Het paard is van een nieuw ras, dat we nog niet eerder in de wereld van LEGO hebben gezien. De wagen is een eenvoudig bouwwerkje, maar een leuke toevoeging in het verhaal van de Blacksmith en de Black Falcon Knights. Dat de ridders hun pas gesmede helmen komen ophalen is wel duidelijk, maar hoe het verhaal verder gaat… dat mag je zelf verzinnen. 


Conclusie


Een ding is zeker: de pen is machtiger dan het zwaard. Maar we moeten ons echter wel een beetje wapenen tegen de veel te negatieve reacties die deze officiële uitgave van de Medieval Blacksmith kreeg, zo vlak na de leaks. Veel fans vonden het een teleurstellende weergave van het origineel. Maar is dat ook zo? Tijdens het bouwen van deze set begon mijn AFOL-hart sneller te kloppen. Er lijkt misschien veel verloren te gaan, maar er zit nog zoveel detail in deze set. Elke etage is weer een nieuwe uitdaging. En we moeten niet vergeten dat LEGO een waslijst aan regeltjes heeft waar een set aan moet voldoen. Je wilt immers ook een stevige constructie, een betaalbaar product en ook goed bij alle ruimtes kunnen. Dat is zeker gelukt. 

LEGO Ideas 21325 Medieval Blacksmith

Toch zijn er ook wat minpunten te vinden in deze set. Opmerkelijk bijvoorbeeld is dat de tafel en de stoelen zo groot zijn, en de deur naar de werkplaats daarentegen zo klein. Dat maakt toch wel dat de verhoudingen op sommige punten echt niet kloppen. Het lijkt wel als het groei- en krimpdrankje van Alice in Wonderland geserveerd moet worden om door dit huis te laveren. Maar afgezien van deze minpuntjes, is de LEGO Ideas 21325 Medieval Blacksmith echt in een woord FAN-TAS-TISCH. Hij ziet er visueel aantrekkelijk uit, er wordt een breed scala aan bouwtechnieken gebruikt, het huis is modulair en het geheel komt met een mooie selectie Minifigures. En de kers op de taart is natuurlijk dat er geen enkele sticker in de set te vinden is. 

Dus duik in dit Middeleeuwse sprookje en speel je eigen verhalen. Want er is genoeg te beleven in en om de LEGO Ideas 21325 Medieval Blacksmith.

Productinformatie:

 • Thema: LEGO Ideas
 • Naam set: Medieval Blacksmith
 • Setnummer: 21325
 • Onderdelen: 2164
 • Minifigures: 4
 • Verkoopadviesprijs: €169,99
 • PPP: €0,08
 • Release: Februari 2021
 • Te koop bij: Tijdelijk exclusief te koop via LEGO.com

Productomschrijving:

Neem even afstand van de moderne tijd en bouw dit imposante LEGO® Ideas Middeleeuwse smid (21325) displaymodel. De details van een gebouw met 3 verdiepingen uit de Middeleeuwen zijn prachtig nagemaakt in LEGO stijl. Het dak en de 2 bovenste lagen kunnen eraf, zodat je de volledig uitgeruste slaapkamer en keuken goed kunt bekijken. De werkplaats zit vol items die je ook in een echte middeleeuwse smidse zou tegenkomen. De set beschikt over een gloeiende smeltoven met een LEGO verlichtingssteen, plus een tuin met een bouwbare appelboom en waterput. Minifiguren en meer Er zijn 4 minifiguren om het tafereel tot leven te brengen: een smid, een boogschutter en 2 zwarte valkenridders met 4 zwaarden, 3 schilden en een hellebaard, plus een verstelbaar paard met een wagen, een hond en een boomkikker. Stijlvol geschenk Deze set maakt deel uit van een collectie inspirerende LEGO sets die volwassenen helpen zich op een creatieve manier te ontspannen. Een geweldig cadeau voor jezelf of een dierbare.

 • Leg de architectonische details van een middeleeuwse smidse en woonhuis vast en ga terug in de tijd. Geniet van een moment voor jezelf tijdens het bouwen van dit LEGO® Ideas displaymodel (21325).
 • Inclusief 4 minifiguren: een smid, een boogschutter en 2 zwarte valkenridders met 4 zwaarden, 3 schilden en een hellebaard, plus een verstelbaar paard met een bouwbare wagen en figuren van een hond en een boomkikker.
 • Dit gebouw met 3 verdiepingen heeft een afneembaar dak en je kunt de bovenste 2 verdiepingen eraf halen, zodat je gemakkelijk bij de volledig ingerichte slaapkamer, keuken en werkplaats kunt. De tuin bevat een appelboom en een waterput.
 • De werkplaats zit tot de nok toe vol accessoires zoals gereedschap, steenkool en harnassen. Druk op de blaasbalg om de LEGO® verlichtingssteen in de smeltoven van de smederij te activeren en deze te laten opgloeien.
 • De set is ca. 27 cm hoog, 27 cm breed en 21 cm diep. Een indrukwekkend bouwbaar model om te fotograferen en te delen en een geweldig cadeau voor jezelf of voor een LEGO® fan en hobbyist.
 • Een LR41 knoopcelbatterij is inbegrepen voor de LEGO® verlichtingssteen in deze bouwset voor volwassenen.
 • Dit 2164-delige verzamelmodel bevat een geïllustreerd boekje met informatie over de fan die deze set bedacht heeft en de LEGO® ontwerpers ervan, plus duidelijke instructies zodat zelfs beginnende LEGO bouwers vol vertrouwen kunnen gaan bouwen.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord.

Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. Uiteraard hoeft dit niet enkel negatief te zijn, want ook positieve feedback is belangrijk. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?