Trekt stand-up comedian Jerry Seinfeld nog steeds volle zalen? En is het tijd voor nieuwe, bizarre avonturen van Jerry, George, Elaine en Kramer? Of kunnen de spotlights beter op een andere groep vrienden gericht worden? Chris nam een kijkje op de set van LEGO Ideas 21328 Seinfeld en dat resulteerde in deze review.


De set van Seinfeld kost €79,99 en bestaat uit twee delen: enerzijds het podium waarop Jerry zijn grappen opvoert en anderzijds het appartement waar hij al geruime tijd woont. Samen bestaan deze sets uit 1326 onderdelen. Deze zijn verdeeld over negen genummerde zakjes en een zakje met Plates. Om de set goed aan te kleden met diverse verwijzingen is er ook een stickervel meegeleverd. En natuurlijk een duidelijk instructieboek.


De hoofdrolspelers


Jerry Seinfeld is de ster van het stuk en speelt een uitvergrote versie van zichzelf. Hij observeert de gebeurtenissen in zijn leven met humor en gevatte opmerkingen. Deze zie je terug in de one-man-shows aan het begin van elke aflevering. Zijn Minifigure draagt een blauw overhemd en een zwarte broek, wat een typerende look van Jerry is. Ook zijn iconische kapsel is goed in plastic gegoten.

Elaine Marie Benes is de ex van Jerry en tevens zijn beste vriendin. Ze is een schrijver met een scherpe tong en is niet bang om voor haar mening uit te komen. Ze draagt een zwart jasje met daaronder een roze blouse en een zwarte broek. Deze outfit droeg ze ook tijdens een van de shoots met de cast. In haar handen heeft ze een zak met een goudvis, dit is een verwijzing naar ‘The Parking Garage’. In deze aflevering kunnen onze vrienden hun geparkeerde auto niet vinden en is Elaine bang dat hierdoor haar goudvis dood zal gaan. Het onderdeel dat hiervoor is gebruikt zagen we eerder in de Sesame Street set.

LEGO Ideas 21328 Seinfeld LEGO Ideas 21328 Seinfeld

George Louis Constanza is de beste vriend van Jerry en ze kennen elkaar van school. George heeft weinig geduld en handelt vaak voordat hij denkt, daardoor komt hij in allerlei gekke situaties terecht. Net als zijn personage heeft deze Minifigure een kaal hoofd met haar aan de zijkant. Hij draagt in de serie vaak een rode jas met daaronder een polo of overhemd. Het is dan ook niet zo gek dat LEGO hem deze outfit heeft gegeven. Het is alleen jammer dat de kleur van de jas te felrood is. Verder is een een geslaagde Minifig.

Cosmo Kramer – Deze rasechte optimist is een goede vriend van Jerry en tevens zijn buurman. Hij staat bekend om zijn warrige, hoog opstaande haren en zijn vintage kleding. Wat dat betreft heeft LEGO hem goed vertaald naar een Minifigure. Alleen zijn kapsel ziet er wat netjes uit.

Newman behoort niet tot de vriendengroep, maar is toch een belangrijk personage in de serie. Hij is postbode en woont in hetzelfde appartementencomplex als Jerry en Kramer. Ondanks dat hij Jerry niet kan luchten of zien, maakt hij vaak deel uit van de plannen van Kramer. In de serie heeft Newman een behoorlijke omvang, dat is helaas niet terug te zien in zijn Minifigure. Dat maakt deze toch de minst geslaagde van de vijf. 

LEGO Ideas 21328 Seinfeld LEGO Ideas 21328 Seinfeld

Lights, camera, action!


Jerry Seinfeld is een stand-up comedian en leeft met zijn eigenaardige groep met vrienden in New York. Elke aflevering leidt hij in met een anekdote, waar hij later nog op doorgaat. Dat doet hij op een podium in een comedy club. Daarom mag zijn eigen podium niet ontbreken in deze LEGO-set. Het is een eenvoudig bouwwerkje, maar wel een leuke snack voordat het echte werk begint.

LEGO Ideas 21328 Seinfeld

De echte show speelt zich natuurlijk niet op het podium af, maar op de set. LEGO Fan Designer Brent Waller had met zijn LEGO Ideas project maar één missie: een perfecte versie van het appartement van Jerry Seinfeld maken. En dat is hem gelukt, want de designers van LEGO hebben relatief weinig aan zijn ontwerp veranderd.

De basis van de set is de laminaatvloer van Jerry’s appartement. In seizoen 1 blijkt na een overval dat zijn onderkomen in niet al te beste staat is. En dat zie je onbedoeld ook terug in de Tiles die voor de vloer gebruikt zijn. Op verschillende exemplaren zitten krassen, niet de kwaliteit die we van LEGO gewend zijn (of inmiddels wel). Let op bij het leggen van de vloer: het is vrij eentonig werk, dus je moet goed in de gaten houden waar je bent gebleven.

LEGO Ideas 21328 Seinfeld

Zodra de vloer gelegd is, worden de muurtjes van de hal geplaatst. Daar komt de badkamerdeur en later de fiets (helaas een groene en geen blauwe). Zodra dit gedeelte staat, wordt er een los framewerk gemaakt met scharnieren, Plates en grijze Bricks: dit vormt de lambrisering van de computerkamer. De twee radiatoren worden verticaal gebouwd en horizontaal geplaatst; het is een leuke bouwtechniek. Het framewerk wordt schuin op de vloer geplaatst. 

Zodra de computerkamer vorm krijgt, zijn de eerste verwijzingen naar de tv-serie zichtbaar. Het computerscherm toont ‘Vandelay Industries – Latex Goods’, een fictief bedrijf waar George ooit (episode 3.17) voor ‘solliciteerde’ met alle hilarische gevolgen van dien. En in het raam staat natuurlijk de Commando 8, de air conditioning die Kramer voor Jerry regelde (episode 5.3). Als eenmaal ook de muur van de woonkamer staat, is het tijd om de portretten op de hangen. Een daarvan is die van Uncle Leo, die regelmatig in de serie opduikt.

LEGO Ideas 21328 Seinfeld

De grootste uitdaging voor de Designers was het ontwerp van de rommelige keuken. Ze zijn er goed in geslaagd deze vorm te geven en er een hoop gevarieerde bouwtechnieken in te stoppen. Het keukenblok is een separaat bouwwerk en wordt met behulp van scharnieren op de juiste manier geplaatst. Daarna wordt met de SNOT-techniek de koelkast gebouwd, die vervolgens wordt beplakt met stickers. Deze zitten vol met verwijzingen naar de serie: van het liefkozende ‘Schmoopie’ (verwijzing naar relatie van Jerry en Sheila) tot de menukaart van hun favoriete cafe. En uiteraard de ovenwanten aan de zijkant. 

De magnetron en de gootsteen zijn de volgende toevoegingen aan de keuken, gevolgd door het keukenblok met gasfornuis. Daarna volgen de rommelige keukenkastjes. Het zijn stuk voor stuk afwisselende en leuke bouwwerken en geven de ruimte snel meer sfeer. Naast de keuken komt de deur naar de hal en de deur van het appartement van Kramer. Hiervandaan maakt hij meestal zijn entree op de set.

LEGO Ideas 21328 Seinfeld

Als de set eenmaal staat, wordt hij verder aangekleed met meubels. Van overvolle boekenkasten en side tables, tot de tafel met stoelen en de Sand Green bank waarop onze vrienden vaak zitten. Stuk voor stuk leuke bouwwerkjes. Uiteraard mag de telefoon op de salontafel niet ontbreken. Ook deze speelt een prominente rol in de serie. Zodra de set dressers klaar zijn, kunnen de spots aan en mogen Jerry en zijn vrienden de set betreden. Tijd voor actie!


Conclusie


LEGO Ideas 21328 Seinfeld

Hoewel ik geen fan ben van Seinfeld, was het bouwen van deze set een aangename verrassing. Het bevat een hoop leuke en soms ook verrassende bouwtechnieken, zeker omdat de meeste elementen schuin op de overvloer zijn geplaatst. Dat vraagt toch een bepaalde bouwtechniek en creativiteit. Het is mooi om te zien dat deze 1326 LEGO-onderdelen de set van Seinfeld zeer goed benaderen. 

Voor echte Seinfeld-fans is deze set zeker een feest van herkenning. Zij zullen in een oogopslag zo nog een hoop andere verwijzingen herkennen, maar wellicht zijn ze zich ook beter bewust van de tekortkomingen. Maar hoe het ook zij: het is een leuke set om te bouwen met prima geslaagde minifigures, ook voor mensen die geen liefhebbers van Seinfeld zijn. Alleen zou LEGO toch eens moeten nadenken over hoe ze Minifigures met een gezet postuur kunnen vormgeven. Dat was bij Winnie the Pooh ook al een tekortkoming. Verder is het jammer dat sommige onderdelen al beschadigd uit de doos komen. Maar dat is zo langzamerhand geen verrassing meer.

LEGO Ideas 21328 Seinfeld

Is het tijd voor nieuwe avonturen van Seinfeld en zijn kompanen? Voor het geld hoef je het niet te laten. De gemiddelde prijs per onderdeel is €0,06 en dat valt erg mee. Daarnaast is het een gevarieerd bouwwerk, zijn er voldoende minifigures en staat het leuk naast de andere sets van televisieseries. En wie geen fan was van de afleveringen van Seinfeld, kan nu eindelijk zijn eigen verhaallijnen creëren.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?