De Fender Stratocaster van Tomáš Letenay was vorig jaar de winnaar van de Music to our ears wedstrijd op de LEGO Ideas website. LEGO heeft zijn inzending onder handen genomen en een jaar later ziet de LEGO Ideas 21329 Fender Stratocaster eindelijk zijn levenslicht. Peter is een muziekliefhebber en heeft wel zin in een ferme gitaarsolo. Gaat het Peter lukken of speelt hij een valse noot? Je leest het in deze review!
Voor de 37ste set in het Ideas thema wordt er gebruikt gemaakt van een standaard doos in plaats van een doos welke met een flap hersluitbaar is. Het is jammer dat LEGO blijkbaar een soort van willekeur heeft qua soort doos bij dit thema. De LEGO steentjes zijn verdeeld over twaalf zakjes, die genummerd zijn van één tot en met twaalf, een zakje met de snaren, twee zwarte tubes en het instructieboek. Het boek en de twee stickervellen zijn samengevoegd in een plastic folie.
De set bevat 1074 onderdelen en heeft een LEGO adviesprijs van €99,99. Dit komt neer op 10 cent per onderdeel. Gezien de set een aantal exclusieve onderdelen met print bevat en er speciaal voor deze set een stoffen band is ontworpen, is dit een prima prijs.
De bouw en speelfuncties
De bouw van de set begint met de standaard waarop je de gitaar kan opbergen of tentoonstellen wanneer je hem niet gebruikt. De standaard bestaat voor het grootste deel uit Technic onderdelen en is simpel maar doeltreffend gebouwd. Zodra de gitaar op de standaard geplaatst wordt is het een stabiel geheel. De rubberen onderdelen zorgen ervoor dat de gitaar niet alle kanten uitglijdt en netjes blijft staan.
Na de bouw van de standaard wordt er een begin gemaakt met de Stratocaster. De witte Pickups en bruine fretboard, zijn Tiles die voorzien zijn van een gave print. Natuurlijk mag, net zoals bij de originele Stratocaster, de naam Fender niet ontbreken op de headstock. Het bijzondere is dat deze print op een omgekeerde 1x4x1 Roof Tile is bedrukt. Nadat de basis gebouwd is, dient er een keuze te worden gemaakt tussen het bouwen van een Stratocaster met een rode of zwarte body. Voor deze review is de keuze gevallen op de zwarte uitvoering.
Het bouwen van de gitaar is één grote variatie van SNOT technieken, waardoor de bouw bijzonder onderhoudend is en nergens verveelt. Dit is tot het moment waarop de snaren geïnstalleerd dienen te worden. Bij dit gedeelte moet je goed opletten dat de snaren in de juiste volgorde neergelegd worden. Als dit niet secuur gedaan wordt, dan krijg je problemen bij het plaatsen van de snaren op de headstock en kun je weer vanaf het begin af aan opnieuw beginnen. Onder het motto drie keer is scheepsrecht en een half uur verder, is het toch gelukt!
Volgens de bouwinstructie moeten eerst de snaren aangespannen worden nadat ze zijn aangesloten op de headstock, en nadien moeten op het uiteinde van de snaren grijze ronde 1×1 plates worden geplaatst. Deze stap kan het beste worden omgedraaid. Eerst de ronde 1×1 Plates plaatsen en dan pas de snaren spannen. Door het plaatsen van de Plates heb je meer grip om de snaren te spannen en blijven ze meteen goed strak zitten. Als na het spannen van de snaar de Plate wordt geplaatst, gaat de snaar weer slap hangen en moet hij alsnog een keer aangespannen worden.
Wat opvalt is dat de onderste snaar niet helemaal goed over het freatboard heen loopt. Dit ‘schoonheidsfoutje’ kan opgelost worden door de snaar in plaats van tegen de klok in, met de klok mee op te spannen. Het nadeel hieraan is wel dat de afstanden tussen de snaren niet meer kloppen. De onderste snaar zit dan te dicht tegen de vijfde snaar aan. Dit valt teveel op en zorgt ervoor dat de Stratocaster er minder mooi uit gaat zien.
Nadat de snaren goed zijn afgesteld, is het tijd om de rest van de gitaar te bouwen. Ook hier worden weer de nodige SNOT technieken erop losgelaten. Het resultaat mag er zijn, ondanks de beperkingen die LEGO steentjes met zich meebrengen is de LEGO versie van de Stratocaster meer dan geslaagd. De gitaar is compleet met de zes stemsleutels, Whammy bar, drie draaiknoppen voor het veranderen van het volume en toonsoorten, en de aansluiting waarmee hij aan de versterker gekoppeld kan worden. Een heel mooie toevoeging is de stoffen band die speciaal voor deze set ontworpen is. LEGO heeft een bestaande band van Fender getransformeerd in een gecombineerde LEGO / Fender uitvoering.
De 65 Princeton Reverb versterker lijkt op het eerste oog een saai zwarte kolos, maar niets is minder waar. De binnenkant zit vol met verrassingen. Onderin de versterker zit de Reverb tank gemonteerd, deze zorgt voor het typische galmende effect waar de Fender versterkers bekend om zijn. De ronde luidspreker zit vastgeklemd tussen vier 1×1 ronde Tiles.
Net als bij de echte 65 Princeton Reverb-versterker is de achterkant half open/half dicht. Aan de bovenkant is een serienummer zichtbaar. Dit is waarschijnlijk een datum die een speciale betekenis heeft voor de fan designer Tomáš Letenay. Naast het serienummer bevinden zich de aan/uit knop en een aantal aansluitingen. Via het gat in de midden is de luidspreker nog gedeeltelijk zichtbaar.
Bij het verwijderen van de achterkant, wordt het helemaal inzichtelijk hoeveel oog voor detail LEGO heeft met de binnenkant van de versterker. De reverb tank en luidspreker, zijn op de juiste manier verbonden met de versterker door middel van kabels en de gemonteerde buizen maakt het dat het binnenwerk van de versterker een lust voor het oog is.
Niet alleen de achterkant van de versterker kan je verwijderen, ook de bovenkant kan van de versterker afgenomen worden. Hiermee onthul je het moederbord met de diverse componenten. Het is knap hoe LEGO de weerstanden, condensatoren en alle andere elektronische componenten heeft nagebootst.
Vanaf de voorzijde straalt de versterker één en al nostalgie uit. Op de bovenkant is in het midden het handvat van de 65 Princeton Reverb zichtbaar. De Fender- en Princeton Reverb-amp logo’s zijn stickers. Het effectpedaal, welke aangesloten is op de achterzijde van de versterker, maakt het geheel mooi af.
Alle componenten samen maakt de set tot een indrukwekkende blikvanger. De verhoudingen tussen de versterker en de Stratocaster lijken te kloppen vergeleken met het bronmateriaal. De gitaar heeft een lengte van ongeveer 35cm, hiermee lijkt LEGO de juiste keuze gemaakt te hebben. De gitaar had zeker niet kleiner gemoeten en bij een groter formaat was het waarschijnlijk weer moeilijker geworden om de juiste vormen te creëren.
Conclusie
De LEGO Ideas 21329 Fender Stratocaster is een set die zowel liefhebbers van de Fender Stratocaster als LEGO fans zal bekoren. De keuze tussen een zwarte of rode body is een leuke optie. Op bouwtechnisch gebied bevat de set voldoende uitdaging, waardoor het bouwen op geen enkel moment verveelt. Het plaatsen van de snaren is een klusje waarbij je geduldig te werk moet gaan, omdat je anders opnieuw moet beginnen. Dat de positionering van de onderste snaar ten opzichte van het freatboard niet helemaal klopt mag de pret niet drukken.
Met een gemiddelde van €0,10 per onderdeel haal je een set in huis die als displayset een echte blikvanger is geworden. Het valt LEGO te prijzen dat ze veel aandacht hebben besteed aan de binnenkant van de versterker. Hiermee hebben ze mij positief verrast. Als muziekliefhebber staat deze set momenteel in mijn top vijf van favoriete sets van 2021. Misschien wordt het toch eens tijd dat ik gitaarles ga nemen om te horen hoe een echte Fender Stratocaster klinkt.
Disclaimer
Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.
Geef jouw mening!
Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Als jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.