In de weidse leegte van het IDEAS universum ontstaan met een oerknal regelmatig nieuwe LEGO sets. Richt je blik op het heelal en leer meer over de ruimte met LEGO Ideas 21340 Tales of the Space Age, van de hand van Fan Designer Jan Woźnica. Hij deed mee aan de LEGO Ideas ‘Out of this World’ wedstrijd, waardoor je zijn ontwerp vanaf 8 mei in setvorm met een raket naar jouw huis kunt sturen. Ben je een Very Important space Person? Dan mag je gebruik maken van de snelheid van het licht en kun je deze set al op 5 mei testen. Astronoom Florien nam alvast een kijkje door de telescoop.
Deze LEGO IDEAS set valt direct op door het duidelijke thema: reizen naar de sterren. Tegen het zwart van een vreemd genoeg sterrenloze hemel steken de kleuren van de vier bouwwerken van deze set mooi af op de voorzijde van de doos. Dit contrast maakt de set visueel direct aantrekkelijk. Op de achterkant van de doos vind je wat detailshots, een lifestyle-foto en een schaaldiagram terug.
In de kartonnen ruimtecontainer zitten acht genummerde zakjes (1-8) en een karton met daarin vijf boekjes. Vier daarvan omschrijven de bouwstappen van de vier ruimte-displays en eentje bevat informatie over ruimtereizen, de fan designer en de onderwerpen die zijn afgebeeld, evenals een weergave hoe je die vier bouwwerkjes met elkaar kunt verbinden.
LEGO Ideas 21340 Tales of the Space Age heeft een verkoopadviesprijs van €49,99 en bestaat uit 688 Deense steentjes. Daardoor komt de prijs per steentje op €0,07. Dat is een nette prijs. Er zitten geen bijzondere steentjes in de set, op een paar tiles met sterrenprint na.
Display 1: Komeet Halley
De bekendste komeet van ons zonnestelsel is toch wel komeet Halley. Elke 75 jaar kun je deze komeet vanaf de aarde zien, omdat hij in een baan rondom de zon beweegt en dus steeds terug keert. De recentste waarneming was in 1986 en de volgende zal zijn in 2061. Kometen bestaan doorgaans uit ijs, rotsen en kosmische stoffen en hun staart gloeit. Deze komeet bestaat echter uit plastic LEGO-steentjes.
De bouw voelt ingewikkelder aan dan nodig. Zo worden er bijvoorbeeld 1×2 Bricks gebruikt die ook makkelijk samengevoegd konden worden tot één 1×8 Brick. Waarschijnlijk is het gebruik van veel dezelfde steentjes echter gedaan om de prijs te drukken. Zo zijn er ook veel 1×1 Bricks met een Technic Hole aanwezig in de set, terwijl je de meeste niet functioneel gebruikt. Aan de achterkant van het wandje dat je bouwt, is er voor versteviging gezorgd in de vorm van twee Technic Liftarms. Daar vind je ook de mogelijkheid om deze displays aan een haakje aan de muur op te hangen, want er is voorzien in een ophangsysteem.
In de instructies vind je op meerdere pagina’s kleurlegenda’s, omdat er gelijksoortige kleuren blauw bij dit bouwwerkje gebruikt worden. Het doet denken aan de bouw van LEGO IDEAS Starry Night. Ook daar vormde kleuronderscheid een probleem. De steentjes stapel je op elkaar tot er een diepblauwe hemel met verschillende schakeringen ontstaat.
Het display krijgt snel vorm en is niet moeilijk in elkaar te zetten. Het voelt aan als een snelle build die je zo klaar hebt, maar wel met een mooi eindresultaat. Het leukste om te bouwen zijn de details in de vorm van de satellieten op aarde en puinstukjes van de komeet die langs flitsen als witte wands. De komeet zelf is ook erg mooi vormgegeven, al vind ik het dynamischer ogen om hem schuin richting de aarde te richten. Strakke lijnen en een moderne weergave zorgen voor een retro look.
Display 2: Planeetverkenning
Op Mars zet de mensheid rovers in ter verkenning van het planeetoppervlak. Deze zijn bestand tegen straling, extreme temperaturen en zware weersomstandigheden. Het doel is het verzamelen van informatie door het nemen van bodemmonsters en het maken van analyses van de atmosfeer. De verzamelde data wordt via een langeafstandsverbinding naar de aarde gestuurd voor verder onderzoek.
Dit display heeft een oranje accentkleur en doet daardoor denken aan Mars. In de lucht zijn echter meerdere manen of andere planeten te zien, die worden afgeschermd door een schaduw en zo sikkels vormen. Wat voor planeet wordt afgebeeld, is dus aan de bouwer. Let goed op bij het plaatsen van de ronde Tiles/Plates, want in de instructies is niet heel duidelijk aangegeven op welke positie je deze vast klikt.
Doordat dit display eenzelfde opbouw kent als het eerste en de bouw niet zo uitdagend is, wordt het snel saai als je al wat meer ervaring hebt. Het plezier moet je daardoor wederom halen uit de details. Op het oppervlak van de planeet plaats je een klein rovertje dat bodemmonsters aan het nemen is. Dit wordt leuk weergegeven door de Studs aan de ene kant en de Tile aan de andere. Er is ook een soort antenne-installatie zichtbaar, waarvoor je een witte wand gebruikt uit een van de eerdere zakjes. Dit heb ik nog niet eerder gezien. Houd de steentjes die over zijn van de vorige zakjes dus wel bij de hand!
Display 3: Raket & Sterrenbeeld
Ruimtetoerisme staat nog in de kinderschoenen, maar er is al menig Space Shuttle de ruimte in geschoten – of ontploft in de lucht. Met booster-raketten kan genoeg voortstuwingskracht opgewekt worden om aan de zwaartekracht van de aarde te ontsnappen. In dit bouwwerkje maakt de raket een reis langs verschillende sterrenbeelden. Er zijn meerdere sterrenbeelden te maken met deze set: Ursa Major (Grote Beer), Cassiopeia, Cepheus en Ursa Minor (Kleine Beer).
In de basisinstructies bouw je Ursa Major als achtergrond voor de lancering van de Space Shuttle. Dit is van de vier displays het lastigste om te bouwen, mede doordat de achtergrond op verschillende punten wordt onderbroken door Headlight Bricks waarop de sterren later bevestigd worden. De moeilijkheidsgraad blijft echter eenvoudig en daardoor is deze set toegankelijk voor elke bouwer.
De rook die bestaat uit verschillende Discs en ronde Tiles is erg leuk om te bouwen. Het wit van de rookpluimen steekt mooi af tegen het zwart van de nacht. Ondanks de kleurlegenda zijn bij dit bouwwerkje de kleuren het moeilijkste te onderscheiden. Met name de lichtere roze kleur en de zalmroze tint zijn in de druk van het boekje erg gelijkaardig. Persoonlijk vind ik van alle displays deze wel het mooiste.
De andere drie sterrenbeelden (naast Ursa Major) zijn via een schematische weergave in het instructieboekje verwerkt. Je mag zelf uitvogelen hoe je deze bouwt, hierin zijn geen bouwstappen aangegeven. Dit is wel leuk voor de ervaren LEGO-fan, dat niet alles wordt voorgekauwd. (Met weemoed denk ik nog wel eens terug aan de oude instructies van de jaren ’80/begin ’90.) Wel is er een extra 1×2 Brick bijgevoegd om de variaties met de andere sterrenbeelden mogelijk te maken. Het puzzelen bij het maken van deze drie andere sterrenbeelden was erg leuk!
Display 4: Zwart Gat
Zwarte gaten zijn zonder meer een van de meest fascinerende verschijnselen die het heelal rijk is. De massa van een zwart gat kan gelijk staan aan de massa van miljoenen zonnen, waardoor het ‘gat’ een ongekend sterk krachtveld heeft. Wanneer een ster sterft, implodeert deze en wordt er zo’n zwart gat gevormd.
Naast het oorspronkelijke design van Jan Woźnica, waaraan niet veel veranderd is in de uiteindelijke IDEAS-set, hebben de LEGO-designers de set aangevuld met een vierde display van een zwart gat. Hierbij is gekozen voor de accentkleur groen, wat een heel mooi plaatje vormt naast de andere drie bouwwerkjes. In eerste instantie had ik niet door dat dit een zwart gat moest voorstellen, aangezien het lastig is je hier een duidelijke voorstelling van te maken (het is immers zwart in een al zwart universum).
Het groen dat om dit gigantische zwarte gat heen cirkelt, zijn de ontelbare sterren en stelsels die worden opgeslokt door de zwaartekracht die het gat genereert. Het contrast wordt nog meer versterkt door de zwarte silhouetten op de voorgrond. De koepels van een sterrenwacht zijn duidelijk te onderscheiden. Het zou wel gevaarlijk zijn als je vanuit een planeet een zwart gat van zo dichtbij mag aanschouwen…
Van alle displays vind ik dit vierde echter allerminst spannend om te bouwen. Niet alleen door de herhaling – je hebt inmiddels al drie displays gemaakt met eenzelfde opbouw – maar ook doordat het verschijnsel dat het interessant moet maken, niet zo heel interessant is qua bouw. Het eindresultaat past wel mooi bij de andere drie bouwwerkjes.
Conclusie
Met gemengde gevoelens kijk ik terug op deze reis door de ruimte. Ik moet nog even herstellen van al dat gezweef tussen de LEGO-blokjes en kan daardoor alleen maar de volgende conclusie trekken:
Er zijn veel stralende positieve punten te belichten voor deze set, zoals het prachtige kleurcontrast, de simplistische strakke weergave van de verschillende componenten en de retro vibes die je daardoor krijgt. Als je een groot fan van astronomie bent, dan zul je bovendien deze LEGO Ideas 21340 Tales of the Space Age niet aan de zwaartekracht willen laten ontsnappen. Deze displays staan namelijk bijzonder mooi te midden van je LEGO-Space collectie. Maar laat je niet verblinden door deze supernova.
Ook deze set kent namelijk een donkere kant. De bouwuitdaging is ver te zoeken en de opbouw van de vier displays is vrij repetitief. ‘Billund, we have a problem.’ Nou, problematisch zou ik deze set niet willen noemen, maar het stelt me wel voor een dilemma: spreekt het genoeg tot de verbeelding? Is het genoeg voor de ervaren en kritische volwassen LEGO bouwer? Of is het slechts een tussendoortje op je reis naar werkelijke nieuwe LEGO werelden?
Ik ben er nog niet uit. Het mysterie van het universum zullen we het maar noemen. Trek je eigen conclusie en ga zo je wil op ruimtemissie naar de LEGO Store. De echte space-fanaat zal hier geen miskoop maken. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten.
Voor mij persoonlijk verhuizen deze displays naar Area 51 op zolder. Waarschijnlijk een tijdelijk onderkomen, tot ik een planeet heb gevonden die geschikt is voor permanente bewoning. Over en uit.
Disclaimer: Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Lees hier meer over onze journalistieke integriteit.