In het voorjaar koos het LEGO IDEAS-team met de bouwwedstrijd Ready, Set, Go STEM! een winnende bouwwerk, dat in de toekomst als Gift With Purchase (GWP) zou worden weggegeven. Vanaf 1 november krijg je de LEGO 40595 Tribute to Galileo Galilei als cadeau bij je aankopen. Zet de vader van de astronomie in het zonnetje in zijn eigen werkkamer. In deze review lees je alles over de ontdekkingen van deze wetenschapper. Is de aarde nu een bol of een Plate? Leuk voor in de boekenkast, op kantoor of gewoon tussen de andere Minifigures van je LEGO-stad.
Galileo heeft zich verstopt in een zwarte LEGO IDEAS-doos met achter de titel een astronomisch uurwerk dat de tijd weg tikt. Achterop de doos vind je een detailshot van het mechanisme en een schematische weergave van de grootte van het bouwwerkje. Hoewel de oorspronkelijke wedstrijd vroeg om een inzending bestaande uit maximaal 250 onderdelen, heeft Galileo wat sterrenstof gestrooid en is de teller geëindigd op 307 steentjes. Je ontvangt deze set via LEGO.com of in een van de LEGO-stores bij een aankoopbedrag van minimaal €130.
De wereld van Galileo bouw je met behulp van een instructieboekje, een stickervelletje met drie stickers, twee losse driehoekige Plates en zes genummerde zakjes (1-3). Vooraan in het boekje tref je eerst een stukje aan over fan-designer Jessica Kiaei. Ik vind het jammer dat er op dezelfde wijze niet meer info wordt gegeven over Galileo zelf. Om die reden, lees je verderop in deze review wat meer over het leven en de ontdekkingen van de wetenschapper, die in deze LEGO Ideas set geëerd wordt.
De Minifigure
Hoewel Galileo op oude olieschilderijen vaak te zien is als een man in een lang zwart gewaad met een witte kraag, draagt hij als Minifigure slechts een zwarte broek en een grijze blouse. Wat mij betreft een gemiste kans om de Italiaanse astronoom tijdsgetrouw neer te zetten. Zijn kapsel, baard en gezichtsuitdrukking zijn wel treffend gevangen in deze LEGO Minifigure.
Wie was Galileo Galilei?
Galileo Galilei werd geboren in de stad Pisa – ja die van de scheve toren! – in 1564. Hij was een onderwezen man, die in 1589 afstudeerde van zijn studie wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Pisa en daar vervolgens hoogleraar werd. In 1592 verhuisde Galileo naar Padua, waar hij les ging geven in geometrie, mechanica en astronomie. Daar ging hij in 1609 voor het eerst werken met een telescoop.
Dit leidde al snel tot grote ontdekkingen. In 1610 ontdekte hij met de telescoop als eerste de vier grootste manen van Jupiter, die nu de Galileïsche manen worden genoemd: Io, Europa, Ganymedes en Callisto. Doordat Galileo veelvuldig naar de sterrenhemel tuurde, raakte hij overtuigd van het heliocentrische model van Copernicus. Dit model stelde dat de aarde om de stilstaande zon draaide, in plaats van andersom.
Galileo had een wisselende relatie met het Vaticaan en Paus Urbanus VIII. Lange tijd wist hij te voorkomen dat zijn werk verboden werd, door zijn publicaties slechts als theorieën in plaats van feiten te bestempelen. Toch ging het uiteindelijk mis, toen Galileo een groot werk publiceerde, waarin hij een kerkelijke geleerde beledigde, die anders dacht over het wereldbeeld. In 1633 moest Galileo zich verantwoorden voor de kerkelijke rechtbank. Die verklaarde dat hij verdacht werd van ketterij, waarna zijn boeken werden verboden.
Galileo overleed in 1642 in zijn toenmalige huis in Florence. Zijn belangrijkste ontdekkingen waren de manen van Jupiter, het ruwe oppervlak van de maan, de fasen van de planeet Venus en zonnevlekken. Deze ontdekkingen deed hij, nadat hij het ontwerp van de telescoop had verbeterd.
De bouw en speelfuncties
De bouw van Galileo’s werkkamer start met het storten van de fundering. Dat wil zeggen, allereerst bouw je het mechanisme in de vloer, dat zorgt voor de beweging van het heliocentrische schaalmodel van de aarde die om de zon draait. Deze mechaniek bestaat uit drie tandwielen die in elkaar grijpen. Door aan de achterkant met je vinger één van die tandwielen in beweging te brengen, gaat het model draaien.
Voor op het bouwwerk plaats je de naam van de man waar het hier eigenlijk allemaal om draait: Galileo Galilei. De sticker is wat lastig op te plakken, hij is erg smal. De vloer bestaat uit donkergrijze Tiles, met in het midden een ruitvormig gat, dat toegang tot het mechanisme verschaft. Het grondvlak is schuin afgekant, waardoor de kamer een soort halve achthoek vormt. Dit geeft een speels effect.
De muren van Galileo’s vertrek zijn opgetrokken uit Tan en Medium Nougat bakstenen. Deze terracotta-achtige kleuren zie je veelvuldig terug in oude Italiaanse gebouwen en zijn dus wijs gekozen. Hier en daar vind je Masonry-steentjes terug in de muren, die iets meer structuur geven. De boogvormige alkoven geven diepte aan de werkkamer.
Het balkonnetje doet denken aan Romeo en Julia. Het is omgeven door ranken en blaadjes. Dit geeft direct ook iets meer kleur aan het bouwwerk. Aan de middelste muur hangt een verwijzing naar de geboorteplaats van Galileo, tevens de plaats waar hij lang voor zijn studies vertoefde: Pisa. Het schilderij – helaas een sticker – toont de welbekende scheve toren.
De driedelige gebogen muur plaats je precies tegen de eerder gebouwde panels van de vloer aan. Zoals we van LEGO gewend zijn, valt elk steentje precies op zijn plek.
De bouw van de details maakt Galileo’s studeerkamer compleet. Met name de boekenkast is erg leuk om te maken. In de kast bevinden zich boeken in verschillende kleuren, een gouden bokaal en zes lades, waarvan er eentje net scheef hangt. Er is kennelijk een brief uit de kast gevallen. Wat zou er in staan?
De tafel in het midden van de ruimte is eenvoudig maar effectief. In het midden zit een gat waarop het model van de zon en de aarde wordt geplaatst. In een hoek van de kamer staat nog een tafeltje met een zilveren grote bol en een grijze kleine bol. Zo kun je het model aanpassen naar wens met een andere planeet of maan.
De andere attributen die op de tafel liggen zijn een sextant, een inktpotje met een witte veer erin en een kaart van een half verduisterde maan met een grillig oppervlak. Mijns inziens is dit een verwijzing naar de ontdekking van kraters op onze maan. Of had Galileo stiekem weet van de Death Star? Je kunt je natuurlijk ook je eigen verhaal bedenken. Met LEGO is alles mogelijk.
Aan de rechterkant van de kamer zijn tot slot nog een oude globe (geprint op een Minifigure-hoofdje) en een telescoop te vinden. Deze laatste is vanaf het balkon naar de hemel gericht en heeft wel wat weg van Galileo’s werkelijke instrument. Waar richt jij je kijker op bij deze set?
LEGO Ideas-set vs LEGO Ideas-ontwerp
Op het eerste gezicht lijkt LEGO Ideas 40595 Tribute to Galileo Galilei erg op het oorspronkelijke ontwerp van fan designer Jessica Kiaei. In mijn ogen is dat erg positief, want zo blijft de beoogde sfeer behouden en is het idee recht aan gedaan.
Enkele positieven overeenkomsten:
- Het scheve laatje van de kast is een detail dat behouden is gebleven in de set.
- De algehele layout van de set is identiek aan het ontwerp, met dezelfde boogvormige muren en hetzelfde meubilair.
Enkele positieve veranderingen:
- De bediening van het simpele bewegingsmechanisme onderin is verschoven naar de achterkant, waar het tandwiel nu verborgen is. Dit komt de esthetiek van de set ten goede.
- De kleurstelling is wat frisser gemaakt door te kiezen voor minder bruintinten en de vloer zwart met grijs te maken.
- Het balkon van Galileo is verfraaid met groene bladeren, wat zorgt voor meer kleur en meer leven in de set.
- De gehele werkkamer kent meer details in de vorm van globes en een sextant.
Eén minpuntje:
- De Minifigure draagt nu een grijze blouse in plaats van een zwarte mantel. Het zwart oogt meer in lijn met de tijdsperiode waarin Galileo leefde en de schilderijen waarop hij is afgebeeld. Persoonlijk had ik hier gekozen voor een zwarte torso met het accent van een witte kraag.
Conclusie
De LEGO Ideas 40595 Tribute to Galileo Galilei brengt de Italiaanse Renaissance weer tot leven op het vlak van de astronomie en de wetenschap. Dit setje geeft een prachtig totaalplaatje met leuke details. Met name de bouwervaring vond ik erg compleet en precies goed voor een GWP. Doordat de set een eenvoudig mechanisme bevat, is ook in de speelmogelijkheden voorzien.
Zoals eerder gesteld in deze review, vind ik de set erg lijken op de winnaar van de LEGO Ideas bouwwedstrijd. In mijn sterrenhandboek is dat altijd een pré. Het behemellichaamt moeiteloos de sfeer van een stoffige oude studeerruimte. Daar komt nog bij dat Galileo erg leuk in mijn eigen boekenkast staat en daar voorlopig even mag blijven. Esthetisch gezien past deze LEGO-set erg goed in een woon- of kantoorruimte.
Is dit geschenk een aankoop waard? In mijn ogen val het minimumaankoopbedrag van €130 zeker mee en valt dit zelfs lager uit dan vergelijkbare promoties. Wat betreft de bouw, de details als ook de decoratiewaarde is deze set een ster. Heb je nog iets op je LEGO-verlanglijstje staan? Aarzel dan niet langer. Galileo Galilei verrijkt jouw universum.
Disclaimer: Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Lees hier meer over onze journalistieke integriteit.