Het mooie weer komt er aan, buiten spelen wordt weer populair en wat is er dan leuker om te doen dan een boomhut te bouwen? Juist, op de hobbykamer beschermt tegen de brandende zon een boomhut bouwen van LEGO. Michiel deed precies dit. Zijn excuus om binnen te zitten en niet van de zon te genieten, is deze review van de LEGO Ideas 21318 Tree House.

LEGO Ideas Tree House

LEGO Ideas Tree House

De doos van de Tree House is enorm. In de doos bevinden zich genummerde zakjes, een grote witte doos met nog meer genummerde zakjes onderdelen, een instructieboek en een aantal ongenummerde zakjes met LEGO plant-onderdelen in donkergroen, lichtgroen, geel en oranjebruin. Er zijn geen stickers toegevoegd. Met 3036 onderdelen een een verkoopadviesprijs van €199,99, komt de gemiddelde prijs per onderdeel terecht op €0,07. Dit is een zeer nette prijs voor wat de set te bieden heeft. Dit zowel op het gebied van onderdelen, de bouw en speelplezier.

LEGO Ideas Tree House LEGO Ideas Tree House

LEGO Ideas Tree House

Voor een set van deze grootte zijn er maar vier Minifigures toegevoegd. Ze bestaan uit een moeder, vader, zoon en dochter. De Minifigures zijn samengesteld uit al eerder verschenen onderdelen. Dit maakt dat ze op geen vlak uniek zijn. Alle vier de figuren zijn voorzien van een print op de voor- en achterkant van het lichaam, egale benen en – op de moeder na – van een enkelzijdig bedrukt hoofd. De accessoires bestaan uit een hoed voor de vader, een landkaart en diverse losse items die in de set verwerkt worden. Er kan naar gelang een scene uitgebeeld worden. Hoewel de Minifigures niet uniek en ze weinig opvallend zijn, passen ze wel goed bij de boomhut.

LEGO Ideas Tree House

De bouw van de boomhut begint met het grasveld en een beekje. Dit dient als de basis en de standaard van de boomhut. Vanwege de grootte worden er enkele Technic onderdelen gebruikt om stabiliteit te krijgen. Zodra de basis staat, wordt de hand gelegd aan de boomstam. De stam bestaat uit een frame waaraan modules worden bevestigd. Doordat deze modules via de SNOT-techniek aan het frame worden bevestigd, lijkt het alsof de boom wortels heeft. De wortels sluiten niet helemaal aan, maar dit valt nauwelijks op zodra de set afgebouwd is.

LEGO Ideas Tree House LEGO Ideas Tree House LEGO Ideas Tree House LEGO Ideas Tree House LEGO Ideas Tree House LEGO Ideas Tree House LEGO Ideas Tree House

Het tweede gedeelte van de stam ken een soortgelijke opbouw. Het grote verschil is dat er ditmaal ook takken aan de stam worden bevestigd. De takken zijn in het frame verwerkt en krijgen hierdoor de benodigde stevigheid. Onderaan de takken vlakbij de stam, zijn ze afgewerkt met onder andere boogelementen. Ook hier sluiten ze niet perfect aan, maar dit valt evenmin op zodra de gehele set is gebouwd. De stam wordt op dezelfde manier afgewerkt als het onderste gedeelte.

LEGO Ideas Tree House LEGO Ideas Tree House LEGO Ideas Tree House LEGO Ideas Tree House

Nadat de drie grote takken zijn verwerkt, begint de bouw van de drie hutten. Op het eerste gezicht lijken de hutten op elkaar. Dit is als je het grof bekijkt ook het geval, maar er is qua bouw een groot verschil tussen de drie hutten. Dit komt met name vanwege het interieur, de balkon en looppaden. Alle hutten zijn netjes ingericht en er lijkt aan alles gedacht te zijn.

LEGO Ideas Tree House LEGO Ideas Tree House LEGO Ideas Tree House LEGO Ideas Tree House LEGO Ideas Tree House LEGO Ideas Tree House LEGO Ideas Tree House

Er is een hut die dient als badkamer met een wc, douche badcombinatie, een wasbak en kraan, kastjes en een watertank aan de buitenkant. Een andere hut is ingericht als slaapkamer voor vader en moeder inclusief klok, kastjes, een bed en snuisterijen. De derde hut dient als slaapkamer voor de kinderen. Er is een stapelbed aanwezig, een microscoop voor het onderzoeken van insecten, een stulp met een bloem en er kan een boek gelezen worden.

LEGO Ideas Tree House LEGO Ideas Tree House LEGO Ideas Tree House LEGO Ideas Tree House

De hutten zijn goed ingericht en er is gezorgd voor veel detail. De hutten bevatten allen een deur en loopplateaus, er zijn lampen aanwezig en een telescoop om de sterren te bekijken. Onderling worden twee hutten met elkaar verbonden door een brug. Om bij de hutten te komen is er een grote trap gerealiseerd.

LEGO Ideas Tree House LEGO Ideas Tree House LEGO Ideas Tree House LEGO Ideas Tree House

De blauwe daken kunnen van de hutjes afgenomen worden. De bouw hiervan is wat eentonig. Elk dak heeft aan de onderkant een kleur zodat het makkelijk te herkennen is op welke hut ze horen. De daken liggen losjes in een uitsparing. Dit is handig voor het speelgemak, maar het voelt ook aan alsof ze niet goed in de uitsparingen vallen.

LEGO Ideas Tree House LEGO Ideas Tree House LEGO Ideas Tree House

De kroon van de boom is een losse module die na de bouw van de boom afgenomen kan worden. Wederom bouw je een frame met daaraan het “schors”. In de stam zijn scharnierelementen verwerkt waaraan de takken met bladeren bevestigd worden. Deze takken bouwen kan wat repetitief overkomen. Er zit wel wat verschil tussen, maar dit is verwaarloosbaar. Dit neemt niet weg dat de boom er – zodra de kroon bevestigd is – er majestueus uitziet. De Tree House wordt her en der afgewerkt met wat kleine takken met bladeren.

LEGO Ideas Tree House

Er kan gekozen worden voor een zomerse variant of een herfstvariant. Tijdens de bouw krijg je de keuze, maar ook nadien kun je de kleuren makkelijk omwisselen. Door de grote hoeveelheid bladeren en de manier waarop ze bevestigd zijn, kan dit klusje snel wat tijd in beslag nemen. Hoewel er voor deze review enkel voor de groene kleuren is gekozen, werkt het bevestigen van de andere kleur hetzelfde. Je volgt de stappen en al doende krijgt de boom een herfstig karakter.

LEGO Ideas Tree House

Het grasveld wordt aangevuld met diverse bouwwerken. Bloemen, planten, een vuurtje met daarboven hangend een pot, een picknicktafel met stoelen, paddenstoelen, pompoenen en rotspartijen zorgen voor meer leven in de brouwerij. Er zijn diverse speelfuncties aanwezig. Denk hierbij aan een schommel, een kraan om lekkernijen omhoog te takelen, af te nemen daken en kroon, en natuurlijk scenes bedenken met de bijgeleverde Minifigures.

LEGO Ideas Tree House

De totale bouwtijd ligt tussen de 6 en 8 uur. De bouw is grotendeels gevarieerd, maar kan op bepaalde vlakken wat repetitief over komen. De afwisseling qua onderdelen en bouwtechnieken is in orde. Hierdoor blijft de interesse geprikkeld. Neem daarbij dat er leuke details verwerkt zijn en er geen gebruik wordt gemaakt van stickers.

Conclusie

LEGO Ideas Tree House

Door de grote diversiteit aan onderdelen, bouwtechnieken, details en variatie qua bouw, is de LEGO Ideas 21318 Tree House een zeer prettige set om te bouwen. De bouw van de daken en de takken in de kroon kunnen wat repetitief over komen. De bouw van de hutten, het interieur, alle details en randbouwwerken om de boom heen zorgen voor een voldoende afwisseling. De Minifigures zijn niet al te bijzonder, maar passen goed bij de set. De verkoopadviesprijs is dik in orde. Mocht je overgaan tot aankoop, dan haal je een set in huis die niet tegen zal vallen.

5 1 stem
Vind jij dit artikel waardevol?