Er zijn een hoop LEGO sets uitgebracht ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van de eerste Jurassic Park film, maar aan deze zit toch echt een luchtje. Ik heb het natuurlijk over de grootste brick-built poepberg, die je terug zult vinden in LEGO Jurassic Park 76959 Triceratops Research. Is de rest van de set ook Tricera-top? Florien klimt met dichtgeknepen neus in de Ford Explorer om uit te zoeken waarom deze dinosaurus met buikklachten kampt.
De doos van deze Triceratops Research is lekker compact met het logo aan de voorkant en de Minifigures en Triceratops duidelijk zichtbaar afgebeeld. Op de achterkant van de doos zijn wat detailshots te zien, zoals de binnenkant van de Ford Explorer en een plaatje dat aangeeft dat er een geheim schuilt in de dino-drol.
De inhoud van deze Jurassic Park-set bestaat uit drie genummerde zakjes (1-3), twee kartonnen zakjes zonder nummer met daarin de dinosaurus-onderdelen, een stickersheet, een instructieboekje en een losse, zwarte 2×16 Plate.
De adviesprijs voor deze set is €52,99 en met slechts 281 steentjes heb je het bouwwerkje in elkaar gezet. Dat betekent dat de prijs per steentje €0,19 bedraagt. Een zeer hoge prijs, wat kan komen door het gebruik van het Jurassic Park Intellectual Property (IP) en de grote dinosaurus-mould. De Triceratops heeft een unieke print, die we nog niet eerder hebben gezien.
De Minifigures & de Triceratops
De dinosaurus van de Triceratops Research wordt natuurlijk in de titel al genoemd. Deze herbivoor is uitgevoerd in bruintinten en bestaat uit zes onderdelen: de romp, vier poten en het hoofd. Vooral dit hoofd is zeer mooi vormgegeven en gedetailleerd. De drie hoorns en de puntige kraag zijn kenmerkend voor deze dinosaurus, die eigenlijk uit het Krijt afkomstig is en niet uit het Jura – waar de naam Jurassic Park van is afgeleid.
Overal op de plantenetende dino zijn prints aangebracht, die de textuur van het dinosauruslijf goed weergeven. De hoorns en de bek lijken van hard rubber gemaakt, maar zijn desalniettemin erg stevig. Het is jammer dat de staart niet kan bewegen, maar dit wordt goedgemaakt door het hoofd, dat in vrijwel alle richtingen kan buigen en draaien. In de bek van de dinosaurus past een Bar (LEGO staafje) en op de rug vind je 6 Studs terug. De Triceratops zou zomaar eens door jouw Minifigures als rijdier kunnen worden gebruikt.
Paleobotanist Ellie Sattler ziet er leuk uit in haar geknoopte roze blouse, die ze over een blauw shirt heeft vastgeknoopt. Er zitten echter al dubieuze vlekken in haar outfit. Op de beentjes is haar broekriem geprint en ze draagt shorts. Het dubbel bedrukte hoofdje trekt een vies gezicht bij het ruiken van de dino-dung.
De bijzondere zwart geklede verschijning van Ian Malcolm kan ik me bij deze scène niet zo goed meer herinneren. Wel maakt hij in de film een opmerking dat hij nog nooit zo’n grote hoop poep heeft gezien. Hij kan direct aan het werk met zijn accessoire, een schep, maar zijn dubbelzijdige hoofdprint verraadt dat hij dat maar niks vindt. Zijn teint is gebruind, hij heeft zichtbaar borsthaar en om zijn hals hangt een foute ketting. De mode van de jaren ’90 ten top. Ik hou ervan.
De bouw en speelfuncties
De Ford Explorer is de iconische auto uit de Jurassic Park films en deze eyecatcher mag dan ook niet ontbreken in het LEGO assortiment. We kwamen dit voertuig al eerder tegen in LEGO Jurassic Park 76956 T.Rex Breakout, maar hij is in een iets andere uitvoering ook te vinden in deze set, voor een lagere prijs.
De Ford is vrij groot. Slechts 6 Studs breed, maar wel erg lang. Eigenlijk in verhouding té lang voor de breedte. De Lime spatborden zijn mooi, evenals de gele velgen, bestaande uit bedrukte Tiles. De voorbumper met de zwarte grille en de vele lampen zet de auto direct in het licht.
De bouw van de wagen is niet al te moeilijk, maar verveelt ook niet. Wel zitten er aardig wat stickers op de auto. Hoewel ze het plaatje esthetisch gezien compleet maken en zorgen voor herkenbaarheid van de Ford Explorer, zijn ze soms lastig te bevestigen. Met name de kleine sticker met nummer 04 en de sticker op de motorkap vereisen wat geduld. Er zit geen brick separator in de set om de plaatsing van de stickers makkelijker te maken; dat had wel geholpen.
De details van de Explorer zijn tof bedacht. In de auto bevindt zich een monitor waarop het eiland te zien is. Met behulp van een GPS-tracker kunnen de passagiers zo zien waar ze zich bevinden. Het speelgemak wordt verder vergroot door de grote passagiersruimte. Maar liefst vier Minifigures kunnen meerijden met de Jurassic Park Tour. Helaas zitten er maar twee in deze set.
De bovenzijde van de auto is af te sluiten met een los te bevestigen panoramadak. Het Trans-Black staat erg mooi bij dit anderszins fel gekleurde voertuig. Tevens zorgt het dak ervoor dat de auto iets realistischer lijkt in de verhoudingen, doordat de hoogte wat toeneemt. De Ford Explorer is bijna net zo lang als de Triceratops.
En dan komt de aap uit de mouw – of beter gezegd, komen de bessen uit de poep. De berg dino-uitwerpselen heb je snel gebouwd en bestaat uit allerlei Slopes (en een bruine kikker). Mount Poop is net zo groot als Ian Malcolm. De bovenkant is afneembaar, zodat je na wat graafwerk kunt zien wat deze Triceratops nou zo ziek maakt. Het blijken giftige bessen te zijn.
Dinosaurussen eten eigenlijk geen giftige bessen. Herbivoren staan er wel om bekend dat ze stenen eten, die de planten in hun maag extra goed malen. Na enkele weken spugen ze de stenen weer uit. In de film liggen deze stenen in de buurt van giftige planten. In een deleted scene van Jurassic Park komt zo aan het licht dat de Triceratops deze planten per ongeluk tóch gegeten heeft. Mysterie opgelost!
Conclusie
LEGO Jurassic Park 76959 Triceratops Research verbaast, verblijdt, stelt soms teleur, maar maakt ook weer veel goed. De set is op veel punten erg fraai. De Triceratops is erg mooi vormgegeven, evenals de Ford Explorer. De poepberg – hoewel leuk om over te grappen – is niet zo interessant om te bouwen. Toch vertelt zo’n detail in een set als deze wel een verhaal. ‘Poep’ zal veel kinderen aanspreken wanneer ze dit in een LEGO set aantreffen. Welk kind houdt er nu niet van wc-humor? En sommige volwassenen kunnen er ook wat van.
De Explorer moet de hoge prijs van deze kleine set enigszins redden, maar schiet op twee vlakken tekort: de verhouding wat betreft de lengte en de onhandigheid van het stickers plakken. Deze minpuntjes bieden wel weer respectievelijk een groter speelgemak en een iconisch uiterlijk. De kleurstelling is opvallend en je herkent direct de auto uit de Jurassic Park film. Het logo van het park staat dan ook groot op de zijkant.
De Ford Explorer is stevig en nodigt uit tot displayen én spelen. Veel AFOL zullen in deze set zonder meer een stijlvolle aanvulling zien op hun autoverzameling. De Triceratops verdient op haar beurt een speciaal plekje in je LEGO dierencollectie.
En hoe zit het dan met de prijs? Life will find a way.
Disclaimer: Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Lees hier meer over onze journalistieke integriteit.