De Jurassic World en Jurassic Park films zijn populair, wie vindt dinosauriërs nou niet te gek? Na een aantal sets die met name op kinderen gericht zijn, komt LEGO nu ook met een set gericht op volwassen. De LEGO Jurassic Park T-Rex Rampage bestaat uit 3120 onderdelen en heeft een verkoopadviesprijs van €249,99. Of de set het geld waard is en dit een toffe set is om aan je collectie toe te voegen, lees je in deze review.

LEGO Jurassic Park T-Rex Rampage

De grote doos bevat een aantal losse genummerde zakjes en een witte doos met daarin nog meer genummerde zakjes LEGO. Ook zijn hier de twee dikke instructieboeken en een stickervel te vinden. Het geheel bevat 3120 onderdelen en kent een prijs van €249,99. De gemiddelde prijs per onderdeel komt hierdoor terecht op €0,08, en dat is zeer netjes te noemen. Vanwege de prijs hoef je de set niet te laten staan, maar hoe zit het met de rest?

De Minifigures

De selectie Minifigures die in de set aanwezig is zeer goed te noemen. Alan Grant en Ellie Sattler waren al eerder te vinden in de LEGO Jurassic Park Velociraptor Chase set. De toevoeging van de twee aan de T-Rex Rampage is dan ook begrijpelijk te noemen. Ze hebben echter wel dezelfde print. De overige Minifigures zijn nieuw en uniek voor deze set. Ian Malcolm bevat een dubbelzijdig bedrukt hoofdje en torso, enkelzijdig bedrukte benen en een zwart haar-element. De print op de torso en benen zijn gebaseerd op de scène na en tijdens de aanval van de T-Rex. Ray Arnold mag dan geen hoofdrol in de film hebben, maar is van zekere zin belangrijk. De toevoeging van zijn karakter in Minifig-vorm is daarom welkom. Ook dit figuurtje kent een dubbelzijdig bedrukt hoofd en torso, en bedrukte benen. De laboratoriumjas-print loopt door naar de benen en ziet er zeer gedetailleerd uit.

De derde nieuwe Minifig is Dennis Nedry. Ook hier heeft LEGO het karakter voorzien van dubbelzijdig bedrukt hoofd en torso, maar er is geen print op de benen te vinden. De print op de voor- en achterkant van de torso maakt veel goed. Het hoofd bevat een print met een “ik heb geen goede bedoelingen” uitdrukking en een print met gif-vlek door toedoen van de Dilophosaurus. Last but not least John Hammond. De oprichter en bedenker van Jurassic Park mag dan ook zeker niet missen. John Hammond is voorzien van een enkelzijdig bedrukt hoofdje, dubbelzijdig bedrukt torso, egaal witte benen en dubbel gegoten armen om zo de korte mouwen van zijn shirt te benadrukken. Als met al is de selectie Minifigures uitstekend te noemen. De prints zien er goed uit en zijn voorzien van genoeg detail.

Om de Minifigures goed naar voren te laten komen heeft LEGO een bouwbaar display toegevoegd. De bouw is simpel te noemen, maar doet zijn werk. De display heeft afwerking in de vorm van bladeren, planten, bloemen en er is een baby Tyrannosaurus toegevoegd.

De Bouw

De twee grote bouwwerken bestaan uit de Tyrannosaurus en de Jurassic Park poort. Een meer iconisch plaatje is moeilijk voor te stellen. De bouw hiervan is opgedeeld via twee instructieboeken. De eerste omvat de Tyrannosaurus en de tweede de Jurassic Park poort. We raden aan de voorgestelde bouw om te draaien. Begin dus met de poort en eindig met de T-Rex. Dit is niet omdat de poort niet leuk is om te bouwen, maar de T-Rex is stukken indrukwekkender. Save the best for last!

De poort is enorm te noemen en zorgt voor een aantal uurtjes bouwplezier. Na het aanbrengen van de basis met rails voor de (missende) Jurassic Park Ford Explorer en wat moddersporen, volgt al snel de bouw van de modules die de karakters in de set benadrukken. De bouw van de modules wordt afgewisseld door het aanbrengen van de schuine zijkanten die de poort afwerken en zijn iconische vorm geven. Na de bouw van de muren en de modules volgen de deuren en de bovenkant met daarop het Jurassic Park bord. Dit bord bestaat uit tiles met studs en het Jurassic Park logo wordt gerealiseerd door het gebruik van drie stickers. Hoewel dit er (na goed plakken) relatief goed uitziet, is het jammer dat LEGO deze onderdelen niet voorzien heeft van een print. Daarnaast is er teveel ruimte te vinden tussen PA en RK waardoor het er op het oog raar uitziet. Hier had beter voor één volledige sticker gekozen kunnen worden of zoals al eerder genoemd een print. De deuren kunnen door middel van tandwielen geopend of gesloten worden. Aan de voorkant wordt door toevoeging van planten, struiken en bloemen wat kleur toegevoegd. Verder is de bouw vanwege de vorm van de poort ietwat repetitief te noemen.

De modules voor de karakters zitten vol met verwijzingen naar de film en dat maakt dat de poort leuk is om te bouwen. Zoals gezegd verwijzen de modules naar scene’s uit de film. John Hammond heeft een tafel vol lekkernijen, Ellie Sattler bevindt zich in het transformatorhuisje (met afgebeten arm van Ray Arnold), Ray Arnold in de controlekamer, Ian Malcolm in een bunker, Allan Grant kan zich vermaken met het bestuderen van dinosauruseieren en Dennis Nedry telt de laatste minuten van zijn leven ten tijde dat hij aangevallen wordt door een Dilophosaurus. Gezien de poort onderdeel is van de set is het te begrijpen dat LEGO er meer beleving aan toe heeft gevoegd m.b.t. de scene’s.

De primaire reden dat de set door fans gekocht gaat worden is de Tyrannosaurus Rex. En groot gelijk, want Rexie is een enorm genot om te bouwen. Dit vanwege meerdere redenen. Ten eerste is het een zeer interessante constructie te noemen met leuke en uitdagende bouwtechnieken. Ten tweede weet de T-Rex te verrassen vanwege het gebruik van kleuren en de anatomie van dit gigantische verschijning. Ten derde en als laatste vanwege zijn grootte en de mogelijkheden tot accentuatie.

LEGO Jurassic Park T-Rex Rampage

De T-Rex is van kop tot teen 22 cm hoog en van staart tot kop 69 cm lang. Met recht indrukwekkend. Wat nog indrukwekkender is is dat het bouwwerk bijzonder stabiel is. Doordat de staart, de nek, de kop, de armen, de benen en bek kunnen bewegen, doet LEGO er ook nog eens een schepje bovenop. In welke stand de T-Rex ook staat, ze staat altijd stabiel. De accentuatiemogelijkheden zijn uitgebreid en hierdoor is er veel vrijheid in welke houding je Rexie wilt plaatsen. Laat haar een Minifig opeten en doorslikken of zet haar in de stand zodat het lijkt alsof ze brult. Het enige wat niet mogelijk is is laten lijken alsof ze rent. Dit komt simpelweg door de vorm en stand van de poten. De poten kunnen enkel bij de heup bewegen omdat knie- en enkelgewrichten missen. Dit is geen grote ramp, maar het was leuk geweest als dit wel mogelijk was gemaakt.

Hoewel het model volledige vorm wordt gegeven door LEGO elementen in diverse kleuren, zijn er toch twee onderdelen te vinden met een print. Dit zijn de ogen van de T-Rex. LEGO had kunnen kiezen voor een transparante Stud, maar de toevoeging van tiles met print geven net dat beetje meer uitstraling. Het lijkt alsof er weinig aan te merken is op de Tyrannosaurus, maar er is toch een puntje van kritiek. Noem het muggenziften, maar de grijze LEGO onderdelen op de borst en buik en poten vallen een beetje buiten de boot. Dit is niet enorm storend en het valt na een tijdje ook niet meer op, maar iets meer consistentie qua kleur lijkt een betere keuze te zijn geweest. Dit neemt niet weg dat het een indrukwekkend geheel is om te bouwen en ter display te zetten.

Al met al is de Tyrannosaurus mooi vormgegeven en zal ze haar mannetje staan als ze een mooi plekje krijgt in huis. Qua verhouding zijn de poort en de T-Rex niet natuurgetrouw, maar dino’s tot leven wekken met behulp van kikker DNA is ook een achterhaalt idee. Dit is dus een prima keuze geweest van LEGO en mede hierdoor valt geen van de twee bouwwerken tegen elkaar weg. De display voor de Minifigures zorgt voor een finishing touch.

Conclusie

LEGO Jurassic Park T-Rex RampageDe LEGO Jurassic Park T-Rex Rampage is een indrukwekkende set die met name aantrekkelijk is vanwege de bouwbare Tyrannosaurus. De Jurassic Park films kennen enkele iconische locaties en de poort is daar zeker één van. Hierdoor is het een goede keuze geweest van LEGO de poort toe te voegen. Helaas mist de iconische Jurassic Park Ford Explorer. Als men toch voor de iconische poort gaat, dan verwacht je minimaal dat er een Ford aanwezig is. Helaas is dit niet het geval en dat is dan ook direct de grootste handicap van de set. De bouw van zowel de Tyrannosaurus is plezierig, enkel de poort kan op bepaalde vlakken repetitief aanvoelen vanwege de vorm van het gebouw. De verwijzingen naar scene’s uit de film maken veel goed en de inclusie van zeer gedetailleerde Minifigures zorgen voor meerwaarde. Prijstechnisch is het helemaal in orde. Voor een set met licentie is €0,08 per onderdeel zeer vriendelijk en geen reden om de set te laten staan. Dit neemt niet weg dat €249,99 veel geld is, maar het is het wel waard. De set wordt natuurlijk nog aantrekkelijker zodra hij voor een leuke prijs te vinden is in de aanbieding. Maar koop je hem op de dag van release dan kun je er gerust op zijn dat je waar voor je geld krijgt. Kort gezegd is het een set is die veel te beiden heeft, leuke bouwtechnieken bevat, mooi ter display gezet kan worden en de aandacht trekt. De minpunten zijn met name de missende Ford Explorer, de op enkele vlakken ietwat repetitieve bouw van de poort en de Jurassic Park stickers boven de poort.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. LEGO, noch medewerkers van, hebben geen enkele invloed op de uitslag van de review en onze conclusie.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?