LEGO Marvel verraste met 76193 The Guardians´ Ship door een set uit te brengen die je kan vergelijken met de Ultimate Collector Series sets van Star Wars. LEGO Marvel 76193 The Guardians´ Ship lijkt op het eerste zicht een schot in de roos, maar is dat het wel? Kevin heeft de set gebouwd en zal en laat weten of de set een goede aanvulling is aan jouw collectie!


De Benatar in de film Avengers: Endgame | Bron: https://marvelcinematicuniverse.fandom.com/
De Benatar in de film Avengers: Endgame | Bron: https://marvelcinematicuniverse.fandom.com/

Iedereen die bekend is met de Avengers en/of Guardians Of The Galaxy films, zal ongetwijfeld de BenatarGuardian’s Ship volgens LEGO – kennen. Het schip is één van de meest iconische schepen uit de Marvel Cinematic Universe, MCU afgekort. Het is niet verrassend dat LEGO de Benatar heeft gekozen om een hoog gedetailleerd model van te maken. In 2018 heeft de Deense blokjesboer al een Benatar uitgebracht die meer gericht was op de jongsten onder ons. Met een adviesprijs van €89,99 en maar 674 onderdelen (€0,13 per onderdeel) was deze set aan de dure kant, maar de set was licht en makkelijk om mee te spelen. Daarom was hij het best geschikt voor een jonger publiek. 

In 2021 gooit LEGO het over een andere boeg met LEGO Marvel 76193 The Guardian’s Ship, waarbij de nadruk meer op de AFOL ligt. Met een adviesprijs van €149,99 en 1901 onderdelen, krijg je driemaal zoveel onderdelen voor maar anderhalf keer de prijs (€0,08 per onderdeel).

lego marvel guardians' ship
De voorkant van de doos

De Benatar bouw je met behulp van 14 genummerde zakjes en een stickervel. Per zakje was ik ongeveer 20-30 minuten zoet, dus reken op een gemiddelde bouwtijd van ongeveer 6 uur. Om de bouw iets makkelijker te maken heeft LEGO een instructieboekje voorzien. Jammer genoeg zijn er in het boekje geen extra’s te vinden (art, interviews, weetjes) zoals we dit wel gezien hebben bij de UCS Star Wars sets.

De set is ideaal als instapmodel voor iemand de net met LEGO begint, maar ook een gevorderde bouwer zal van het bouwproces kunnen genieten. Het is een uitdagend proces waarbij je regelmatig het instructieboekje uit verschillende hoeken zal bekijken zodat je zeker bent dat het klopt. In de eerste fase bouw je de basis van het schip, waarbij je verschillende en leuke details zal tegen komen. Wat denk je bijvoorbeeld van een koffiemachine – met donuts – zodat het team wakker kan blijven tijdens lange vluchten, of wanneer Thor weer honger krijgt. Tijdens het bouwen van de basis, zal het je meteen opvallen hoe zwaar de set wordt. Bij elk zakje wordt de basis zwaarder en steviger. Klinkt logisch, wetende dat je in latere fases verschillende (lange) vleugels zal monteren. En als ik lang zeg, bedoel ik ook echt lang. Het schip is van vleugel tot vleugel exact 59 centimeter breed.

LEGO Marvel 76193 The guardians´ ship
Aan de rechterkant zie je de rode tas onder de koffiemachine

De Minifigures


LEGO Marvel 76193 guardians´ ship
Star-Lord | Fat Thor | Mantis

De Minifigure-selectie bevat vijf hoofdpersonages en één vijand (Chitauri). Je kan nooit 100% iedereen tevreden stellen, maar persoonlijk had ik Chitauri vervangen door Drax en/of Nabula, zodat het hele Guardians Of The Galaxy team in de set aanwezig was. De afwezigheid van Drax en/of Nabula is ook het enige minpuntje aan deze selectie.

De prints op de lichamen zijn zeer gedetailleerd en zijn stuk voor stuk waarheidsgetrouw aan de films. Star Lord heeft een upgrade gehad waarbij LEGO vanaf heden het gezicht gebruikt van Owen Grady, het hoofdpersonage uit Jurassic Park (Ook gespeeld door de acteur Chris Pratt). Thor is de enige Avenger in de set die ook gebaseerd is op de Thor uit de film Avengers Endgame. Het onverzorgde uiterlijk, zoals we kennen van in de film, hebben ze fantastisch weten over te brengen. Beide Minifigures hebben de typische accessoires. Thor is voorzien van zijn Stormbreaker, terwijl starlord zijn kenmerkende Quad Blasters heeft.

LEGO Marvel 76193 The Guardians´ ship
Chitauri | Groot | Rocket

Rocket en Groot zijn ook vernieuwd en zijn allebei (momenteel) exclusief via deze set te bemachtigen. Rocket heeft een upgrade gekregen sinds zijn laatste verschijning in LEGO 76126 Avengers Ultimate Quinjet. Vooral het nieuwe hoofd valt meteen op. Het wapen van Rocket is te zwaar, waardoor hij steeds voorover valt. Groot heeft ook enkele kleine updates gekregen, waaronder een kleurverschil in de torsoprint. Het hoofd van Groot blijft een fantastisch onderdeel dat je zelden in LEGO zal tegen komen.

Mantis maakt opnieuw haar verschijning sinds LEGO 76079 Ravager Attack. Ze heeft een nieuwe torsoprint en het hoofd/haar-element is wederom van hoge kwaliteit. Zoals al eerder aangegeven, is de laatste Minifigure er eentje die ik zou geschrapt hebben en zou vervangen door Drax en/of Nabula. Maar Chitauri is een mooi Minifigure waarbij vooral de accurate gouden elementen op het hoofd opvallen.


De bouw en speelfuncties


LEGO Marvel 76193 guardians´ship
Met het draaiwiel kan je het schip 360 graden draaien.

LEGO Marvel 76193 The Guardians´ Ship kan je vergelijken met de UCS van Star Wars. De set staat op een elegante displaystand en de schaal van de set is aangepast zodat er meer details in verwerkt konden worden. Het enige wat ik in deze set mis is een plaque met info. Er is duidelijk wel plek voor voorzien, maar door een nog onduidelijke reden hebben ze bij TLG beslist om het weg te laten. Nochtans hebben ze wel een plaque voorzien in een vorige Super Heroes set, namelijk LEGO 76105 The Hulkbuster. Het voelt daardoor toch als een gemiste kans, maar gelukkig is het ontwerp verder zo sterk, dat het ook zonder fantastisch is.

De stand bestaat uit verschillende zwarte Technic beams, maar wat deze stand nu speciaal maakt is het gebruik van een draaiwiel. Dankzij dit vernuftig ontwerp kan je de Benatar 360 graden draaien en positioneren zoals jij wilt. Hierdoor wordt het ontwerp dynamisch en realistisch neergezet. Met deze dynamische stand zie je ook elk detail van het schip en gelukkig hebben de ontwerpers hier rekening mee gehouden. Het externe gedeelte zit boordevol details waardoor het schip vanuit elke hoek even impressionant is.

lego marvel 76193 the guardians´ ship
De set blinkt uit dankzij alle kleine details

Maar zelfs zonder stand staat de set zijn mannetje. De combinatie van oranje met lichtgrijs is een schot in de roos, zeker gecombineerd met het transparante paarse cockpitonderdeel, dat gelukkig bedrukt is. Via het transparante cockpitonderdeel krijg je toegang tot het interieur. In de cockpit is er plaats voor twee Minifigures. Aan de zijkanten van de zitplaatsen zijn twee bedieningselementen verwerkt. De cockpit is weinig gedetailleerd, daarvoor zou de set (nog) een stuk groter moeten worden. Achter de cockpit is ruimte waar je de overige Minifigures kan plaatsen. Je kan bijvoorbeeld Thor een koffie laten maken, Mantis zoekwerk laten doen naar Gamora, terwijl Rocket en Star-Lord het schip besturen vanuit de cockpit.

Achter de cockpit en onder de vleugels, zijn enkele uitlaten voorzien met bijhorende koelingselementen. Over de vleugels zou ik nog honderden woorden kunnen typen. Ze zijn werkelijk geweldig, van de textuur tot de dynamiek ervan. Onder de vleugels zijn verschillende stuwraketten ingebouwd die worden gevormd met behulp van blauwe, transparante schotels die in combinatie met het oranje verrassend goed werken. De vleugels bestaan ook uit verschillende delen waardoor je ze kunt modificeren in elke gewenste hoek.

LEGO Marvel 76193 guardians´ship


Conclusie


lego marvel 76193 the guardians´ ship

Bij het ontwerpen van LEGO Marvel 76193 The Guardians´ Ship stonden de termen “accuraat” en “gedetailleerd” waarschijnlijk hoog op het lijstje van de ontwerpers. Daar zijn ze met glans in geslaagd. De vorm van het schip komt akelig dichtbij het bronmateriaal en ik apprecieer het gebruik van verschillende onderdelen om de vleugels zo gedetailleerd mogelijk te maken. De Benatar is een ´UCS Style showstopper´ van hoog niveau, maar aan half de prijs van een Star Wars set.

De Minifigure selectie is ook sterk, maar het weglaten van Drax en/of Nebula is een gemiste kans. Het enige waar LEGO Marvel 76193 The Guardian’s Ship tekort komt is de speelbaarheid. De set is duidelijk gericht op bouwers die op zoek zijn naar een uitdaging, maar die de set daarna op de kast willen zetten. Je kan er mee rondvliegen door de kamer, maar daarvoor is het model net iets te zwaar. Hou er ook rekening mee dat de set – met een reikwijdte van 59cm – niet in elke kast zal passen. Zeker als de set wilt laten ronddraaien als je mensen over de vloer krijgt.

Maar los daarvan krijg je voor de adviesprijs van €149,99 een kwalitatief hoge set die elke Marvel fan aan zijn collectie moet toevoegen. Tip: Zet een Marvel film aan op de achtergrond tijdens het bouwen, zodat je helemaal in de MCU wordt gezogen.

LEGO Marvel 76193 the guardians´ ship

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?