Het thema Minecraft bestaat al sinds 2012. In al die jaren heeft Bouwsteentjes geen enkele set van dit thema onderhanden genomen voor een review. Hoog tijd dus om hier verandering in te brengen. Peter heeft de uitdaging aangenomen en  de set LEGO Minecraft 21161 The Crafting Box 3.0 uitgekozen voor een review. Smaakt dit naar meer of is dit de eerste en meteen de laatste Minecraft review? 


De inhoud van de doos bestaat uit vijf genummerde zakjes met LEGO welke genummerd zijn van één t/m vier, één zakje met diverse plates en drie losse bouwbeschrijvingen. De set bevat 564 onderdelen en heeft een LEGO adviesprijs van € 89,99. Dit komt op een €0,16 per onderdeel. Deze forse prijs wordt mede veroorzaakt door de 8×16 Plates, 2×4 en 2×6 Bricks en de licentie die op dit thema zit.

LEGO Minecraft 21161 The Crafting Box 3.0

LEGO Minecraft 21161 The Crafting Box 3.0


De Minifigures

The Crafting Box 3.0 is vier Minifiguren rijk. Helaas zijn geen van vier Minifiguren uniek, ze zijn allemaal al meerdere keren in een Minecraft set voorgekomen. De Zombie draagt een paarse broek en blauwe trui. De print op zijn torso is klein en moet de v-hals van zijn trui voorstellen. Hij heeft een typisch hoekig groen hoofd en groene handen. De achterkant van de Zombie bevat geen enkele print. Naast de groene Zombie bevat de set nog een groen wezen, de Creeper. Aan zijn gezichtsuitdrukking te zien is hij niet veel goeds van plan. Zombie en Creeper zijn de vijandige wezens in deze set. Hoewel het varken niet als een Minifigure wordt gezien is hij wel in dit overzicht toegevoegd aangezien hij valt onder de passieve wezens.

LEGO Minecraft 21161 The Crafting Box 3.0 LEGO Minecraft 21161 The Crafting Box 3.0

Steve heeft dezelfde paars/blauwe outfit uitgekozen als de Zombie. Om zichzelf te beschermen tegen de Zombie en Creeper heeft hij zijn bovenlichaam beschermd met een harnas, tevens draagt hij een helm op zijn hoofd. Steve wordt bijgestaan door Alex. Ze draagt een bruine broek met daarboven een groene trui. Haar lange oranje haar rust op haar linker schouder. Ook voor deze beide Minifiguren geldt dat de print op de torso minimaal is. Bij Alex is op haar rug nog een stukje oranje haar zichtbaar op haar linker schouder.

LEGO Minecraft 21161 The Crafting Box 3.0 LEGO Minecraft 21161 The Crafting Box 3.0

De bouw en (speel)functies

LEGO Minecraft 21161 The Crafting Box 3.0 bevat twee bouwbeschrijvingen waarmee een boerderij of een kasteel gebouwd kan worden. Zoals aangegeven zijn de zakjes genummerd van één t/m vier. Met de inhoud van zakje één worden de Minifigures en het varken gebouwd. Naast de Minifigures worden er twee bomen, een deur, tuinverlichting, tuinhekjes, een TNT-blok en diverse interieur attributen in elkaar gezet. Al deze onderdelen worden zowel bij het kasteel als bij de boerderij gebruikt. Normaal gesproken is het de bedoeling dat na zakje één zakje twee wordt geopend. In deze set is dat niet het geval. Na zakje één dienen zakjes twee t/m vier tegelijkertijd geopend te worden. Er zal nu een keuze gemaakt moeten worden tussen de bouw van het kasteel of de boerderij.

Het Kasteel

De ondergrond wordt gevormd door middel van het koppelen van een aantal Plates. Hierdoor wordt een kunstmatige Baseplate van 32×32 gecreëerd. De reden dat LEGO hiervoor gekozen heeft is dat hierdoor een landschap kan worden ontworpen waardoor een rivier loopt. Het kasteel wordt modulair opgebouwd. De begane grond is één grote ruimte waarin de o.a. de keuken en woonruimte is gehuisvest. De achterkant van het kasteel is open zodat de ruimte vrij toegankelijk is tijdens het spelen met de set.

LEGO Minecraft 21161 The Crafting Box 3.0

Om de eerste verdieping te bereiken moet er een trap beklommen worden. Op de eerste verdieping bevindt zich aan de linkerkant een slaapkamer en aan de rechterkant een toren. Tussen de slaapkamer en de toren zit een stuk muur met kantelen ter verdediging van de vijand. De kantelen zien we terug op de toren die dienst doet als uitkijkpost.

LEGO Minecraft 21161 The Crafting Box 3.0

De voorkant van het kasteel is afgeschermd met een hek. De indeling van het landschap is ietwat onlogisch. Voor het kasteel stroomt een riviertje. Zodra je het hek opent stap je meteen met je voeten in het water. Een brug was hier wel handig geweest. Achter de rivier is een groentetuin welke wordt omringt door twee bomen. Bij de rechterboom loopt een klein watervalletje welke uitkomt op de rivier.

LEGO Minecraft 21161 The Crafting Box 3.0

LEGO Minecraft 21161 The Crafting Box 3.0

LEGO Minecraft 21161 The Crafting Box 3.0

De Boerderij

Net als bij het kasteel wordt de ondergrond gemaakt door middel van diverse Plates met een formaat van 32×32. De indeling van de Plates is bij de boerderij logischer ingedeeld dan bij het kasteel. Alex en Steve kunnen hun moestuin met droge voeten bereiken want ze hoeven nu geen riviertje over te steken om hun groenten te plukken. De boerderij is gebouwd op een verhoging en bestaat uit één grote ruimte. Aangezien het om maar één vertrek gaat is de inrichting wat primair met het bed direct naast de keuken. Om bij het interieur te komen dient eerst het dak verwijderd te worden. Naast de boerderij zit een met een hek afgeschermd stuk land waar het varken rond kan scharrelen. Voor de boerderij ligt de moestuin waar diverse gewassen groeien. De gewassen worden gescheiden door een kleine waterval welke uitmondt op een meertje.

LEGO Minecraft 21161 The Crafting Box 3.0

LEGO Minecraft 21161 The Crafting Box 3.0

LEGO Minecraft 21161 The Crafting Box 3.0

Het bouwen van beide sets lijkt een beetje op old school LEGO bouwen met hedendaagse LEGO elementen. Door het gebruik van de grote 2×4 en 2×6 Bricks waan je je als AFOL even weer in de jaren 80 waar het gebruik van deze Bricks heel normaal was. Dit gevoel wordt nog eens versterkt doordat de Studs niet worden weggewerkt met Tiles maar ‘gewoon’ in het zicht blijven zitten. De gebruikte bouwtechnieken zijn verre van uitdagend omdat er bijna geen SNOT of andere interessante bouwtechnieken toegepast worden. Voor de jongere LEGO fans is er een leuk spelelement in de set verwerkt. Door middel van een schietmechanisme kun je bij het kasteel de TNT-blok wegschieten en bij de boerderij de verlichting van de moestuin.


Conclusie

LEGO Minecraft 21161 The Crafting Box 3.0

LEGO Minecraft 21161 The Crafting Box 3.0 geeft je als AFOL het gevoel dat je een set uit de jaren 80 aan het bouwen bent doordat er zoveel grote Bricks gebruikt worden. Wat betreft de gebruikte bouwtechnieken en de hoge prijs, is dit een set die ikzelf niet zo snel zou aanschaffen. LEGO Minecraft is vooral bedoeld voor een specifieke doelgroep die naast LEGO ook helemaal verzot zijn op de game Minecraft. Mocht de set in de aanbieding komen, dan is het misschien wel de moeite waard om hem te kopen voor de onderdelen. Deze zijn namelijk ideaal voor het maken van een MOC.

Productinformatie:

 • Thema: LEGO Minecraft
 • Naam set: The Crafting box 3.0
 • Setnummer: 21161
 • Onderdelen: 564
 • Minifigures: 4
 • Verkoopadviesprijs: €89,99
 • PPP: €0,16
 • Release: mei 2020
 • Te koop bij: Bol.com | Fun.be | LEGO.com

Productomschrijving:

LEGO® Minecraft™ De Crafting-box 3.0 (21161) haalt de leuke en spannende ervaringen van Minecraft naar de echte wereld met een diverse set LEGO bouwstenen en onderdelen.

Cool bouwspeelgoed voor Minecraft spelers
De Crafting-box zit boordevol Minecraft ideeën en inspiratie. Deze speelgoedset brengt Minecraft avonturen tot leven met populaire personages uit de game – Steve, Alex, een Creeper™, een varken en een zombie – en een heleboel leuke functies: van een TNT-ontploffing tot een aanvaringmet een Creeper.

Interactieve instructies
Instructions PLUS is een interactieve handleiding voor smartphones en tablets in de gratis LEGO Bouwinstructies app. De zoom- en draaifuncties helpen jonge kinderen met veel plezier zelfstandig het kasteel en de boerderij te bouwen. Online vind je nog meer alternatieve modellen.

Minecraft games komen tot leven met LEGO stenen en figuren
LEGO Minecraft sets bieden kinderen onbegrensd creatief speelplezier. Deze leuke serie speelgoed dompelt spelers onder in een nieuwe Minecraft dimensie!

 • Haal creatieve Minecraft™ avonturen naar de echte wereld met De Crafting-box 3.0 (21161). Deze set zit boordevol LEGO® Minecraft bouwstenen en bekende figuren voor eindeloos fantasierijk speelplezier!
 • Dit Minecraft™ bouwspeelgoed bevat 564 stenen en onderdelen, plus populaire personages uit de game – Steve, Alex, een Creeper™, een varken en een zombie – en een heleboel leuke functies: van een TNT-ontploffing tot een aanvaring met een Creeper.
 • De set bevat alles wat kinderen nodig hebbenom spannende Minecraft™ avonturen te beleven in een cool kasteel, op een levendige boerderij of in geweldige omgevingen die ze zelf hebben gemaakt. Zo ontdekken ze steeds weer nieuwe manieren om hun favoriete game te spelen.
 • LEGO® Minecraft™ De Crafting-box 3.0 is een fantastisch sinterklaas-, kerst- of verjaardagscadeau voor spelers vanaf 8 jaar. Dit constructiespeelgoed biedt kinderen actief Minecraft plezier, alleen of samen met vrienden.
 • De set biedt Minecraft™ plezier op grootse schaal: het kasteel is ca. 18 cm hoog, 27 cm breed en 26 cm diep en de boerderij is ca. 16 cm hoog, 26 cm breed en 26 cm diep.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.

5 1 stem
Vind jij dit artikel waardevol?