Met LEGO Monkie Kid geeft LEGO een eigen twist aan het 500 jaar oude verhaal van de Monkey King uit de Chinese roman Journey to the West. Kjelle wilde graag het thema ontdekken. Zo gezegd, zo gedaan. In deze review neemt hij de LEGO Monkie Kid 80012 Monkey King Warrior Mech onder de loep.


De inhoud van deze doos bestaat uit twaalf genummerde zakjes LEGO, een staaf, een cape, instructieboek en een stickervel. Met 1629 onderdelen en een verkoopadviesprijs van €139,99, komt het gemiddelde terecht op €0,09. Een mooie prijs gezien de grootte van Mech en de extra randbouwwerken.

LEGO Monkie Kid 80012 Monkey King Warrior Mech


De Minifigures

De set bevat een totaal aan zes Minifigures. Hieronder vallen twee burgers, Jia en An, protagonisten Monkey King en Monkie Kid, en namens de Bull Army maken General Ironclad en Growl hun opwachting. Van alle Minifiguren zijn Jia en An de eenvoudigste. Ze zijn beiden voorzien van een print op hun bovenlichaam die zich verder zet op de achterkant. De beentjes bevatten geen print en door de afwezigheid van unieke prints, zijn deze Minifigures vrij generiek. Monkey King is van een compleet ander kaliber. In deze combinatie is hij een unieke verschijning. Over zijn gehele lichaam zijn mooie details te vinden. Verschillende extra goudtinten op zijn gezicht, lichaam en benen geven net dat beetje extra uitstraling. Als accessoire krijgt hij een gouden staf en een zelf te bouwen wolk (later in de review). Monkie kid mag uiteraard niet ontbreken. De versie in deze set is gelijk aan de andere Minifigures van het karakter en daardoor niet uniek. LEGO heeft mooie gedetailleerde prints aangebracht over het gehele figuur. Alle Minifigures hebben elk hun eigen accessoire en een tweede gezichtsuitdrukking.

LEGO Monkie Kid 80012 Monkey King Warrior Mech LEGO Monkie Kid 80012 Monkey King Warrior Mech

Monkey King en Monkie Kid moeten het opnemen tegen de kwaadaardige Bull Army. Ditmaal maken General Ironclad en Growl hen het leven zuur. De General Ironclad en Growl Minifigures zijn vrijwel identiek aan elkaar. Ze bevatten dezelfde beentjes en print op het bovenlichaam. De enige verschillen zijn de andere bovenarmen en hoorns op de helm. De Minifigures bevatten beide een oranje hoofd zonder print. General Ironclad heeft een wapen als accessoire en Growl moet het doen met zijn vuisten.

LEGO Monkie Kid 80012 Monkey King Warrior Mech LEGO Monkie Kid 80012 Monkey King Warrior Mech

De bouw en (speel)functies

De Monkey King Warrior Mech is de grote eyecatcher. Toch is dit niet het enige bouwwerk dat je kunt maken.Je legt eerst de hand aan een mecha voor de Bull Army, een wolk van Monkey King en klein gebouw. De mecha van de Bull Army is beduidend kleiner van formaat dan die van Monkey King en heeft de typerende zwarte, paarse en doorzichtige oranje Bull Army kleuren. Een leuk detail is de neusring van een stier op de borst. Er is ruimte om een Minifigure in de cockpit te plaatsen en door middel van een Stud-shooter kan hij de strijd aan met de Warrior Mech. De armen en benen zijn dankzij de Ball-joints makkelijk te bewegen.

LEGO Monkie Kid 80012 Monkey King Warrior Mech

Monkey King wordt vergezeld door een wolk en de Flower Fruit Mountain. De wolk was ondanks de compacte vorm, een leuke bouw met verscheidene Studs-Not-On-Top (SNOT) technieken. Om de indruk te geven dat de wolk zweeft, zijn er transparante panelen gebruikt. Monkey King kan op de wolk geplaatst worden en zo het strijdtoneel van bovenaf bekijken. De Flower Fruit Mountain is een referentie naar een belangrijke scene uit de Monkie Kid reeks. De bouw is rechtuit en niet spannend, maar hoe de fruitboom bevestigd wordt is slim gezien. In de boom groeit wat fruit met daarop een print in de vorm van bladeren.

LEGO Monkie Kid 80012 Monkey King Warrior Mech

LEGO Monkie Kid 80012 Monkey King Warrior Mech

Het laatste bouwwerk waar de hand aan wordt gelegd voordat de Monkie King Warrior Mech aan bod komt, is een appartement met Pigsy’s noedelwinkel en Monkie Kid’s slaapkamer.  De algehele bouw was niet uitdagend, maar zorgde wel voor een leuke afwisseling. Het eindresultaat bevat verschillende details verspreid over het appartement, waarmee het Oosterse benadrukt wordt. Op het gelijkvloers is Pigsy’s noedelwinkel, waar enkele lekkernijen worden klaargemaakt en verkocht voor democratische prijzen (kijkende naar de prijslijst). In de slaapkamer van Monkie Kid zit een speelfunctie verwerkt. Door de leiding te draaien, kan de muur aan de zijkant uitgeslagen worden waarmee een aanval wordt gesimuleerd. Op het dak is er een kleine moestuin en een groot reclamepaneel aanwezig en naast het gebouw staan een elektriciteitspaal met lichtreclame en een opgebouwd arcadespel. Alle details die te zien zijn worden verwezenlijkt door stickers.

LEGO Monkie Kid 80012 Monkey King Warrior Mech

LEGO Monkie Kid 80012 Monkey King Warrior Mech

De Monkey King Warrior Mech is een groot gevaarte en daarvoor dient een stevige basis gevormd te worden. Je bouwt als het ware een blok met verschillende bevestigingspunten voor de armen, benen, het hoofd, de staart en de onderdelen die samen de torso vormen. Tevens is hier ruimte voorzien om de Minifigure van the Monkey King in te plaatsen. De basis is voornamelijk met System onderdelen opgebouwd en LEGO heeft het gebruik van Technic onderdelen beperkt. De bouw was hierdoor eenvoudiger, maar desondanks alsnog robuust.

LEGO Monkie Kid 80012 Monkey King Warrior Mech

LEGO Monkie Kid 80012 Monkey King Warrior Mech

Het verdere bouwproces is een mooie afwisseling tussen het opbouwen van de ledematen en het toevoegen van verschillende details. Zoals vanzelfsprekend dien je de verschillende ledematen tot tweemaal toe te bouwen. Dit is in bepaalde mate een repetitief werkje. Dankzij het bouwen in spiegelbeeld weet LEGO er toch genoeg afwisseling in te brengen. De goudkleurige elementen zorgen voor een mooi contrast tegen de voornamelijk rode kleur van de Mech. Op verschillende plaatsen zijn speciale aansluitingen voorzien waardoor er een grote beweegbaarheid is. Zo kunnen de boven- en onderarm, alsook de pols en de vingers bewogen worden. Ook de heupen, knieën en voeten bieden genoeg beweegbaarheid om verschillende poses aan te nemen. Hier knelt echter het schoentje. Doordat de mech topzwaar is en je de voeten en benen niet voldoende kunt verplaatsen, zijn er enkele stabiliteitsproblemen. Dit resulteert in een beperking hoe je de Monkey King Warrior Mech neer kunt zetten.

LEGO Monkie Kid 80012 Monkey King Warrior Mech

Een onderdeel van de Mech dat weet te verrassen is het hoofd. Het hoofd is volledig opgebouwd met SNOT technieken waardoor je letterlijk in elke richting bouwt. Het eindresultaat is compact, maar bevat leuke details zoals gouden bananen voor de wenkbrauwen. De ogen zijn voorzien van een print. Voor het detail van de neus komt ene sticker te pas. Het hoofd van de mecha kan naar voren en van links naar rechts bewogen worden.

LEGO Monkie Kid 80012 Monkey King Warrior Mech

Om het geheel af te werken worden nog enkele laatste details aan de Mech aangebracht. Zo krijgt hij vanachter een lange cape die uniek is aan deze set. Op de schouders en omheen de romp worden nog enkele decoratieve plastiek elementen aangebracht. Om deels in balans te blijven, wordt de mecha voorzien van een staart die – dankzij de Ball-joints – realistisch kan bewegen. In zijn handen zijn er aansluitingen voorzien waarin je zijn staf kan vastklikken. Als extra speelfunctie kan de staf bij wijze van spreken ‘in elkaar geschoven’ worden. Dit komt simpelweg neer op het door midden breken van de staf.

LEGO Monkie Kid 80012 Monkey King Warrior Mech


Conclusie

Monkie Kid 80012 Monkey King Warrior Mech

Met het thema Monkie Kid werd een gevoelige snaar geraakt. Veel fans oordeelden dat het thema veel gelijkenissen treft met LEGO Ninjago. Ja, het heeft een Oosters karakter dat vaak gekoppeld wordt aan Ninja’s. Door het gebruik van kleuren en het uitgangspunt van het verhaal, weet het thema zich te distantiëren. De set bestaat uit enkele leuke randbouwwerken. Het appartement is goed te gebruik in een City lay-out. De selectie Minifigures is een prettige toevoeging en weet verzorgde prints en nette details weer te geven. Het is enkel jammer dat de twee burgers een eentonige toevoeging zijn. Waar het in deze set om draait is de Mech. Hij is groot, bevat leuke details, heeft genoeg speelfuncties en bewegingsmogelijkheden. Maar deze positieve punten draaien op vlak van stabiliteit negatief uit. Het topzware gewicht maakt het lastig om de mecha te laten staan. Om de robot niet om te laten vallen zijn de bewegingen enorm beperkt.  Mocht je daar niet mee inzitten of een grote fan van Mech’s zijn, kan ik je aanraden je hierdoor niet te weerhouden. De Mech is impressionant en laat veel sets kleiner lijken door zijn omvang en staat mooi ter display. Er zijn unieke prints en onderdelen toegevoegd, en er is genoeg bouwplezier te beleven. Ondanks de hoge vraagprijs, zit het prijstechnisch snor.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.

5 2 stemmen
Vind jij dit artikel waardevol?