Verzamel al je moed en vecht mee tegen Lady Bone Demon en Evil Macaque in deze nieuwe LEGO Monkie Kid set 80034 Nezha’s Fire Ring. Aan Florien de eer om zich te verdiepen in de personages van LEGO Monkie Kid en te ontdekken wat deze set te bieden heeft. Of zij het warm krijgt van het bouwen van een vuurring van steentjes, lees je in deze review. Alvast twee toepasselijke tips voor je playlist: Tones and I – Dance Monkey en Johnny Cash – Ring of Fire.
LEGO Monkie Kid is een thema met een prachtige box art vol kleuren. Dit zien we ook weer terug bij deze doos, met natuurlijk groot het Monkie Kid logo tegen een zwarte achtergrond aan de linkerzijde, en kleurrijke roze-oranje en diepblauwe kleuren vanachter de bouwwerken aan de rechterzijde van de doos. Alles is dynamisch weergegeven voor een visueel actiespektakel. Op de achterkant van de doos zie je de verschillende speelfuncties afgebeeld in cirkels. Wat direct opvalt is dat Stud shooters voor playability gaan zorgen.
De LEGO Monkie Kid Nezha’s Fire Ring bestaat uit 929 onderdelen, maar liefst 6 Minifigures (het skelet niet mee gerekend) en heeft een adviesprijs van €79,99. Dat komt neer op €0,09 per onderdeel. Dat is een gemiddelde prijs, echter zitten er wel veel zeldzame steentjes in deze set. In de doos tref je één boekje met een stickervel aan, evenals negen zakjes, waarvan er acht genummerd zijn van 1 t/m 8. De kleuren die direct opvallen zijn Trans-Orange en rood, maar ook wit.
De Minifigures
De Minifigures in deze set verdienen een uitgebreide introductie. Niet alleen omdat ze voor veel mensen nog relatief onbekend zijn, maar ook vanwege hun prachtig vormgegeven uiterlijk. Als liefhebber van gedetailleerde Minifigures, mag je dit thema niet aan je voorbij laten gaan. Op een enkeling na, hebben alle figuurtjes in deze LEGO set leg prints en een eigen brick-built wapen.
Je kunt de Minifigures – minus het generieke skelet – indelen in twee kampen. Het kamp van de good guys bestaat uit Nezha, waaraan de set zijn naam dankt, Monkie Kid en Monkey King. Deze personages hebben vrolijke rode kleuren en zijn direct te onderscheiden van hun vijanden.
Nezha is een nieuw personage. Deze krijgersprins heeft lang geleden tegen Monkey King gevochten, maar helpt nu Monkie Kid en zijn team in het gevecht tegen Lady Bone Demon. Zijn wapen is een speer en hij beweegt zich voort met twee vlammende ringen onder zijn voeten, als een soort skates. Het Minifigure is geheel uniek en heeft een coole haardos in twee knotjes bijeen gebonden, een hoofdje met dual sided print (waarvan de gezichtsuitdrukkingen niet heel erg van elkaar verschillen) en een gedetailleerd harnas op torso en benen. Zijn schouders zijn bedekt met lila schouderbescherming en een rode cape van stof.
Monkie Kid zelf draagt een mechanisch ogend harnas. Torso, benen en hoofdje zijn uniek in deze set. Zijn gezichtsuitdrukking is wel zeer verschillend aan twee zijdes. Aan de ene kant draagt hij namelijk een rode bril, die hem vast helpt bij het snel rondvliegen op zijn magische speer. Het wapen dat je voor hem bouwt is een eenvoudige gouden ring met vurig detail.
Monkey King, met het uiterlijk van een aapje, ziet er eenvoudiger uit. Hij is niet voorzien van een harnas, maar draagt een geel-zwarte kimono met een teal-kleurig sjaaltje. Hij is dan ook gevangen genomen door de vijand en niet in staat om te vechten. Deze Minifigure met dit uiterlijk hebben we al vaker gezien in de LEGO Monkie Kid sets. Ook dit personage heeft een hoofdje met tweezijdige print.
De liefde voor aapjes gaat groeien bij het zien van de bad guys van deze set. Evil Macaque en een van zijn handlangers, Savage, flankeren hun nieuwe bondgenoot Lady Bone Demon. Evil Macaque is de dubbelganger van Monkey King en heeft dezelfde krachten, alleen gebruikt hij deze voor kwade doeleinden. Samen met Lady Bone Demon wil hij Monkie Kid en Monkey King verslaan. Evil Macaque heeft ook een staf, maar deze heeft stekels aan beide kanten en een Trans-Purple vlam. De onderdelen waaruit deze Minifigure bestaat hebben we één keer eerder gezien in een set. Macaque draagt een harnas met donkerrode accenten en een textielen cape en zijn dual hoofdje heeft twee verbeten uitdrukkingen.
Savage is een Shadow Monkey, een kopie van Macaque die door hem is gemaakt. Savage is een eenvoudigere, meer zwarte versie van Macaque met een hoofdprint aan één kant. Ook voor hem maak je een brick-built wapen in de vorm van een knots met paarse details.
Lady Bone Demon is een demoon die ooit door Monkey King in een tombe werd opgesloten, maar weer vrij kwam. Zij is de grootste vijand in het nog niet uitgebrachte seizoen 3 van de televisieserie van LEGO Monkie Kid. Deze Minifigure heeft twee onderkanten, ééntje in de vorm van een jurk (Curved Slope) met mooie print en de andere met een demonische Trans-Purple staart. Ze draagt een harnas en schouderbescherming met paarse accenten. Haar hoofdje heeft een ‘vriendelijke’ en een demonische kant. In het rubberen witte haarstukje zit een Glow-in-the-Dark bot. Het wapen van Lady Bone Demon lijkt een beetje op een dubbel lichtzwaard uit Star Wars, alleen met een speer en een zwaard aan weerszijden.
De bouw en speelfuncties
Het eerste voertuig dat je bouwt is de vliegende staf van Monkie Kid. Het is een eenvoudig bouwsel, zwevend op een wolk, waar Monkie Kid bovenop staat. Aan twee kanten zitten projectielgeweren die 1×1 Tiles af kunnen schieten. Dit mechanisme zien we vaker terug in de andere voertuigen.
Het tweede voertuig, bestuurd door Evil Macaque, bouw je in twee delen op. Het eerste deel is de cabine tussen de twee motoren in en lijkt wat op een speeder uit Star Wars. Het plakken van de stickers blijkt soms wat lastig, maar het resultaat ziet er vervolgens wel weer heel cool uit. De voorkant bouw je op een fundament van Modified Bricks in meerdere richtingen, waardoor het eindresultaat er gestroomlijnd uitziet. De hengels aan de achterzijde zijn een goed voorbeeld van Nice Part Usage (NPU).
Na het in elkaar zetten van de cabine, bouw je één voor één de motoren die je hier aan vast klikt. Het leuke is dat je deze ook een beetje naar eigen inzicht omhoog of omlaag kunt positioneren door de Hinge. Het voertuig lijkt nu meer op een podracer. De ronde fan Tile in de zwarte behuizing maakt de motoren gedetailleerd. Aan de achterzijde schieten Trans-Purple vlammen uit de krachtbronnen. Ook in dit vliegende vervoersmiddel tref je weer Stud shooters aan en ik snap dat dit de speelbaarheid verhoogt, maar ik zie alleen maar gevaar voor de ogen. Ze schieten ook vrij makkelijk af als je ze probeert te laden.
Het pièce de resistance is aan de beurt. Vol vlammen en details bouw je de vuurring van Nezha, waarnaar deze set is vernoemd. De bouw van de ring zelf is vrij repetitief, aangezien je telkens 4x hetzelfde onderdeel in elkaar zet. Het kleurenpalet met het goud en het Trans-orange is wel heel mooi.
Binnen de ring die bestaat uit Rollercoasterrails, ‘zweeft’ het voertuig waarin Nezha zit. Dit voertuig is vooral rood, teal en wit gekleurd, met een gouden stuurdetail en gestroomlijnde vormen. Het rust op wielen die het laten rijden binnen de ring. Bij het aan elkaar klikken van weerszijden van de cabine, komt deze automatisch vast te zitten binnen de ring. Als je nu de vuurring vooruit rolt, blijft de cabine horizontaal in de ring hangen. Zo ontstaat een ‘monocycle’. Technisch gezien is deze mechaniek het hoogtepunt binnen deze set! Alle lof dus voor de ontwerper die dit zo heeft bedacht.
De flanken van het voertuig bouw je in spiegelbeeld van elkaar. Ze zijn mooi vormgegeven met behulp van Brackets, Wedges en Slopes, echter er zitten ook twee clips die onbenut blijven. Misschien is het de bedoeling om Nezha’s vuurskates hieraan te bevestigen. Ook hier is het soms lastig om de stickers netjes op de gebogen curves te plakken. De straalmotor met de vele vlammen aan de achterkant is fantastisch vurig gemaakt.
Het lijkt er echter wel op dat er een soort ‘illegale’ verbinding in het bouwwerk verstopt zit, waar je de Trans-Orange lichtdopjes aan de Hinge Plate klikt. Toch blijven deze goed zitten. Als je de projectielen (voorzichtig!) in de shooters duwt, zonder de vuurring weer te ontmantelen, kom je erachter dat bij het omlaag duwen van deze lichtdopjes, de raketten worden afgevuurd. Ik heb ze een paar keer in de kamer moeten zoeken. Wederom niet zo heel handig.
Het laatste bouwwerkje waaruit deze set bestaat is de troon en kerker van Lady Bone Demon. De grote vijand van Monkie Kid zit op haar troon, die lijkt op de ijzeren troon uit Game of Thrones. Enkel zijn de zwaarden hier vervangen door een hoop botten. De skelethandjes die de botten vasthouden zijn geinig verzonnen.
Het bouwwerk heeft weer een iets ander kleurenpalet van zwart, grijs en paars, met ijzig blauwe details en natuurlijk veel botten. Een van de onderdanen van Lady Bone Demon, in de vorm van een skelet, is aanwezig om haar te gehoorzamen. Dit skelet telt volgens de doos officieel niet mee bij de Minifigures.
Enkele interessante details zijn terug te vinden in de treden die naar de troon leiden. Deze bestaan uit paarse Wedge Plates die je vastklikt op een trap. Het is knap bedacht dat onder die trap een kerker verstopt zit, waarin je het skelet of natuurlijk Monkey King kunt opsluiten. Er is echter voor gekozen om nog een cel aan de troon vast te maken, met behulp van Technic onderdelen, die een hefboom vormen. Een bottenkooi hangt aan een Trans-Light Blue ketting over deze hefboom en kan omhoog en omlaag worden getakeld. Monkie King kun je via het deurtje al zittend erin plaatsen. Hopelijk wordt hij snel bevrijd!
Conclusie
Deze LEGO Monkie Kid 80034 Nezha’s Fire Ring valt op veel punten erg in de smaak! Enerzijds het kleurenpalet, anderzijds de afwisseling tussen voertuigen en een gebouwtje, maken van de bouwervaring een feest. Voeg daar nog een handvol toffe en gedetailleerde Minifigures aan toe, plus een technisch hoogstandje in de vorm van een uniek bewegend mono-wiel, en je hebt een set die meer dan je verwachtingen waarmaakt.
Valt er ook nog wat tegen? De Stud shooters hadden voor mij weggelaten kunnen worden. Al snap ik dat een ander dit wel een toffe toevoeging vindt, vanwege de speelfuncties. Verder valt er niet zoveel aan te merken op deze uitbreiding van het LEGO Monkie Kid universum. Je hoeft geen connaisseur van het Journey to the West-verhaal te zijn om je met deze LEGO-set uitstekend te vermaken. Al maakt het nu wel nieuwsgierig naar de LEGO Monkie Kid televisieserie. Het valt te hopen dat deze spoedig ergens te streamen is.
Disclaimer
Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set. Maar deze is wel onderhevig aan de persoonlijke mening van de redacteur.
Geef jouw mening!
Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Als jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.