Het wemelt van de toeristen in de LEGO Monkie Kid 80036 The City of Lanterns. De stad herbergt tal van restaurants, een karaokebar, een Pig-tram en zelfs een LEGO Store. Ook Monkie Kid (MK) begeeft zich tussen de toeristen, maar ontspannen is er voor hem niet bij. Hij is namelijk op zoek naar de oranje Fire Ring. Gaat hij deze met hulp van Mei, Pigsy en Mr. Tang vinden? Of biedt de stad te veel verleidingen voor het team van MK? Je leest het in dit reisverslag door The City of Lanterns.
Het is bijna niet voor te stellen dat de inhoud van deze zwarte doos een levendige en kleurrijke stad herbergt. De Aziatische invloeden zijn goed zichtbaar als je met de Pig-tram door de stad rijdt. De onoplettende toerist zou zich zowaar in Ninjago City kunnen wanen en verdwalen tussen de drukte aan winkels, restaurants en hotels. Helemaal omdat de stad volledig modulair is en de pandjes zomaar op een andere plek gezet kunnen worden. De stad is opgebouwd uit 2187 onderdelen verdeeld over 17 zakjes en kost €129,99. De stad is verder beplakt met maar liefst 77 stickers, verdeeld over drie vellen. Deze zitten samen met de twee instructieboekjes in een kartonnen envelop. Daarmee zet LEGO duidelijk stappen in het terugbrengen van het gebruik van plastic. Alleen de onderdelen zitten nog wel in plastic zakjes, maar die worden keurig opgeruimd door de Citybots A05 en A16.
De Minifigures
Noodle-bezorger Monkie Kid gaat undercover in de drukke metropool van The City of Lanterns. Hij heeft speciaal voor deze expeditie zijn toeristenoutfit aangetrokken. Hij draagt een rode broek met daarop een rood-witte sweater met capuchon. Verder draagt hij een heuptasje om zijn borst en een stoere zonnebril op zijn hoofd. Als accessoires draagt hij een staf, een kompas en een scroll met daarop een kaart met de locatie van de oranje Fire Ring.
Mei Dragon is een vriendin van MK en helpt hem bij zijn missies. Ze draagt een groen jasje met een opdruk van twee paarden en een draak op haar rug, waarschijnlijk omdat ze lid is van de Dragon Family. Verder draagt ze een tasje onder haar jas en heeft ze een witte broek aan. De twee staartjes op haar hoofd maken het een mooi haaronderdeel. Zodra ze in de stad aankomt, wordt haar aandacht meteen getrokken door de bubbelthee shop. Het is dan ook niet gek dat haar missie daar begint.
Mr. Tang is ook lid van MK’s team. Hij draagt een wit hemdje met daarop een afbeelding van een bowl met noodles en op de achterzijde een waaier en Chinese tekens. Drie keer raden waar onze helden Mr. Tang zullen vinden? Hij heeft als accessoire een bowl en het nieuwe eetstokjes-element. Zijn gapende hoofdje zagen we ook al in andere Mooie Kid sets. Verder draagt hij een rode sjaal en een donkerrode broek.
Pigsy – eigenaar en chef van Piggy’s Noodles – kijkt ook zijn ogen uit in de stad, maar is vooral onder de indruk van alle eettentjes. Om de concurrentie voor te zijn, heeft hij zijn Noodle Shop verplaatst naar de Hat-Air-Balloon en bedient hij zijn klanten vanuit de lucht. Heeft hij daarmee nog wel genoeg oog voor hun missie? Of kan hij vanuit de lucht de stad goed observeren? Pigsy draagt een koksuniform met vlekken, een koksmuts en een mini-keuken op zijn rug. Naast Pigsy staan twee City Bots, die de rommel in de stad opruimen.
Han en Huang zijn twee brave burgers van The City of Lanterns. Han draagt een groen shirt met een bliksemschicht erop en blauwe broek. Ze komt net uit de LEGO winkel als Mooie Kid en zijn team de stad binnenvallen. Huang heeft haar haren in een start en draagt een blauw shirt met een geel vest, wat we ook al zagen in de LEGO 80107 Spring Lantern Festival en LEGO Creator 31119 Ferris Wheel.
Hoewel Monkie Kid en zijn trawanten Oeral ogen in de stad hebben, is de Machinist echt de enige die alles ziet. Hij rijdt in de Pigsy-Express door de hele stad en houdt alles goed in de gaten. Hij draagt een zwart uniform met een rode pet. Het is jammer dat het logo van de Pigsy-Express op zijn uniform ontbreekt, waardoor hij heel inwisselbaar overkomt. Wat verder opvalt zijn de bril en snor op zijn kale hoofd.
De bouw en speelfuncties
Het is een drukte van jewelste in LEGO Monkie Kid 80036 The City Of Lanterns. Toeristen en inwoners krioelen door de stad en de Pigsy-trein rijdt af en aan langs de talloze winkels en eettentjes. Mei hangt bij de bubbeltheeshop, Mr. Tang snuffelt bij de eettentjes en Pigsy probeert zijn eigen lekkernijen vanuit de lucht te verkopen. Zelfs Monkie Kid kan hier zijn hart op halen, want ergens in deze drukte is de oranje Fire Ring verborgen. Vermomd als toerist – met zijn schatkaart op zak – start hij zijn zoektocht.
The City of Lanterns herbergt een hoop verwijzingen naar de geschiedenis van LEGO, maar ook een belangrijke schat. Wat de inwoners van deze bruisende stad niet weten, is dat Mei, Pigsy en Mr. Tang een missie hebben. Het gezelschap heeft zich over de stad verspreid om aanwijzingen te verzamelen, zodat ze de oranje Fire Ring op het spoor komen. Maar waar moeten ze beginnen?
De stad kent een LEGO-winkel, een hotel, een Panda-winkel, twee restaurants, een karaokebar, een bubbeltheecafé en een snelle trein die rond de stad rijdt. Hoewel de de stad er kleurrijk en druk uitziet, is het gebouwd op een grijs en sober raamwerk van LEGO Technic en LEGO System onderdelen. Een deel van deze constructie – zoals de steunbalken voor de Pigsy-trein zagen we al eerder bij Ninjago City. De meest interessante bouwtechniek is misschien wel dat van de trapjes aan de voorzijde van de stad. Hierbij worden Tiles verticaal vastgeklikt aan een hekje om zo een trap te vormen.
Rechts van het raamwerk is de thuisbasis voor de City Bots gebouwd. Hier vind je een digitaal informatiepunt en een verzamelplaats voor afval. Gezien de verschillende dozen op straat is er voor de City Bots nog genoeg op te ruimen. Er staat ook nog een vat met Octan-olie aan de kant van de weg, al kan het ook een kopie zijn aangezien het logo ontbreekt. Maar onze helden kijken onder elke deksel, in elke doos, om maar aanwijzingen te vinden. Ze buurten zelfs in de karaokebar aan de rechterzijde op zoek naar hi(n)ts. Het enige vreemde wat ze daar tegenkomen is een raam dat niet open kan omdat er iets voor gebouwd is.
Bovenlangs de karaokebar en het informatiepunt loopt een opvallend Bluish Green spoorrail waar de roze Pigsy-trein over rijdt. Hiermee verplaatsen onze helden zich door The City of Lanterns en houden de omgeving goed in de gaten. Ze rijden eerst onder het restaurant met de rode kreeft door, waar de Demon Bull King schaaldieren serveert. Mr. Tang spot een bordje met ZNAP aan de reling en denkt terug aan het einde van de jaren negentig toen LEGO dit bijzondere thema zonder succes op de markt bracht.
Mei stapt uit bij het bubbeltheecafé, waar ze lekkere drankjes serveren. Wellicht dat ze daar wat meer te weten komt over de oranje Fire Ring. Terwijl ze haar drankje nuttigt, denkt ze terug aan haar bezoek aan Ninjago City. Opvallende is dat ook in dit bubbeltheecafé een transparante pilaar wordt gevuld met transparante 1×1 Round Tiles. Een vindingrijke manier om de bubbels in de thee weer te geven. Bovenop de winkel is een trap gebouwd. Hiermee kun je van het perron, naar de begane grond lopen.
Naast het bubbeltheecafé zit de grootste onderneming van de stad. Het is een restaurant annex dumpling shop annex souvenirwinkel en wordt volgens de lokale bevolking ook wel de Flaming Mountain genoemd. Als daar geen verborgen aanwijzing naar de Fire Ring te vinden is, dan weten onze helden het ook niet meer. Het pand is niet alleen het grootste bouwwerk van de stad, maar bevat ook een hoop interessante bouwtechnieken en onderdelen, zoals de bogen voor de ramen en de Dark Green goudstaven als dakpannen. Ook binnen is er veel te zien, zoals de Monkie King souvenirs, de prachtige reclame borden en het Hot Pot Restaurant op de eerste etage, waar we voor het eerst het eetstokjes-element zien. Het gebouw heeft zoveel mooie details, dat het jammer is dat het is weggestopt in deze drukke stad. Gelukkig kan de lading Mountain ook als losse eenheid neergezet worden. Maar zodra je het pand weggaand komt er een geheime lading LEGO Technic Pins tevoorschijn. Waarom zouden die verstopt zijn?
Wie een bezoek brengt aan The City of Lanterns, moet ook zeker even langs de LEGO Store. Zelfs de lokale bevolking shopt er naar hartenlust. Niet zo verwonderlijk, want ze hebben een hoop oude sets op voorraad. Verzamelaars zullen sets als 6075-2 Castle en 6416 Poolside Paradise meteen herkennen als ze binnenkomen, maar ook andere klassieke thema’s. Maar daar houdt het feest der herkenning niet op. De Pick-A-Brick muur is vergelijkbaar met die uit de 40305 LEGO Brand Store en de mascotte (draak) op het dak herkennen we natuurlijk van 40306 LEGOLAND Castle.
Nadat ze lang naar de schatten in de LEGO Store gestaard hebben, kwamen onze helden tot de conclusie dat ook hier de Flame Ring niet verborgen zat. Pigsy landt aan bij de Panda store – die we ook al in een eerdere MK-set zagen – om daar even rond te neuzen. De winkel is opvallend vanwege het grote panda-billboard, maar heeft verder weinig te bieden. Tijdens hun ronde door de stad zijn Monkie Kid, Mei, Mr. Tang en Pigsy verschillende reclameborden tegengekomen, de meest opvallende waren wel de posters van de Panda Shop, de Moon Cakes van Chang en natuurlijk een paneel met daarop het heugelijke feit dat LEGO in 2022 negentig jaar bestaat.
De zoektocht van Team Monkie Kid eindigt bij het Lotus Hotel, waar ze verblijven. Het is een knus hotel, met een lobby en een gedecoreerde slaapkamer. Er is goed gebruikgemaakt van de oppervlakte en de inrichting staat goed in verhouding tot de rest van de stad. Op het dak pronkt een prachtige geel-oranje lotus en in diens kern brandt – jawel – de schitterende Fire Ring in al haar glorie. Onze helden kunnen hun ogen niet geloven. Al die tijd verborgen in het volle zicht.
Conclusie
De LEGO Monkie Kid 80036 The City of Lanterns is overweldigend in al haar glorie. De kleuren, posters, billboards, restaurants en winkels overschreeuwen elkaar stuk voor stuk. Iets wat de meeste AFOL wel zal herkennen van de Ninjago City “Modulars”. Hoewel The City of Lanterns kleiner van stuk is, doet hij qua beleving en bouwtechnieken niet onder voor deze grote jongens. Elk pand is weer een unieke bouwervaring en de bijna tachtig stickers zorgen ervoor dat er overal wel wat te zien en te beleven is. Je kijkt je ogen uit, zelfs lang na het bouwen kijk je nog je ogen uit.
Het is echter jammer dat een aantal gebouwen, zoals de Flaming Mountain en het bubbeltheecafé verstopt zitten achter de de Pigsy-trein en diens stellage. Hierdoor gaan veel details verloren en is het haast onmogelijk om deze panden aan de voor- en achterkant te bereiken. Gelukkig is de gehele stad modulair en kunnen de panden ook verplaatst worden. Helaas misstaan sommige gebouwen vanwege hun architectuur op een andere locatie binnen de stad. Als je het bruisende bubbeltheecafé elders plaats, leidt de trap nergens meer heen. En dat is gek. Gelukkig doet LEGO ook de suggestie om de pandjes buiten het raamwerk, naast elkaar te zetten. Dat geeft meteen een beter gevoel. Op internet gaan er zelfs suggesties dat de ondernemingen uit de City of Lanterns goed te combineren zijn met die uit andere Monkie Kid sets. Wie daar nieuwsgierig naar is, daag ik uit om even het web op te gaan.
Zou Monkie Kid na zijn missie nog terugkeren naar LEGO Monkie Kid 80036 The City of Lanterns? Ik denk van wel. Er is zoveel te zien en te beleven, dat je na een bezoek geheid nog een keer moet terugkomen. Misschien kun je het koppelen met een bezoek aan het Spring Lantern Festival. En hoe zit het met de kosten? Die zijn dik in orde. Je hebt voor €129,99 niet alleen 2187 onderdelen – dat is nog geen 6 cent per stuk – maar ook een geweldige set en bouwervaring. Wie van Ninjago City en/of modulaire gebouwen houdt, maakt op deze manier aangenaam kennis met het Monkie Kid Thema.
Disclaimer
Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.
Geef jouw mening!
Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Als jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.