LEGO fans en ruimtevaart zijn twee handen op één buik. Het is dan ook niet verwonderlijk te noemen dat LEGO in de loop der jaren met de nodige ruimtevaart-sets op de proppen is gekomen. De nieuwste telg is de LEGO Creator Expert 10266 NASA Apollo Lunar Lander. We namen een tripje naar de maan en terug om jullie van een review te voorzien. Benieuwd of de set zijn geld waard is en een leuke bouwervaring te bieden heeft? Lees dan snel verder.

LEGO NASA Apollo Lunar Lander

De NASA Apollo Lunar Lander bestaat uit 1087 onderdelen die verdeeld zijn over een aantal genummerde zakjes. Tevens bevat de doos een instructieboek met daarin de nodige stappen voor de bouw, maar ook wat achtergrond info over de lander en de astronauten. De extra info is een prettige bijkomstigheid en het valt op dat LEGO dit steeds vaker bij sets doet. Naast de onderdelen en de instructies is er een stickervel toegevoegd. De prijs is €99,99 en met 1087 komt het gemiddelde terecht op €0,09 per onderdeel.

LEGO NASA Apollo Lunar Lander

De Bouw

LEGO voorziet sets steeds minder vaak van baseplates. Een set als dit vraagt er om om mooi ter display gezet te worden en LEGO lost dit op door een bouwbaar maanlandschap. Het maanlandschap is zeer makkelijk om te bouwen en zorgt voor een mooie afwerking zodra de lander geplaatst wordt. De voetstappen voor de Minifigs zijn een leuke knipoog naar de voetstappen van de astronauten op de maan. Natuurlijk mag de Amerikaanse vlag niet missen.

LEGO NASA Apollo Lunar Lander

De twee bijgevoegde Minifigs zijn op het hoofdje na identiek aan elkaar. Ze hebben geen naam gekregen, maar logischerwijs kun je de namen Buzz Aldrin en Neil Armstrong eraan verbinden. De voor- en achterkant van de torso’s zijn voorzien van een print. De achterkant is relatief simpel gehouden en bevat wat kreukels en een hals. De voorkant kent kenmerken van het austronautenpak dat de twee mannen aan hadden ten tijde van de maanlanding. Bijgevoegd zijn een helm met geïntegreerde zuurstofflessen en een goudkleurig vizier. De Minifigs zijn uniek en simpel maar ook doeltreffend.

Het bouwen van de lander begint met het de daaltrap. Door zijn octogonale vorm is de bouw redelijk repetitief te noemen. Gelukkig zijn er wel wat afwisselingen te vinden tijdens de bouw, maar het repetitieve is onoverkomelijk. De binnenkant van de lander heeft het doel stevigheid te brengen, maar er is toch gedacht aan enkele details. Het exterieur is voorzien van goudkleurige elementen en onderdelen met daarop een goudkleurige stickers om zo de folie – die om de lander zat – na te bootsen. Dit was trouwens niet van echt goud en diende als bescherming tegen het verlies van warmte en de bescherming van oververhitting door de zon. De details die hierdoor gecreëerd worden zijn mooi nagebootst.

LEGO NASA Apollo Lunar Lander

De daaltrap is voorzien van het landingsgestel en twee compartimenten waarvan één de camera bevat waarmee de astronauten werden gefilmd en de andere een reflector om de afstand van de aarde en maan te kunnen meten. Overige details zoals de “United States” tekst en de Amerikaanse vlag worden gerealiseerd door het gebruik van stickers. Ditzelfde geldt voor het plakkaat aan een van de poten van de lander. De daaltrap ziet er realistisch uit en is een stevige constructie te noemen.

LEGO NASA Apollo Lunar Lander

Logischerwijs is de maanlander niet compleet zonder de stijgtrap. De stijgtrap wordt opgebouwd door middel van drie modules die samen een geheel vormen. In de stijgtrap is ruimte om de twee Minifigures te plaatsen en er worden door middel van stickers panelen, displays en apparatuur uitgebeeld. Er is een klein luikje aanwezig en de astronauten kunnen door het kleine raam naar buiten kijken. Aan de buitenkant zijn enkele antenne’s te vinden en aan de onderkant bevindt zich de ontbrandingsmotor om de stijgtrap te lanceren.

De stijg- en daaltrap kunnen makkelijk aan elkaar bevestigd worden door middel van clipjes. Eveneens kunnen ze zo ook makkelijk ontkoppeld worden waardoor je de maanlanding volledig na kun spelen. Het ontkoppelen kost wel wat kracht, maar dit werkt het ook tegen als je met de volledige maanlander speelt tegen. Hierdoor zullen de twee modules niet makkelijk losraken. De maanlander is mooi geproportioneerd en ziet er indrukwekkend uit.

Conclusie

LEGO NASA Apollo Lunar Lander

De LEGO NASA Apollo 11 Lunar Lander is een mooie set om te bouwen en ter display te zetten. Het maanlandschap maakt het geheel goed af en zorgt ervoor dat de lander een opvallende verschijning is. De Minifigs zijn voorzien van genoeg detail, maar missen helaas toekenning van de namen van Neil en Buzz. Het bouwen van de maanlander is niet enorm uitdagend, maar biedt wel het nodige plezier. Enkel het repetitieve van de daaltrap kan wat storend zijn. Qua verkoopadviesprijs hoef je de set niet te laten staan want je krijgt waar voor je geld.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?