De LEGO Ninjago 71717 Journey to the Skull Dungeons is de twee na kleinste set van de Master of the Mountain (seizoen 13) wave. Het is tevens één van de vier die (samen) een spelervaring bieden. In deze review neem ik kort door wat dit setje zoal te bieden heeft op het gebied van Minifigures en bouw. Het spelelement (soort van Dungeons & Dragons) laat ik grotendeels achterwege.


LEGO Ninjago 71717 Journey to the Skull Dungeons

De set bevat drie genummerde zakjes LEGO, een Mountain Bottom 4X10X6 element, en een dobbelsteenspinner. De dobbelsteenspinner vind je ook in de andere drie sets waarbij het spelelement terugkomt en kan optioneel gebruikt worden. In de doos bevindt zich ook een A4 met een beknopte uitleg van het spel en een stickervel met acht stickers. Een deel van de stickers, met name die met de groene pijl, kan weggelaten worden en komen enkel van pas als je het spel gaat spelen.

LEGO Ninjago 71717 Journey to the Skull Dungeons

De set bevat 401 onderdelen en heeft een verkoopadviesprijs van €29,99. Het gemiddelde per onderdeel komt daarmee terecht op €0,07. Van de onderdelen die gebruikt worden om de set vorm te geven, is een klein deel uniek of minder voorkomend. De Torso’s komen bijvoorbeeld enkel voor in sets gebaseerd op de Master of the Mountain. Hetzelfde geldt voor de schilden die de helden vasthouden. Daarnaast komen enkele onderdelen in Reddish Brown en oranje minder vaak voor.


De Minifigures


LEGO Ninjago 71717 Journey to the Skull Dungeons

De set is voorzien van vier Minifigures; Nya, Jay, Lloyd en Murt. Zoals hierboven al te lezen was, zijn de Minifigures uniek voor de Masters of the Mountain sets. Dit geldt voor de torso’s, benen, harnaselementen en de ninjamaskers. De prints zien er stuk voor stuk zeer indrukwekkend uit. Er lijkt gedacht aan allerlei details, en de lijnen en kleuren zijn strak aangebracht. De metallic-look geeft de Minifigures een luxueuze afwerking. Zowel de ninja’s als Murt hebben een print aan de voor- en achterzijden van de torso en hoofdjes. De print op de benen beperkt zich tot de voorkant.

LEGO Ninjago 71717 Journey to the Skull Dungeons LEGO Ninjago 71717 Journey to the Skull Dungeons

De bouw en speelfuncties


Met de set bouw je een fictief deel van de Dungeons of Shintaro na. Het avontuur dat de helden met deze set beleven, is niet te herleiden naar een aflevering in seizoen 13. Dit werkt in het voordeel van de set, want de ruïnes herbergen meer gevaren dan te zien was in de serie. Het doel van de set is dat de ninja’s op avontuur gaan in combinatie met een bordspelelement. Voor het spelelement dien je een spelerspaneel te bouwen met daarop drie goudkleurige hartjes en een kist. De hartjes stellen de levensbalk voor en in de kist kun je alle gevonden loot kwijt. Er is ruimte om één van de ninja’s op het paneel te plaatsen.

LEGO Ninjago 71717 Journey to the Skull Dungeons

Het bouwen van de ruïne gebeurt in drie stappen. De eerste stap bestaat uit het in elkaar en aan elkaar bevestigen van de rotspartijen, die naar de kerker lijden. De tweede stap is het bouwen van de basis van de kerker. De laatste stap is het afronden van de kerker, de zwart-witte Blade of Deliverance verwerken en de kooi bouwen waarin één van de ninja’s vastgehouden wordt door Murt.

LEGO Ninjago 71717 Journey to the Skull Dungeons

Voor de rotspartijen die naar de kerker lijden, wordt er gebruik gemaakt van Plates die middels scharnieren aan elkaar bevestigd zijn. Dit brengt het voordeel met zich mee dat de rotspartij constant aangepast kan worden. De designer heeft een leuke speelfunctie in de rotspartij verwerkt. Door op de rode Tile te drukken, schiet de Plate van de constructie. Dit gebeurt met best wat kracht, waardoor de Plate – zelfs met Minifigure – met gemak wegschiet. Simpel en zeer effectief. De rotspartij kan d.m.v. clipjes bevestigd worden aan de kerker, maar ook aan de andere Master of the Mountain sets.

LEGO Ninjago 71717 Journey to the Skull Dungeons

De basis van de kerker leunt op het gebruik van een BURP (Big Ugly Rock Piece). Dit is het grote bergelement dat aan de set toegevoegd is. Waar LEGO dit onderdeel bij veel sets al snel zichtbaar laat, wordt het hier aan de voorkant en zijkanten netjes weggewerkt met Brick, Plates en Roof Tiles. Dit zorgt voor een natuurlijk uitziende rots. De achterkant is open en biedt plek voor het bed van Murt en kan eventueel dienen als gevangenis voor één van de ninja’s. Rondom de kerker zijn tal van details te vinden. Oranje transparante Tiles en Bricks rondom de kerker dienen als “stromend” lava en schuingeplaatste bruine Tiles onder het platform, geven het idee van houten steunbalken.

LEGO Ninjago 71717 Journey to the Skull Dungeons

Speelfuncties zijn te vinden in de vorm van een kooi aan een ketting die omlaag of omhoog getakeld kan worden en verwijderbare planken die een robijn verhullen. De kooi is aan de voorkant te openen en biedt ruimte voor één Minifigure. Op het platform is de Blade of Deliverance te vinden. Achter het zwaard zijn een aantal planken (Tiles met sticker) te vinden waarachter een robijn verstopt zit. Om de edelsteen te verzamelen, kunnen de planken makkelijk verwijderd worden. De kerker is aan de achterkant open. Hier is een bed te vinden en onder de trap is een blauw kristal verstopt dat als loot kan dienen.

LEGO Ninjago 71717 Journey to the Skull Dungeons


Conclusie


LEGO Ninjago 71717 Journey to the Skull Dungeons

Ik vind de LEGO Ninjago 71717 Journey to the Skull Dungeons een solide set. Er zijn genoeg Minifigures toegevoegd voor de verzamelaars en voor kinderen om op avontuur te gaan. De goedwerkende speelfuncties zorgen dat dit avontuur vorm krijgt. Ik vond de bouw op geen enkel vlak uitdaging bieden, maar wel plezierig en ontspannend. Het modulaire karakter – het kunnen combineren met andere sets – geeft mij een reden om ook andere sets uit deze serie te kopen/bouwen. De verkoopadviesprijs van €29,99 – de set is veelal goedkoper te vinden – is uitstekend voor wat het te bieden heeft. Je krijgt waar voor je geld qua hoeveelheid onderdelen, (unieke) Minifigures, bouwplezier en speelfuncties. Ik kan deze set daarom aanraden aan kinderen die fan zijn van Ninjago alsook volwassenen die graag Ninjago sets verzamelen.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?