Het LEGO Ninjago thema bestaat tien jaar en dat mag niet ongemerkt aan ons voorbijgaan. Als ode brengt LEGO de allergrootste set uit die het thema ooit gezien heeft, de LEGO Ninjago 71741 Ninjago City Gardens. Het is de derde telg in deze reeks en bouwt verder waar de Ninjago City en Ninjago City Docks gebleven waren. De set is sinds 14 januari te koop voor VIP-leden en vanaf 1 februari zal de set beschikbaar zijn voor het grote publiek. Wat je van deze set kan verwachten en of het een waardige toevoeging is aan de voorgaande sets, lees je in deze review.


De doos bevat 42 genummerde zakjes met onderdelen die verdeeld worden over 26 nummers. Daarnaast is er een apart zakje met extra onderdelen, een 16×32 en 32×32 Baseplate, drie instructieboeken en 66 stickers verspreid over drie stickervellen. Tussen de instructies bevindt zich een poster ter gelegenheid van de Ninjago: Master of Spinjitzu serie. Verspreid over alle zakjes bevat deze set 5685 onderdelen. Met een verkoopadviesprijs van €299,99, komt het gemiddelde terecht op €0,05 per onderdeel. Meestal krijg je deze lage prijs per onderdeel bij sets met veel dezelfde of kleine onderdelen. In deze set zijn er veel kleinere onderdelen, maar kent het daarentegen er ook een grote diversiteit aan verschillende onderdelen. Op prijstechnisch vlak zit het dus meer dan goed.

In de doos zat er nog een losse 1×8 bruine Brick tussen de zakjes. Ondanks dat geen enkel zakje geopend of gescheurd was, werd het tijdens het bouwen duidelijk dat dit onderdeel bij zakjes met nummer negen toebehoorde. Hoe deze Brick los in de doos terechtgekomen is, is ons een raadsel. Dit is wellicht een productiefout en we horen dus graag of dit bij jou ook het geval was.


De Minifigures


Een stad moet bruisen van leven en met 18 Minifigures en de robot Scoop lijkt dit alvast te lukken. Al onze vertrouwde Ninja’s maken op één of andere manier hun opwachting in deze set. Aangezien deze set onderdeel uitmaakt van de Legacy reeks, is er een exclusieve gouden Ninja aan de set toegevoegd. Met de Ninjago City Gardens krijg je de Gouden Master Wu samen met een eigen displaystand. Deze Minifigure is uniek en exclusief aan deze set. Daarnaast maken onze bekende Ninja’s Zane, Kai, Jay, Nya en Cole hun opwachting en een jonge versie van Lloyd. Hoewel de Ninja-outfits voor Zane en Kai niet zozeer bijzonder zijn, kan dat wel gezegd worden over de Urban outfits voor Jay en Nya. Ze hebben allen een verzorgde print aan de voor en achterkant.

LEGO Ninjago 71741 Ninjago City Gardens LEGO Ninjago 71741 Ninjago City Gardens

Met de Ninjago City Gardens worden enkele nieuwe personages geïntroduceerd. Dit zijn Eileen, Hai en Kaito en zijn burgers die in Ninjago City wonen en werken. Eilien is een jonge vrouw en in de fleur van haar leven, terwijl Hai het druk heeft met het uitbaten van zijn ijssalon. Het is de tweede keer dat een Minifigure van Clutch Powers en Misako hun opwachting maken in een LEGO set. Clutch Powers was eerder al te vinden in de LEGO Ninjago 40342 Minifigure Set en heeft geen veranderingen ondergaan. Misako maakte de eerste keer haar opwachting in LEGO Ninjago 70751 Temple of Airjitzu. Hier krijgt ze echter een geüpdatete versie voor de Torso en het haar. Dit maakt deze selectie aan Minifigures bijzonder exclusief.

LEGO Ninjago 71741 Ninjago City Gardens LEGO Ninjago 71741 Ninjago City Gardens

The Mechanic is een gekende crimineel in het Ninjago Universum, maar verschijnt voor het eerst in een LEGO set. Hij is op zijn minst een bijzonder personage te noemen. Naast hem staat Cece die eveneens voor het eerst verschijnt. Wellicht is ze een handlanger van The Mechanic en dat belooft niet veel goeds. Ronin is een bounty hunter en kent een rijke geschiedenis in het Ninjago universum. Hij is rijkelijk voorzien van prints van kop tot teen. Hoewel dit geen exclusief figuur is, mag hij natuurlijk niet ontbreken. Het rijtje wordt afgesloten met Urban Cole die voorzien is van een torso met gitaarprint. Van dit gezelschap hebben enkel Cece en Cole een tweede print op het hoofdje.

LEGO Ninjago 71741 Ninjago City Gardens

Christina en Mei zijn wederom twee exclusieve personages die in deze set geïntroduceerd worden. Mei is duidelijk een grote fan van Lloyd. Deze Torso maakt dit jaar een tweede keer zijn opwachting nadat deze eerder in de LEGO City 60291 Family House verscheen. Mei heeft een vrij unieke Torso die vooralsnog exclusief was voor Okino, een ander personage uit het universum. Afsluiten doen we met Tito, een jonge bewoner van Ninjago City. Zijn trui heeft een mooie print, met daaronder een T-shirt met een Equalizer patroon. Als gezelschap krijgt hij een Husky met wie hij zijn dagen doorbrengt in Ninjago City.


De bouw en speelfuncties


De Ninjago City Gardens bestaat als het ware uit drie verschillende levels. Hoewel het in deze set niet benoemd wordt, leerden we in de Ninjago City set dat zich onderaan The Old World bevindt. Als je een level hoger gaat kom je terecht in The Street en helemaal aan de top, The High-Rise. Hiermee wordt hetzelfde patroon behouden als in de voorgaande twee Ninjago City sets. Het bouwen bestaat uit het aankleden van de Baseplates waarop later verschillende segmenten op elkaar gestapeld worden. Deze segmenten bestaan uit verschillende winkels, maar ook woongedeeltes en zelf een heus controlecentrum. Doorheen de set, zijn tal van referenties en verwijzingen naar de rijke geschiedenis van het Ninjago thema. We beginnen onderaan waar het lang geleden allemaal begon, namelijk The Old World.


Island with Bonsai Tree, Ninjago Fan Flat en Tea Time Balcony

LEGO Ninjago 71741 Ninjago City Gardens

Allereerst wordt de Baseplate naar goede gewoonte ingericht met de beginselen voor de verdere opbouw van de set. De stad is gebouwd langsheen het water en dat mag dus uiteraard niet ontbreken. Er wordt slim gebruikgemaakt van verschillende gekleurde Plates, waaronder transparante Light Blue Tiles. Hiermee wordt de illusie gecreëerd dat er diepteverschillen in het water zijn. Planten in en rond het water zorgen voor een levendig effect. Groen gekleurde wapens worden gebruikt als onderdeel van de begroeiing. Op een eilandje, afgelegen van de stad, staat een Bonsaiboompje. En er wordt vernuftig gebruikgemaakt van groene Minifigure Claws voor het gebladerte.

LEGO Ninjago 71741 Ninjago City Gardens

De fundamenten van de stad zijn eveneens gelegd en vormen de basis waarop de set gebouwd zal worden. Hetgeen dat meteen in het oog springt is de potsierlijke boom, die tevens als ondersteuning dient voor de levels die hier later bovenop komen. Met dat in het achterhoofd, zijn ze geslaagd de boom een natuurlijke vorm te geven. Maar hij staat ook voldoende stevig in de grond om het gewicht te kunnen dragen.

LEGO Ninjago 71741 Ninjago City Gardens

Tal van winkels en woongedeeltes maken onderdeel uit van The Old World. Aan de rechterzijde heb je een eetkraampje, waar lekkernijen gekocht en gegeten kunnen worden. Boekflappen worden hier gebruikt om een afdakje en een toonbank te vormen. Boven de eetkraam woont een ware Ninjagofan. Een dekbed (stickers) met ninja’s staat garant voor een veilige nachtrust. Aan de andere kant bevindt zich een ruimte met enkele relikwieën en een terrasje waar op ontspannende wijze thee gedronken kan worden.

LEGO Ninjago 71741 Ninjago City Gardens

Elk van deze compartimenten bevat een schuine muur. Doormiddel van Stud-Not-On-Top (SNOT) technieken wordt deze hoek bereikt. Deze techniek wordt vier keer toegepast, maar weet desondanks iedere keer te verrassen door een andere uitwerking van de gevel. Het verwerken van een Technic Brake Disc als raam is een voorbeeld van slim onderdelengebruik.

LEGO Ninjago 71741 Ninjago City Gardens


Walkways, Chen’s Noodle House en Ice Cream Shop

LEGO Ninjago 71741 Ninjago City Gardens

Aangekomen op het tweede level, wandelen we langsheen verschillende reclamepanelen. Alle reclame (stickers) die te zien is, is in Ninjago-schrift. Mocht je hier niet bekend mee zijn, dan is in het eerste instructieboek een Ninjago woordenboek te vinden waarmee je de tekens kunt vertalen. De wandelweg zet dezelfde methode verder – zoals we die kennen in de andere Ninjago City sets – waarbij hekken omgekeerd geplaatst zijn. Met clips worden de verschillende reclamepanelen en decoratieve elementen op de hekken geklikt. De blauwe lampen wijken daarentegen af van de voorgaande roodgekleurde verlichting. Hier is ook de kruin van de boom te zien, die letterlijk tussen de gebouwen gegroeid is. De ronde Tile met “10 Years Ninjago” is een print ter ere van het tienjarig bestaan van het thema. De robot Scoop staat in voor de schoonmaak en onderhoud van Ninjago City.

LEGO Ninjago 71741 Ninjago City Gardens

Voor de foodies onder ons, is het op dit level smullen geblazen! Met aan de ene zijde een noodle-restaurant en aan de andere kant een ijssalon, kan je van het hoofdmenu meteen doorsteken naar het dessert. Wat meteen opvalt, is dat voor deze gebouwen fellere kleuren gebruikt worden dan in het oude gedeelte. Wederom weten hier tal van details en verschillende bouwtechnieken voor een aangename ervaring te zorgen. Zo wordt er voor het noodle-restaurant een Minifigure gebruikt als logo en bestaat het afdakje van het ijssalon uit hakmessen. Dit zorgt voor een mooi dakpannenpatroon waarbij het logo geïntegreerd wordt. Nog zo’n inventieve oplossing voor het maken van daken, is het gebruik van gamecontrollers. Voor de ijssalon ligt een uit de hand gevallen ijsje. Ook binnenin is er koste nog moeite bespaard om de eetgelegenheden in te richten. Met verschillende bouwwerkjes richt je het interieur in waarbij zoveel mogelijk van de ruimte benut wordt.

LEGO Ninjago 71741 Ninjago City Gardens


Student Flat en Ninjago Museum of History

LEGO Ninjago 71741 Ninjago City Gardens

In het felgekleurde deel van de stad, kan je terecht in het Ninjago Museum of History. Naast de kleur, springen details – zoals de Rollercoastertrack en het opvallende reclamepaneel – in het oog. Veel bijzondere bouwtechnieken zijn er niet te bespeuren, maar de voorgevel wist te verrassen doordat deze volledig zijwaarts wordt gebouwd. Zoals de naam van het museum al doet vermoeden, staat dat in het teken van het tienjarig bestaan van het thema. Het grootste deel van de oppervlakte is hieraan gewijd en kent tal van verwijzingen en easter eggs. Tijd dus om je kennis over het LEGO Ninjago thema eens op de proef te stellen. Zo herkenden wij de Temple of Airjitzu en de Destiny’s Bounty, maar ook enkele artefacten uit voorgaande seizoenen. Enkele camera’s zorgen voor de beveiliging en tal van lampen staan in voor de goede belichting van de kunstwerken.

LEGO Ninjago 71741 Ninjago City Gardens

De prijzen zullen waarschijnlijk uit de pan rijzen, maar Ninjago City is de ideale studentenstad. Hier worden enkele leuke SNOT-technieken gebruikt om de textuur op de muren te bereiken. Kamertjes in deze felbegeerde stad zijn gewild, maar dan moet je niet claustrofobisch zijn. In de kleine – maar fijne – studentenkamer bevindt zich een bed en bureau. Plaats voor een zetel of dergelijks is er niet. De prioriteit gaat uit naar het ontwikkelen van een creatieve persoonlijkheid door te schilderen. Het kamertje heeft een balkon met twee bloempotten. Met een telescoop kan er tijdens de nacht naar sterren gekeken worden.


Rooftop Zen Garden, Museum Roof en The Ninja Zone

LEGO Ninjago 71741 Ninjago City Gardens

We naderen stilaan het hoogste punt van Ninjago City en komen terecht op The High-Rise. Hier kan je ontspannen op het dakterras en tot rust komen met een prachtig uitzicht over de stad. Met de deksels van schatkisten bouw je op een verrassende manier een golvend dak. Een futuristisch uitziend motorvliegtuig zoeft langsheen de daken en wordt in de lucht gehouden dankzij een doorzichtige staaf. Naast het terras is er de koepel van het Ninjago Museum of History. Naast de koepel groeit een kerselaar waarbij op toepasselijke wijze een spatbordonderdeel als stam gebruikt wordt.

LEGO Ninjago 71741 Ninjago City Gardens

In The Ninja Zone staat een heel ander soort ontspannen centraal. Speel naar gelieven op de speelkast of hang uren in de luie zetel naar televisie te kijken. Dit gedeelte kan bereikt worden door een tandwiel te verdraaien, waardoor een trapladder naar beneden schuift. Net zoals voorgaande Ninjago City sets, is er plaats voorzien om filmposters uit te hangen. Enkele van de Go Brick Me BrickHeadz brillen worden hier tot goed effect als omheining gebruikt. Als extra detail is er een volledig uit onderdelen opgebouwde LEGO garnaal aan de gevel aangebracht.


Hidden Room, Ninja Control Room en Satelite Array

LEGO Ninjago 71741 Ninjago City Gardens

Met een hoogte van 73cm, wordt de top van de LEGO Ninjago City Gardens bereikt. In de toren bevinden zich een verborgen kamer, controleruimte en een antennemast. De verborgen ruimte mag je letterlijk nemen, want dit is de verstopruimte van Jay zijn Ninja-outfit. Twee andere filmposters zijn hier ook weggeborgen en kunnen verwisseld worden met de filmposter in The Ninja Zone. Ondanks de compacte vormgeving, slagen ze erin de mooie details goed naar voren te brengen. Zijwaarts geplaatste hekken, door middel van. de SNOT-techniek, geven de muren extra textuur. Om de toren vorm te geven, worden Teal-kleurige Wedges gebruikt die met SNOT-Bricks bevestigd worden. Met behulp van een Turntable wordt het tweede deel in een andere hoek geplaatst. Zwarte tegels passen perfect tussen de Wedges en geven de indruk van verduisterd glas. In deze ruimte bevindt zich namelijk een controlecentrum met een groot scherm en bedieningspaneel. Een grote antenne en enkele satellietschotels op het dak werken het geheel af.


Temple Island

Als laatste wordt er de hand gelegd aan de Temple Island. Deze wordt op een aparte 16×32 Baseplate gebouwd en kan met de hulp van enkel Technic Pins verbonden worden met de andere Ninjago City sets. Wederom zorgen gekleurde Plates onder het water voor een illusie van diepte. Het landschap is mooi vormgegeven met onder andere rotspartijen, wandelwegen en beplanting. Het op elkaar plaatsen van groene Plates geeft de indruk dat er een reliëf op het eiland is.

LEGO Ninjago 71741 Ninjago City Gardens

Door de bruggetjes over te steken, kom je terecht op het eiland met de tempel. De rode maar opvallende tempel is duidelijk het aandachtspunt van dit deel. Ondanks de beperkte afmetingen, is er vernuftig gebruikgemaakt van onderdelen om de schuine daken van de tempel te vormen. Aan de andere kant van het eiland is er een standbeeld van Zane, een ode naar dit personage. Dit geheel had een op zichzelf staande set kunnen zijn en staat door zijn bescheiden afmetingen mooi in contrast met de omvang van het andere deel.


Ninjago City Gardens

LEGO Ninjago 71741 Ninjago City Gardens

963 stappen en 5685 onderdelen later, staat de LEGO Ninjago 71741 Ninjago City Gardens weelderig te pronken. Het eindresultaat mag misschien een wirwar aan kleuren en vormen zijn, maar laat dit nu juist het begin van het charmeoffensief zijn. Voor elk deel van de set zijn kosten noch moeite bespaard om zoveel mogelijk details aan te brengen. Overal waar je kijkt, lijkt de set hierdoor tot leven te komen. Van de boom ter ondersteuning van de stad, tot de verschillende façades van winkels en huizen. Met zijn 73cm hoogte torent deze kanjer vlot boven de meeste sets uit. Waar de set eveneens in uitblinkt is het ingenieus gebruik van onderdelen, anders dan je ervan zou verwachten. Zo worden daken opgebouwd met hakmessen en gamecontrollers, terwijl elders zwarte worsten gebruikt worden als detail voor een afdak. De buitenkant van een kraanarm wordt dan weer ingezet als steunpilaar voor de stad. Telkens word je verrast door het slimme onderdelengebruik en de overvloed aan bouwtechnieken. Dit maakte van de set een waar avontuur van begin tot het einde.


Conclusie


LEGO Ninjago 71741 Ninjago City Gardens (1)

Met de LEGO Ninjago 71741 Ninjago City Gardens wordt het tienjarige bestaan van het thema in de kijker gezet. De set zit boordevol verwijzingen en referenties naar de rijke geschiedenis van het thema. Om te beginnen bevat de set een uitstekende selectie aan Minifiguren. Het merendeel bestaat uit unieke personages, die samen met deze set geïntroduceerd worden. Andere personages kennen we uit de geschiedenis van het thema, maar maken hier voor het eerst hun opwachting. Tal van Minifigure-onderdelen in deze set zijn uniek of komen voor. Eveneens is er een exclusieve gouden Wu Minifigure in de set te vinden vanwege het tienjarig bestaan. Ze zijn allemaal voorzien van een nette print en zorgen voor een goede toevoeging. Op het gebied van bouwervaring zit het meer dan goed met allerhande SNOT- en bouwtechnieken. Het eindresultaat mag dan een wirwar aan kleuren en vormen zijn, dit is juist de charme van de set en past helemaal binnenin het thema. Elk segment bevat tal van verschillende afwerkingen en zo goed als alle ruimtes zijn tot in de detail afgewerkt. Er is duidelijk kosten nog moeite bespaard geweest om het groots aan te pakken. Met een prijs van €299,99 en 5685 onderdelen, komt het gemiddelde op €0.05 per steentje. Dit kan misschien vertekend overkomen door tal van kleine onderdelen, maar dit wordt gecompenseerd door de diversiteit aan onderdelen. Je krijgt met deze set een unieke belevenis. Omdat op elk vlak aandacht besteed is, klopt het totaalplaatje.

LEGO Ninjago 71741 Ninjago City Gardens

Ikzelf ben niet zozeer bekend met het thema, maar toch weet deze set me zeer aan te spreken. Net zoals de Ninjago City en Ninjago City Docks krijg je een unieke (bouw)ervaring, die je niet zozeer van LEGO zou verwachten. Bij deze set is de voet duidelijk van het rempedaal gehaald, dit in tegenstelling tot de Modular Buildings. De designers hebben duidelijk de vrijheid gekregen om het zo bont mogelijk te maken. De aparte bouwstijl en de verscheidenheid aan kleuren zorgen voor een aantrekkelijk geheel. Meng daar nog de verschillende bouwtechnieken en slim onderdelengebruik tussen en je krijgt een verbluffende bouwervaring. Naar mijn mening heeft dit hierdoor meer dan genoeg aantrekkingskracht om fans van andere thema’s aan te spreken. Hoewel de naam Gardens aangeeft, heb ik wel het gevoel dat er aan dit aspect wat meer aandacht besteed mocht worden. Dit doet gelukkig niet teniet aan het eindresultaat en je krijgt er een mooie set voor in de plaats. Ik hoop dat we in de toekomst hier nog meer van te zien krijgen, zodat we kunnen spreken van een reeks lopende naast de Modular Buildings.

Productinformatie:

 • Thema: LEGO Ninjago
 • Naam set: Ninjago City Gardens
 • Setnummer: 71741
 • Onderdelen: 5685
 • Minifigures: 19
 • Verkoopadviesprijs: €299,99
 • PPP: €0,05
 • Release: februari 2021
 • Te koop bij: Tijdelijk exclusief via LEGO.com

Productomschrijving:

Dompel je onder in waardevolle herinneringen aan je favoriete ninjahelden met deze NINJAGO® stadstuinen (71741) set. Vier het 10-jarige bestaan van de NINJAGO wereld en geniet van het bouwen van dit leuke model.

Ninjaspeelgoed voor creatief plezier
Op elke schitterend gedetailleerde verdieping is er wel iets leuks te vinden voor NINJAGO fans, zoals een ijssalon, Chens noedelwinkel, de controlekamer en een museum over de rijke geschiedenis van de ninja’s. De bouwset bevat maar liefst 19 minifiguren, waaronder alle ninja’s en een aantal van hun bondgenoten voor een nog leukere bouw- en speelervaring.

De ultieme bouwset voor alle NINJAGO fans
Dit indrukwekkende model zal zeker in de smaak vallen bij NINJAGO fans van alle leeftijden: een toren boordevol nostalgie die oudere bouwers met trots kunnen neerzetten en een wereld vol speelmogelijkheden voor kinderen. Deze reusachtige set bestaat uit 5685 onderdelen, zodat ouders samen met hun kinderen kunnen genieten van het bouwproces.

 • Spectaculaire NINJAGO® stadstuinen (71741) set met een ninjahuis van 3 verdiepingen om te bouwen en mee te spelen of neer te zetten ter ere van het 10-jarig bestaan van de NINJAGO wereld.
 • De set bevat maar liefst 19 minifiguren voor nog leukere rollenspellen, waaronder jonge Lloyd, Kai, Zane, stadse Cole, stadse Jay, stadse Nya, Wu Legacy, Misako, Ronin, Hai, Cece, Mei en Tito.
 • Het model beschikt over een heleboel ruimtes, waaronder een ijssalon, Chens noedelwinkel, een ninjacommandocentrum en een museum – allemaal met accessoires en details die zijn geïnspireerd op de rijke geschiedenis van de ninja’s.
 • Elke verdieping van het model kan eraf worden gehaald, zodat je overal gemakkelijk mee kunt spelen. Aan de achterkant is er ook een ladder die je omhoog of omlaag kunt brengen.
 • Deze 5685-delige ninjaspeelset is een geweldig cadeau voor een enthousiaste NINJAGO® fan of LEGO® liefhebber. Het wordt nog leuker als kinderen deze set samen met hun ouders bouwen: dubbel zoveel plezier!
 • Het ninjahuis is ca. 73 cm hoog, 44 cm lang en 33 cm breed – echt een indrukwekkende blikvanger.
 • Inclusief een gouden Wu Legacy minifiguur om te verzamelen ter ere van het 10-jarig bestaan van LEGO® NINJAGO® speelgoed.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord.

Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. Uiteraard hoeft dit niet enkel negatief te zijn, want ook positieve feedback is belangrijk. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?