Het gaat er bijzonder ruig aan toe op de Endless Sea. De bewoners van de Island of Keepers gaan vol in de aanval tegen de Ninja’s. Met de LEGO Ninjago 71748 Catamaran Sea Battle val je midden in dit gevecht om de Storm Amulet. Om te bepalen wie in het voordeel is, nam Chris beide catamarans eens stevig onder de loepen deze review.


Zowel de Ninja’s als de Keepers hebben hard gewerkt om een goede catamaran in elkaar te zetten. De 780 onderdelen hiervoor komen uit een doos met zes genummerde zakjes, een vel met stickers en een speciale verpakking met de zeilen. De eerste twee zakjes gaan op aan de catamaran van Kai, de overige vier worden gebruikt voor de imposante catamaran van de Keepers. Elk vaartuig heeft zijn eigen instructieboek, waardoor de volgorde van bouwen kan verschillende. De prijs van de twee boten komt terecht op €69,99, wat normaalgesproken een koopje is voor twee echte catamarans, maar in dit geval is €0,09 per onderdeel ietwat aan de dure kant voor een Ninjago set.


Strijders van de Catamaran Sea Battle


De hoofdrolspelers van de Catamaran Sea Battle zijn Island Kai (rood), Jay (blauw) en Zane (zilver). De Ninja’s zien er zeer gedetailleerd uit met mooie prints op hun torso en benen. Kai en Jay dragen een holster voor hun zilveren zwaard, een bandana en een masker. Zane draagt geen zwaard en geen bandana. Hij heeft wel een pijl en boog als wapen bij zich. Helaas is geen van de Minifigures uniek en komen in andere sets voor.

LEGO Ninjago 71748 Catamaran Sea Battle LEGO Ninjago 71748 Catamaran Sea Battle

Onze helden krijgen op zee als eerste te maken met de Thunder Keeper en de Rumble Keeper. Deze paarse krijgers dragen een gewaad van natuurlijke materialen. Eerstgenoemde draagt een griezelig masker, terwijl de ander een strohoed draagt en een schild met daarop het embleem van de Keepers. De leider van de Keepers, Chief Mammatus, is ook aan boord van de catamaran. Hij draagt een koninklijke outfit en een cape van rode stof. Op zijn hoofd heeft hij een imposant masker en zijn staf kent de kracht van bliksem. Geen van deze vijanden is uniek in de LEGO Ninjago Island serie.

LEGO Ninjago 71748 Catamaran Sea Battle LEGO Ninjago 71748 Catamaran Sea Battle

Catamaran Sea Battle


De Ninja’s catamaran

Met wel drie bemanningsleden is het erg vol op de kleine catamaran van de Ninja’s. De basis van deze boot bestaat uit Plates, Bricks en een aantal LEGO Technic Elementen. Als de romp eenmaal gereed is, worden er de scharnieren voor de uitleggers gebouwd en aan weerszijden bevestigd. Daarna wordt het geheel verstevigd met diverse rode en lichtoranje elementen. Een kleurenpalet dat uitstekend past bij de bestuurder, de rode Ninja Kai. 

LEGO Ninjago 71748 Catamaran Sea Battle

Zodra de catamaran zijn kleur heeft gekregen, wordt de spoiler op de achterzijde gebouwd. Deze wordt vervolgens verbonden met de scharnieren van de uitleggers. Zo kun je door de spoiler te bewegen de stand van de uitleggers bepalen. De uitleggers worden individueel gebouwd en zijn een leuke afwisseling tijdens de bouw. Ze geven de catamaran een indrukwekkende en aerodynamische look and feel. De uitleggers zijn voorzien van een propeller en natuurlijk een wapen om de vijand mee te beschieten. Op het midden van de catamaran wordt uiteindelijk het zeil bevestigd en zo is deze boot klaar om te water te gaan. 

De Keepers catamaran

De catamaran van de Keepers is een stuk indrukwekkender en de uitleggers zijn zelfs individuele boten, die tijdens het gevecht ingezet kunnen worden. Het lijkt nu al of de eilandbewoners in het voordeel zijn. Maar is dat ook zo? Laten we deze catamaran eens onder de loep nemen. De bas van deze boot is een geheel van plates een elementen die we vaker bij boten zien. Aan de binnenkant zijn aan de zijkanten geleiders te vinden, waarmee de Keepers met de kaken van de boot kunnen aanvallen.

LEGO Ninjago 71748 Catamaran Sea Battle

Aan de zijkanten van de catamaran komen twee ‘vleugels’ waarop LEGO Technic Bricks worden bevestigd. Aan dit geheel worden uiteindelijk de uitleggers bevestigd. Achter elke vleugel worden een soort straalmotoren aan bevestigd, die paarse elektriciteit uitspuwen. Dit is een leuk onderdeel van de LEGO Ninjago Island serie en komt in deze set in overvloede voor.

Aan de voorkant van de geleider van de catamaran worden zwaard-achtige kaken bevestigd, waarmee de eilandbewoners flink van zich af kunnen bijten. Het onderdeel dat op de voorkant van de boot wordt bevestigd is nieuw in deze kleur, maar daar valt weinig van te zien door de vele stickers. Verder wordt de boot afgemaakt met Bright Bluish Green elementen en wordt de cockpit gebouwd. Helaas zijn er weinig tot geen besturingselementen aanwezig. 

LEGO Ninjago 71748 Catamaran Sea Battle

In het midden van de catamaran wordt het grote zeil aan een kogel-element bevestigd. Het maakt dat het geheel er indrukwekkend uitziet. Het zeil is stevig, heeft een mooie print en de slijtage ziet er realistisch uit. Het enige minpunt is dat het zeil maar enkelzijdig bedrukt is en het er aan de achterzijde er minder fraai uitziet. Net als op de catamaran van de Ninja’s, worden er op deze ook wapens gebruikt om mee te schieten. Ze werken hetzelfde. 

LEGO Ninjago 71748 Catamaran Sea Battle

Zodra de catamaran klaar is, worden de uitleggers gebouwd. Dit zijn bootjes met elk een eigen karakter. Dankzij de LEGO Technic pinnen aan weerszijden maakt het niet uit aan welke kant je het bootje bevestigt. De basis van elke boot is vrijwel gelijk, alleen één ontwikkelt zich als een vrachtscheepje, waarin kostbare juwelen worden vervoerd, de ander als een drijvende gevangenis met kaak-achtige tralies.


Conclusie


LEGO Ninjago 71748 Catamaran Sea Battle

Met de LEGO Ninjago 71748 Catamaran Sea Battle kan de strijd om de Storm Amulet op de Endless Sea echt beginnen. Lukt het de Ninja’s om dit belangrijke amulet ter bemachtigen? De eilandbewoners lijken met hun catamaran flink in het voordeel. Ze kunnen aanvallen met de interne geleider, maar ook de uitleggen kunnen stuk voor stuk in der aanval gaan. Maar groot betekent niet altijd beter, want de catamaran van de Ninja’s is een stuk flexibeler en kan met de spoiler-bediening breder of smaller gemaakt worden. Wat dat betreft zijn er genoeg speelfuncties aanwezig. Toch kent deze set een aantal minpunten: er zijn geen unieke minifigures aanwezig, er is weinig ruimte op de catamaran van de Ninja’s, de zeilen zijn enkelzijdig bedrukt en er is weinig aandacht geweest voor de besturingselementen op de grote catamaran. Ook de prijs is iets aan de hoge kant vergeleken met andere sets uit dit thema. Toch is het een prachtige set geworden met een hoop interessante onderdelen, mooie bouwtechnieken en veel speelelementen.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?