Diep in het World Forest ligt een oude tempel, die niet zomaar te betreden valt. Alleen de dapperste ninja’s zijn in staat de vele valstrikken te ontwijken en de energy core veilig te stellen. Een van de grootste LEGO Ninjago sets van deze zomer is de Temple of the Dragon Energy Cores. Ninja Florien ging de uitdaging aan en zocht uit of deze tempel jouw energie waard is om te bouwen.
Zoals we van het LEGO Ninjago-thema gewend zijn, springen de visuals je bij deze set tegemoet. Op de achterkant van de doos is direct duidelijk dat je moet uitkijken in deze tempel, want er zitten aardig wat vallen verborgen. Het stemt nieuwsgierig te ontdekken hoe deze mechanismen in elkaar zijn gezet.
In deze kleurrijke Temple of the Energy Cores-doos tref je 1029 onderdelen aan, verdeeld over negen genummerde zakjes (1-9). Een los touwtje met climbing grips (onderdeel 63141) wil, als je niet uitkijkt, blijven zitten in een donker hoekje van deze LEGO tempeldoos. Een kartonnen map met daarin de instructies en een stickervel completeert de inhoud. De prachtig gedetailleerde stickers springen meteen in het oog.
De verkoopadviesprijs voor deze LEGO set is €94,99, wat neerkomt op gemiddeld €0,09 per onderdeel. Van zo’n nette prijs krijg je direct energie.
De Minifigures
Cole, Kai en Nya zijn afgereisd naar het World Forest om twee drakenjagers tegen te houden in het vinden van de verborgen energiekern. Ze zijn uitgedost in hun herkenbare kleuren zwart, rood en blauw – die laatste eigenlijk Dark Azure – maar met een nieuwe gedetailleerde uitrusting vol prints. Het trio is uitgerust met twee katana’s per ninja, wat garant staat voor aardig wat hakwerk.
De nieuwe wave Ninjago ninja’s kent zeer mooie LEGO Minifigures met een gaaf schouderharnas en kap. Het harnas heeft aan de achterzijde een cirkelvormige houder waar de gouden zwaarden gekruist in passen. De hoofdjes onder de ninja-kappen zijn tweezijdig bedrukt, met aan de ene kant de verbeten uitdrukking van onze helden en aan de andere kant hun gezicht half bedekt door een masker. Het heeft wat weg van Marvel’s Deadpool, maar het masker is desalniettemin een gave print. Het is jammer dat er geen haarstukken in de set zitten om de ninja’s ook zonder kap compleet te maken.
De vijand waar deze ninja’s het tegen opnemen, bestaat uit twee drakenjagers genaamd Empress Beatrix en Lord Ras, en de Spirit of the Temple. Al is het niet duidelijk aan welke kant dit laatste personage staat, hij bewaakt simpelweg zijn onderkomen tegen indringers.
De Spirit of the Temple is een groen mannetje met een Slope als onderlijf, als onderdeel van zijn prachtig gedecoreerde mantel. Over zijn hoofd draagt hij een zwarte kap en ook hij heeft een tweezijdig gezichtje. Aan de ene kant kijkt hij je op magische wijze met oplichtende oogjes aan, de andere zijde is wat meer timide met een vriendelijke uitdrukking en zwart baardje. Op de zwarte kap na, zijn alle onderdelen van dit personage uniek en alleen in deze set te vinden.
Empress Beatrix ziet er iets anders uit dan de voormalig Nederlandse Koningin. Het is een vals kijkend vrouwke met een half weggeschoren wit kapsel en robotachtige printplaten op haar gezicht. Door het hoofdje om te draaien kun je haar tanden ook nog eens ontbloten. Ze oogt futuristisch met een gigantisch vuurzwaard. Net als Lord Ras draagt ze een gouden schouderharnas.
Lord Ras is half mens half tijger, wat betekent dat hij een tijgerhoofd heeft. Dit is een speciaal LEGO onderdeel dat je op de Torso kunt schuiven (dus niet over een hoofdje). In eerste instantie lijkt het alsof deze Minifigure een slurf heeft en meer op een olifant lijkt, maar als je goed kijkt heeft de tijger een lange sik aan zijn kin. Zijn bouwbare hamer met vurige uiteinden is wel erg tof om te bouwen en ook zijn lijfje is rijkelijk gedetailleerd.
De bouw en speelfuncties
Om er even in te komen begin je de bouw van de tempel met het maken van een schrijn waarin zich de staf van de Spirit of the Temple bevindt. Deze wordt geflankeerd door schattige lantaarntjes en op de achterwand bevindt zich al direct een gedetailleerde sticker. Gedurende de bouw van deze set zul je ontdekken dat de stickers bijzonder veel toevoegen aan de esthetiek van de tempel.
De tempel zelf bouw je vanaf de begane grond naar boven op, waarbij de verschillende delen makkelijk op elkaar te klikken zijn. Het begin van het bouwproces voelt aan alsof je een steenpartij neerlegt zoals je die ook wel vaker in MOC’s tegenkomt. Ook het eerste mechanisme bevindt zich op de begane grond. Het betreft een eenvoudig mechaniek waarmee een tak met daaraan een lantaarn naar beneden kan bewegen. Zo blokkeert deze de toegangspoort tegen ongewenst bezoek. Komt de natuur van het World Forest op magische wijze tot leven?
De toegangspoort ziet er stevig en ondoordringbaar uit. Boven de doorgang bevindt zich een plaquette met daarop het symbool van de energy cores en daar weer boven een prachtige donkerblauwe golvende dakrand. Soms moet je tijdens het bouwen goed kijken waar je een onderdeel plaatst, maar verder zijn er geen bijzondere bouwvaardigheden vereist. De traptreden die naar de ingang leiden zien er, hoe eenvoudig ook, zeer leuk – en oud – uit.
Zoals je wel vaker in Aziatische landen tegenkomt, zijn er aan weerszijden van de deur beelden te vinden die de toegang bewaken. Het zijn in deze set echter geen leeuwen, maar grappige, van LEGO skates gemaakte stenen figuurtjes: een voorbeeld van leuke NPU in deze set. Ook de stenen pagode rechts van de ingang is erg mooi.
Aan de linkerzijde flankeert een waterput de deur. Alhoewel, het is geen water wat zich in de put bevindt… Het eerste boompje rijst op uit de aarde en herfstblaadjes geven de kleurrijke accenten aan de tempel. Tijdens het bouwen van de magische bomen en takken, zul je zien dat de geel-oranje schakeringen de set behoorlijk verlevendigen. Leuk dat er nu eens niet gekozen is voor groen gebladerte!
De boom naast de tempel heeft een baobab-achtige vorm. De stam is dik en bestaat uit mooie bruine Wedges. Het organische uiterlijk van de magische boom past goed bij de uitstraling van de tempel. Onder de boom bevindt zich aan de achterzijde een portaal waarin je een boekenkast bouwt. Door middel van een pin die je uit kunt trekken, vallen er gouden tonnetjes uit een compartiment in het plafond, zo op het hoofd van menig boekenwurm. Het is oppassen geblazen in deze tempel!
Op de eerste verdieping bevindt zich de ruimte waar de Spirit of the Temple huist. Hij staat bovenop een stenen blok, dat je ook weer met een simpele draaibeweging kunt ontwortelen, waardoor de Minifigure de lucht in schiet. Dat zal indringers, zoals de drakenjagers, zeker afschrikken. Aan de muur hangen fakkels om het geheel in een spookachtig schijnsel te hullen.
De voorzijde van de tempel is potsierlijk aangekleed met gouden accenten, die een 2×4 Tile met sticker omlijsten. Hierop staan de welbekende Ninjago-tekens, die vertaald het woord “temple” weergeeft. Op de vlaggetjes aan de zwarte vlaggenlijn staan ook drie tekens, die het woord “orb” (bal) spellen en diezelfde tekens zijn ook onder de energy core op de derde etage te vinden. De andere stickers bevatten symbolen en versieringen.
De dragon energy core zit niet echt ‘verstopt’ in de tempel. Je kunt hem al zien zitten door het ronde raam aan de voorzijde. Toch draagt dit wel weer bij aan de herkenbaarheid en de schoonheid van het bouwwerk. De gouden bal klik je in een speciale zwarte houder, tussen draakvormige pilaren in. De energiekern kan vrijelijk in de houder ronddraaien. In het instructieboekje is de bal wit weergegeven, terwijl deze daadwerkelijk mooi goud van kleur is. Het kan zijn dat de LEGO-printers dit onderdeel niet goed konden drukken – wellicht vanwege diens mystieke energie?
Rechts van de ruimte met de energiekern leidt een gebogen bruggetje naar een balkonnetje. Het bruggetje is gemaakt met behulp van een gebogen rood hekje dat op zijn kant is geplaatst: erg goed bedacht door de LEGO ontwerpers! Met Beatrix kun je de balkonscène naspelen, maar helaas niet in de traditionele zin van het woord. Door de vlag aan de zijkant naar beneden te bewegen, schiet het balkonnetje spontaan los en ligt de Empress beneden.
Het balkonnetje is gesitueerd te midden van allerhande gebladerte. In de instructies zit een fout bij het bouwen van het loof. Dezelfde stap is namelijk twee keer weergegeven. Deze fout wordt ook nog eens verderop in de instructies herhaald. Jammer! Op dit punt in de bouw begin je wel te zien hoe imposant de tempel eruit ziet, hoe hoger hij wordt.
De torenspits van de tempel geeft onderdak aan een grote klok. Deze kan op en neer schommelen en is vast en zeker in de verre omgeving goed te horen! Elke laag van de tempel is bekleed met een donkerblauwe dakrand en de bovenste etage is hierop geen uitzondering. Het puntige dak heeft hoekjes van goud – lijkend op bananen, maar dat zijn ze niet – en een hoge gouden punt in het midden. Er zijn wat uitsparingen tussen de dakpannen weggelaten, wat de tempel een verweerde afwerking geeft.
Conclusie
LEGO Ninjago 71795 Temple of the Dragon Energy Cores is een zeer complete set die voor eenieder wat wils heeft. Zeer ingewikkelde bouwtechnieken zul je in het land van de Ninja’s niet aantreffen, maar de bouw is interessant genoeg om niet te vervelen. De set scoort zeer goed op drie vlakken: esthetiek van het eindresultaat, Minifigures en speelplezier. Je zou sommige van de mechanismen suf kunnen noemen, zo eenvoudig als ze zijn bedacht, maar het geeft wel extra speelvernuft aan de tempel.
De bouwervaring blinkt uit in details, die in het bouwwerk alom aanwezig zijn, zij het in de vorm van stickers met uitgewerkte prints, zij het in de vorm van bouwbare details. De combinatie van de tempel met de boom ernaast is zeer mooi. Het is een organisch geheel dat naadloos op elkaar aansluit. Ik zou wel willen weten hoe het uit zou zien als de toren volledig gesloten was. Nu bestaat deze uit gestapelde driehoekige grondplaten en is de achterkant volledig open. Daardoor wordt het een façade die natuurlijk voorziet in speelgemak, maar voor de volwassen LEGO bouwer onaf aanvoelt.
De kwaliteit van Temple of the Dragon Energy Cores ligt zeer hoog. De personages zijn stuk voor stuk goed uitgewerkte Minifigures, die er allemaal even compleet uitzien. LEGO heeft met deze set wederom bewezen dat ze de beste zijn in het bieden van een complete bouw- en speelervaring. Nog even een extra kwaliteitscontrole op de instructies en dan krijgt deze set van mij dat laatste puntje voor een perfecte 10.
Disclaimer: Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Lees hier meer over onze journalistieke integriteit.