De nieuwe lijn LEGO Ninjago sets zijn niet gebaseerd op de serie, maar is een losstaande wave gericht op kinderen tussen de 6 en 8 jaar. Het doel: producten ontwikkelen die geschikt zijn voor de jonge bouwers. Dit met de drie belangrijkste factoren van LEGO Ninjago in het achterhoofd: voertuigen, draken en mecha’s. Eén van die nieuwe sets is deze LEGO Ninjago Jay’s Thunder Dragon EVO. In deze review lees je meer over deze set.


De doos bevat twee genummerde zakjes met 140 onderdelen en een instructieboek. Er zijn geen stickers aanwezig. De set heeft een verkoopadviesprijs van €19,99. Hierdoor komt het gemiddelde terecht op €0,14 per steen. Hoewel de set unieke Minifigures, prints en nieuwe onderdelen bevat, is de prijs voor Ninjago begrippen erg hoog.

LEGO Ninjago Jay’s Thunder Dragon EVO

Ik wil graag een speciale vermelding maken over het instructieboek, dat stijlvol is vormgegeven. In het boekje staan een aantal prenten die een verhaal uitbeelden. Zo wordt Jay samen met zijn draak aangevallen. Verderop in het boekje zijn de rollen omgedraaid. Dit zorgt ervoor dat het doel van de set goed overgebracht wordt en dat kinderen alvast een rode draad hebben waarmee ze hun eigen fantasie los kunnen laten gaan.

LEGO Ninjago Jay’s Thunder Dragon EVO - instructions


De Minifigures


De LEGO Ninjago Jay’s Thunder Dragon EVO bevat twee Minifigures: Jay en Viper Flyer. Viper Flyer is een nieuw karakter. Voor het hoofd is een standaard Pyro Viper onderdeel gebruikt, dat weliswaar voorzien is van een oranje en zwarte kleur (dual-molded). De prints op de voorkant van de benen en de voor- en achterkant van het lichaam, zijn volledig nieuw en uniek. Er is veel detail aangebracht, met her en der een Metallic look. Viper Flyer ziet er zeer indrukwekkend uit.

LEGO Ninjago Jay’s Thunder Dragon EVO

Voor Jay geldt hetzelfde. De prints op de benen en de voor- en achterkant van het lichaam zijn nieuw. De nieuwe prints zijn iets minder indrukwekkend dan bij Viper Flyer, maar doen de ninja eer aan. In beide gevallen zijn het zeer verzamelbare figuren voor fans van de serie.

LEGO Ninjago Jay’s Thunder Dragon EVO

De accessoires bestaan uit een zwaard en jet pack voor Viper Flyer, terwijl Jay een haar-element heeft met blauwe band en een nunchaku. Maar dat is niet alles. Want Jay kan – net als zijn draak – evolueren. In dat geval maken het haar-element en de nunchuka plaats voor een zwaard en ninja-hoofdoek met een gele band.

LEGO Ninjago Jay’s Thunder Dragon EVO


De bouw en speelfuncties


In de inleiding benoemde ik kort, dat de nieuwe LEGO Ninjago sets niet gebaseerd zijn op gebeurtenissen uit de serie en dat ze een nieuwe doelgroep van 6+ willen aanspreken. Als gevolg hiervan zijn de sets simpel om te bouwen en zijn de bewegingsmogelijkheden beperkter. Als je een volwassen LEGO Ninjago fan bent, dan is dit alvast goed om rekening mee te houden.

De bouw van de Thunder Dragon EVO is rechttoe rechtaan. Je start met het lichaam, gevolgd door het hoofd, de armen, benen en de staart. Er komt weinig poespas bij kijken. De draak is wat kaal, bevat een aantal basis bewegingsmogelijkheden (armen, benen, hoofd en staart), komt niet heel indrukwekkend over en lijkt in dit stadium op een uit de kluit gewassen hond. Op het laatste na, is dit precies de bedoeling van de designers. Want wanneer het EVO systeem om de hoek komt kijken, krijgt de draak al snel meer vorm en body.

LEGO Ninjago Jay’s Thunder Dragon EVO

Het EVO-mechanisme is in feite een transformeer-functie. In de standaard “Companion” modus is de draak maar een huisdraakje. Wanneer de aanval ingezet wordt door Viper Flyer, kunnen zowel Jay als de Thunder Dragon transformeren in een sterkere/verbeterde versie. Waar Jay van wapen wisselt en een ninjadoek om zijn hoofd wint, komt er bij de draak iets meer bij kijken. De Thunder Dragon heeft een “Lightning Speed” modus. Vleugels komen tevoorschijn, het lichaam wordt verlengd en de staart wordt langer. Met deze EVO-transformatie is de draak een stuk sterker en indrukwekkender, waardoor de strijd met Viper Flyer gewonnen kan worden. Het aanbrengen en uit elkaar halen van deze delen van het lichaam is eenvoudig, waardoor het de speelplezier niet in de weg zit.

LEGO Ninjago Jay’s Thunder Dragon EVO

Als laatste wordt er een zadel op de rug van de draak geplaatst. Er is ook een nieuwe verzamelelement geïntroduceerd. Het zadel is namelijk voorzien van een verzamelvaandel. Het verzamelvaandel bestaat uit een rode 2×3 Tile met print van een vliegende draak. Dit item is in meerdere sets terug te vinden, weliswaar met een andere pint.

LEGO Ninjago Jay’s Thunder Dragon EVO


Conclusie


De LEGO Ninjago Jay’s Thunder Dragon doet wat het moet doen en is zeer geschikt voor de jongere LEGO bouwer. De bouw is simpel in opzet en het EVO-mechanisme werkt goed. Ik kan met voorstellen dat dit voor de doelgroep het nodige speelplezier biedt. De set is precies om die reden minder geschikt voor volwassenen. Het is geen mooie display-set en qua bouw weet het zeker geen uitdaging te bieden. Maar dit is ook niet het doel van de set. De Minifiguren zullen wel een hoog verzamelgehalte hebben. Naast dat ze nieuw zijn, zijn ze ook nog eens erg tof en mooi gedetailleerd.

LEGO Ninjago Jay’s Thunder Dragon EVO header

Dan hebben we nog de prijs. De set is veel te duur. Hoewel je voor €19,99 een set in handen hebt die vol zit met nieuwe onderdelen, onderdelen met print en toffe Minifigures, is het zeer beperkt in aantal onderdelen en aan totale bouwervaring. Het is simpelweg te duur voor wat je krijgt. Een prijskaartje van €14,99 voor een instapmodel als dit, was namelijk perfect geweest. Ik raad de set enkel aan als die ergens in de aanbieding is.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Als jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?