Voor kinderen en autoliefhebbers is het elk jaar uitkijken naar de line-up van de nieuwste Speed Champions. De kleine, betaalbare modellen hebben tal van realistische details, ze hebben een hoog verzamelgehalte en de kinderen kunnen onvergetelijke races houden. Kevin zocht voor jullie uit of de LEGO Speed ​​Champions 76900 Koenigsegg Jesko zijn hart sneller kan laten kloppen. 3,2,1 GO!


Voor veel mensen zal het Zweedse automerk Koenigsegg hen niet bekend in de oren klinken. De Zweedse autofabrikant staat vooral bekend om het produceren van High Performance sportwagens, zoals de Jesko of de Agera RS. Het bedrijf moet de concurrentie aangaan met de meer bekende autofabrikanten zoals McLaren of Bugatti en dat is niet altijd even makkelijk. Nochtans heeft het bedrijf met de voorganger van de Jesko, de Agera RS, het record verbroken van de allersnelste productieauto met een verbluffende 420km/u. Alstublieft!

LEGO Speed Champions 76900 Koenigsegg Jesko

Van de Koenigsegg Jesko werden 125 exemplaren geproduceerd en die waren in een mum van tijd uitverkocht, dus je enige kans om nog een Koenigsegg Jesko in huis te halen, is via LEGO. De straatwaarde van een de originele Jesko ligt rond de 3.000.000 euro, terwijl de adviesprijs van de LEGO-versie maar €19,99 is. Met 280 onderdelen ligt het gemiddelde op €0,07 per steen, en daarmee in lijn met de rest van de Speed Champions modellen.


De Minifigure


Je koopt geen Speed Champion voor de Minifigures, maar het is prettig om te zien dat dit figuur een exclusieve print heeft op de voor- en achterkant van het lichaam. De race coureur heeft een exclusief grijs race pak aan met Koenigsegg op borsthoogte en aan de achterkant het logo met daaronder groot Koenigsegg. De overige details van het racepak lopen door van torso naar de benen. Al met al een prima figuur voor een set als dit.

LEGO Speed Champions 76900 Koenigsegg Jesko LEGO Speed Champions 76900 Koenigsegg Jesko

De bouw en speelfuncties


LEGO Speed Champions 76900 Koenigsegg Jesko

Eigenlijk is het verrassend dat LEGO bijna zes jaar heeft gewacht om een Koenigsegg-model uit te brengen als Speed Champions set. Het lijkt alsof er sinds de omschakeling naar een 8-Studs breed chassis (sinds 2020) voor de nieuwste modellen, er een hele waaier aan mogelijkheden open gaat. Wat vermoedelijk de reden zal zijn waarom LEGO zolang gewacht heeft met het uitbrengen van een Koenigsegg raceauto.

Weetje: De naam Jesko is een eerbetoon aan de vader van de oprichter, Jesko von Koenigsegg.

LEGO Speed Champions 76900 Koenigsegg Jesko

LEGO probeert altijd om het model zo accuraat mogelijk na te bouwen, maar soms lukt dit niet altijd. Wat de Koenigsegg onderscheidt van andere auto’s, zijn de strakke lijnen die bijna onmogelijk over te brengen zijn in LEGO-vorm. Ik ben ervan overtuigd dat de designers bij LEGO hier het maximale hebben uitgehaald, maar ik ben er bang voor dat er weinig mensen zijn die deze auto meteen zullen herkennen in zijn LEGO-vorm.

Vooral aan de zijkant hebben de designers moeite gehad om de subtiele lijnen en scherpe hoeken van de Jesko over te brengen in het LEGO-model. Natuurlijk is het moeilijk om met een beperkt budget en onderdelen zoveel detail te verwerken in een auto, maar dit viel mij meteen op tijdens het bouwen.

LEGO Speed Champions 76900 Koenigsegg Jesko

Het is vooral aan de voor- en achterkant van de auto waar zijn sterkste punten liggen. Aan de voorkant van de auto valt de zwarte splitter op die je net onder de licht hellende neus terugvindt (deze verbetert de aerodynamica van de auto). Natuurlijk is de voorkant te hoekig als je het vergelijkt met het bronmateriaal, maar met het beperkte aantal onderdelen hebben ze hier wel het maximale uitgehaald. Hier valt ook het creatief gebruik van onderdelen op. Op de splitter vind je een groene “vin”, waarbij LEGO creatief gebruikt maakt van een slagersmes. Op de achterkant van de auto valt vooral de grote spoiler op. Als je het bronmateriaal bekijkt is de spoiler aanwezig, maar wel subtiel. De subtiliteit heeft LEGO achterwege gelaten en de spoiler bestrijkt nu de hele boven en achterkant.

Koenigsegg Jesko
Foto: © koenigsegg.com

Conclusie


LEGO Speed Champions 76900 Koenigsegg Jesko

De LEGO Speed ​​Champions 76900 Koenigsegg Jesko is ver van perfect. De subtiele en strakke lijnen die kenmerkend zijn voor de Koenigsegg Jesko vind je niet terug in deze LEGO set. Als je rekening houdt met het beperkte aantal onderdelen waarmee de ontwerpers hebben gewerkt, kan je wel concluderen dat ze hier het maximale hebben uitgehaald. De bouw van de set is daarentegen wel verfrissend en er worden ook enkele creatieve onderdelen gebruikt die ik wel kan appreciëren. Al bij al is dit een leuke toevoeging aan het Speed Champion thema, maar er zijn andere modellen die meer waar voor je geld bieden.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?