Naast een aantal vertrouwde automerken in het Speed Champions thema mogen we dit jaar ook een aantal nieuwe merken verwelkomen. Eén van die automerken is Toyota. Met de LEGO Speed Champions 76901 Toyota GR Supra heeft LEGO een auto uitgekozen met een opmerkelijk uiterlijk. Heeft LEGO de typische vormen van de GR Supra na kunnen bootsen of lijkt hij er totaal niet op? Je leest het in onderstaande review.


De inhoud van de doos bestaat uit twee genummerde zakjes, een stickervel met 17 stickers, het instructieboekje en het chassis-onderdeel van de auto. De set heeft in totaal 299 onderdelen, met een LEGO adviesprijs van €19,99 komt dit op €0,07 per onderdeel. Dit is een mooie prijs voor een set waarop een licentie rust.

LEGO Speed Champions 76901 Toyota GR Supra


De Minifigures


Achter het stuur van de Toyota GR Supra zit een mannelijke coureur. Hij heeft zijn zwarte raceoverall aangetrokken. Zijn torso bevat aan de voorkant het GR logo en aan de achterkant het Toyota logo met daaronder de naam. Het GR logo is geschreven in een zwart rood vlak met daaromheen een witte lijn. Het witte Toyota logo staat in een rood vierkantje. De benen bevatten helemaal geen print waardoor de Minifigure wat kaal overkomt. Bij de zwarte overall heeft de coureur bijpassende rode race handschoenen aangetrokken.

LEGO Speed Champions 76901 Toyota GR Supra LEGO Speed Champions 76901 Toyota GR Supra

Zijn gezicht heeft twee uitdrukkingen. Aan de ene kant heeft hij een geconcentreerde uitdrukking en op de andere kant een grote glimlach. Om indruk te maken op de dames of heren, heeft hij zich een aantal dagen al niet meer geschoren zodat er een stoppelbaardje is ontstaan. Het zwarte modieuze kapsel van de coureur is kortgeknipt en tijdens het racen zet hij een zwarte helm op. Van alle onderdelen van de Minifigure is alleen het torso uniek.


De bouw en speelfuncties


Zoals eerder al aangegeven heeft de Toyota GR Supra een nogal typisch uiterlijk met zijn diverse ronde vormen en een motorkap waarbij de punt wat uitsteekt. Daar waar de ‘snuit’ van de auto een behoorlijke lengte heeft, is de achterkant juist heel kort en strak afgewerkt. Wat nog meer opvalt bij de echte Supra is het ‘double bubble’ dak.

LEGO Speed Champions 76901 Toyota GR Supra
Foto: ©Toyota

 

De bouw van de Toyota begint meteen al goed met een aantal leuke niet alledaagse bouwtechnieken voor het ontwerpen van het achterste gedeelte waarop de uitlaten van de auto gemonteerd worden. Hoe het allemaal ontworpen is willen we niet verklappen, maar aan de hand van onderstaande foto wordt waarschijnlijk al één en ander duidelijk.

LEGO Speed Champions 76901 Toyota GR Supra

Niet alleen bij de achterkant van de auto worden bijzondere bouwtechnieken gebruikt, ook bij de bouw van de rest van de auto volgen de diverse SNOT-technieken zich in een rap tempo op. Hierdoor is het een genot om de auto te bouwen en verveeld het geen moment. Het meeste werk zit hem in het recht plakken van de stickers, hierover later meer in deze review.

LEGO Speed Champions 76901 Toyota GR Supra

Hoewel de achterkant van de Supra moeilijk na te bootsen is in LEGO, is het resultaat aardig geslaagd. Het gedeelte van de beide uitlaten is prima weergegeven, de lampen zijn te recht vergeleken met het bronmateriaal. Ondanks dat, is de oplossing voor het gebruik van echte LEGO onderdelen voor de achterlampen in plaats van stickers, toch een goede keuze geweest. De kleine spoiler is ook duidelijk zichtbaar en ook hiervoor geldt dat de ronde vorm van de spoiler (nog) niet goed nagemaakt kan worden met LEGO. Daardoor is dit voor nu de juiste oplossing.

LEGO Speed Champions 76901 Toyota GR Supra

Het is logisch dat de ‘double bubble’ dak niet nagebootst kan worden door LEGO, gelukkig hebben ze dit ook niet geprobeerd op te lossen in de vorm van een sticker. Wellicht dat LEGO dit in de toekomst zou kunnen proberen bij een eventuele grotere versie in het Creator Expert of Technic thema. Vanaf de zijkant gezien is de Supra mooi vormgegeven en lijkt hij ook op het bronmateriaal.

LEGO Speed Champions 76901 Toyota GR Supra

De voorkant van de Toyota komt aardig dicht in de buurt van het origineel. De koplampen worden gevormd door zowel links als rechts drie stickers op drie verschillende onderdelen te plakken. Gezien het de bedoeling is dat de stickers in één vloeiende lijn in elkaar overlopen, is het aanbrengen een secuur en tijdrovend onderdeel van het bouwen van de auto. Hoewel dit voor mij persoonlijk het minst leuke gedeelte was tijdens het bouwen van de set, hebben de stickers in dit geval wel een meerwaarde.

LEGO Speed Champions 76901 Toyota GR Supra


Conclusie


LEGO Speed Champions 76901 Toyota GR SupraToyota heeft zijn vuurdoop met de LEGO Speed Champions 76901 Toyota GR Supra glansrijk doorstaan. Hoewel dit een model is dat moeilijk na te maken is met zijn ronde vormen, is de designer er in geslaagd om er een auto van te maken die een mooie toevoeging is aan je Speed Champions collectie. Door een aantal beperkingen van LEGO hebben ze hier en daar wat concessies moeten doen, maar dit doet geen afbreuk aan het eindresultaat.

Het bouwen van de auto is zeer aangenaam door de diverse technieken die tijdens het hele bouwproces voorbij komen. Met een €0.07 per onderdeel is de set prijstechnisch ook prima in orde. De auto zal zowel bij de jeugd als de AFOL in de smaak vallen, je kan er de vetste races mee racen of je zet hem ter display bij de rest van je auto-collectie.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?