Het automerk Dodge is geen onbekende in de Speed Champions reeks. In 2019 was er al de release van LEGO Speed Champions 75893 2018 Dodge Challenger SRT Demon and 1970 Dodge Charger R/T. Dit jaar verschijnen er zes Speed Champions sets waaronder de LEGO Speed Champions 76904 Mopar Dodge//SRT Top Fuel Dragster and 1970 Dodge Challenger T/A. Peter kreeg de kans om deze set te mogen bouwen en bespreekt of de auto’s het in zich hebben om de race te winnen!


Het eerste wat opvalt bij de set is dat er naast de twee auto’s geen extra’s, zoals een bouwbare start/finish lijn of kleine werkplaats, zijn toegevoegd. De set draait puurt om de auto’s zonder extra poespas eromheen. Dit is waarschijnlijk gedaan om de prijs te drukken en de focus te leggen op de auto’s in plaats van randbouwwerken.

De inhoud van de doos bestaat uit vier genummerde zakjes, twee stickervellen en twee instructie boekjes. Het stickervel van de Dragster bevat 23 stickers en Challenger T/A 12 stickers. Met 627 onderdelen en een LEGO adviesprijs van €49,99 komt dit op €0,08 per onderdeel. Dit is een mooie prijs voor een set met licentie.


De Minifigures


De set bevat twee Minifigures. De coureur van de Top Fuel Dragster is een vrouw. Deze power woman is waarschijnlijk gebaseerd op Leah Christine Pruett. Ze draagt een brandwerend racepak met zwarte handschoenen. De print op haar torso loopt in één vloeiende lijn door naar haar benen. Het zwarte racepak is mooi vormgegeven en bevat zowel op haar borst als op haar rug het logo van Dodge. Ze heeft een zelfverzekerde blik in haar ogen. Tijdens het racen heeft ze haar blonde lange haren verborgen onder een zwarte helm.

LEGO Speed Champions 76904 Dodge LEGO Speed Champions 76904 Dodge

De mannelijke coureur draagt een oranje jack met het Angry Bee logo op de borst, daaronder heeft hij een simpele lichtblauwe broek aangetrokken. Net als bij Leah heeft hij het logo van Dodge op zijn jack staan. Zijn zwarte kapsel zit keurig in model. In tegenstelling tot Leah heeft de mannelijke coureur twee gezichten gekregen. Aan de ene kant heeft hij een glimlach, op de andere zijde een grote grijns en heeft hij een zonnebril op gedaan. Tijdens het racen zet hij zijn zwarte helm op.


De bouw en speelfuncties


Mopar Dodge//SRT Top Fuel Dragster

De Mopar Dodge//STR Top Fuel Dragster is vermoedelijk gebaseerd op de 1320 Angry Bee Dragster uit 2018 van Leah Christine Pruett. Destijds was deze bekende dragracer nog getrouwd met Gary Pritchett en heette ze Leah Pritchett. Een echte Top Fuel Dragster heeft een topsnelheid van boven de 530 km/h. Om ervoor te zorgen dat tijdens de race de lange smalle snuit van de auto niet de lucht in vliegt door de hoge snelheid heeft de auto aan de achterkant nog een kleine wiel die de auto recht op de baan moet houden.

LEGO Speed Champions 76904 Dodge

Vreemd genoeg is dit ‘compensatie wiel’ in geen velden of wegen te bekennen bij de LEGO versie van de Dragster. Een gemiste kans van LEGO want het model wat ze ontworpen hebben ziet er voor de rest picco bello uit. De meeste Speed Champions auto’s worden met behulp van een standaard chassis opgebouwd, wat dat betreft is de Top Fuel Dragster een vreemde eend in de bijt. Doordat de auto heel anders is ontworpen dan de rest van de Speed Champions auto’s is het een verademing om hem te bouwen.

LEGO Speed Champions 76904 Dodge

Met een lengte van maar liefst 38cm is dit de langste Speed Champion auto tot nu toe. De lange snuit van de auto wordt gebouwd met een combinatie van 1x2x1 Bricks, Plates en Tiles. Hoewel het geheel door de lengte er wat fragiel uitziet, is het tegendeel waar. Het is een solide opgebouwd geheel geworden. De dragster wordt van neus tot en met de cockpit bekleed met stickers waarop een honingraat, de Angry Bee en Dodge logo’s zichtbaar zijn. Gelukkig hoeven er geen stickers geplakt te worden op het raam van de cockpit, deze is voorzien van een mooie print.

LEGO Speed Champions 76904 Dodge

Net als bij de echte Dragster kan het raam naar voren geklapt worden zodat de coureur plaats kan nemen achter het stuur. Het mechanische gedeelte aan de achterzijde van de auto is vernuftig ontworpen en dankzij diverse SNOT technieken is dit een leuk gedeelte om te bouwen. De grote spoiler en het plaatsen van de wielen zorgen voor de afsluiter van de bouw. Het gebruikt van rolstoel wielen is een leuke vondst.


1970 Dodge Challenger T/A

Voor de bouw van de 1970 Dodge Challenger T/A wordt gebruik gemaakt van de standaard chassis. Liefhebbers van de SNOT techniek zullen veel lol beleven aan het bouwen van deze muscle car. Vooral de achterkant van de auto zit vol met geniale bouwtechnieken. Door het gebruik van diverse kleuren is de binnenkant een bont geheel geworden. Hierdoor is het duidelijk te zien hoe e.e.a. met elkaar verbonden is.

LEGO Speed Champions 76904 Dodge

In tegenstelling tot de Top Fuel Dragster, wordt er bij de Dodge Challenger maar een beperkt aantal stickers gebruikt. De stickers hebben een transparante achterkant en dit is helaas hier en daar zichtbaar op de paarse achtergrond van de auto. De auto heeft een geslaagde opvallende kleurencombinatie van paars met zwart gekregen. De motorkap is voorzien van een stoere luchtinlaat. Het gebruik van nieuwe ‘ouderwetse’ velgen is een goede zet van LEGO, dit geeft de auto de juiste jaren 70 look.

LEGO Speed Champions 76904 Dodge

In mijn review van de 75893 Dodge Challenger SRT Demon, gaf ik aan dat ik het jammer vond dat LEGO voor de grille en de koplampen gebruik had gemaakt van een sticker. Blijkbaar heeft LEGO wat met deze kritiek gedaan, want ditmaal bestaat alleen de grille uit een sticker en zijn de koplampen van LEGO gemaakt! De voorkant van de auto is mooi weergegeven met de dubbele koplampen aan beide kanten en de twee oranje lampen onder de bumper. De sticker van de grille heeft ditmaal wel een toegevoegde waarde.

LEGO Speed Champions 76904 Dodge

Ook de achterzijde van de auto zit prima in elkaar. De schuine achterruit en brede achterlichten zorgen ervoor dat het LEGO model van de 1970 Dodge Challenger T/A dicht in de buurt komt van de echte versie. Wat dat betreft geeft de uitbreiding van zes naar acht studs LEGO net wat meer ruimte om meer accenten en details aan de auto toe te voegen.

LEGO Speed Champions 76904 Dodge


Conclusie


LEGO Speed Champions 76904 Dodge

Met de LEGO Speed Champions 76904 Mopar Dodge//SRT Top Fuel Dragster and 1970 Dodge Challenger T/A, heeft LEGO een set op de markt gebracht met enerzijds een verrassende nieuwe type auto die we nog niet eerder gezien hebben en een klassieker die gewoon thuishoort in de Speed Champion serie.

Op het ontbreken van het ‘compensatie wiel’ na, is de Dragster een mooie auto geworden die plezierig is om te bouwen. Met zijn lengte van 38cm is hij wel wat moeilijker te besturen dan de auto’s met gangbare afmetingen. De kans is aanwezig dat niet alle Speed Champions verzamelaars dit ‘uitstapje’ van LEGO zullen waarderen omdat de auto totaal niet past bij de rest van de vloot. Ik had zodoende mijn twijfels, maar ik vind het achteraf gezien een aangename verrassing.

De 1970 Dodge Challenger T/A is een genot om te bouwen en deze auto mag zeker niet ontbreken in een Speed Champions collectie. Dat LEGO de extra’s heeft geschrapt en zich alleen nog maar concentreert op de auto’s, is denk ik een goede stap geweest. De focus ligt daardoor meer op de auto’s. De toevoeging van de zoveelste start/finish lijn heeft naar mijn idee totaal geen toegevoegde waarde meer. Het zorgt er tevens voor dat de prijs van de set niet onnodig hoog wordt.

LEGO Speed Champions 76904 Dodge

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. Uiteraard hoeft dit niet enkel negatief te zijn, want ook positieve feedback is belangrijk. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?