Liefhebbers van snelle auto’s kunnen hun hart weer ophalen met de zes nieuwe sets die sinds 1 maart verkrijgbaar zijn. Ook dit jaar mogen we een nieuw merk verwelkomen, want voor het eerst doet Lotus zijn intrede in de wereld die LEGO heet. Dat doen ze met de LEGO Speed Champions 76907 Lotus Evija. Peter heeft het genoegen gehad om deze elektrische krachtpatser te mogen reviewen. Hieronder lees je zijn bevindingen.
De doos is, zoals we gewend zijn, weer goed gevuld met twee genummerde zakjes met LEGO, één zakje met velgen, een chassis-onderdeel, een stickervel met negentien stickers en natuurlijk het instructieboekje. De set bevat in totaal 247 onderdelen. Met een LEGO adviesprijs van €19,99 komt dit op €0,08 per onderdeel.
De Minifigures
De bestuurder van de Lotus Evija heeft een raceoverall aangetrokken die dezelfde kleur heeft als de auto, namelijk donkergroen. Zowel zijn torso als zijn benen bevat een print welke naadloos in elkaar overloopt. Zijn overall is voorzien van witte gestippelde vierkantjes die zowel aan de voor- als achterkant aanwezig zijn. Natuurlijk mag het logo van Lotus niet ontbreken. Om goed grip te hebben bij het sturen heeft hij grijze handschoenen aangetrokken. Tijdens het racen maakt hij gebruik van een zwarte helm.
De bouw en speelfuncties
Zoals we gewend zijn bij de Speed Champions serie is het weer één groot ‘SNOT-feestje’. Zelfs het gebruik van Technic onderdelen wordt in deze niet geschuwd. Door de afwisseling van de verschillende bouwtechnieken is deze auto wederom een genot om te bouwen. Het bouwen concentreert eerst op de achterzijde van de auto om daarna stapsgewijs via de zijkanten te eindigen met de neus van de auto.
De te gebruiken stickers zorgen voor de nodige accenten op plekken waar dit niet met onderdelen opgelost kan worden. Het plakken van de stickers is een precisiewerkje, vooral de gele streep verdeelt over de drie verschillende onderdelen langs de zijkant van de auto, is een opgave waar je even de tijd voor moet nemen om het zo netjes mogelijk te krijgen.
De twee onderdelen met daarop de print van de koplampen zijn speciaal voor deze set ontworpen. De originele Lotus Evija heeft een gestroomlijnde golvende voorzijde, iets wat lastig na te maken is met LEGO. Toch is de designer er aardig in geslaagd om dit zo goed mogelijk na te bootsen met LEGO onderdelen. Net zoals bij het bronmateriaal ligt de auto heel laag bij de grond, wat zorgt voor een sportieve uitstraling.
De achterzijde van de originele Lotus Evija ziet er futuristisch uit. De bijzondere vormen van de achterverlichting is helemaal nagebootst met rode transparante Bricks en is ondanks de moeilijkheidsgraad bijzonder goed gelukt. De beperking van LEGO zorgt ervoor dat de verlichting bij de overgang van de bovenkant naar de zijkant wat hoekig is, maar dit is totaal niet storend. LEGO had ook gebruik kunnen maken van stickers voor de verlichting, maar dat hebben ze gelukkig niet gedaan. De spoiler en stoere bumper zorgen samen met de verlichting voor een stoere uitstraling.
Van bovenaf gezien ziet de auto er mooi gestroomlijnd uit, de beide ramen zijn voorzien van een print. Voor de overige onderdelen kwam het plakken van stickers om de hoek zetten. Ook hier geldt dat het plakken van de stickers een secuur klusje is, met oog op het zo vloeiend mogelijk door te laten lopen van de gele lijn. Een klein minpunt zijn de twee grote gaten aan de bovenkant bij de voorzijde. De originele Evija heeft op deze plek een verlaging in de motorkap zitten die blijkbaar niet helemaal goed nagebootst kan worden met LEGO.
Het interieur is geheel in het zwart ontworpen, er is plek voor de coureur en een bijrijder. Voor de bedieningsconsole is een sticker gebruikt die voorzien is van de nieuwste technische snufjes die je mag verwachten bij een elektrische hypercar. Het geheel is ondanks dat het er wat simpel uitziet, mooi strak vormgegeven.
Conclusie
Voor de originele Lotus Evija ben je dik 1,8 miljoen Euro kwijt. Voor de gemiddelde bezoeker van Bouwsteentjes zal dit waarschijnlijk net wat te hoog gegrepen zijn. Gelukkig heeft LEGO met de LEGO Speed Champions 76907 Lotus Evija een versie uitgebracht die wel betaalbaar is en waarbij je waar voor je geld krijgt. Ondanks de twee vreemde gaten bij de motorkap is het model meer dan geslaagd. De auto is mooi vormgegeven en komt aardig dicht in de buurt van het bronmateriaal.
De set staat garant voor minimaal een uur bouwplezier waarbij er allerlei verschillende bouwtechnieken toegepast worden. Ik verbaas mij er elke keer weer over hoe de designers het voor elkaar krijgen om zoveel verschillende bouwtechnieken in zo’n relatief kleine set te stoppen. Het aantal stickers valt deze keer mee en zorgen voor de nodige accenten en hebben daardoor een meerwaarde bij deze set.
Het eindresultaat is een robuuste auto geworden waarmee de jongere LEGO fans heel wat snelle races mee kunnen nabootsen. Als AFOL mag deze auto zeker niet missen in je Speed Champions collectie, met zijn donkergroene kleur en gele accenten is dit een opvallende auto geworden die prima past tussen de rest van de auto’s van deze serie.
Disclaimer
Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.
Geef jouw mening!
Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Heb jij de besproken set ook gekocht en gebouwd? Dan horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.