LEGO Star Wars is één van de langst lopende LEGO thema’s. De eerste sets zijn uitgebracht in 1999 en het thema loopt daarom al 20 jaar mee. Om het 20 jarige bestaan van LEGO Star Wars te vieren zijn er een vijftal sets opnieuw uitgebracht in een speciale ’20th Anniversary Edition’. Elke set bevat een nieuwe versie van een al eerder uitgebrachte set en een exclusieve Minifiguur dat een replica is van de eerste serie LEGO Star Wars Minifiguren. In deze review behandelen we de LEGO Star Wars 75243 Slave I – 20th Anniversary Edition.

LEGO Star Wars 75243 Slave I – 20th Anniversary Edition

LEGO Star Wars 75243 Slave I - 20th Anniversary Edition

De eerste versie van Boba Fett’s Slave I stamt uit 2000. De LEGO Star Wars 7144 bevat maar 165 onderdelen en het kleurenschema van de Slave I is compleet anders dan dat we tegenwoordig gewend zijn. De set bevat een enkele Minifig in de vorm van Boba Fett en Han Solo in carbonite als brick met print.

LEGO Star Wars 75243 Slave I - 20th Anniversary Edition

De 2019 versie van de Slave I wordt geleverd in een grote doos met een luxe lay out. De twee zilveren lijnen geven de set een retro look. Deze stijl wordt ook bij de overige Anniversary sets gebruikt. Op de voorkant van de doos wordt aan de rechterkant de Collectible Minifiguur weergegeven en de speciaal ontworpen 20 years logo. De inhoud van de doos bestaat uit acht genummerde zakjes met LEGO, het instructieboek en een stickervel. De set bevat 1007 onderdelen. Met een LEGO adviesprijs van €129,99 komt dit op €0,13 per onderdeel. Voor Star Wars begrippen is deze prijs aan de hoge kant.

LEGO Star Wars 75243 Slave I - 20th Anniversary Edition

De Minifigures

LEGO Star Wars 75243 Slave I - 20th Anniversary Edition

De toegevoegde Minifiguren bestaan uit Zuckuss, Boba Fett, Han Solo en 4-Lom. De Minifiguren zien er stuk voor stuk zeer gedetailleerd uit. Boba Fett en 4-Lom zijn al eens eerder in deze samenstelling in een set voorgekomen. Het is voor het eerst dat Zuckuss als Minifiguur wordt uitgebracht en is derhalve een mooie toevoeging aan de steeds groter wordende verzameling van LEGO Star Wars Minifiguren. Han Solo lijkt veel op de Minifig die te vinden is in de 75192 UCS Millennium Falcon. Alleen de gezichtsuitdrukking is anders.

LEGO Star Wars 75243 Slave I - 20th Anniversary Edition

Ook op de achterkant bevatten de vier minifiguren indrukwekkende prints op hun torso. Boba Fett draagt natuurlijk zijn Jetpack en cape. Han Solo heeft twee gezichtsuitdrukkingen, een glimlach en een bedenkelijk kijkende blik. Het vijfde “Minifiguur” in de set is Han Solo in Carbonite. Deze versie van Han Solo komt uit 2010. Wat direct opvalt is dat Han Solo in Carbonite een compleet ander kapsel heeft en andere kleren draagt dan de Han Solo in deze set. Het wordt hoog tijd dat LEGO met een nieuwe versie komt van Han Solo in Carbonite.

LEGO Star Wars 75243 Slave I - 20th Anniversary Edition

Zoals eerder aangegeven bevat elke set een Collectible Minifiguur. Bij Slave I is dit Princess Leia. Dit is een replica van de versie die in 2000 voor het eerst is uitgebracht via de LEGO Star Wars 7190 Millennium Falcon. Het Minifiguur bevat de typische gele huidskleur. Op de achterkant van haar torso is de 20 years LEGO Star Wars gedrukt. Dit maakt haar tot een uniek Minifiguur. De Collectible Minifiguren worden geleverd met een bouwbare stand met daarop het 20 years logo en de naam van de desbetreffende Minifiguur.

De bouw

LEGO Star Wars 75243 Slave I - 20th Anniversary Edition

De bouw begint met het maken van een frame welke voor het grootste gedeelte bestaat uit LEGO Technic. Hiermee wordt een solide basis gecreëerd waarop de Slave I verder wordt opgebouwd. Waar het bij de 75060 UCS versie van de Slave I soms nog wel eens een gedoe is om deze fatsoenlijk vast te pakken zonder dat er een onderdeel afbreekt, heeft LEGO dit bij deze versie opgelost door het monteren van een handgreep aan de onderkant van het toestel. De handgreep is simpel uit te klappen. Als speelfunctie is dit een leuke toevoeging.

Slave I cockpit

Indien ingeklapt is het handvat niet hinderlijk zichtbaar en vormt het een geheel met de rest van het toestel. Met de twee rode hendels welke bovenin op de achterkant van het toestel zijn geïnstalleerd kunnen de twee groene shooters op de voorkant van het toestel worden geactiveerd. Het resultaat is een natuurgetrouwe versie van de Slave I. Er wordt gebruikt gemaakt van een aantal interessante bouwtechnieken waardoor het een plezierige set is om te bouwen. In het ruim is genoeg ruimte gecreëerd om Han Solo in Carbonite te vervoeren.

LEGO Star Wars 75243 Slave I - 20th Anniversary Edition

LEGO Star Wars 75243 Slave I - 20th Anniversary Edition

De cockpit bevat een horizontale/verticale meedraaiende stoel waardoor Boba Fett in elke gewenste positie veilig kan vliegen. Ondanks dat deze versie van de Slave I een stuk kleiner is dan de UCS versie, doet hij niet veel onder van zijn ‘grote broer’. De set bevat genoeg details en heeft een aantal leuke speelfuncties.

LEGO Star Wars 75243 Slave I - 20th Anniversary Edition

Conclusie

Met de LEGO Star Wars 75243 Slave I – 20th Anniversary Edition heeft LEGO een set afgeleverd die tot in de puntjes verzorgd is en het aanschaffen meer dan waard is. De Minifiguren zijn van uitmuntende kwaliteit, al is het een gemiste kans dat er geen nieuwe versie van Han Solo in Carbonite gemaakt is. De toevoeging van de Collectible Princess Leia geeft de set net dat klein beetje meerwaarde. Voor AFOL’s is de set geschikt als display model, al is het jammer dat er bij deze versie geen stand bijgeleverd is waardoor je hem niet in de vlieg modus kan neerzetten. Voor de kinderen is het een mooie speelset, met als extra handige toevoeging de handgreep achter op het toestel. Helaas is de prijs iets te hoog, maar dat lijkt een gewoonte te zijn met de Anniversary sets.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. LEGO, noch medewerkers van, hebben op geen enkele invloed op de uitslag van de review en onze conclusie.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?