Star Wars is en blijft een populair thema onder menig LEGO verzamelaar. De afgelopen jaren kregen we een model van BB-8 en een Porg. Ditmaal krijgt Yoda een make-over met een nieuwe versie. Of de LEGO Star Wars 75255 Yoda weet te overtuigen, lees je in deze review.

LEGO Star Wars 75255 Yoda

LEGO Star Wars 75255 Yoda

De inhoud van de doos bestaat uit dertien genummerde zakjes met bouwsteentjes, een apart zakje met extra onderdelen, een losse Technic Axle en een instructieboek met één enkele sticker. Met een verkoopadviesprijs van €99,99 en 1771 onderdelen, is de gemiddelde prijs per onderdeel €0,06. Een erg lage prijs voor een thema met licentie.

LEGO Star Wars 75255 YodaHet bouwen van deze set begint met het vormen van een Technic geraamte. Dit is als het ware het skelet waar Yoda omheen wordt gevormd. Dit geheel voelt stevig aan en loopt van de voeten tot aan de nek. Aan het Technic geraamte worden later pinnen toegevoegd waarop het gewaad wordt vastgeklikt. Daarna worden er twee identieke voeten gebouwd en samen met een steun aan de onderkant bevestigd. Hierdoor blijft de set in evenwicht staan waardoor het niet omvalt. De voeten en tenen kunnen in beperkte mate bewogen worden. Echter is deze beweging zo beperkt, dat dit geen bruikbare functie is.

LEGO Star Wars 75255 Yoda

Het tweede deel van deze set is het meest repetitief. Tijdens deze stap wordt het gewaad opgebouwd dat het lichaam van Yoda vormt. Dit gedeelte bestaat uitsluitend uit het op elkaar plaatsen van Bricks en Plates. Deze manier van bouwen is allesbehalve speciaal en vormt voor de meeste bouwers geen uitdaging. Gelukkig zorgen de extra details, zoals de mouwen en kap, voor enige afwisseling. Hieraan zitten aansluitpunten waaraan later de handen en het lichtzwaard bevestigd worden. Deze delen worden op het Technic geraamte vastgeklikt en vormen een overtuigend geheel.

LEGO Star Wars 75255 Yoda

Het meest interessantste aan deze set is ongetwijfeld de opbouw van het hoofd. Deze bestaat uit Studs Not On Top (SNOT) technieken, waardoor er in elke richting wordt gebouwd. Dit zorgt voor een goede benadering van het hoofd. Daarnaast kunnen de wenkbrauwen bewegen en is het witte haar een mooi detail. Het hoofd wordt na de bouw aan de romp bevestigd en kan bewogen worden. Dit is echter hobbelig en voelt niet stevig aan. Zoals gezegd worden aan de mouwen, de handen en het lichtzwaard, bevestigd. Hiervan kunnen enkel de vingers bewegen. De mogelijkheid om de handen en lichtzwaard te bewegen hadden voor meer display-mogelijkheden gezorgd. Dit is een gemiste kans en zorgt hierdoor dat het model erg statisch overkomt.

LEGO Star Wars 75255 Yoda

Bij het model is een standaard toegevoegd. Hierop staan een informatieplaatje met details over Yoda en een Minifiguur van Yoda. Het figuurtje is niet uniek en voorzien van een simpele print op de voor- en achterkant. Deze toevoegingen zijn niet speciaal, maar wel een leuk extraatje.

LEGO Star Wars 75255 Yoda

Conclusie

LEGO Star Wars 75255 Yoda

Conclusie

De LEGO Star Wars 75255 Yoda is een set die voor gemengde gevoelens zorgt. Aan de ene kant is het een overtuigend model om als display te hebben staan. Dit komt door de goede benadering van het lichaam en gewaad. Aan de andere kant had LEGO hier meer mee kunnen doen. Dit hebben ze geprobeerd door verschillende bewegende elementen toe te voegen, maar dat is in dit model niet geheel gelukt. Het is bijvoorbeeld een gemiste kans dat de handen en het lichtzwaard geen andere positie kunnen aannemen. Het bewegen van het hoofd komt, eenmaal aan de romp, hobbelig over. Je krijgt door deze tekortkomingen een statisch model met weinig speel- en beweegmogelijkheden. Uiteindelijk zijn dit voor de meeste verzamelaars overbodige functies, maar is het wel een gemiste kans. Dit model past verder mooi naast de voorgaande BB-8 en Porg.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloed onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar.


N.B. vanaf heden tot ergens begin 2020 zullen wij onze reviews tijdelijk niet meer voorzien van een cijfer of plus- en/of minpunten. Alle reviews die we tot nu al hebben geschreven waarin wel een score wordt gegeven, zullen standaard een score bevatten. Dit heeft te maken met aanpassingen die we door gaan voeren bij het introduceren van Bouwsteentjes.info 3.0. De release van de nieuwe website staat gepland voor het eerste kwartaal van 2020.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?