Sinds de eerste verschijning van de A-wing, in Return of de Jedi, zijn hiervan al verschillende LEGO versies uitgebracht. Echter is dit de eerste keer dat het voertuig als een Ultimate Collector Series (UCS) verschijnt. Wat je van deze set kan verwachten, lees je in deze review.

LEGO Star Wars 75275 A-wing Starfighter

LEGO Star Wars 75275 A-wing Starfighter

De inhoud van de doos bestaat uit 11 genummerde zakjes, een zakje met de cockpit, het instructieboek en stickers. Voor het eerst krijg je een dubbel exemplaar hiervan. Zoals gewoonlijk met UCS sets, wordt er in het instructieboek dieper ingegaan op de details en de ontwikkeling. Met 1673 onderdelen en een verkoopadviesprijs van €199,99, ligt het gemiddelde per onderdeel op €0,12. Dit is aan de hoge kant maar valt binnen het thema Star Wars rond het gemiddelde.

LEGO Star Wars 75275 A-wing Starfighter LEGO Star Wars 75275 A-wing Starfighter

LEGO Star Wars 75275 A-wing Starfighter

In de set is één Minifigure aanwezig. Ondanks dat hem geen officiële naam is toegewezen, is dit vermoedelijk Arvel Crynyd, Green Leader van het Green Squadron. Het Minifiguur is al eerder verschenen, maar de print is voorzien van enkele updates. Dat maakt de Minifig uniek aan deze set. Zowel op de voor- als achterkant van het lichaam zijn prints aangebracht. Hoewel deze aan de achterkant simpel is, is de voorkant rijkelijk voorzien van details en chroomtinten. De print gaat verder door op de beentjes en de helm. Als extra toevoeging heeft de Minifig aan twee kanten van zijn hoofd een gezicht.

LEGO Star Wars 75275 A-wing Starfighter LEGO Star Wars 75275 A-wing Starfighter LEGO Star Wars 75275 A-wing Starfighter

Het bouwen van de set begint traditioneel met het vormen van een Technic geraamte. Bij de A-wing is dit niet anders en geeft wederom garantie voor een stevige basisstructuur. Dit wordt versterkt door de toevoeging van Plates. Aan het geraamte worden ook nog verschillende Technic Pins voorzien voor het bevestigen van verschillende extra constructies. Het mag dan nog niet geheel duidelijk zijn waarvoor elk deel dient maar er is al een bepaalde functie te bespeuren. Dit komt later aan bod.

LEGO Star Wars 75275 A-wing Starfighter

Als eenmaal de basis gevormd is, volgt het uitdagender gedeelte door het bouwen van modules. Deze worden nadien aan de romp bevestigd en zorgen ervoor dat de A-wing steeds meer vorm krijgt. Beginnen doe je met het vormen van de snuit. Je bouwt eerst de onder- en dan de bovenkant. Om de typische schuine hoek te vormen, worden deze verbonden door een tussengelegen Technic gedeelte. Dit zorgt ervoor dat de snuit – ondanks de bijzondere hoek – stevig aan de romp bevestigd is.

LEGO Star Wars 75275 A-wing Starfighter LEGO Star Wars 75275 A-wing Starfighter

Nadien worden de uitsparingen gemaakt, waarin later de twee laserkanonnen worden geplaatst. Het is fijn dat de grijze details geen stickers maar een print zijn. Hier worden enkele interessante technieken gebruikt om de vorm te benaderen. De laserkanonnen zien er, eenmaal geplaatst, indrukwekkend uit. Een mechanisme door de romp verbindt de twee kanonnen met elkaar. Hierdoor kunnen beiden tegelijkertijd 180 graden draaien. Het viel op dat dit intern mechanisme eerst niet zo stevig aanvoelt. Zodra het model afgewerkt is, voel en zie je hier niets meer van.

LEGO Star Wars 75275 A-wing Starfighter LEGO Star Wars 75275 A-wing Starfighter

Ondanks dat de voorgaande delen stevig aan de romp vastzitten, kan dit niet over de bevestiging van de motoren gezegd worden. De vormen zitten goed, maar de motoren zijn verbonden door één enkele Technic Axle. Het geheel zal zeker niet loskomen maar voelt fragiel aan. Het is dan ook niet aan te raden de A-wing hier vast te houden. De extra details vertrouwen op een grote sticker. Dit is eveneens een minpunt, doordat het aanbrengen op een rond onderdeel niet altijd even makkelijk is. Een print in de plaats was een goede keus geweest.

LEGO Star Wars 75275 A-wing Starfighter LEGO Star Wars 75275 A-wing Starfighter

In de volgende stap wordt er een bouwniveau hoger gegaan om de schuine hoek tussen de snuit en laserkanonnen te vormen. Hier zijn ze niet verlegen om in verschillende richten te bouwen om deze specifieke vorm te benaderen. Dit zware gedeelte wordt door één enkele Ball Joint aan de snuit bevestigd. Om dit geheel in plaats te houden, wordt er een staafje door verschillende onderdelen gebracht.

LEGO Star Wars 75275 A-wing Starfighter LEGO Star Wars 75275 A-wing Starfighter

Om de voorruit te benaderen heeft LEGO een nieuwe element ontwikkeld. Dit is een goede beslissing geweest. Het benadert de juiste vorm op deze schaal. Het is jammer dat de cockpit niet voorzien is van een print en er dus stickers aangebracht moeten worden. Dit is een secuur werkje en vergt de nodige concentratie. In de inleiding geeft de Lead Designer aan dat je een tweede stickervel toegevoegd is, in het geval het plakken van de stickers volledig in de soep loopt. Indien je het tweede vel niet nodig hebt, dan kun je die bewaren mochten de stickers in de toekomst loskomen.

LEGO Star Wars 75275 A-wing Starfighter LEGO Star Wars 75275 A-wing Starfighter LEGO Star Wars 75275 A-wing Starfighter

Om de laatste details aan het schip aan te brengen wordt er een stand gebouwd. Dit is de typische constructie die we kennen van voorgaande UCS sets. Aan de voet is er plaats voorzien voor de informatieplaat en de Minifig. Eenmaal de A-wing op de stand is geplaatst worden de laatste details afgewerkt door het plaatsen van de vinnen en de laserkanonnen.LEGO Star Wars 75275 A-wing Starfighter

Conclusie

LEGO Star Wars 75275 A-wing Starfighter

De LEGO Star Wars 75275 is duidelijk een set die in het UCS rijtje past. Dit is aan verschillende aspecten van deze set te merken. De set biedt voldoende uitdaging tijdens het bouwen en bevat enkele verrassende bouwtechnieken. Eenmaal af ziet het model er realistisch en indrukwekkend uit. Het is jammer dat alle speciale details – buiten sommige prints – vertrouwen op stickers. Stickers zijn natuurlijk niet onoverkomelijk, maar die op ronde onderdelen zien we liever vervangen worden voor prints. Naast het model is er een unieke Minifig aan deze set toegevoegd. Het mag duidelijk zijn dat deze A-wing een displaymodel is door de aanwezigheid van een stand. Bijkomend voelen bepaalde aspecten van de set minder stevig aan. Dit geldt met name voor de motoren. Dan blijft er nog het prijskaartje over. De prijs is goed voor wat je krijgt en de hoeveelheid onderdelen. Twijfel je nog omdat je de prijs voor het gevoel te hoog vindt, dan is het devies te wachten op een leuke korting, promotie of dubbele VIP-punten.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?