D-O is de nieuwste droid die we tegenkomen in het Star Wars universum. In The Rise of Skywalker was de droid in totaal een kleine 2 minuten te bewonderen. Die 2 minuten waren blijkbaar genoeg voor LEGO om D-O als bouwbare set uit te brengen. Is D-O de moeite waard om toegevoegd te worden aan de andere al verschenen modellen? Je leest het in deze review van Peter.


De inhoud van de doos bestaat uit het instructieboek, een stickervel met één sticker, een zakje met vier pneumatische slangen en vier genummerde zakjes met LEGO. De zakjes zijn genummerd van 1 t/m 4. De set bestaat uit 519 onderdelen en heeft een LEGO adviesprijs van €74,99. Dit komt neer op €0,14 per onderdeel. Een prijs die aan de hoge kant is, zelfs voor Star Wars begrippen.

LEGO Star Wars 75278 D-O


De Minifigures

De set wordt geleverd met één “Minifigure”, namelijk D-O. D-O bevat ondanks zijn kleine formaat genoeg details. Zijn onderlijf, het wiel, en zijn conische hoofd zijn mooi vormgegeven. De drie strepen op zijn hoofd en de groene snuit, komen overeen met het bronmateriaal. De verbinding tussen zijn lijf en hoofd wordt weergeven door middel van een print. Achter op zijn hoofd heeft LEGO een stud geplaatst. Wellicht dat we D-O in de toekomst nog eens tegenkomen met een kerstmuts op.

LEGO Star Wars 75278 D-O LEGO Star Wars 75278 D-O

De bouw

De bouw van D-O begint met zijn onderlijf ofwel het wiel waarmee hij zich voortbeweegt. Het frame van het wiel wordt gevormd door verschillende bouwtechnieken waardoor het bouwen van D-O vanaf het begin een plezierige bezigheid is. Het frame bevat diverse verschillende kleuren waardoor het geheel een vrolijke uitstraling krijgt. Het wiel wordt gemaakt met een frame van twee pneumatische slangen en (26) 1×2 Bricks with Holes waardoor de slangen gestoken worden. Op de 1×2 Bricks with Holes worden Plates with Curve elementen geplaatst om een afgeronde vorm te creëren. De twee slangen wordt vervolgens in een boog om het frame bevestigd en onder en boven gefixeerd op het frame. Een nadeel hiervan is dat het wiel niet kan draaien.

LEGO Star Wars 75278 D-O

De volgende stap is het samenstellen van de displayvoet en het afsluiten van beide zijkanten van het wiel. Als displayvoet is gekozen voor een stuk woestijn bestaand uit zand en rotsen. Zodra de beide zijkanten van het wiel zijn afgesloten, valt aan de linkerkant van D-O de twee Tan-kleurige studs op. Dit stoort en het is jammer dat LEGO dit niet op een andere manier heeft afgewerkt. De rechterkant bevat twee uitsparingen waarmee later het hoofd met het wiel wordt verbonden.

LEGO Star Wars 75278 D-O

LEGO Star Wars 75278 D-O

Nadat de bouw van het wiel voltooid is, is het nu tijd voor de bouw van het hoofd en de connectie tussen het hoofd en het onderlijf. Ook nu worden er diverse bouwtechnieken op losgelaten, waardoor het gewoon jammer is wanneer de bouw van D-O voltooid is. Als finishing touch wordt de plaquette gebouwd waarop de gegevens van D-O staan. Het eindresultaat is een D-O die heel dicht in de buurt van het bronmateriaal komt. Zijn conische hoofd met de drie sprieten zijn mooi nagemaakt. Het hoofd kan 360 graden in de rondte draaien en hij kan beperkt omhoog en omlaag bewegen. Net zoals in de film is er een slang verbonden vanaf zijn nek naar de onderkant van zijn onderlijf.

LEGO Star Wars 75278 D-O

LEGO Star Wars 75278 D-O


Conclusie

LEGO Star Wars 75278 D-O

LEGO Star Wars 75278 D-O is een set die wat de prijs betreft aan de dure kant is. Ondanks de hoge prijs is de bouw plezierig. Er wordt gebruik gemaakt van diverse bouwtechnieken waardoor de bouw van de set voor het gevoel veel te snel gaat. Ondanks een aantal schoonheidsfoutjes, is het naar mijn idee een verbluffende mooie set geworden. Gezien D-O met name bedoeld is om ter display gezet te worden, past die prima in het rijtje van voorheen verschenen droids. Indien je de andere modellen ook in je bezit hebt mag deze zeker niet missen in je collectie Star Wars modellen. Wel raden we aan de set in de aanbieding te kopen omdat de verkoopadviesprijs te hoog is voor wat je krijgt.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.

5 1 stem
Vind jij dit artikel waardevol?