Vecht jij voor de Dark Side of toch voor de Light Side van de Force? Met deze nieuwe LEGO Star Wars 75298 AT-AT vs Tauntaun in de Star Wars Microfighters serie kun je kiezen! Op Hoth strijdt Luke Skywalker op zijn Tauntaun tegen een AT-AT en diens bestuurder. De koude van de planeet is zeker van invloed op de coole look van deze set. Lees snel verder om erachter te komen wie er zal zegevieren in deze Star Wars micro-veldslag.
Deze set bestaat uit twee micro-builds van personages en hun vervoersmiddelen uit de Star Wars film Episode V: The Empire Strikes Back. De set bevat 205 LEGO-steentjes en kost €19,99. Daarmee komt de gemiddelde prijs uit op iets minder dan €0,10 per onderdeel. Dat is een nette prijs, zeker voor de unieke Minifigure-onderdelen die deze set bevat.
De Minifigures
De Force is sterk aanwezig in deze Luke Skywalker, het hoofdpersonage uit de originele drie Star Wars films. Zijn Minifigure is gekleed in een warm tenue, passend bij de extreem lage temperaturen op de ijsplaneet Hoth. De helm met bril van deze Minifigure hebben we al eerder gezien, maar de rest van zijn lijfje is geheel nieuw. Het hoofd bevat een witte kap met aan twee zijden een iets andere print voor het gezicht. De torso is zeer gedetailleerd en ook uniek, met aan weerszijden een geruit patroon dat de wattering van zijn jas moet voorstellen. Hij heeft een riem met kleine opbergtasjes eraan. De benen hebben een unieke print aan de voorzijde met hetzelfde geruite patroon.
Zijn tegenstander is de bestuurder van de AT-AT en ook deze Minifigure is een feest om naar te kijken. We hebben deze Empire-soldaat al eerder gezien in één andere set, namelijk bij de grote versie van de AT-AT, set 75288. Mooie rode steremblemen sieren de bovenzijde van zijn helm. Zijn Sand Blue torso en benen bevatten veel kleine printdetails. Het hoofdje heeft een eenzijdige print met een verbeteren gezichtsuitdrukking, passend bij een hardwerkende soldaat, die zich heeft aangesloten bij de Dark Side. Beide Minifigures hebben een verrekijker en een pistool waarmee je Studs kunt afvuren. Luke heeft ook nog een Lightsaber, die je kan bevestigen op zijn Tauntaun.
Tauntaun & AT-AT
De set is verpakt in twee genummerde zakjes, één voor elk vervoersmiddel met bijbehorende Minifigure. Bij beide hoort een apart instructieboekje. Dit maakt het interessant om de set met z’n tweeën te bouwen, waarbij jij en je bouwmaatje elk een kant kunnen kiezen – en het daarna tegen elkaar kunnen opnemen.
AT-AT
Hét iconische voertuig in de Slag om Hoth is toch wel de AT-AT. Deze micro-versie lijkt goed op zijn grote broer, maar dan kleiner en schattiger. Doordat de Minifigure op de rug past, lijkt de AT-AT nog meer op een dier. Mij doet hij denken aan een dromedaris. Al lopen die door de woestijn en niet over een ijsplaneet.
De AT-AT is een eenvoudig bouwwerkje, maar toch vermakelijk. Het is leuk om te zien hoe een grijze abstracte blok ineens verandert in een lijfje, een hoofdje krijgt en vervolgens vier benen. Door het gebruik van onderdelen met Studs aan de zijkant, bouw je uiteindelijk in alle richtingen. Het hoofdje en de benen van de AT-AT kunnen op meerdere manieren gepositioneerd worden, waardoor je veel speelmogelijkheden hebt.
De bestuurder van de AT-AT past met zijn beentjes perfect bovenop zijn voertuig, dankzij een Panel met een Center Divider. Z’n benen komen aan weerszijden van dit blokje, waardoor hij stevig blijft zitten en er niet zomaar afvalt. Voor de zitplaats zit een Slope met een print van een dashboard met knopjes. Hiermee bestuurt de Minifigure zijn AT-AT. Het hoofdje van de AT-AT bevat ook een Slope met een print. Deze afbeelding is uniek voor deze set.
Tauntaun
In The Empire Strikes Back worden de AT-AT’s met behulp van sleepkabels neergehaald door Snowspeeders van de Rebellen. In dit setje heeft de Dark Side een andere vijand: Luke Skywalker, gezeten op zijn Tauntaun. Onverschrokken komt hij de doos uit gewandeld om het op te nemen tegen de AT-AT. De schaal van de Tauntaun is natuurlijk aangepast op die van de AT-AT, zodat ze vrijwel even groot zijn. Wat betreft schattigheid doet hij ook niet onder voor zijn tegenstander. De Tauntaun is gek genoeg minder beweeglijk gebouwd dan de metalen AT-AT, maar is wel voorzien van schattige oogjes.
De Tauntaun bevat helaas geen unieke steentjes, maar heeft wel een leuk ontwerp. Hij is net zo spannend – lees: eenvoudig – als de AT-AT om te bouwen, maar het eindresultaat mag er zijn. Ook hier begin je weer met een vormeloze grijze blok, dat verandert in een dier.
De hoorns en de teugels zorgen voor een leuk hoofdje en de achterpoten zijn goed bedacht. De staart van de Tauntaun is het enige deel van zijn lichaam dat in verschillende richtingen kan bewegen. Op zijn rug draagt hij een zadel met bepakking en twee clips: een voor Luke’s Lightsaber en een voor z’n verrekijker. Luke past netjes met zijn beentjes op een Tile met Studs.
Conclusie
Deze LEGO Star Wars AT-AT vs Tauntaun Microfighters-set was goed voor een uurtje ontspannen bouwplezier. De uniekheid van de Luke Skywalker Minifigure, maakt dat je deze als Star Wars-verzamelaar zeker wilt toevoegen aan je collectie. Ik zou mezelf niet omschrijven als Star Wars-fan, maar toch was deze set leuk genoeg om aan te schaffen en te bouwen. De schattigheids-factor speelt daarbij wel een grote rol. Over het algemeen vond ik de AT-AT wel leuker om te bouwen dan deze Tauntaun, maar dat is een smaakkwestie. Als ik dan toch een punt van kritiek moet noemen, dan is het de eenvoud van dit soort setjes. Je hebt niet heel veel blokjes om mee te werken en de bouwtechnieken zijn niet zo heel spannend. Desondanks prijkt dit setje nu mooi in de vitrinekast van een MOC-bouwster die niet zo heel veel met Star Wars heeft. En dat wil veel zeggen.
Geef jouw mening!
Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. Uiteraard hoeft dit niet enkel negatief te zijn, want ook positieve feedback is belangrijk. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.