Diverse schepen uit het Star Wars Universum hebben al verschillende iteraties in LEGO gekend. Dit geldt ook voor de Imperial TIE Fighter. Hoewel de afgelopen jaren de meeste schepen een toename kenden in aantal onderdelen, is er dit jaar verandering in gekomen. De LEGO Star Wars 75300 Imperial TIE Fighter bestaat uit minder onderdelen en heeft daardoor een lagere aankoopprijs. Is dit een goede keuze geweest of gaat dit ten koste van de afwerking? Lees het allemaal in deze review.


De doos bevat drie genummerde zakjes met LEGO en een instructieboekje. Er zijn geen stickers toegevoegd. Het totaal aan onderdelen voor deze set ligt op 432. Met een prijs van €44,99 komt het gemiddelde terecht op €0,10 per onderdeel. Een uitstekende prijs voor een set met licentie.


De Minifigures


De LEGO Star Wars 75300 Imperial TIE Fighter komt met een Minifigure van een TIE Fighter-piloot, NI-L8 Protocol Droid en een Stormtrooper. De TIE Fighter-piloot maakte al eens zijn opwachting in de LEGO Star Wars 75211 Imperial TIE Fighter set uit 2018 en is dus identiek aan deze set. Met enkele prints op de helm en de Torso blijft dit een mooi vormgegeven Minifigure. De Protocol Droid is nieuw voor dit jaar en bevat gedetailleerde prints op het bovenlichaam alsook op de benen. Uiteraard mag een Stormtrooper niet ontbreken. Deze krijgt een dubbel-mal-element voor de helm. Tal van extra details werken het geheel af en zorgen voor een mooie selectie aan Minifigures.


De bouw en speelfuncties


Met het eerste zakje wordt de romp van de Imperial TIE Fighter gebouwd. Tal van verschillende Studs-Not-On-Top (SNOT) technieken zorgen ervoor dat een ronde vorm bereikt wordt. De armen – waar later de vleugels aan bevestigd worden – zitten stevig in de romp verwerkt. Door middel van Technic-Pins kan je de vleugels met de armen verbinden. In de romp is er een cockpit voorzien, waar de piloot kan plaatsnemen. De cockpit is voorzien van bedieningspanelen. Voor de details op de voorruit en de bovenkant van de cockpit, maakt LEGO gebruik van onderdelen met een print. Het is fijn dat er ook aan de afwerking aan de achterkant gedacht is.

Met de andere zakjes bouw je elk van de twee vleugels. Dit is het repetitievere deel uit deze set. Door het afwisselend gebruik van onderdelen, weten ze het geheel toch ietwat interessant te houden. Enkele Technic-Pins zorgen ervoor dat je de vleugels aan de romp kunt bevestigen. De vleugels zijn mooi in proportie met de rest van het schip en voelen stevig aan. Hoewel we de grijze omlijning rond de vleugels al eerder hebben gezien, blijft het mooi om te zien dat ze perfect om de vleugels passen. Een puntje van kritiek, is het donkergrijze onderdeel met de Ball-joint. Dit onderdeel valt simpelweg te veel op en LEGO zal toch eens na moeten denken over een lichtgrijze variant.


Conclusie


Meer is niet altijd beter wordt er gezegd. En in het geval van deze LEGO Star Wars 75300 Imperial Tie Fighter is dit helemaal het geval. Het is een bewuste keuze van LEGO geweest om een aantal Star Wars schepen uit te brengen, maar dan met minder onderdelen. Met een gemiddelde prijs per onderdeel van €0,10 heb je een nette prijs per onderdeel. En je krijgt er heel wat voor terug. De set heeft een mooie selectie van drie Minifigures waarvan de NI-L8 Protocol Droid uniek is aan deze set. Rekening houdende met alle factoren en de lagere prijs, zijn de afmetingen en details erg goed voor een set van dit formaat. Heb je al een Imperial Tie Fighter in de verzameling of zou je deze graag aan je verzameling toevoegen? Dan is deze set geen miskoop en zit het op prijstechnisch vlak meer dan snor.

Productinformatie:

 • Thema: LEGO Star Wars
 • Naam set: Imperial Tie Fighter
 • Setnummer: 75300
 • Onderdelen: 432
 • Minifigures: 3
 • Verkoopadviesprijs: €44,99
 • PPP: €0,10
 • Release: januari 2021
 • Te koop bij: LEGO.com

Productomschrijving:

Kinderen kunnen de rol van slechterik uit de klassieke Star Wars™ trilogie aannemen met deze coole versie van LEGO® stenen van de Imperial TIE Fighter (75300). Het model weerspiegelt het authentieke, slanke ontwerp van de beroemde starfighter uit de vloot van het Keizerrijk en beschikt over een cockpit die open kan met ruimte voor een LEGO minifiguur en 2 schieters met veermechanisme.

Avontuurlijke rollenspellen
Inclusief 2 LEGO minifiguren: een TIE Fighter piloot met een blasterpistool en een Stormtrooper met een blaster, plus een NI-L8 Protocol Droid voor leuke, creatieve rollenspellen.

Star Wars actie in LEGO stijl
Al sinds 1999 creëert de LEGO Groep bouwbare versies van beroemde starfighters, voertuigen, locaties en personages uit de Star Wars saga. LEGO Star Wars is uitgegroeid tot een enorm populair thema met een uitgebreid assortiment bouwsets – geweldige cadeaus voor kinderen en fans van alle leeftijden.

 • Fans kunnen hun eigen projectielen schietende versie van LEGO® stenen van de beroemde Imperial TIE Fighter (75300) bouwen en scènes uit de klassieke Star Wars™ trilogie naspelen met deze bouwbare speelset.
 • Inclusief 2 LEGO® Star Wars™ minifiguren: een TIE Fighter piloot met een blasterpistool en een Stormtrooper met een blaster, plus een LEGO figuur van een NI-L8 Protocol Droid voor allerlei avontuurlijke rollenspellen.
 • De TIE Fighter is voorzien van een cockpit die open kan met plaats voor een LEGO® minifiguur, en 2 schieters met veermechanisme voor een heleboel actie.
 • Het model is ca. 17 cm hoog, 14 cm lang en 15 cm breed. Een opvallende blikvanger in de slaapkamer wanneer kinderen er even niet mee spelen.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?