De laatste versie van Luke Skywalker’s X-wing Fighter, de 75218, dateert uit 2018. De nieuwe versie, de LEGO Star Wars 75301 Luke Skywalker’s X-Wing Fighter, bevat maar liefst 300 onderdelen minder dan zijn voorganger. LEGO heeft tal van veranderingen toegepast bij deze nieuwste telg in de X-wing familie. Zijn deze veranderingen ook verbeteringen of slaat LEGO hiermee de plank volledig mis? Het antwoord lees je hieronder.


De inhoud van de set bestaat uit vier genummerde zakjes met LEGO, het instructieboek en een stickervel met 11 stickers. De vier zakjes zijn gevuld met in totaal 474 onderdelen. Met een LEGO adviesverkoopprijs van €54,99 komt dit op €0,11 per onderdeel. Dit is een normale prijs voor een set waarop een licentie rust.


De Minifigures


De verzamelaars van Star Wars Minifigures kunnen hun hart ophalen met de 4 Minifigures uit deze set. We beginnen met Luke Skywalker, zijn vliegpak bevat nieuwe prints op zowel de torso als de benen. Op zijn hoofd en helm na is deze versie van Luke Skywalker uniek. De print op de voor- en achterkant van zijn torso en zijn benen zien er gedetailleerd uit en vormen één geheel bij de overgang van de torso naar de benen. Het gezicht bevat een dubbele gezichtsuitdrukking. Aan de ene kant staat het vizier omlaag staat en aan de andere kant omhoog.

De Minifigure van princess Leia was toe nu toe enkel te krijgen via de LEGO Star Wars  75244 Tantive IV. Door het gebruik van een jurk element in plaats van benen, is ze een indrukwekkende verschijning. De prints op haar torso en jurk-element zijn uitstekend. Met haar typische haarstijl en dubbele gezichtsuitdrukking ziet ze er getrouw uit. Het figuur zal voor Star Wars Minifigures verzamelaars een welkome toevoeging zijn.

LEGO Star Wars 75301 Luke Skywalker's X-Wing Fighter LEGO Star Wars 75301 Luke Skywalker's X-Wing Fighter

De derde Minifigure is generaal Jan Dodonna. Het is zijn eerste verschijning in een LEGO Star Wars set en is derhalve een uniek Minifigure. Zijn haarstuk is eerder gebruikt bij de LEGO Dimensions 71230 Doc Brown fun pack. De kleding die Dodonna draagt komt dicht in de buurt van het bronmateriaal. De combinatie van zijn witte kapsel en baardgroei zorgt ervoor dat hij in een imposante verschijning is in deze set.

Denk je aan een X-wing, dan denk je ook als nel aan een Astromech Droid zoals R-2-D2. Logischerwijs is de set voorzien van R-2D, waarvan dit de vijfde keer is dat de droid in deze samenstelling in een LEGO Star Wars set te vinden is. Het unieke is er inmiddels wel wat af en zolang LEGO de achterkant van de droid(s) niet gaat voorzien van een print, zijn er nog maar weinig verbeteringen mogelijk. Uiteraard is R2 onmisbaar bij een X-wing set waarbij Luke Skywalker de piloot is.


De bouw en speelfuncties


De bouw begint met het bouwen van de ‘snuit’ en de cockpit van de X-wing. Voor de neus is, na jarenlang gebruik gemaakt te hebben van hetzelfde uiterlijk, een nieuwe vorm ontworpen. Door de nieuwe vorm ziet de neus er nu een stuk smaller uit. De inrichting van de cockpit is wat soberder uitgevoerd vergeleken met de 2018 versie. Achter de cockpit is al ruimte vrijgemaakt voor een plekje voor R2-D2.

LEGO Star Wars 75301 Luke Skywalker's X-Wing Fighter

Zakje twee bestaat volledig uit LEGO Technic onderdelen, waardoor ineens het gevoel bekruipt dat je met een hele andere set bezig bent. De designers hebben voor het openen en sluiten van de vleugels van de X-wing een compleet nieuw mechanisme ontworpen. Bij het testen van het mechanisme tijdens het bouwen, krijg je een paar keer het idee dat er iets misgegaan is met het bouwen ervan. Niets is minder waar! Pas als het mechanisme is samengevoegd met de cockpit, wordt het duidelijk dat het wel degelijk goed in elkaar gezet is en hoe het mechanisme werkt.

LEGO Star Wars 75301 Luke Skywalker's X-Wing Fighter

Na de bouw van het mechanisme is het tijd voor het toevoegen van de vleugels, inclusief de motoren, en het afwerken van de achterkant van het toestel. De bouw van de vier vleugels is een repetitief werkje, maar verveeld niet. Dit komt mede door de bouwtechnieken die gebruikt worden. In vergelijking met de X-wing uit 2018, is de totale afwerking van het toestel een stuk kaler. De Spring Shooters die gebruikt worden zijn vakkundig weggewerkt onder de beide vleugels en zijn daardoor – vooral de AFOL die zich er aan ergeren – niet storend aanwezig.

LEGO Star Wars 75301 Luke Skywalker's X-Wing Fighter

Wat opvalt, is dat Luke Skywalker niet normaal rechtop kan zitten in zijn cockpit, maar dat hij, net als Batman in zijn Batwing, een liggende houding moet aannemen om het toestel te kunnen besturen. R2-D2 zit een stuk hoger op zijn plekje achter de cockpit in vergelijking met het bronmateriaal. Een grote pluspunt van deze set is dat er voor het openen en sluiten van de vleugel geen gebruik wordt gemaakt van elastiekjes. Door het indrukken van de knop die achter R2-D2 is gepositioneerd, worden de vleugels geopend. Door het gebruik van de Technic onderdelen blijven de vleugels wonderwel open staan. De vraag is alleen of dit ook goed blijft werken als de vleugels tig keer open en dicht zijn gegaan. Bij het landen van de X-wing sluiten de vleugels vanzelf door de druk die op de onderkant van de vleugels komt te staan.

LEGO Star Wars 75301 Luke Skywalker's X-Wing Fighter

LEGO Star Wars 75301 Luke Skywalker's X-Wing Fighter

Ondanks dat de X-wing 300 onderdelen minder bevat dan zijn voorganger uit 2018, ontlopen ze elkaar qua formaat niet veel. Het verschil zit hem vooral in de afwerking van de details van onder andere de vleugels, motoren, cockpit en de achterkant van de X-wing. De nieuwe X-wing zit minder stevig in elkaar dan zijn voorganger. De vleugels zitten vast met behulp van Technic Pins, waarbij de kans dat ze loslaten bij het ietwat ruig spelen aanwezig is. De 2018 versie bevat Stud Shooters onder de cockpit en Spring Shooters bovenop de vleugels. Bij deze nieuwe versie ontbreken ze op die plekken waardoor het ruimteschip er cleaner uitziet.

LEGO Star Wars 75301 Luke Skywalker's X-Wing Fighter
Links: de ietwat sobere nieuwe X-wing Starfighter | Rechts: de meer gedetailleerde versie uit 2018

Conclusie


LEGO Star Wars 75301 Luke Skywalker's X-Wing Fighter

De LEGO Star Wars 75301 Luke Skywalker’s X-Wing Fighter is vooral een ideale set voor ouders die hem cadeau willen doen aan hun kinderen. Doordat de set wat soberder is uitgevoerd, is hij een stuk goedkoper dan de 75218 uit 2018. De set bevat voldoende uitdaging voor de jongere LEGO fan qua bouwtechnieken en spelelementen waardoor er heel wat veldslagen nagespeeld kunnen worden. Voor de AFOL zullen vooral de Minifiguren in deze set interessant zijn, mede doordat Generaal Jan Dodonna voor het eerst present is in een set. Mocht je als AFOL op zoek zijn naar een gedetailleerde X-Wing voor bijvoorbeeld een diorama, dan kun je beter gaan voor de LEGO Star Wars 75218 X-wing Starfighter uit 2018.

Productinformatie:

 • Thema: LEGO Star Wars
 • Naam set: Luke Skywalker’s X-Wing Fighter
 • Setnummer: 75301
 • Onderdelen: 474
 • Minifigures: 4
 • Verkoopadviesprijs: €54,99
 • PPP: €0,11
 • Release: Januari 2021
 • Te koop bij: LEGO.com

Productomschrijving

Kinderen worden echte helden in hun eigen legendarische verhalen met deze coole versie van LEGO® stenen van Luke Skywalker’s X-wing Fighter (75301) uit de klassieke Star Wars™ trilogie. De set zit boordevol authentieke details, zoals een cockpit die open kan met plaats voor een minifiguur en daarachter ruimte voor R2-D2, vleugels die met een druk op de knop in de aanvalspositie kunnen worden gezet, een inklapbaar landingsgestel en 2 schieters met veermechanisme.

Spelen en neerzetten
Dit geweldige bouwspeelgoed voor kinderen is inclusief LEGO minifiguren van Luke Skywalker, prinses Leia en generaal Dodonna, elk met wapens waaronder Luke’s lichtzwaard, plus een LEGO droidfiguur van R2-D2.

Geweldig bouwspeelgoed voor kinderen
Sinds 1999 creëert de LEGO Groep beroemde ruimteschepen, voertuigen, locaties en personages uit het Star Wars universum. LEGO Star Wars is inmiddels het meest succesvolle thema met leuke cadeaus voor creatieve kinderen – en volwassenen.

 • Speel scènes uit de klassieke Star Wars™ trilogie na met dit geweldige bouwspeelgoed voor kinderen met een versie van LEGO® stenen van Luke Skywalker’s beroemde X-wing Fighter (75300).
 • Inclusief LEGO® minifiguren van Luke Skywalker, prinses Leia en generaal Dodonna, elk met wapens waaronder Luke’s lichtzwaard, plus een LEGO droid figuur van R2-D2 voor avontuurlijke rollenspellen.
 • De X-wing bevat een cockpit die open kan met plaats voor een LEGO® minifiguur, ruimte voor R2-D2, vleugels die met een druk op de knop in de aanvalspositie kunnen worden gezet, een inklapbaar landingsgestel en 2 schieters met veermechanisme.
 • Dit bouwspeelgoed is een superleuk cadeau voor een verjaardag, de feestdagen of een andere gelegenheid voor creatieve kinderen en Star Wars™ fans vanaf 9 jaar om alleen of samen mee te spelen.
 • Dit bouwmodel van een starfighter is ca. 8 cm hoog, 31 cm lang en 28 cm breed. Het ziet er geweldig uit in een kinderkamer wanneer er even niet mee gespeeld wordt.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?