De Imperial Shuttle verscheen voor het eerst in de Star Wars film episode VI, return of the Jedi. De shuttle was betrokken bij een aantal belangrijke scènes in de film. Derhalve is het logisch dat er ook een LEGO uitvoering van de shuttle is. Aangezien de laatste versie alweer zes jaar oud is, is het hoog tijd voor een nieuwe release. Peter heeft de LEGO Star Wars 75302 Imperial Shuttle mogen bouwen, hieronder lees je zijn bevindingen over de set.


A long time ago in a galaxy far, far away.. Star Wars liefhebbers weten dat bij return of de Jedi de Imperial Shuttle meteen al prominent in het beeld komt bij de eerste scene, vliegend op weg naar Death Star II. Deze Death Star II zien we terug op de grote doos waarin de 75302 Imperial Shuttle verpakt is. De inhoud van de doos bestaat uit 6 genummerde zakjes met LEGO en het instructieboek. Over de zes zakjes zijn 660 onderdelen verdeeld. Met een LEGO adviesprijs van €79,99 komt dit op €0,12 per onderdeel.

LEGO Star Wars 75302 Imperial Shuttle


De Minifigures


Bij de set worden drie Minifigures geleverd, twee daarvan zijn vernieuwde versies. De eerste is de Imperial officer die voor het eerst compleet in het zwart in een set verschijnt. Hij lijkt daardoor meer op een Imperial shuttle pilot dan een Imperial officer. Het is niet helemaal duidelijk of LEGO hier een foutje met de benaming heeft gemaakt of dat dit bewust is gedaan. Zijn torso en benen bevatten een simpele print en zijn hoofd is voorzien van een headset. Ook zijn rug is voorzien van een print. Als accessoires heeft hij een blaster bij zich.

LEGO Star Wars 75302 Imperial Shuttle LEGO Star Wars 75302 Imperial Shuttle

Luke Skywalker is een oude bekende. Hij dook voor het eerst op in de 75159 Death Star uit 2016. Dit is inmiddels zijn vijfde verschijning in deze vorm in een set. Net als de Imperial officer is hij gekleed in het zwart. Zijn torso bevat wat meer detail dan die van de Imperial officer, de benen hebben daarentegen totaal geen print en daardoor voelt de Minifig wat kaal aan. Een kleine goedmaker is de zwarte handschoen die hij om zijn rechter hand draagt en het feit dat zijn gezicht een dubbele gezichtsuitdrukking heeft. Natuurlijk wordt hij vergezeld van zijn groene lightsaber.

Van de drie Minifigures is Darth Vader de ster van deze set. Zowel zijn torso als benen zien er indrukwekkend uit en bevatten behoorlijk wat details. De print op de torso loopt vloeiend door naar de print op de benen. Zijn helm is mooi gevormd en lijkt behoorlijk op het bronmateriaal. Samen met de cape en rode lightsaber is dit een Minifigure waar niet mee te spotten valt.


De bouw en speelfuncties


De bouw van de Imperial Shuttle begint met het bouwen van de basis. Deze basis wordt met behulp van Technic onderdelen gebouwd om op deze manier een stevige constructie te realiseren, waaraan in een later stadium de vleugels gemonteerd kunnen worden. De cockpit, waar plaats is voor één persoon, krijgt al snel vorm. In de ruimte achter de cockpit kunnen twee personen plaatsnemen.LEGO Star Wars 75302 Imperial Shuttle

Wat opvalt bij de cockpit is dat de onderkant niet goed aansluit aan de bovenkant. Door het raam is een duidelijke opening te zien. De ruimte in de cockpit is ook behoorlijk beperkt waardoor de piloot bijna liggend de shuttle moet besturen. Aan beide kanten van de cockpit is er aan de onderkant een studshooter aangebracht voor het vergroten van het speelplezier. Aangezien de shooters redelijk onopvallend geplaatst zijn, kunnen ze zonder problemen verwijderd worden. Een gegeven waar menig AFOL blij van wordt.

LEGO Star Wars 75302 Imperial Shuttle

Door de vleugel in het midden van de shuttle achterover te klappen, wordt de ruimte onder de vleugel zichtbaar. Zoals eerder aangegeven kunnen hier twee Minifiguren plaatsnemen. Het geeft tevens een kleine inkijk in de bouwtechnieken die gebruikt zijn voor het bouwen van de shuttle. Ook hier zijn er Technic onderdelen gebruikt voor het verstevigen van het geheel.

LEGO Star Wars 75302 Imperial Shuttle

De zijvleugels kunnen door middel van scharnierelementen in verschillende standen gepositioneerd worden. De vorm van de vleugels wordt mogelijk gemaakt door twee grijze 4×6 Technic Angular Beams, die helaas duidelijk in zicht zitten als de vleugels in ruststand staan opgesteld. Het is jammer dat LEGO dit niet heeft weggewerkt. Met de lichtblauwe transparante Tiles op de achterkant van de shuttle worden de straalmotoren heel natuurgetrouw nagebootst.

LEGO Star Wars 75302 Imperial Shuttle

LEGO Star Wars 75302 Imperial Shuttle

Worden de vleugels van de Imperial shuttle uitgevouwen in vliegmodus, dan ziet de shuttle eruit als een imposant gevaarte. De vleugels komen in de vliegmodus veel beter tot hun recht omdat de details – die aangebracht zijn op de vleugels – nu goed zichtbaar zijn en je niet tegen de Technic onderdelen aan zit te kijken. Het is jammer dat LEGO niet een standaard heeft meegeleverd zodat het mogelijk is het toestel in deze modus te kunnen displayen.

LEGO Star Wars 75302 Imperial Shuttle

LEGO Star Wars 75302 Imperial Shuttle


Conclusie


LEGO Star Wars 75302 Imperial Shuttle

Indien je nog geen Imperial Shuttle in je verzameling hebt, dan is de LEGO Star Wars 75302 Imperial Shuttle een goede toevoeging voor je Star Wars vloot. Hoewel de prijs per onderdeel wat aan de hoge kant is, krijg je er een set voor terug die plezierig is om te bouwen en garant staat voor uren speelplezier. De afwerking is niet overal even netjes en hier had meer aandacht aan besteed kunnen worden.

Van de drie Minifiguren is het Darth Vader die het meeste indruk maakt. Indien je de set als display wilt neerzetten dan is het aan te raden om een mooie standaard te ontwerpen zodat hij in de vliegmodus neergezet kan worden. Hij neemt dan wel wat meer ruimte in, maar in deze positie komt de Imperial shuttle het beste tot zijn recht.

LEGO Star Wars 75302 Imperial Shuttle

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?