Met een derde seizoen van the Mandalorian in het vooruitzicht, heeft de serie inmiddels een grote fanbase vergaard. In 2020 bracht LEGO de LEGO Star Wars 75292 The Razor Crest uit. Vanaf 3 oktober kan je aan de slag met de LEGO Star Wars 75331 The Razor Crest, ditmaal in een Ultimate Collector Series (UCS) uitvoering! De UCS sets staan er bekend om het neusje van de zalm te zijn onder de Star Wars sets. Weet het ruimteschip van Din Djarin voor een ervaring te zorgen waarvoor de sets bekend staan? Voor deze review ging Kjelle aan de slag en hielp hij mee dit uitzonderlijke schip te bouwen. Lees verder en ontdek wat de set te bieden heeft.
De LEGO Star Wars 75331 The Razor Crest bevat 6187 onderdelen. Met een LEGO adviesprijs van €599,99 komt het gemiddelde terecht op iets minder dan €0,10 per onderdeel. De prijs per onderdeel (voor een set met licentie) en deze omvang is zeer netjes. Kijkende naar andere sets binnen het thema, is het uitzonderlijk om deze prijs per onderdeel te zien.
De doos is in de typerende 18+ stijl en door de donkere achtergrond springt de Razor Crest meteen in het oog. Op zich is dit niet zo bijzonder, maar wat er zich binnenin de doos bevindt zorgt voor de premium ervaring dat we van een UCS set verwachten. Iets wat ongetwijfeld ook zal bijgedragen hebben aan het prijskaartje.
Bij het openen van de doos staat er namelijk nog een aangename verrassing te wachten. Om het premium gevoel verder te zetten, is de inhoud van de set verdeeld over twee binnendozen. Aan twee zijdes van elke doos, zijn prachtige afbeeldingen aangebracht. De toon is hierdoor meteen gezet en ben je meteen in de juiste stemming om aan het bouwen te beginnen. Elke doos is voorzien van verzegelingen en zijn goed gevuld met LEGO onderdelen. De verdeling is als volgt:
- Doos 1: 25 genummerde zakjes (van 1 tot 19), twee kartonnetjes met daarin één instructieboekje. Daarnaast kan je hier ook het stickervel vinden met 17 stickers.
- Doos 2: 23 genummerde zakjes (van 20 tot 36), twee kartonnetjes met daarin één instructieboekje en een 8×16 Tile voor het informatiebordje.
De Minifigures en Blurgg
Niet geheel onbelangrijk met een UCS set is de keuze aan Minifigures. Zoals we recent geleerd hebben met de LEGO Star Wars UCS Landspeeder, is dat LEGO ons via deze weg wil verwennen. Dit door het toevoegen van een exclusieve Minifigure of variant hiervan. Met LEGO Star Wars 75331 The Razor Crest krijg je welgeteld drie Minifigures, een Grogu figuurtje en een Blurgg.
Hoewel we deze vorm van Din Djarin (The Mandalorian) al eens hebben gekregen, zijn er ditmaal verbeteringen aangebracht. Waaronder een nieuwe print op beide armen en helm. Hierdoor wijkt het Minifigure af van zijn voorgaande versie en benaderd deze beter de werkelijkheid. De prints zijn erg netjes te noemen en zullen het hierdoor een begeerde Minifigure maken. Daarnaast zien we voor de eerste keer een Mythrol en Kuiil (Ugnaught) in Minifigure vorm verschijnen. Voor het laatstgenoemde is een nieuw hoofdonderdeel ontwikkeld, welke perfect overeenkomt zoals te zien in de serie. Het is spijtig dat LEGO dit niet gedaan heeft voor Mytrol. De verschillende prints zijn uniek en komen de Minifigures met de nodige accessoires. Voor fans van de serie zullen deze ongetwijfeld nog hoger op de verzamellijst komen te staan.
Natuurlijk mag Grogu aka The Child niet ontbreken. Dit figuurtje hebben we al meermaals in andere Star Wars sets gezien, maar toch weet het iedere keer te overstelpen door zijn schattigheid. Om dit personage te vormen wordt gebruikgemaakt van een babyonderdeel met daarop een speciaal “Grogu” hoofdje. Bijkomstig bouw je zijn hovering pram (zwevende kinderwagen) met onderdelen op. Langs de zijkanten zie je een gele kleur. Het lijkt in eerste instantie vreemd, maar is een mooie gelijkenis met het bronmaterieel.
Als laatste onderdeel van de set – maar niet minder belangrijk – bouw je een Blurgg. In plaats van een groot en gespecialiseerd onderdeel, is ervoor gekozen om met onderdelen te werken. Dit twee-potige reptiel is meteen herkenbaar en zijn de twee korte armen toegevoegd. Voor de ogen wordt een print gebruikt en kan je bovenop de Blurgg, een Minifigure plaatsen. Het lijkt ietwat raar om dit wezen bij een UCS set te krijgen, maar kijkende naar de serie en de toevoeging van een Kuiil Minifigure, een leuke toevoeging.
De bouw: deel 1
Wanneer je de doos van naderbij bekeken hebt, zijn de afmetingen van 24cm hoog, 50cm breed en 72cm lang, niet onopgemerkt gebleven. Dit maakt meteen duidelijk hoe groot de set gaat worden! Om al dit gewicht te kunnen dragen, wordt er wederom een combinatie van Technic onderdelen en Plates/Tiles gebruikt om het geraamte te vormen. Dit geraamte is voorzien van de nodige aansluitingspunten waaraan in latere fases, verschillende panelen bevestigd worden. Ook wordt er op een aantal plaatsen Stud-Not-On-Top (SNOT) onderdelen bevestigd.
Enkele van de kenmerkende schuine vormen worden in deze stappen enigszins zichtbaar. Om de bouw interessant te houden wordt er op regelmatige basis afgewisseld tussen het bouwen van het exterieur en het toevoegen van details in het interieur. Langzamerhand worden de contouren duidelijker zichtbaar. De eerste details van de cockpit nemen vorm aan, terwijl aan de achterzijde de werkende ramp wordt aangebracht. Om het geheel rigide te houden, worden hier en daar extra verstevigingen aangebracht. Gelukkig maar, want verder in de review kan je lezen waarom dit noodzakelijk is.
In het interieur kan je reeds enkele easter-eggs naar The Mandalorian serie vinden. Waaronder Boba Fett zijn helm en jetpack! Als afsluiter van het eerste instructieboekje, bouw je de snuit van de Razor Crest. Pas op dit moment wordt echt duidelijk hoe groot dit schip zal worden! Dit was een pittig stukje bouwen, waarbij men niet verlegen was om in elke richting uit te bouwen. De snuit wordt vooraan het technisch geraamte bevestigd en voegt het ineens ook verdere details aan de cockpit toe. Je ziet zo de scene’s weer afspelen waarin Grogu, een bol van één van de schakelaars probeert te ontfutselen. Dit soort details maken het een waanzinnige belevenis voor fans van de serie.
Tip: Bekijk in de galerij hieronder het gehele bouwproces van instructieboek één om een beter beeld te krijgen van het bouwproces.
De bouw: deel 2
Met boekje 2 schakelen we een versnelling hoger en gaan we naar lichtsnelheid. Tijdens deze bouwfase wordt er voornamelijk aandacht besteed aan het toevoegen van verschillende zijpanelen. Deze zijpanelen worden volledig uit onderdelen opgebouwd, en dien je in een linkse en rechtse variant te bouwen. Je zou denken dat dit als herhaaldelijk kan ervaren worden, maar dit valt in de realiteit mee. Hoewel de linker en rechter panelen vrijwel gelijkaardig zijn in opbouw, zijn er onderling enkele verschillen aanwezig. Dit resulteerde enerzijds in een verschillend uiterlijk zijn, maar ook een ietwat andere volgorde van bouwen.
Om de verschillende hoeken en vormen te bereiken, heeft de designer enkele vernuftige aansluitmethoden bedacht. Door scharnier en/of kogelgewrichten draai je de verschillende segmenten op de juiste manier bij elkaar. Hierdoor worden verschillende schuine hoeken behaald, maar zijn er weinig tot geen spleten zichtbaar. Kan jij de instapdeur langst de zijkant spotten? De verschillende panelen klikken vast op de aansluitpunten dat reeds voorzien zijn op het stevige frame.
Hoewel de voorzijde van de verschillende panelen vooral uit een eentonige grijze kleur bestaat – toepasselijk gezien het bronmaterieel – kan dit niet over de achterzijde gezegd worden. Om het bouwen te vergemakkelijk en richtpunten te creëren, zijn er hier tal van kleuren aanwezig. Dit is trouwens waar de magie van de verschillende panelen plaatsvindt, het zit boordevol bouwtechnieken en methoden.
De Razor Crest begint steeds meer en meer vorm aan te nemen. Het landingsgestel wordt gebouwd en extra details vervolledigen het interieur. Een heuse Minifigure-schaal Carbon Freezing Machine, evenals twee personages in Carbon (stickers) zijn recent gevangen premies door Din Djarin. Een premiejager kan natuurlijk niet zonder wapen, waardoor je ook nog een wapenkluis bouwt. Daarnaast wordt de cockpit nog meer vervolledigd en kan je hier een easter-egg vinden. Houd Grogu maar goed in de gaten, want de eitjes van de Frog Lady zien er als een lekkernij uit!
Tip: Bekijk in de galerij hieronder het gehele bouwproces van instructieboek twee om een beter beeld te krijgen van het bouwproces.
De bouw: deel 3
Inmiddels aangekomen bij het derde en voorlaatste boekje, begint het resultaat al duidelijk zichtbaar te worden. In deze stap bouw je nog twee panelen die je bovenop het schip bevestigd op de daar voorziene SNOT-Tiles. Dit is bewust gedaan, zodoende je later het interieur eenvoudig kan bekijken. Ook hier komen enkele inventieve en uitdagende bouwtechnieken aan bod om de verschillen hoeken en schuine zijden te benaderen. De verschillende gele belijningen aan de bovenzijde zijn jammer genoeg stickers.
Een van de hoogtepunten van deze set is de constructie van de vleugels en motoren. Om het gewicht van de twee motoren te kunnen dragen, wordt er gelijktijdig een stevig middenstuk verwezenlijkt. Wat snel opvalt is de aanwezigheid van ronde vormen, tegenover het hoekige voorheen. Het bouwen van de motoren kwam trouwens erg bekend over. De designer heeft precies inspiratie geleend uit de LEGO Ideas 92176 NASA Apollo Saturn V (of eerste versie). Een goede keuze, want deze set is een mooi voorbeeld hoe je ronde vormen met LEGO kan maken.
Enkele Plates en Tiles zorgen voor extra versteviging evenals aankleding van het middenstuk. In het midden van het frame is een opening zichtbaar, waarvan je niet zo meteen weet waarvoor dit nog zal dienen. Aan weerszijden zullen de SNOT Bricks gebruikt worden om details van de motoren aan te brengen. Het bouwproces komt stilaan tot zijn einde en wordt deel vier aangevat.
Tip: Bekijk in de galerij hieronder het gehele bouwproces van instructieboek drie om een beter beeld te krijgen van het bouwproces.
De bouw: deel 4
De motoren nemen verder hun proporties aan en als snel wordt rijen aan Plates en Tiles omheen de cilinders toegevoegd. De in- en uitlaat brengen extra detail aan het geheel. Door slim onderdelengebruik is er heel wat textuur aangebracht, waaronder kettingonderdelen. Zwaar is het eerste woord dat te binnenschiet bij het oppakken van dit gedeelte. Gelukkig is het frame – waarmee alles begonnen is – hierop voorzien en draagt dit zonder problemen het voltallige gewicht. Het kan aan mezelf liggen, maar in eerste instantie doet dit me denken aan een Podracer.
Als laatste rest er nog het bovenstuk van de cockpit en de twee vuurwapens aan de zijkant van het schip. Voor de cockpit worden nog enkele heerlijke SNOT-technieken toegepast om de ronde vormen te benaderen. De vooruit is voorzien van een print, terwijl de middelste belijning een sticker is, jammer. Weet je nog dat gat in het middenstuk? Een te bouwen Escape Pod, schuift hier achteraf simpelweg in. Een slimme techniek waarbij het glas wordt vastgehouden door enkele ronde tiles, werkt het geheel af.
Een te bouwen displaystand is traditiegetrouw ook van de partij. In de meeste gevallen dient deze ook om het schip te dragen. Gezien de omvang en het gewicht van de set, is dit niet van toepassing. wat begrijpelijk is. Daarentegen kan je naar goede gewoonte de Minifigures (inclusief accessoires) hierop laten plaatsnemen. Het typische infobordje is eveneens van de partij. Weeral is het jammer dat hier voor een sticker gekozen is en geen print. Dit is iets dat je met zo een premium set zou moeten krijgen. Verder bevat het infobordje informatie over het schip, de uitrusting en de eigenaar.
Tip: Bekijk in de galerij hieronder het gehele bouwproces van instructieboek vier om een beter beeld te krijgen van het bouwproces.
Het eindresultaat en (speel)functies
Het resultaat is eentje waar je haast niet naast kan kijken. Het befaamde schip van Djin Djaring staat stevig op zijn drie poten en torent boven de Minifigures uit. Er is heel wat aandacht besteed om het uiterlijk zo goed mogelijk na te bouwen met LEGO. Dit heeft zich vertaald in een fantastisch bouwproces dat op geen enkel moment heeft verveeld. Leuke en doeltreffende bouwtechnieken sieren de set om de verschillende vormen te bereiken. Vanuit welke hoek je deze set ook bekijkt, er is geen lelijke of slechte kant aan.
Wat daarnaast opvalt is de grote aanwezigheid van glad oppervlakte en bijgevolg de weinig zichtbare Studs. Dat is in geen geval erg en komt dit het uiterlijk ten goede. Heel wat textuur is duidelijk zichtbaar dankzij Tiles, Plates en nog meer andere onderdelen. Het is echt een pareltje om naar te kijken. Als we het model vergelijken met het bronmaterieel, valt hierover haast niet op aan te merken. Gezien de verschillende schuine en ronde vormen van het “echte” model, zijn de Designers er zeer goed in geslaagd dit na te maken.
Het is en blijft enkel jammer dat bij sets in deze premiumklasse (lees ook prijsklasse) een aantal details voorzien zijn met een sticker. Er zijn meerdere redenen om dit te verklaren, maar het blijft een lastig dingetje.
Ook op het gebied van (speel)functies zit de set niet verlegen. Vanvoor heb je twee zware laser kanonnen, twee opende luiken aan de zijkanten en een instapluik aan de achterzijde. Het bovenstuk van de cockpit kan afgenomen om het gedetailleerd interieur te onthullen. Bijkomstig is deze vloerplaat afneembaar en kan je een kijkje nemen in de slaapvertrekken.
Bij het verwijderen van enkele van de bovenste panelen en het grote motorblok, kan je een kijkje nemen in de cargoruimte. Details zoals de Carbon Freezing Chamber, wapenkluis en enkele easter-eggs naar de serie zullen fan ongetwijfeld zullen waarderen.
Tip: Bekijk in de galerij hieronder meer afbeeldingen ter aanvulling van de gegeven uitleg.
Conclusie
Neem je deze LEGO Star Wars 75331 The Razor Crest set, warm of eerder koud mee naar huis? Laat ons allereerst duidelijk maken dat deze set niet voor iedereen weggelegd zal zijn. Kijkende naar de prijs en omvang van deze set, zal voor velen de LEGO Star Wars 75292 The Razor Crest een beter alternatief zijn. Maar dat terzijde.
Met deze UCS Razor Crest krijg je een steengoede set in de plaats. Dit op vlak van bouwervaring, details en functies is het alles wat een fan van de serie (of Star Wars) van een UCS set kan verwachten. Enkel is en blijft het jammer dat een set in deze prijsklasse, voor stickers gekozen is voor een aantal van de details. Niet enkel aan de buitenzijde is alles in het werk gesteld om voor zoveel mogelijk detail te zorgen. Ook het interieur heeft een UCS sausje gekregen. Het interieur bevat heel wat details waardoor je meermaals ‘Stop Touching Things!’ zal moeten roepen tegen Grogu. Laat ons zeggen dat het interieur door fans gesmaakt gaat worden.
Daarnaast krijg je een aantal exclusieve Minifiguren en in het geval van Din Djarin, een exclusieve variant van zijn personage. De verschillende prints zijn erg netjes te noemen en weten de verschillende Minifiguren een meerwaarde te bieden. De bouwbare Blurgg lijkt in eerste instantie vreemd, maar wordt dit verklaard door de aanwezigheid van Kuill en door een aantal gebeurtenissen uit de serie.
Je voelt duidelijk dat de set ontworpen is door een team met een passie voor Star Wars. Geef ze een ruim budget en keuzevrijheid en dan krijg je de LEGO Star Wars 75331 The Razor Crest in de plaats! Alle details op alle vlakken zitten gewoon goed. De set speelt in op de verlangens van een The Mandalorian en Star Wars fan, waaronder mezelf. De set is alles dat ik hoopte te zijn, toen de eerste geruchten verschenen. Het prijskaartje is pittig en dat kan je niet wegsteken. Wel kan gezegd worden dat een prijs van €0,10 per onderdeel voor een set binnen het Star Wars thema uitzonderlijk goed is. Prijstechnisch zit de prijs ook goed voor datgene je ervoor terug krijgt.
De set zal dus niet zomaar voor iedereen weggelegd zijn. Is de set dan het prijskaartje waard? Absoluut, want wat je ervoor in de plaatst krijgt, is een unieke set dat op alle vlakken van torenhoog niveau behaald. Zeker als je naast het gebruik van stickers kan kijken. This is the (LEGO Star Wars UCS) way!
Afbeeldingen
Disclaimer: Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Lees hier meer over onze journalistieke integriteit.