Met de LEGO Star Wars Helmet Collection richt LEGO de pijlen op het volwassen publiek. Niet dat kinderen en geen plezier aan kunnen beleven, de sets zijn simpelweg gericht op een andere doelgroep. In deze review bespreken we alle drie de sets, vertellen we wat je kunt verwachten qua bouw en of ze een aankoop waard zijn.

LEGO Star Wars Helmet Collection

LEGO Star Wars Helmet Collection

In eerste opzicht lijken de dozen wat op die van de Architecture serie. Ze zien er strak en premium uit en het zal verzamelaars aanspreken. Helaas zijn er geen seals te vinden, maar doordrukstrips. Dit is jammer. Het formaat doos is gelijk aan die van bijv. het Empire State Building. LEGO had er beter voor kunnen kiezen dezelfde premium dozen te gebruiken om de verzamelwaarde te behouden. Hoewel de prijs van elke set gelijk is, verschillen ze wel qua inhoud en gemiddelde. Om het makkelijk samen te vatten, een kort overzicht.

LEGO Star Wars Helmet Collection

  • TIE Fighter Pilot – 724 onderdelen – €64,99 – €0,09 per onderdeel
  • Stormtrooper – 647 onderdelen – €64,99 – 0,10 per onderdeel
  • Boba Fett – 625 onderdelen – €64,99 – 0,10 per onderdeel

LEGO Star Wars Helmet Collection

De beste waarde haal je uit de TIE Fighter Pilot. Dat wil niet zeggen dat de overige twee te duur zijn. Vergeleken met de standaard Star Wars sets, bevatten ze geen Minifigures. Dit haalt de gemiddelde prijs wat naar beneden. Uiteindelijk draait het grotendeels om de bouw en het resultaat.

LEGO Star Wars Helmet Collection

LEGO Star Wars Helmet Collection LEGO Star Wars Helmet Collection

Het klinkt wellicht wat banaal, maar deze helmen hebben qua opbouw wat weg van BrickHeadz. Het concept van BrickHeadz is het bouwen van een basis, waarbij je door middel van de SNOT-techniek details aanbrengt. Datzelfde concept wordt hier toegepast.  Gezien de grootte en de grote diversiteit aan onderdelen en bouwtechnieken, bieden ze logischerwijs wel een totaal andere uitdaging.

LEGO Star Wars Helmet Collection LEGO Star Wars Helmet Collection LEGO Star Wars Helmet Collection

De drie sets zijn voor deze review tegelijkertijd gebouwd. Hierdoor vallen de overeenkomsten al snel op. Van de drie helmen, lijken die van de Stormtrooper en de TIE Fighter Pilot het meest op elkaar. Met name in de basis en enkele modules die later bevestigd worden is dit het geval. Boba Fett kent de grootste verschillen in opbouw van de basis en de modules die zorgen voor de karakteristieke eigenschappen. De designers hebben getracht de te bouwen secties afwisselend te maken. Dit is goed gelukt. Het bouwen voelt daardoor herkenbaar maar niet eentonig aan.

LEGO Star Wars Helmet Collection LEGO Star Wars Helmet Collection LEGO Star Wars Helmet Collection

Het bouwen van een helm is dus een afwisselend proces. Er zijn nagenoeg geen stappen die je direct moet herhalen. En als je al tweemaal hetzelfde moet bouwen, dan is dit grotendeels in spiegelbeeld. Dit zorgt voor iets meer afwisseling. Het is herkenbaar, maar ook weer nieuw. Geen van de helmen is ingewikkeld om samen te stellen. Er zijn weliswaar momenten waarop je de aandacht er bij moet houden, maar in feite zijn de sets ook goed te doen voor niet volwassenen.

LEGO Star Wars Helmet Collection

De helmen worden bevestigd op een standaard met plakkaat waarop de naam van het betreffende karakter gedrukt is. De standaards zijn identiek qua bouw en intern verstevigd met LEGO Technic. Het doel is de helmen beter op te laten vallen. Precies waar ze in slagen.

LEGO Star Wars Helmet Collection

LEGO Star Wars Helmet Collection

Er zijn weinig grote punten van kritiek te melden over de sets. Ze zijn naar ratio niet duur, de bouw is afwisselend genoeg en ze zien er geslaagd uit. Toch valt er iets op waar aan geërgerd kan worden. De basis die je bouwt bestaat deels uit bonte kleuren. Dit is met opzet gedaan, zodat je een oriëntatie hebt als je in een later stadium iets moet bevestigen. Dezelfde bonte kleuren vallen nadien door de dunne kiertjes en naadjes op. Dit is met name bij de Stormtrooper goed te zien, maar ook Boba Fett en de TIE Fighter Pilot ontkomen hier niet aan. Op een afstand zie je het niet, maar zodra je het model van dichterbij bekijkt is er geen ontkomen aan.

Conclusie

LEGO Star Wars Helmet CollectionDe LEGO Star Wars Hemet Collection is een fijne afwisseling qua LEGO Star Wars sets. De bouw is lichtelijk uitdagend, genoeg afwisselend, en er wordt een groot diversiteit aan onderdelen gebruikt. Prijstechnisch krijg je waar voor het geld. Ze zijn niet duur en met een beetje geluk vind je ze al snel goedkoper dan de verkoopadviesprijs. Hoewel het deels onoverkomelijk is vanwege al aangekaarte redenen, zijn de bonte kleuren die tussen de kieren een naadjes te zien zijn storend. Verzamelaars van dozen zullen de doordrukstrips een doorn in het oog vinden. LEGO had zoals de Architecture sets, makkelijk kunnen kiezen voor een tapeje. Uiteindelijk draait het om de sets. Ben je toe aan iets anders binnen het Star Wars thema, dan zijn de sets een goede koop en bieden ze genoeg bouwplezier.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?