In “The Empire Strikes back” maakt de Imperial Droid voor het eerst zijn opwachting op het witte doek. De droid hielp Darth Vader en het Imperial leger in de zoektocht naar de rebbelen basis op Hoth. Dankzij LEGO kan je deze Droid nu zelf bouwen, maar is deze droid nu het kopen waard? Daar kom ik samen met jou achter in deze review van LEGO Star Wars 75306 Imperial Probe Droid.


Toen Han Solo en Chewie een meteorietenregen nader wilden onderzoeken in The Empire Strikes Back, kwamen ze oog in oog te staan met de Imperial Probe Droid. Daarom zullen Han en Chewie niet verrast opkijken dat LEGO deze bekende Droid op de markt brengt als bouwbaar ‘personage’. De LEGO Star Wars 75306 Imperial Probe Droid is éen van de nieuwste telgen binnen de 18+ Star Wars lijn die je kan vergelijken met andere bouwbare personages zoals D-O en BB-8, maar ook met de recent uitgebrachte Helmet Collection.

LEGO 75306 Imperial Probe Droid 1

In de doos vind je zes zakjes, een stickervel en een instructieboekje. Zoals bij de eerder verschenen helmen, vind je aan het begin van het instructieboekje een kort voorwoord van niemand anders dan Jens Kronvold, de LEGO Star Wars Creative Director. De set is beschikbaar sinds mei 2021 en heeft een adviesprijs van €69,99 gekregen. Wat neerkomt op 10,25ct/steen. Voor een LEGO Star Wars set is dit een correcte prijs.


De bouw en speelfuncties


Je start het bouwproces meteen met een van de hoogtepunten van de set. De Droid rust op een basis die veel weg heeft van het sneeuwlandschap op de planeet Hoth. Hier wijkt LEGO af van de normale standaard zwarte basis, die bestaat uit verschillende Technic onderdelen, en dat kunnen we alleen maar toejuichen. De UCS-stijl plaque is wel gewoon aanwezig en bestaat – zoals gewoonlijk – uit een grote sticker. De randen zijn “versierd” met enkele witte tegels, om het sneeuw-effect nog eens extra in de verf te zetten. De basis is speels en de designers hebben duidelijk genoten tijdens het ontwerpen. Ze hadden ook kunnen gaan voor de standaard zwarte basis en niemand zou dit ongepast hebben gevonden. Maar, dit smaakt naar meer LEGO!

LEGO 75306 Imperial Probe Droid
De UCS-stijl plaque is in deze set speelser en creatiever.

De Droid wordt rechtgehouden door een lange Technic-constructie in combinatie met transparante ronde 2×2 stenen. De constructie “zit” gewoon in de gebouwde basis waardoor je de Droid er makkelijk uit zou kunnen nemen. Waarom zou je de Droid eruit willen nemen, hoor ik je vragen. Je zou de Droid aan de stok kunnen vasthouden en door je kamer heen lopen. I won’t judge you!

De set heeft ook enkele frustratiepunten en die hangen vooral aan het lichaam. De zes armen van de droid hangen erbij in verschillende rare hoeken en telkens als je ze wilt bewegen is de kans groot dat je een stuk afbreekt. Met andere woorden, dit is geen speelset. En dat is ergens wel te begrijpen. Het is een 18+ display set, dus in theorie kom je er ook niet meer aan na het bouwen. Alle zes armen hebben een eigen ontwerp en je klikt ze door middel van een scharnier aan het lichaam. Sommige armen hebben een zaag aan het uiteinde en een andere arm heeft bijvoorbeeld een knijptang. Er zit genoeg variatie in de armen waardoor het bouwen niet eentonig en saai aanvoelt.

Maar de armen voelen heel…onhandig en niet stevig. De armen zijn te zwaar waardoor de scharnieren niet sterk genoeg zijn. Je kan de armen niet in elke gewenste positie hangen, wat je toch wel zou verwachten van een display set.

LEGO 75306 Imperial Probe Droid
Elke arm heeft een ander ontwerp met verschillende gebruikte onderdelen.

De rest van het lichaam is daarentegen wel geslaagd. De Probe Droid heeft een viertal stickers die het geheel afmaken. Ze zijn niet storend of prominent aanwezig, waardoor de stickers in deze set logisch zijn. Het bovenste deel bevat de meeste details. Op het hoofd vind je verschillende sensors, twee antennes en je kan het hoofd 360 graden draaien. Het verbaast mij hoeveel details erin verwerkt zitten op zo’n klein oppervlakte.

LEGO 75306 Imperial Probe Droid

Het bouwen van het lichaam en het hoofd was een leuke uitdaging. Telkens werd ik verrast met nieuwe bouwtechnieken die ik nog nooit eerder had gezien in een LEGO set. Dus dit is zeker geen set die je bouwt met een Star Wars film op de achtergrond.

Tijdens de voorstelling van de set werd er in de LEGO Star Wars community vooral getwijfeld over de kleur. LEGO heeft de laatste tien jaar de zwarte kleur gebruikt voor elke Probe Droid die ze hebben ontworpen, dus daarom was iedereen ook verbaasd over de grijze kleur van deze 18+set. Maar ik kan je verzekeren dat ze hier de juiste keuze gemaakt hebben. Het donkergrijze past beter bij de Droid en hopelijk trekken ze deze kleur nu ook door naar toekomstige Probe Droid sets.

LEGO 75306 Imperial Probe Droid
Het hoofd zit boordevol details.

Conclusie


LEGO 75306 Imperial Probe Droid

De LEGO Star Wars 75306 Imperial Probe Droid is een set met gemengde gevoelens. De plaque – met Hoth landschap – is een leuke toevoeging waardoor deze set uniek aanvoelt. Er worden interessante technieken gebruikt die je zullen boeien van het begin tot het einde.

Maar toch blijft ik met gemengde gevoelens kijken naar het uiteindelijke resultaat. Is hij uniek? Zeker. Gaat LEGO hier ooit nog een set van uitbrengen? Waarschijnlijk niet. Maar is hij een must-have? Neen. Versta mij niet verkeerd. Ik juich het toe dat LEGO eindelijk meer sets uitbrengt uit het originele tijdperk, maar er zijn andere sets die meer je geld waard zijn. Het is het net… niet.

Het probleem ligt vooral bij de armen. De armen zijn fragiel, onhandig en voelen heel goedkoop aan. Voor een set met een verkoopadviesprijs van €69,99 zou je dit niet verwachten. Dus mijn advies? Spaar je geld en koop daarmee een andere set. Kan je hem kopen aan leuke korting? Dan kan hij wel een leuke toevoeging zijn aan je groeiende verzameling.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Als jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?