Na de indrukwekkende LEGO Creator Expert Ford Mustang, komt LEGO opnieuw met een set die meer gericht is op de AFOL. De LEGO Stranger Things 75810 The Upside Down is een set die menig fan weet te verrassen. Dit ten eerste vanwege het thema, en daarnaast nog dat de set gedraaid kan worden. We hebben de set alvast mogen bouwen. We voorzien jou met plezier van een review zodat jij precies weet wat je ervan kunt verwachten.
LEGO Stranger Things 75810 The Upside Down
Voordat er naar de inhoud en set wordt gekeken, gaat de aandacht eerst even naar de doos. Dan met name de box-art. Nu weet LEGO er vaak een feestje van te maken, maar de box-art is in dit geval fenomenaal te noemen. Verzamelaars van de dozen zullen opgelucht adem kunnen halen, want de doos is voorzien van seals. De inhoud bestaat uit een aantal losse zakjes onderdelen, een witte doos met daarin nog meer zakjes LEGO, en twee instructieboeken. In totaal zijn er 17 genummerde zakje aanwezig en een zakje met plates zonder nummer. In Nederland en België is de prijs €199,99. Met 2287 onderdelen komt het gemiddelde op €0,09 per onderdeel. Voor een nieuwe licentie en een set van dit formaat, is dit een heel nette prijs.
De Minifigures
The Upside Down is voorzien van acht Minifigures. De Minifigures beelden de meest belangrijke personages uit de serie uit. Helaas missen er nog een aantal die net zo belangrijk zijn. Of dit bewust gedaan is niet bekend, maar het laat de deur open voor een toekomstige LEGO Stranger Things set.
De Minifigures bestaan uit Dustin, Mike, Lucas, Will, Eleven, Hopper, Joyce en een Demogorgon. De Minifigure van Dustin ziet er zeer goed uit en LEGO heeft een zeer passende print van zijn kenmerkende gelaat aangebracht op het hoofdje. Het hoofdje is aan de achterkant voorzien van een iets standaard print. Op zijn hoofd draagt hij het petje in de bekende kleuren. Zijn bos krullen steekt er onderuit. Dit petje met haar is dus één onderdeel die speciaal voor de set ontwikkeld is. De benen zijn egaal van kleur, maar de torso is voorzien van een mooie print die trouw blijft aan het bronmateriaal. Hij draagt een donkerblauwe jas met daaronder het Waupaca Wis. shirt. De print van de jas loop aan de achterkant net onder zijn hoofd door als kraag en er zijn wat kreukels te zien. Als accessoires heeft hij een walkie talkie en een kompas vast. Mike komt qua gezichtsuitdrukking en haar iets minder goed uit de verf dan Dustin. Desalniettemin is het vanwege zijn typische jaren 80 kapsel en kledij een herkenbaar karakter. De Minifig is voorzien van een dubbelzijdig bedrukt hoofdje. Ook hier is de broek egaal van kleur en ligt de focus op de print op de torso. Mike draagt een beige jas met daaronder een wit/oranje gestreept poloshirt. Als accessoires heeft Mike een walkie talkie en zaklamp. Lucas is gekleed in een bordeauxrode jas met daaronder een blauw shirt en ranger gordeltassen. Het hoofdje is voorzien van een enkele uitdrukking en hij draagt een bandana met legerprint. Een zaklamp en een katapult zijn zijn aangewezen accessoires.
Will heeft op de voor- en achterkant van zijn torso, prints in de vorm zijn rood/gele pufferjack. Het geblokte shirt dat hij eronder draagt is nergens te bekennen. Met name de armen missen hierdoor de nodige details. Het hoofdje is dubbelzijdig bedrukt met daarop een bange en ongeruste uitdrukking. Het haar-element klopt geheel met het karakter zoals hij in de serie te zien is. Eleven – ook wel “El” genoemd – draagt de kleren die de jongens haar hebben gegeven om in de menigte op te gaan. Haar Minifigure bevat een print van de blauwe windjack met daaronder de roze jurk met witte boord. De jurk loopt niet door in een print, maar bestaat uit een stukje stof om de benen. Hoewel Eleven kaal is is ze hier voorzien van haar blonde “pruik”. Hoewel LEGO hier prima een dubbelzijdig bedrukt hoofdje had kunnen voorzien, krijgt ze echter een enkelzijdig bedrukte. Haar uitdrukking is ernstig en enigszins boos, zoals ze vaak te zien is. Als accessoire heeft ze de bekende Kellogg’s Eggo wafel vast.
Zoals gezegd missen er een aantal belangrijke karakters. Denk hierbij aan Nancy, Jonathan en Steve. LEGO heeft daarentegen wel Minifigures toegevoegd van Hopper en Joyce. Joyce is voorzien van een print van een groene jasje met daaronder een gestreept shirt. Ze heeft een bijpassend Reddish Brown haar-element en een hoofd die dubbelzijdig bedrukt is. Als accessoires heeft ze een zaklamp en een tekening van Will. Hopper staat erom bekend veel te roken en drink nogal wat koffie. Een sigaret hoef je niet te verwachten, maar hij heeft wel het bekende LEGO City kopje vast. Het hoofd van Hopper is enkelzijdig bedrukt en voorzien van zijn sheriff-hoed. Net als de rest van de Minifigures is enkel de torso voorzien van een print. In dit geval zijn sheriff-shirt met daarop badge en een bruine riem. Last but not least, de Demogorgon. De Demogorgon is de prins van demonen en vooral niet knuffelbaar. Dat wordt in de serie al duidelijk, maar hetzelfde gaat op voor de Minifigure. De Demogorgon is volledig olijfgroen en bevat een zeer strakke print op de voor- en achterkant van de torso, en de voorkant van de benen. De handen zijn voorzien van Wolverine klauwen in de olijfgroene kleur. Het bloemachtige hoofd is van uitmuntende kwaliteit met daarin een print van vlezige “bloemblaadjes” met tanden en mond-print. Onder dit bloemachtige hoofd zit een standaard Minifig hoofd met een print waarbij het bloemachtige hoofd nog gesloten is.
Hoewel er een aantal personages missen, zijn die wel aanwezig zijn van goede kwaliteit. De prints zijn zeer gedetailleerd en LEGO is trouw gebleven aan het bronmateriaal. Dat de armen en benen – op die van de Demogorgon na – niet voorzien zijn van een print is geen ramp. Met name de Demogorgon is een geslaagde Minifig. Dit voornamelijk vanwege het ontzagwekkende uiterlijk zoals die in Stranger Things te zien is. LEGO heeft een display toegevoegd waarop vier van de acht Minifigures geplaatst kunnen worden. De standaard is voorzien van een sticker met daarop het Stranger Things logo. Nu is de display een leuke toevoeging, maar het is spijtig dat er maar plek is voor enkel vier Minifigures.
De Bouw
Om alvast warm te lopen voor de bouw van het huis van de Byers, begint de bouw met de truck van Hopper. Het is geen ingewikkeld geheel om te bouwen, maar wel zeer interessant. Er wordt fijn afgewisseld tussen de bouwtechnieken en het resultaat is simpelweg uitstekend te noemen. De proporties zijn in orde en de wagen ziet er natuurgetrouw uit. De truck wordt voorzien van een aantal stickers voor de nodige details. Achterin de auto is een pompoen te vinden. Voor wie seizoen 2 heeft gekeken waarom dit het geval is. De auto kan voor het huis van de Byers geplaatst worden zodra het geheel gebouwd is. Het is aan te raden de auto pas te bouwen nadat het huis van de Byers is voltooid en voordat er begonnen wordt met de bouw van het huis in The Upside Down. Dit vanwege de afwisseling die je ermee creëert. Daarover later meer.
Zoals te lezen is begin de bouw met het huis van de Byers in de “normale” wereld. Na het samenstellen van de voortuin en het fundament van het huis, worden de verschillende kamers opgebouwd. De bouw van de kamers wordt afgewisseld met het bouwen en plaatsen van diverse objecten. Denk hierbij aan lampen, een bed, een stoel, bank, bureau en de nodige accessoires. Doorheen de bouw zullen er ook stickers geplakt moeten worden. Hoewel dit niet de meest leuke bezigheid is en prints altijd de voorkeur hebben, zijn de stickers van goede kwaliteit. Uiteindelijk geven ze het huis meer uitstraling en zorgen voor het aanbrengen van belangrijke details. Toch zijn er ook wat bedrukte LEGO onderdelen toegevoegd. Gezien het hier om Stranger Things gaat en de serie veelvoudig de focus legt op de binnenkant van het huis, zijn er heel wat verwijzingen te vinden. Zo is er een gat in de muur van de kamer van Will, ligt er een berenklem, is de telefoon aanwezig waarmee Will contact legt, hangt er kerstverlichting voor de communicatie met Will, en zijn de nodige tekeningen en posters overal in het huis te vinden. Achter de bank is een grote sticker met het alfabet en kerstverlichting aanwezig die door middel van een Lightbrick beschenen kan worden.
Zodra de kamers vorm hebben gekregen door de muren, wordt de hand gelegd aan de buitenkant van het huis, de veranda en het dak. Aan de voorkant van het huis wordt er aandacht besteed aan diverse elementen die de boel tot leven brengen, en wordt het huis afgewerkt met tiles om een egaal geheel te vormen. Daarnaast is er een fiets, een schommelstoel, een tafel en een stoel, en een bank te vinden. De truck van Hopper kan voor het huis geplaatst worden op een 2×2 brick met Technic Pin. De normale versie van het huis wordt hiermee afgerond en is de tijd om het huis in The Upside Down te bouwen.
De bouw van de set is een beetje dubbel. Letterlijk. Dit niet zozeer omdat het wel of niet leuk om te bouwen is, maar omdat er twee keer hetzelfde gebouwd dient te worden. In de instructies is te lezen dat de designers zoveel mogelijk afwisseling proberen toe te voegen. Hoewel dat lastig is – de huizen zijn in feite kopieën van elkaar – slagen ze daar deels wel in. Na de bouw van het huis in de “normale” wereld, volgt die in The Upside Down. Er zit wel degelijk verschil in, maar veel stappen lijken te worden herhaalt. Lijken, want mede dankzij een totaal andere kleurstelling en het in spiegelbeeld bouwen, is hier zeer goed mee te leven. The Upside Down versie ziet er desolaat uit en voelt aan als een spookhuis. In de serie staat The Upside Down bekend als een plek waar je niet wilt zijn. LEGO heeft datzelfde gevoel goed over weten te brengen. De kleurstelling is donkerblauw en grijs. Het huis ziet er vervallen uit en overal groeien planten en organismen die in The Upside Down te vinden zijn. De stickers die in het huis geplakt zijn voor het aanbrengen van detail, zijn ook hier weer terug te vinden. Dit weliswaar in vervallen staat.
Zodra de beide versies van het huis van de Byers gebouwd zijn, volgen er stappen om ze aan elkaar te bevestigen. Het bevestigen van de huizen wordt door middel van Technic Ball-Joint onderdelen gerealiseerd. De voor- en achterkant van de huizen zijn voorzien van elementen waarin ze vastgeklikt kunnen worden. Daarnaast dienen de bomen om het geheel op z’n kop of normaal neer te zetten, maar ook om de twee huizen aan elkaar te bevestigen. Door de toevoeging van de twee bomen zijn ze niet trouw gebleven aan het bronmateriaal, maar het is wel een goede oplossing. Uiteindelijk ziet het er ook nog eens mooi uit.
Het grote verschil in de bomen zit hem echter in de kleurstelling. De boom in The Upside Down is opgebouwd met donkerbruin, donkerblauw en zwarte kleuren, terwijl de normale versie lichtbruine en groen kleuren bevat. Dit werkje dient herhaald te worden en in tegenstelling tot het huis, is dit wel ietwat saai te noemen. Bouw ze daarom tegelijkertijd. Desalniettemin is dit nodig om de set zijn uiteindelijke vorm te geven. Het moment suprême wordt bereikt zodra de gehele set gebouwd is en de huizen en bomen zijn bevestigd. De set kan nu op de kronen van de bomen neergezet worden. Vanaf dat moment kan het geheel naar wens gedraaid worden. Alles aan de set is zeer stevig te noemen. Hierdoor zal niets afbreken of van de set afvallen bij het omdraaien.
Conclusie
Dat LEGO een Stranger Things set uitbrengt is een onverwachte verrassing. Ze zetten vervolgens ook nog eens een zeer mooie set neer. Zowel fans van de serie als verzamelaars zullen er plezier aan beleven tijdens het bouwen. De bouwtechnieken die gebruikt worden om de beide huizen aan elkaar te bevestigen zijn slim bedacht. De verschillen zijn uiteindelijk niet enorm te noemen, maar door het bouwen in spiegelbeeld en het gebruik van andere kleuren zal het niet repetitief aanvoelen. De bomen daarentegen zijn wel wat repetitief, maar de manier waarop ze zijn gebouwd is interessant en maakt veel goed. Er zijn veel details verwerkt die een grote rol spelen in de serie. Het geheel ziet er afgewerkt uit en is zeer stevig. Daarnaast staat de set stabiel en zal het omvallen niet snel voor komen. De Minifigures bevatten merendeels enkel een print op hun torso en hoofdjes, maar deze zijn van hoge kwaliteit en maken de figuren herkenbaar. De Demogorgon ziet er verbluffend uit en is een welkome toevoeging. De truck van Hopper is waarheidsgetrouw en de designer heeft er een knap werkje van gemaakt. Dit met name vanwege de bouwtechnieken, maar ook de uiteindelijk vorm van de wagen. Het is aan te raden de truck te bouwen nadat het eerste huis afgerond is. Dit om toch wat extra afwisseling te creëren. De set is met name interessant voor fans van de serie en LEGO fans die van bijzondere en aparte sets houden. Ook liefhebbers van spookhuizen en bijzondere technieken zullen hier veel plezier uit halen. Qua speelfuncties is de set wat beperkt. Er kan mee gespeeld worden, maar meer op een “poppenkast” manier dan dat er daadwerkelijk speelfuncties verwerkt zijn. Uiteindelijk is de set ook meer bedoeld om ter display gezet te worden. De prijs van de LEGO Stranger Things 75810 The Upside Down is dik in orde en een Netflix “tax” lijkt nagenoeg niet aanwezig te zijn.
Disclaimer
Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. LEGO, noch medewerkers van, hebben op geen enkele invloed op de uitslag van de review en onze conclusie.