Er ging een tijdje het gerucht rond dat de opvolger van het LEGO 71374 Nintendo Entertainment System, het kasteel van prinses Peach in microscale zou worden. Na lang wachten was daar de onthulling van de LEGO 71395 Super Mario 64 Question Mark Block. Het gerucht kwam, zoals gewoonlijk, van een zeer betrouwbare bron. Blijkbaar zat deze bron er deze keer naast, of toch niet helemaal? Peter ging op onderzoek uit en probeert het raadsel op te lossen. Gaat hij de oplossing vinden? Here we go!


De LEGO 71395 Super Mario 64 Question Mark Block is ontworpen ter ere van het 25 jarige bestaan van Super Mario 64. LEGO fans die bekend zijn met het spel, zullen nu waarschijnlijk denken “het gele ?-Block komt helemaal niet in het spel voor?”. Dat klopt! De ontwerpers hebben voor de gele Question Mark Block gekozen omdat dit element in al die jaren dat Super Mario bestaat, een iconische status heeft gekregen. Het is altijd een groot vraagteken waar het blok mee komt als je ertegenaan stompt. Deze LEGO versie van het element bevat vanwege het vieren van het 25 jarige bestaan van Super Mario 64, diverse elementen van het eerste 3D spel met onze Italiaans vriend.

Om de LEGO Question Mark Block te kunnen bouwen, hebben we uiteraard LEGO stenen nodig. Deze zitten verdeeld over 19 zakjes die genummerd zijn van 1 t/m 13. Verder bevat de doos een zakje met daarin drie 16×16 plates, een paarse 8×16 Flat Tile en natuurlijk het instructieboek. De set bevat 2064 onderdelen en heeft een LEGO adviesprijs van €169,99. Dit samen komt op een €gemiddelde van 0,08 per onderdeel terecht. Dit is een hele mooie prijs voor een set waarop een Licentie rust en die een aantal nieuwe onderdelen bevat.


De bouw en speelfuncties


Het bouwen van de set begint met het maken van een deel van het geraamte van het ?-Block. Vanaf begin af aan is het goed opletten, want een fout is zo gemaakt! Dit wordt mede veroorzaakt door de vele verschillende bouwtechnieken die worden toegepast alsmede het zo nu en dan onduidelijk aangeven van de stappen in de bouwinstructie. Het zorgt er wel voor dat het bouwen meteen onderhoudend en uitdagend is (net als vroeger). In het midden van het geraamte wordt een begin gemaakt voor het mechanisme, dat ervoor moet zorgen dat één zijkant van het vraagtekenblok in een later stadium gedeeltelijk geopend kan worden.

LEGO 71395 Super Mario 64 Question Mark Block

Deze zijkant is ook meteen de eerste zijkant die compleet opgebouwd wordt met het beroemde witte vraagteken. Het vraagteken wordt gemaakt door het gebruik van Plates in diverse maten. De schuine hoeken van het vraagteken komen overeen met het originele vraagtekenblok. Het mechanisme dat ontworpen is waarmee dit gedeelte van het Block geopend kan worden, gaan we in deze review niet verklappen. Want het is immers leuker om dit zelf te ervaren. Twee elastiekjes zorgen ervoor dat de klep gesloten blijft.

LEGO 71395 Super Mario 64 Question Mark Block

De set zit vol met verrassingen. Zo vinden we aan de achterkant van het ?-Block een geheime schuifdeur die omhoog geschoven kan worden. Achter dit deurtje zit Mario’s grootste vijand verscholen. We hebben het natuurlijk over Bowser. Bowser is een Brickbuild Figure en ziet er fantastisch uit. Bowser zou Bowser niet zijn, als hij allerlei snode plannen heeft. Zo kan hij ervoor zorgen dat er een plateau tevoorschijn komt met daarop een draaischijf. Waar hebben we dit vaker gezien? Door het gebruik van bouwtechnieken van hoog niveau wordt ervoor gezorgd dat de bouwervaring naar een next level gebracht wordt.

Na alle geweldige bouwtechnieken is het even afkicken als er ineens 64 Inverted 2×2 Tiles geplaatst moeten worden op de onderkant van het Lethal Lava Land diorama. De onderkant van het diorama wordt in een later stadium gebruikt als bovenkant van het vraagtekenblok. Hoe dit zit wordt verderop in deze review uitgelegd. Lethal Lava Land is de eerste van de drie levels die in microschaal gerealiseerd wordt. Ondanks het kleine formaat zijn een aantal onderdelen direct herkenbaar, zoals de Bullie en Mr. I spin. De vulkaan ontbreekt tijdens deze fase van de bouw nog, deze wordt pas toegevoegd als het platform van Peach Castle helemaal opgebouwd is.

LEGO 71395 Super Mario 64 Question Mark Block

Peach Castle is een onderdeel van het ?-Block, het blijkt dus dat de betrouwbare bron toch een klein beetje gelijk had. Net als Lethal Lava Land is Peach Castle op microschaal gebouwd. Vooral liefhebbers van Architecture sets zijn bekend met deze manier van bouwen. Ook hier wordt op slimme wijze gebruik gemaakt van diverse SNOT-technieken, al is de beleving van het bouwen heel anders dan bij het bouwen van het ?-Block. Dit wordt vooral veroorzaakt door het gebruik van de kleine onderdelen.

Ondanks zijn kleine formaat, is het kasteel en de omgeving direct herkenbaar. Super Mario 64 begint met Mario die tevoorschijn komt uit de Warp pipe, deze mag hier dan ook niet ontbreken. Ook de Lakitu Bros. is present op zijn wolkje om alles vast te leggen met zijn camera. Andere Microfiguren die we tegenkomen zijn Princess Peach, Mario en – verstopt aan de achterzijde van het kasteel – Yoshi. Hoewel de verhoudingen hier en daar niet kloppen, de Warp Pipe is bijvoorbeeld te smal vergeleken met Mario, mag dit de pret niet drukken.

LEGO 71395 Super Mario 64 Question Mark Block

De voorkant van het kasteel kan verwijderd worden zodat er zicht komt op het interieur. Aan de binnenkant van het kasteel zien we de schilderijen van Bob-Omb Battlefield, Lethal Lava Land en Cool, Cool Mountain. Onder de ingang van het kasteel ligt een ronde Tile met daarop een ster. Dit is het startpunt voor het verzamelen van in totaal tien sterren. Voor het verzamelen van de sterren kun je gebruik maken van Mario of Luigi uit de startersets. Tijdens het maken van deze review was het vraagtekenblok helaas nog niet toegevoegd aan de Mario app, waardoor we deze functie niet konden testen.

LEGO 71395 Super Mario 64 Question Mark Block

Bob-omb Battlefied is na Lethal Lava Land het tweede level welke in het ?-Block verstopt zit. Ook hier komen we een aantal bekenden tegen zoals King Bob-omb en Chain Chomp. Het landschap is prachtig nagemaakt in microschaal. Alle bekende kenmerken van het spel zijn aanwezig, waaronder de kanonnen die Mario naar het zwevende eiland in de lucht schieten. Op het zwevende eiland bevindt zich naast de boom natuurlijk ook het rode !-Block. King Bob-omb zit boven op zijn berg alles in de gaten te houden.

LEGO 71395 Super Mario 64 Question Mark Block

Het derde en laatste level is Cool, Cool Mountain. Net als de andere twee levels is de berg een lust voor het oog en zit boordevol details. Bovenop de berg vinden we Tuxie de baby pinguïn. Het is de taak van Mario om haar terug te brengen naar haar moeder die onder aan de berg op haar zit te wachten. Ondanks het minimale gebruik van onderdelen zijn de beide pinguïns direct te herkennen. De rotspartij van de berg is op veel plekken bedekt met sneeuw. Bij de voet van de berg is tevens een gedeelte waar ijs ligt.

Bij de berg van Cool, Cool Mountain is hetzelfde trucje toegepast als bij Peach Castle. Een gedeelte van de berg kan verwijderd worden. Binnen in de berg komt dan de glijbaan tevoorschijn die gebruikt wordt bij ‘slip sliding away’ en de wedstrijd van Mario tegen moeder pinguïn. De binnenkant van de berg is te bereiken via de bruine schoorsteen die verscholen zit achter Tuxie.

Aan de achterkant van Cool, Cool Mountain is een gedeelte van Snowman’s land zichtbaar. Het hoofd van de gigantische sneeuwpop ligt op een voetstuk klaar om gemonteerd te worden aan zijn lichaam. Tevens is de loopbrug zichtbaar met de twee kleine sneeuwpoppen die Mario dient te ontwijken tijdens zijn diverse opdrachten op Cool, Cool Mountain.

LEGO 71395 Super Mario 64 Question Mark Block

Nadat alle levels gebouwd en samengevoegd zijn, is het tijd voor het afwerken van de vraagtekenblok.. Dit gebeurt door het bouwen van twee identieke zijkanten met daarop het witte vraagteken. Zodra deze zijkanten gemonteerd zijn is de bouw van het ?-Block afgerond. Het gele ?-Block is 18 cm lang, breed en hoog en ziet er imposant uit. Op één of andere manier word je nieuwsgierig gemaakt naar de inhoud ervan.

LEGO 71395 Super Mario 64 Question Mark Block

Zoals al eerder aangegeven is de bovenkant van het ?-block de onderkant van Lethal Lava Land. Door de achterkant een stukje te openen, kan de bovenkant van het vraagtekenblok gekanteld worden. Hierdoor komen de drie levels en Peach Castle tevoorschijn. Om het allemaal passend in het ?-Block te positioneren, zijn Cool, Cool Mountain en Bob-omb Battlefield ‘opgevouwen’. Dit zorgt ervoor dat Peach Castle boven op Lethal Lava Land gepositioneerd is.

Door nu Cool, Cool Mountain en Bob-omb Battlefield te ontvouwen wordt Peach Castle, met behulp van elastiekjes, naar achteren gedrukt en komt Lethal Lava Land tevoorschijn. Het totaal plaatje is een indrukwekkend geheel geworden met de drie levels en Peach Castle pronkend bovenop het ?-Block. Gezien het vraagtekenblok volledig in het teken staat van Super Mario 64, mag het eindspel ‘Bowser in the sky’ natuurlijk niet ontbreken. Dit eindspel zit verborgen in de onderkant van de set. Op het draaiplateau pakt Mario Bowser bij zijn staart. Lukt het Mario om Bowser te verslaan?

LEGO 71395 Super Mario 64 Question Mark Block


Conclusie


LEGO 71395 Super Mario 64 Question Mark Block

De LEGO 71395 Super Mario 64 Question Mark Block is een rollercoaster van diverse bouwmethodes. Hierdoor is de set op het ene moment ontzettend uitdagend om te bouwen en op het andere moment wat eentonig, zoals tijdens het plaatsen van de 64 Inverted 2×2 Tiles. Deze ‘pauze’ is ook wel even fijn om zo een overgang te creëren naar het bouwen van de Microscale modellen. Met name omdat dit weer een compleet andere manier van bouwen is. De één zal dit geweldig vinden, de andere zal er niets aan vinden omdat het ‘gepriegel in een kleine ruimte’ is.

Het eindresultaat is adembenemend. Een op het eerste gezicht eenvoudig vraagtekenblok, welke gesloten er al imposant uitziet, ontvouwt zicht tot een visueel schouwspel waarbij het Super Mario 64 spel tot leven wordt gebracht in LEGO vorm. LEGO had de lat al hoog gelegd met de Nintendo Entertainment System van vorig jaar, maar ze hebben zichzelf overtroffen met deze jubileum set waarmee het 25 jarig bestaan van het spel op een gepaste manier gevierd wordt. Met een €0,08 per onderdeel is de prijs ook nog eens prima in orde.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?