Van flagship-modellen als de Bugatti tot de Car Transporter: het LEGO Technic thema kent een verscheidenheid aan grote voertuigen. Kjelle heeft zichzelf in het diepe gegooid en besloten de LEGO Technic 42098 Car Transporter aan een review te onderwerpen. Benieuwd wat de set te beiden heeft? Je leest het hieronder.

LEGO Technic 42098 Car Transporter

LEGO Technic 42098 Car Transporter

De inhoud van de doos bestaat uit twintig genummerde en twee ongenummerde zakjes met bouwsteentjes en een instructieboek met stickervel. Met een verkoopadviesprijs van €149,99 en 2493 onderdelen, is de gemiddelde prijs per onderdeel €0,06. Een erg lage prijs – mede bepaald door de aanwezigheid van de grote hoeveelheid Technic Pins – voor deze set.

LEGO Technic 42098 Car TransporterHet bouwen van deze set begint met de constructie van een blauwe sportwagen. Zoals gewoonlijk wordt er eerst een geraamte gevormd. Hier vind je ook de beginselen van de verschillende speelfuncties. Het geraamte wordt afgewerkt door het van carrosserie te voorzien. Het resultaat is een opvallend geheel, mede door de lichtblauwe kleur. Qua functies stelt de wagen ietwat teleur. Zo kunnen enkel de voorwielen door middel van een knop aan de achterkant gedraaid worden. Tijdens het vooruit bewegen van de sportwagen kan de werking van de V8-zuigermotor bekeken worden. Het is jammer dat er verder geen andere functies aanwezig zijn.

LEGO Technic 42098 Car Transporter LEGO Technic 42098 Car TransporterHierna wordt het startschot gegeven aan de bouw van het autotransport-voertuig. Een technisch geraamte wordt opgebouwd waarin de verschillende functies verwerkt worden. Nadien wordt hierop het carrosserie aangebracht om het geheel af te werken. Het resultaat is een opvallende combinatie van rode, grijze en witte kleuren. Langsheen het model zijn er verschillende draaiknoppen zichtbaar. Door stickers worden de functies aangeduid. Zo kan de bestuurderscabine kantelen, waardoor de werkende V6-zuigermotor onthuld wordt. De andere knoppen zorgen ervoor dat het autodek naar beneden kan zakken en de wielen kunnen draaien.

LEGO Technic 42098 Car Transporter LEGO Technic 42098 Car Transporter

De bouw van het tweede gedeelte van het autotransport-voertuig komt grotendeels overeen met het eerste stuk. Hier kan het bovendek ook naar beneden bewogen worden. Om ervoor te zorgen dat auto op het transport kan rijden, kan de achterklep naar beneden zakken. Om van het ene naar het andere gedeelte te rijden kan er eveneens een dek neergelaten worden. Op elk autodek is een vergrendeling, zodat de wagen tijdens het transport niet kunnen bewegen. Al deze functies staan aangegeven op het model d.m.v. handige stickers. De functies werken goed en tijdens het gebruik ervan is de beweging heel vloeiend.

LEGO Technic 42098 Car Transporter LEGO Technic 42098 Car Transporter

Als de set afgewerkt is, vormt dit een indrukwekkend geheel. Het voertuig is maar liefst 86cm lang. Door de gekozen kleurencombinatie en de afwerking d.m.v. stickers op de stuurcabine ziet het er realistisch uit. Echter door de aanwezigheid van één enkele wagen, ziet het autotransport-voertuig er leeg uit. Dit kan gemakkelijk opgelost worden door een andere set (de 42093) uit het Technic thema te kopen.

LEGO Technic 42098 Car Transporter

Conclusie

LEGO Technic 42098 Car Transporter

LEGO Technic 42098 Car Transporter is een indrukwekkende set en met name vanwege de omvang. Het geheel zal voor de meeste AFOL – die bekend zijn met het Technic thema – niet moeilijk zijn om te bouwen. Desondanks zorgt de bouw voor voldoening en genoeg afwisseling. Door de combinatie van de rode, grijze en witte kleuren is het voertuig een opvallende verschijning. De set is voorzien van alle functies die je kunt verwachten bij een autotransport-voertuig. De functies werken vlot en goed, waardoor er heel wat speelwaarde gecreëerd wordt. De bouw van de sportwagen is het minderde gedeelte aan deze set. De lichtblauwe kleur zorgt voor een opvallende verschijning, maar het is jammer dat het voertuig verder weinig functies bevat. Door de aanwezigheid van enkel één wagen, voelt het autotransport-voertuig leeg aan. Dit kan gelukkig makkelijk opgelost worden door de LEGO Technic 42093 Chevrolet Corvette ZR1 te kopen.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloed onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar.