Bij heel wat motorliefhebbers zal het hart wat sneller gaan kloppen bij het idee om een eigen Ducati Panigale V4 R in bezit te hebben. Goed nieuws voor de fans van de motor want de droom kan werkelijkheid worden. LEGO heeft namelijk de LEGO Technic 42107 Ducati Panigale V4 R ontworpen. Komt deze versie van de Superbike in de buurt van het origineel? In deze review lees je het antwoord.


De onderdelen voor het bouwen van de Italiaanse racemonster zijn verdeeld over zes ongenummerde zakjes. Verder bevat de doos nog twee velgen, twee banden een stickervel met 19 stickers, het windscherm en de bouwinstructies. Met een LEGO adviesprijs van €59,99 en 646 onderdelen komt de prijs per onderdeel op €0,09. Een correcte prijs voor een dergelijke set.

De LEGO Technic 42107 Ducati Panigale V4 R is de eerste LEGO motor met een versnellingsbak met 2 versnellingen. In het bouwen van deze versnellingsbak gaat dan ook de meeste tijd zitten. Het is knap hoe LEGO het voor elkaar heeft gekregen om de versnellingsbak te plaatsen in de krappe ruimte die de motor bezit. Hoewel de te volgen stappen duidelijk staan weergegeven in de bouwinstructies is het opletten geblazen. Het maken van een fout is zo gebeurd.

Nadat de versnellingsbak klaar is, is het tijd voor een test. De hendel aan de linkerkant van de motor bevat drie standen. Als de hendel naar beneden staat, staat de motor in zijn eerste versnelling. Bij een horizontale stand staat de motor in zijn neutraal en bij de hendel omhoog staat hij in de tweede versnelling. Wat opvalt is dat er wat frictie ontstaat bij de tandwielen zodra de motor in zijn eerste versnelling wordt gezet. Deze frictie blijft aanwezig nadat de versnellingsbak voor de tweede keer is opgebouwd. In de tweede versnelling werkt alles soepel naar behoren.

Nadat de versnellingsbak klaar is, wordt de rest van de motor opgebouwd, te beginnen met de voorkant. De velg, schokdempers en remschijven zijn alle drie nieuwe onderdelen die voor het eerst gebruikt worden in een LEGO set. De voorband werd vorig jaar voor het eerst gebruikt bij de LEGO Creator 10269 Harley Davidson Fat Boy. De schokdempers zijn met de goudkleur mooi vormgegeven en komen daarmee dicht in de buurt van het origineel. Wat de LEGO Ducati wel mist is een spatbord aan de voorkant. Voor het vastzetten van het windscherm heeft LEGO twee zwaarden gebruikt, een methode die verrassend goed uitpakt. Het windscherm is wat dof, het was mooier geweest als deze wat helderder was geweest.

Het achterwiel is, zoals het hoort, breder dan het voorwiel. De gebruikte band voor het achterwiel komt voor het eerst voor in een LEGO set. Bij het originele model is de standaard waarop de motor rust gekoppeld aan de achteras. LEGO heeft, waarschijnlijk om technische reden, gekozen voor een koppeling onder de achteras. Wat opvalt is dat het achterspatbord te klein is. Het spatbord bedekt maar de helft van de achterband. Het is jammer dat LEGO hier niet wat anders voor heeft bedacht.

De uitlaten worden aan weerszijden vormgegeven door stickers, iets wat in dit geval niet storend is. Nadat de rode kappen zijn geplaatst, ziet de motor er gedetailleerd uit. Alleen de zitting lijkt wat wat onafgewerkt met de grote gaten tussen de tank en achterkant van de zitting, maar qua vorm komt de LEGO Ducati Panigale V4 R aardig in de buurt van het origineel.

De LEGO Ducati Panigale V4 R heeft dezelfde schaal als de 42063 BMW R 1200 GS Adventure uit 2017 en de 42036 Street Motorcycle uit 2015. Hoewel de Street Motorcycle en de Ducati een aantal gelijkenissen vertonen is duidelijk te zien dat er in de 5 jaar die tussen de beide releases zit heel wat is verandert op het gebied van techniek waardoor de Motor anno 2020 er nog gedetailleerder uitziet.


Conclusie

De LEGO Technic 42107 Ducati Panigale V4 R is een LEGO set geworden die prima in elkaar zit. Op een aantal schoonheidsfoutjes na, zoals het missen van het spatbord voor, de te kleine spatbord achter en de frictie in de eerste versnelling, is het eindresultaat een motor geworden die vele motorliefhebbers zal bekoren. De adviesprijs is goed, de echt werkende versnellingsbak en bewegende onderdelen zorgen voor speelplezier en een zekere mate van realisme. Als display is dit rode monster een echte blikvanger. Kortom, je krijgt bij het kopen van deze set waar voor je geld!

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar zijn onderhevig aan de persoonlijke mening van de redacteur.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?