De afgelopen 3 jaar heeft LEGO elk jaar een kraan als LEGO Technic set uitgebracht. Waarschijnlijk zijn kranen populair onder de Technic-liefhebbers. De nieuwste telg onder de kranen is de LEGO Technic 42108 Mobile Crane. Peter brengt jullie graag op de hoogte wat het setje te bieden heeft, of het zijn prijs waard is of juist niet.

LEGO Technic 42108 Mobile Crane

De inhoud van de doos bestaat uit 10 zakjes met LEGO die genummerd zijn van 1 tot en met 4, het instructieboek, 8 banden en een stickervel met 25 verschillende stickers. De set bestaat uit 1292 onderdelen en heeft een LEGO adviesprijs van €99,99. De gemiddelde prijs per onderdeel komt hiermee uit op €0,08.

De bouw van de set begint met de aansturing van de acht wielen. Alle wielen worden gebruikt bij het besturen van de kraan. Doordat de vier voorste en vier achterste wielen tegengesteld draaien, wordt er een zo’n kort mogelijke draaicirkel gecreëerd.

De totale bouw van de kraan neemt zo’n 7 uur in beslag. Het eindresultaat is een imposant gevaarte geworden. Door aan één van de twee zwaailichten te draaien kun je de wielen van links naar rechts draaien. De hierboven beschreven korte draaicirkel werkt prima. Ondanks dat de kraan een lengte heeft van 48 cm is hij heel wendbaar. In de cabine is plaats voor drie personen

Om de telescopische arm te gaan gebruiken dienen de vier stempels uitgeklapt te worden. Zonder de stempels valt de kraan geheid om. De voorste twee stempels zijn voor AFOL (Adult Fans Of LEGO) wat moeilijk te bedienen. Je dient de stempel met behulp van de rode knop uit te klappen. Gezien er niet veel ruimte tussen de stempel en de voorste wielen zit, is dit voor de AFOL een behoorlijke uitdaging. Voor kindervingers is er genoeg ruimte en ze zullen hier minder hinder van ondervinden. De achterste stempels worden uitgeklapt door middel van de twee zwarte tandwielen die vrij toegankelijk zijn en daar daardoor simpel te bedienen zijn.

De kraan heeft een eigen cabine waar de kraanmachinist de kraan kan bedienen. Aan de zijde van de telescopische kraan zit het bedieningspaneel zodat hij een goed overzicht heeft op de kraan. De kraan wordt bediend met de drie knoppen die achter de cabine zijn gepositioneerd.

Bij elke draaiknop zit een sticker waarop de desbetreffende functie van die knop wordt weergegeven. Direct achter de cabine zit de knop waarmee je de telescopische arm kan in- en uitschuiven. Aan de andere kant bevinden zich twee knoppen. Met de voorste draaiknop is het mogelijk om de telescopische arm omhoog en omlaag te bewegen. Hier is wel engelengeduld voor nodig want het duurt een eeuwigheid voordat de arm in de juiste positie staat.

Met de linkerknop wordt de lier bedient. Op de functie van de lier en het in- en uitschuiven van de arm zit een blokkeer-functie. Deze blokkeer-functie zorgt ervoor dat – indien er teveel kracht op de lier of de arm komt – deze niet meteen in z’n geheel uitgerold of in elkaar geschoven wordt.

Als de telescopische arm helemaal uitgeschoven is, ziet het geheel er indrukwekkend uit. In deze stand is belangrijk dat de kraan steunt op de 4 stempels anders gaat hij – zoals eerder gemeld – kantelen. Met de uitgeklapte stempels kan de kraan moeiteloos een draaicirkel van 360 graden maken zonder dat het geheel instabiel wordt.

Conclusie

Ondanks dat de LEGO Technic 42108 Mobile Crane de derde kraan is die in een korte tijd is uitgebracht, is de set de moeite waard om aangeschaft te worden. De prijs per onderdeel is goed en de set zit bouwtechnisch prima in elkaar. De set biedt genoeg uurtjes bouwplezier. Het eindresultaat is een robuuste kraan met genoeg speelfuncties waarmee uren speelplezier gegarandeerd is. De set kan ook prima als display-set neergezet worden.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar.

5 1 stem
Vind jij dit artikel waardevol?