De afgelopen jaren heeft LEGO er een trend van gemaakt om auto’s van bekende merken te vertalen naar een LEGO Technic model. Na de Porsche en de Bugatti is ditmaal Land Rover aan de beurt. Met de LEGO Technic 42110 Land Rover Defender heeft LEGO een krachtpatser met vierwielaandrijving op de markt gebracht. Is deze terreinwagen de moeite waard om aan je collectie toegevoegd te worden? In deze review lees je het antwoord.

LEGO Technic 42110 Land Rover Defender

Zoals we op de doos kunnen zien, is de LEGO Technic 42110 Land Rover Defender een olijfgroene vierwielaangedreven terreinwagen. De auto bevat een transmissiesysteem met twee hendels voor een hoge of lage overbrengingsverhouding en een bedieningshendel om te schakelen. Onder de motorkap bevindt zich een 6-cilinder motor met werkende zuigers. Bij de terreinwagen mag de lier natuurlijk niet ontbreken.

De inhoud van de doos bestaat uit 12 zakjes, welke genummerd zijn met 2 en 3, vijf banden, een zakje met de velgen en spatborden en een witte doos. In de witte doos vinden zich acht zakjes met de nummers 1 en 4, het instructieboek en een stickervel met 35 stickers. In totaal heeft de set 2573 onderdelen. Met een verkoopadviesprijs van €179,99 komen het gemiddelde terecht op €0,07 per onderdeel. Dit is een hele mooie prijs voor een dergelijke set.

De bouw van de set begint met het in elkaar zetten van de versnellingsbak en de achterwielophanging. Het bouwen van de versnellingsbak is een klus waarbij je secuur te werk moet gaan. Door de verschillende soorten tandwielen is een fout zo gemaakt. LEGO heeft het wel slim aangepakt door de tandwielen verschillende kleuren te geven, waardoor de kans op fouten maken al kleiner wordt. Toch dien je goed op te letten hoe alles in elkaar gezet moet worden. Een aantal stappen zijn niet helemaal duidelijk weergegeven in de instructie. Door dan naar een stap verder te kijken, wordt het alsnog duidelijk wat de bedoeling is. De bouw van de versnellingsbak duurt ongeveer 2 uur.

Nadat de versnellingsbak klaar is, is het tijd voor de rest van het onderstel van de Defender. Tijdens het bouwen van het onderstel heb je op een gegeven moment even totaal geen idee meer welke kant LEGO op wilt. De twijfeling wordt gecreëerd doordat je na stap 259, drie losse bouwwerken op de tafel hebt liggen. Deze onzekerheid houdt de spanning er wel in, omdat je graag wilt weten hoe alles met elkaar wordt gekoppeld.

De drie losse onderdelen bestaan uit de versnellingsbak, de aansturing van de versnellingsbak en de 6-cilinder motor inclusief de voorwielophanging. De aansturing van de versnellingsbak is een technisch hoogstandje, waaraan je kunt zien dat de ontwerpers er een behoorlijke kluif aan hebben gehad om het te ontwerpen. Omdat het een te technisch verhaal wordt om de complete versnellingsbak en de aansturing hiervan te ‘ontleden’, laten we dat in deze review achterwege.

Het derde gedeelte van het onderstel is de 6-cilinder motor met de wielophanging voor de voorwielen. Voor het op en neer bewegen van de cilinders wordt er slim gebruikgemaakt van het ‘1×2 Beams with Cross and Hole’ onderdeel. Dit onderdeel zorgt ervoor dat de cilinders tijdens het rijden in een verschillende volgorde op en neer gaan. Dit is een leuke toevoeging aan de set.

Nadat de bouw van het onderstel klaar is, is het tijd voor het bouwen van de rest van de Defender. Na dik 12 uur bouwen is het model klaar. Het eindresultaat is een imposante auto geworden die een stuk groter is dan dat je in eerste instantie doet vermoeden. De auto bevat heel wat mooie details, waaronder een afneembare dakdrager met daarop een reiskoffer en tractiematten. De dakdrager is toegankelijk door middel van de opklapbare ladder aan de zijkant van de auto.

De voorkant van de Defender heeft een robuust uiterlijk. Het gebruik van de hoeveelheid stickers op de voorkant is bij dit model niet hinderlijk, maar geeft de auto de juiste uitstraling. De lier is mooi weggewerkt tussen de grill. Bij het openen van de motorkap, komt er een indrukwekkende motor tevoorschijn met o.a. zijn 6-cilinders en de aansturing van de lier. De lier kan ontkoppeld worden door het gebruik van de hendel welke die zich rechts voorin onder de motorkap bevindt.

De achterkant van de Land Rover Defender is net zo imposant als zijn voorkant. Het reservewiel geeft de terreinwagen een stoere uitstraling. Ondanks dat het een LEGO Technic model is, is de auto mooi afgewerkt zonder dat de Technic onderdelen hinderlijk in het zicht zitten. Het reservewiel wordt gebruikt voor het openen van de achterdeur. Door het wiel tegen de klok in te draaien, schuift de hendel aan de binnenkant van de deur naar achteren. Hierdoor kan de deur geopend worden. Na het openen van de deur is de versnellingsbak van de auto duidelijk zichtbaar.

Een minpunt van het model is het gebruik van de stickers aan de binnenkant van de deur. Deze sticker bestaat uit vier delen, terwijl het één onderdeel moet voorstellen. Dit is – mede door de verschillende diktes van de diverse onderdelen waarop de stickers geplakt moet worden – met geen mogelijkheid mooi uitgelijnd te krijgen. Achteraf bekeken had LEGO deze stickers misschien beter achterwege kunnen laten. Met name omdat ze niet in het zicht zitten en het daarnaast niet storend was geweest als ze er helemaal niet hadden gezeten.

Voor wie liever geen bagage op het dak wilt hebben liggen, is er een optie is om de dakdrager in zijn geheel te verwijderen. Een nadeel hiervan is dat er dan twee gaten in het dak zichtbaar worden, wat het model niet te goede komt. Het stuurwiel voor het aansturen van de voorwielen komt dan prominent in beeld. Dit doet afbreuk aan het model van de auto. Een tweede en misschien betere optie, is het plaatsen van de dakdrager maar dan zonder de dakkoffer en tractiematten. De twee gaten in het dak en het stuurwiel vallen dan een stuk minder op.

Conclusie

De LEGO Technic 42110 Land Rover Defender is een set die garant staat voor 12 uur bouwplezier. Het is een set waar je de aandacht tijdens het bouwen er goed bij moet houden. De prijsverhouding van €0,07 per onderdeel is prima te noemen. Het eindresultaat is een mooie set geworden, die door zijn olijfgroene kleur een opvallende verschijning is. Door zijn imposante uitstraling is de set zeer geschikt om als display neergezet te worden. Tevens zal de set voor het nodige speelplezier zorgen door onder andere het uitproberen van de versnellingsbak, het gebruik van de lier en alle andere speelfuncties die dit model rijk is.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloed onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar.


N.B. vanaf heden tot ergens begin 2020, zullen wij onze reviews tijdelijk niet meer voorzien van een cijfer of plus- en/of minpunten. Alle reviews die we tot nu al hebben geschreven waarin wel een score wordt gegeven, zullen voor nu een score behouden. Dit heeft te maken met aanpassingen die we door gaan voeren bij het introduceren van Bouwsteentjes.info 3.0. De release van de nieuwe website staat gepland voor het eerste kwartaal van 2020.