LEGO trapte de serie ooit af met de Porsche GT3 RS, vervolgde het met de Bugatti Chiron en heeft er sinds kort een derde Technic super car aan toegevoegd. De Lamborghini Sian FKP 37 is het nieuwe vlaggenschip binnen het LEGO Technic thema. In deze review neemt Michiel jou mee voor een ritje in dit felgroene racemonster.


Dat de Technic super cars gezien worden als het neusje van de zalm binnen dit thema, wordt al duidelijk bij het zien en openen van de doos. LEGO probeert hier een unieke ervaring te bieden en daar slagen ze in. De doos is mooi vormgegeven en straalt veel luxe uit. De inhoud is minstens zo indrukwekkend. Zes genummerde dozen, die samen het idee creëren van de motorkap, verhullen de twee dikke pullen van instructieboeken die onder in de doos liggen. Aan de hand van de instructies – die heel duidelijk zijn en precies aangeven welke doos je wanneer nodig hebt – bouw je langzamerhand de auto op. Het uitpakken van de doos is hierdoor een ervaring op zich.

LEGO Technic 42115 Lamborghini Sian

Voordat je begint met bouwen, kun je optioneel de QR-code scannen zodat je toegang krijgt tot een videocast. Je kunt deze tijdens het bouwen opzetten om zodoende meer te weten te komen over deze auto en de ontwikkeling daarvan. De Lamborghini wordt opgebouwd met 3696 onderdelen en heeft een verkoopadviesprijs van €379,99. Dit zorgt voor een gemiddelde van €0,10 per onderdeel. Dit is een zeer prettig gemiddelde, met name als er gekeken wordt naar de hoeveelheid unieke onderdelen (kleur), er geen stickers gebruikt zijn maar prints, de luxueuze verpakking en de licentie.


De Bouw en functies

Een auto is niets waard als het geen onderstel heeft. Logischerwijs begint de bouw dan ook met het vormgeven van het onderstel. Dit zorgt voor een stevige basis waarop de carrosserie kan leunen en de interne mechanismen verborgen kunnen worden en genoeg ruimte hebben om te functioneren. Al vrij snel wordt de hand gelegd aan de motor. De motor en het onderstel worden vervolgens aan elkaar gekoppeld en de bouw gaat verder met de voorkant van de auto en de daarin bevindende stuurinrichting en schakelbak. Eenmaal gekoppeld, is het tijd voor het aanbrengen van het frame, interieur en de body.

De meeste technische hoogstandjes worden gerealiseerd bij het begin van de bouw. Deze bestaan uit het samenstellen van de motor en versnellingsbak, maar ook de stuurinrichting. Wie vaker een Technic model van dit kaliber heeft gebouwd, weet wat-ie ervan kan verwachten. Het samenstellen en het perfect laten werken van deze mechanismen, is een secuur werkje en kost flink wat tijd. Dit zorgt voor een prettige en zeer uitdagende bouw waarbij je niet de aandacht moet verliezen. Back tracken met een LEGO Technic set is namelijk minder enerverend dan het samenstellen. Gelukkig zijn de instructies over het algemeen duidelijk genoeg om niet de weg kwijt te raken.

Zoals net al even aangesneden, gaat de bouw verder met het frame, interieur en de body. Doordat deze stappen elkaar opvolgen zorgt het voor een prettige afwisseling. Bij de motor worden de zuigers netjes afgedekt en de spruitstukken bevestigd. De motor krijgt hierdoor vorm en de onderdelen met prints zoals “Lamborghini” en “V12” maken het geheel af. De stuurinrichting word afgedekt waardoor er tevens een start gemaakt wordt voor het dashboard. Er wordt ook gedacht aan de versnellingsbak met versnellingen. In de auto worden twee stoelen bevestigd die geheel in stijl zijn van de auto. Uiteraard mogen het stuur en het instrumentenpaneel niet ontbreken. Voordat de eerste delen van de carrosserie aangebracht worden, is het zaak de juiste steunen aan te brengen, een laatste hand te leggen aan de motor (accu voor elektromotor) en een deel van het dak te bevestigen.

De carrosserie wordt van achter naar voren langzamerhand aangebracht. Ook hier weet LEGO het interessant te houden door genoeg af te wisselen tussen de bouw van de lampen, de uitlaten, de spoiler, het dak en de motorkap. Zodra de achterkant en het dak van de auto is vormgegeven, blijven enkel de neus en de deuren over. Net als de achterkant, is er heel wat te bouwen en aan te brengen. Hoogtepunten zijn de lampen en deuren. De Terzo Millennio koplampen breken het zicht en zien er indrukwekkend uit. De vleugeldeuren zijn qua bouw niet bijzonder, maar de functie is op z’n minst tof. Tezamen geven ze de auto een stoere en snelle uitstraling. De laatste bouwstappen die genomen worden zijn de bouw van de kofferbak (voorkant Sian), de koffer en het displaybordje.

Hoewel de Lamborghini bedoeld is voor volwassenen om te bouwen en ter display te zetten, zijn er toch een aantal (speel)functies verwerkt. De auto is namelijk aan de voor- en achterkant voorzien van vering, door middel van het stuur kan de auto sturen, de zuigers gaan op en neer bij het voor- of achteruit rijden van de auto, er kan geschakeld worden door het pookje naar voren of achteren te schakelen en de flippers naast het stuur in te drukken, de motorkap en de vleugeldeuren kunnen geopend worden, de spoiler kan naar gelang uit- of ingeklapt worden en de motorkap kan van de auto afgenomen worden om de motor te onthullen. Indien je de auto op z’n zijkant zet, krijg je de indrukwekkende aandrijving te zien. Het is prettig dat LEGO dit gedeelte niet heeft afgedekt, zodat je ten alle tijden het mechanisme eens goed kunt bekijken. Als laatste is er nog een unieke plate met print te vinden. De print is een unieke code die toegang geeft tot wallpapers, posters en ringtones. Er is dus genoeg te beleven als de auto volledig gebouwd is.

Tot zover de positieve noten, want er zijn ook een aantal opmerkelijke zaken te bekennen. Tijdens het bouwen viel het op dat enkele stappen niet volledig duidelijk waren en er een foutje te bekennen was. Iemand met genoeg technisch inzicht zal dit prima zelf op kunnen lossen, maar het zorgt hoe dan ook voor verwarring en het haalt je uit de concentratie.

LEGO Technic 42115 Lamborghini Sian
De omcirkelde onderdelen hebben kleurverschil.

Een ander aspect waar niet omheen gedraaid kan worden, is de afwijkende kleur van bepaalde onderdelen. De grote panelen en de flexibele slangen komen over het algemeen goed overeen, maar de kleinere onderdelen – zoals de Technic Beams met pin of as – wijken enorm af. Werden de onderdelen nou intern verwerkt zodat je ze nadien niet meer ziet, dan valt er mee te leven, maar hier is het tegenovergestelde van toepassing. De afwijkende kleuren zijn goed zichtbaar. Dit verstoord het aanzicht van het model. Nu moet elke LEGO set voldoen aan de beste kwaliteitseisen, ongeachte het bedrag, maar van een set van dit kaliber mag je sowieso verwachten dat dergelijke zaken niet de pret “bederven”. De issue hebben we gemeld bij LEGO en indien jij hetzelfde probleem ervaart, raden we aan hier een mailtje over te sturen. Wellicht dat LEGO het probleem op kan lossen. Buiten deze opvallende zaken, zijn er een aantal secties van de auto die wat losjes aanvoelen en het gevoel geven dat de set minder stevig is dan daadwerkelijk het geval. Het is een kleinigheidje, maar wel het melden waard.


Conclusie

Na het bouwen van de set en er een kritische blik over te werpen, kan ik concluderen dat de Lamborghini Sian zeer de moeite waard is om te bouwen, maar dat LEGO wel wat steekjes laat vallen. Prijstechnisch zit de set goed in elkaar. Je krijgt waar voor het geld. De ervaring begint bij het openen van de doos en eindigt pas bij het luisteren of bekijken van de laatste videocast. De bouw is afwisselend, interessant, uitdagend en bevredigend. De unieke onderdelen (kleur), de vele onderdelen met een print en de (speel)functies zijn goed vertegenwoordigd. Dit pakket samen is de €379,99 waard. Helaas is er toch wat op te merken aan de kwaliteit in kleur van de onderdelen. Deze kleur is niet optimaal en dat stoort het aanzicht van de auto. Je mag verwachten van een bedrijf als LEGO dat de kwaliteit hoog in het vaandel staat. Her en der is de auto minder stevig dan je zou verwachten, maar daarentegen is de auto ook meer bedoeld om ter display te zetten dan mee te spelen. Twijfel je om de set te kopen, dan raad ik aan dit pas te doen als die in de aanbieding is. Kun je niet wachten, weet dan dat de aankoop het waard is, maar neem contact op met de klantenservice zodra je merkt dat er een afwijking te vinden is in de kleur.

Disclaimer

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar zijn onderhevig aan de persoonlijke mening van de redacteur.

4.7 3 stemmen
Vind jij dit artikel waardevol?