De afgelopen jaren zijn er steeds meer samenwerkingen tussen LEGO Technic en gerenommeerde automerken ontstaan. De nieuwste in deze reeks is de samenwerking met het automerk Jeep. Het eerste resultaat tussen deze twee merken is de LEGO Technic 42122 Jeep Wrangler geworden. De originele Jeep Wrangler Rubicon is een stoere degelijke auto, maar hoe zit het met de LEGO uitvoering? Peter kreeg de kans om hem te mogen bouwen. Is deze 4×4 terreinwagen een auto die toegevoegd kan worden aan je LEGO Technic collectie? In deze review lees je het antwoord.
Zoals gewoonlijk beginnen we met de inhoud van de doos. Deze bestaat uit vijf genummerde zakjes met LEGO, een stickervel met veertien stickers en het instructieboek. De vijf genummerde zakjes zijn opgedeeld in twee zakjes met nummer één en drie zakjes met nummer twee. Er zitten 665 onderdelen in de zakjes en met een LEGO adviesprijs van €54,99 komt dit op een €0,08 per onderdeel. Dit is een prima prijs voor een set waarop een licentie zit.
De bouw en speelfuncties
Logischerwijs begint de bouw van de Wrangler Rubicon met het in elkaar zetten van het chassis. Door het gebruik van onderdelen met verschillende kleuren wordt het een kleurrijk geheel. Het gebruiken van de verschillende kleuren heeft als voordeel dat het overzichtelijk is wat waar geplaatst dient te worden. In het begin is niet helemaal duidelijk welk gedeelte van het chassis gebouwd wordt. Hierdoor wordt de nieuwsgierigheid gewekt om vooral door te gaan met bouwen, omdat je wilt weten wat de volgende stappen worden.
Op een gegeven moment worden de contouren van het chassis stukje bij beetje zichtbaar. De voorwielen kunnen bestuurd worden aan de hand van een verlengde as die uitmondt aan de achterkant van de auto. Het is jammer dat deze as niet op een andere manier in het model is verwerkt, aangezien hij dwars door de cabine van de auto loopt en straks – als de bouw klaar is – duidelijk te zien is.
Op het einde van de twee zakjes met nummer één, is een groot deel van de auto al gebouwd. De V6 motor wordt simpelweg weergegeven met een sticker in plaats van werkende zuigers wat je regelmatig bij andere Technic modellen tegenkomt. Het stuur in de auto heeft geen koppeling met de stuurbediening van de voorwielen. Het meest irritante gedeelte van de set is het plaatsen van de stickers in de kuipstoeltjes van de Jeep. De opstaande randjes van de stoeltjes maakt het lastig om de stickers mooi in het midden te positioneren. Nadat de stickers met wat engelengeduld geplaatst zijn, geven ze de auto net dat beetje extra uitstraling.
Nadat alle onderdelen van de zakjes met nummer twee gebruikt zijn, is de bouw van de Jeep Wrangler Rubicon voltooid. De auto lijkt wat hoog op zijn wielen te staan, maar deze ruimte is nodig voor een optimale werking van de as-articulatie vering. Door deze vering is de Jeep in staat om moeiteloos over allerlei obstakels te rijden. Voor de grille van de auto heeft LEGO gebruikgemaakt van Technic Beam met print die speciaal voor deze set is ontworpen. De print is op elk onderdeel op de juiste hoogte uitgelijnd en geeft de Jeep in combinatie met de twee grote koplampen, een stoere uitstraling. Aan de voorkant van de auto bevindt zich nog de lier en de motorkap kan geopend worden. Zoals al eerder genoemd, is er onder de motorkap niet veel te beleven.
Door het plaatsen van een roll bar is er aan de veiligheid van de passagiers, die achter in de auto zitten, gedacht. Mocht de auto onverhoopt kantelen dan zijn ze beschermd. Het rijden over een woest terrein brengt het gevaar van een lekke band met zich mee, daarom is het handig dat er altijd een reserveband paraat is. Deze band is dan ook heel slim op de achterkant van de auto gemonteerd. Wat opvalt is dat de Jeep lichtjes door zijn achterassen heen zakt en daardoor wat scheef op zijn achterwielen staat. Dit wordt veroorzaakt doordat er een klein beetje speling zit tussen de koppeling van de wielen met de achterassen, wat in dit geval niet verholpen kan worden.
Conclusie
De LEGO Technic 42122 Jeep Wrangler is een set die positief verrast. Verwacht bij deze set geen ingewikkelde bouwtechnieken of een werkende motor met zuigers. Wat je wel krijgt, is een robuuste terreinwagen van 24 cm lang en 13 cm breed die heel plezierig is om te bouwen. Vanwege zijn grootte past de Jeep Wrangler op de LEGO Technic 42098 Car Transporter. Naast dat de set prijstechnisch in orde is, bevat de Jeep genoeg speelelementen waardoor je na het bouwen nog lang genoeg plezier kan beleven aan deze auto. Het leukste onderdeel vind ik persoonlijk de as-articulatie vering, waardoor de auto moeiteloos over diverse obstakels kan rijden. Ondanks de minpuntjes zoals de stuuras die in zicht zit, het lichtjes doorbuigen van de achterassen, het ontbreken van een ‘echte’ motorblok en het plaatsen van de stickers in de kuipstoeltjes, is dit een set die een mooie toevoeging is aan je collectie LEGO Technic auto’s. Twijfel je nog, dan raden we aan een aanbieding af te wachten.
Disclaimer
Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.
Geef jouw mening!
Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. Uiteraard hoeft dit niet enkel negatief te zijn, want ook positieve feedback is belangrijk. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.