Het voordeel van een nieuwe Batman Reboot? Inderdaad, een nieuwe Batmobile! De Tumbler zit nog vers in het geheugen, ondanks dat de eerste film uit de Dark Knight trilogie alweer 14 (!!) jaar geleden uit kwam. En om de Tumbler te doen vergeten heeft LEGO iets speciaals in gedachten: de allereerste LEGO Technic 42127 The Batman Batmobile. Wordt de Technic versie superieur? Of houdt LEGO het beter bij een systeem versie? Binnen enkele minuten heb je het antwoord op deze vraag.
We beginnen de review meteen met een stevig statement. Op het eerste zicht lijkt de nieuwe Batmobile saai, vooral in vergelijking met voorgaande modellen en in het bijzonder de Tumbler. De Tumbler was misschien iets meer tank dan auto, maar de nieuwe auto is geen Tumbler. Gedurende de jaren zijn er enkele iconische voertuigen de revue gepasseerd die telkens symbool stonden voor Batman, maar ik voel niet hetzelfde bij deze Batmobile. Maar zoals met alles: eerst zien en dan pas kunnen we een definitief oordeel vellen.
De nieuwe Batmobile lijkt op een oldschool Amerikaanse muscle car met enkele leuke modificaties (minder leuk voor zijn vijanden natuurlijk). De auto is een mix tussen een Dodge Charger en een Corvette uit de jaren 60. Laat vooral in de comments weten wat jij vindt van de nieuwe Batmobile.
Batterijen inbegrepen… Batterijen in een LEGO Technic set? Neen, de Batmobile werkt niet op batterijen, maar LEGO doelt hiermee op de twee “Light Bricks” die in deze set zitten. Je komt deze Light Bricks in veel sets tegen, maar zelden (of nooit) in een LEGO Technic set. De onderdelen zorgen voor de gloed onder de motorkap en achter de grill aan de voorkant.
Op de achterzijde van de doos zie je tevens de achterkant van de auto. Dankzij verschillende foto’s zie je ook alle functionaliteiten van de set, waaronder het openen van de deuren en de motorkap. Niets speciaals, maar er is één ding dat wel de aandacht trekt: je kan de voorwielen draaien met behulp van een stuur, op het dak. Deze techniek zie je trouwens ook terug bij LEGO Technic 42126 Ford Raptor. Een extra speelfeature, zonder al te veel in te leveren op de displaywaarde.
In de doos vind je zeven genummerde zakjes, twee ongenummerde zakjes, een (klein) stickervel met drie dashboard stickers en een instructieboek. LEGO Technic 42127 The Batmobile heeft 1360 onderdelen, is beschikbaar sinds 1 januari 2022 en heeft een adviesprijs van €99,99. Dit komt neer op een gemiddelde van €0,07 per steen.
De bouw en speelfuncties
Zoals bij het bouwen van elk LEGO voertuig, begin je met het chassis. Echt stevig voelt het chassis nog niet, maar dat zal later wel opgelost raken. Wat meteen opvalt is de korte draaicirkel van de voorwielen. Vermoedelijk zullen er geen U-bochten bestaan in Gotham City.
Met het tweede zakje beginnen we meteen aan het motorblok. De transparante onderdelen van het motorblok zijn één van de hoogtepunten van deze set. Dankzij de transparantie zie je de pistons op en neer bewegen tijdens het rijden. Heel tof gedaan.
Tijdens het bouwen van de “stuur structuur” valt het op dat het niet goed aan het chassis vast gemaakt is. Hierdoor zit er veel beweging op het onderdeel waardoor ik toch even begin te twijfelen aan mijn bouwkunsten. Na enkele minuten heb ik door dat, wanneer je (in een later stadium) op het stuur duwt, de light brick vooraan begint de branden. Een heel leuke toevoeging!
In de volgende stap maak je het chassis helemaal af. Je begint ook met het monteren van de wielkasten. Nu wordt ook de agressieve voorkant van een muscle car duidelijk zichtbaar. Er zitten enkele openingen in waardoor het licht van de light brick er mooi door komt.
Met het 5de zakje werk je verder aan de carrosserie zoals met het 3de zakje, maar nu monteer je ook de “macaroni” onderdelen op het motorblok. De motor ligt open in de auto waardoor je dat brute uiterlijk krijgt. In de laatste stap monteer je de jetmotor en de wielen. De zetels maak je vast aan het chassis, waardoor de auto een stuk steviger aanvoelt.
Het afgewerkt model
Het bouwproces komt traag op gang en ik voelde niet het plezier wat ik normaal wel heb met andere Technic sets. Dat veranderde wel naar het einde toe. Niet omdat het bijna klaar was, maar omdat ik meer genoot tijdens de bouw van de carrosserie dan van het chassis. Nu we het toch hebben over de carrosserie. De wielkasten aan de voorkant van het voertuig zijn één van de redenen waarom ik het moeilijk heb om 100% te kunnen genieten van het eindresultaat.
De wielkasten op de kleinere wielen aan de voorkant passen gewoon niet. Ze hadden er beter meer tijd in kunnen steken om kleinere wielkasten te realiseren dan de uiteindelijke set heeft gekregen. Met de huidige wielkasten is de set vanaf de zijkant niet moeders mooiste.
Maar ondanks dit (stevige) minpunt, zijn er ook positieve dingen op te merken. De achterkant bijvoorbeeld ademt echt Batman uit! Het open motorblok, de draaiende jetmotor (met vlammen) en de achterlichten tillen deze set naar een hoger niveau. En dat heeft de set echt nodig. De light bricks zijn een leuke toevoeging en ze doen wat ze moeten doen. De light bricks komen wel pas echt tot leven wanneer je de kamer volledig verduistert.
Conclusie
Toen LEGO Technic 42127 The Batman Batmobile werd voorgesteld dacht ik (als Batman fan): neen, die komt er niet. Toen ik de set mocht reviewen dacht ik nog steeds: neen, ik voel het echt niet. Tijdens het bouwen begon het gevoel dan meer te groeien. De achterkant van de set is bruut, krachtig en cool. Maar vanuit elke andere hoek ziet de set er niet zo goed uit. Dit is een typisch geval van “you love it or you hate it”. Het zal daarom per persoon verschillen hoe ze over de uitstraling en afwerking van de set denken.
Is de set een aanrader? De set ziet er by far beter uit in het echt dan op alle foto’s, waardoor ik toch geneigd ben om hem het voordeel van de twijfel te geven. De doelgroep is duidelijk ook gericht op tieners die op zoek zijn naar een instapmodel om te beginnen met technisch LEGO. De afwerking laat helaas te wensen over. Het advies? Wacht nog even tot je de set aan een leuke korting kan scoren en geef het dan de kans om zichzelf te bewijzen.
Geef jouw mening!
Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Heb jij de besproken set ook gekocht en gebouwd, dan horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.