Ford-liefhebbers die ook nog graag bezig zijn met LEGO Technic komen de laatste tijd behoorlijk aan hun trekken. Nadat eerst dit jaar de 42126 Ford F-150 Raptor werd uitgebracht is het in 2022 tijd voor de LEGO Technic 42138 Ford Mustang Shelby GT500. Na de Speed Champions en Creator Expert versie is dit de eerste Technic uitvoering van een Mustang. Is dit LEGO Technic model van de GT500 de moeite waard om te kopen? Je leest het antwoord in deze review


De inhoud van de goedgevulde doos bestaat uit vier zakjes met bouwsteentjes die de nummers één en twee bevatten, een stickervel met 24 stickers, het instructieboek en twee pull back motoren. Met een totaal van 544 onderdelen en een LEGO adviesprijs van €49,99, komt dit neer op €0,09 per onderdeel. Gezien de licentie die op deze set rust en de toevoeging van twee pull back motoren, is dit een prima prijs.

42138 Ford Mustang Shelby GT500


De bouw en speelfuncties


Het bouwen van de Ford Mustang begint natuurlijk met het onderstel. Voor LEGO Technic begrippen is de bouw redelijk simpel, vandaar dat de set ook in de leeftijdscategorie van 9+ ingedeeld is. Ondanks dat de bouw niet al te moeilijk is, is het wel vermakelijk en gaat de bouw redelijk vlot. Wat opvalt is dat de voorste wielen gefixeerd zijn en niet van links naar rechts kunnen bewegen. Deze ‘beperking’ wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de twee pull back motoren, deze werken het beste als de auto zich in één rechte lijn voortbeweegt.

42138 Ford Mustang Shelby GT500

Het eindresultaat is lime-groene bolide geworden die er behoorlijk sportief uitziet. Met behulp van stickers is de auto voorzien van twee witte strepen die dwars over de auto heen lopen. De motorkap is voorzien van een stoer rooster en een achterspoiler mag natuurlijk niet ontbreken. De deuren van de Ford Mustang kunnen helaas niet open. Een domper bij deze set is het gedeelte van de rode mechaniek die nodig is voor het lanceren van de auto bij het gebruik van de pull back motoren.

42138 Ford Mustang Shelby GT500

Zowel langs de zijkant als de achterkant van de auto is dit rode gedeelte duidelijk zichtbaar. Vooral als je de auto wilt gebruiken als displaymodel doet dit afbreuk aan het model. Waarom LEGO niet de keuze gemaakt heeft voor bijvoorbeeld zwarte onderdelen is een raadsel. De achterkant van de auto is voorzien van een aantal functionele stickers met daarop de achterlichten en het logo met de cobra erop.

42138 Ford Mustang Shelby GT500

Een leuke feature van de Mustang is dat de auto omgebouwd kan worden van een displaymodel naar een auto waarmee gespeeld kan worden. Door een simpele ingreep kan een gedeelte van de achterkant verwijderd worden waardoor er een hendel op de achterkant geplaatst kan worden. Nadat de veren van de pull back motoren zijn opgespannen, kan door het naar beneden drukken van de hendel de auto gelanceerd worden. Afhankelijk van hoe strak de veren gespannen zijn, schiet de auto een behoorlijk eind weg.

42138 Ford Mustang Shelby GT500

Qua verdere speelelementen is de Ford Mustang behoorlijk beperkt. Zoals eerder aangegeven kunnen de voorste wielen niet van links naar rechts bewegen. De motorkap kan omhoog, maar onder de motorkap valt niets te beleven. Hoewel in andere auto’s die in deze prijsklasse te koop zijn nog bewegende zuigers te zien zijn, zijn ze bij dit model achterwege gelaten.

42138 Ford Mustang Shelby GT500

Net als bij de achterkant is de voorkant van de auto voorzien van de nodige stickers die ervoor zorgen dat de auto een stoere aanblik krijgt. Ondanks de beperkingen die LEGO Technic met zich meebrengt, komt de voorkant toch aardig in de buurt van het bronmateriaal.

42138 Ford Mustang Shelby GT500

Wat betreft het formaat past de GT500 mooi bij de 42123 McLaren Senna GTR en de 42093 Chevrolet Corvette ZR1. De Ford past, net als de McLaren en de Chevrolet, prima op de 42098 Car Transporter die hiermee langzaamaan vol raakt met auto’s.

42138 Ford Mustang Shelby GT500


Conclusie


42138 Ford Mustang Shelby GT500

De LEGO Technic 42138 Ford Mustang Shelby GT500 is een auto met twee gezichten. Als displaymodel is het een mooie opvallende auto geworden die redelijk in de buurt van het bronmateriaal komt. Een misser in deze is het zichtbare rode mechaniek die nodig is voor de pull backfunctie. Dit gedeelte had LEGO beter zwart kunnen maken zodat het niet teveel opvalt.

Als speelobject is de auto behoorlijk beperkt. De enige speelfunctie is de pull backfunctie. Voor een paar keer is dit leuk, maar ik denk dat kinderen hier snel op uitgekeken zijn. Die hebben liever een stuur waarmee de wielen bedient kunnen worden en zuigers die bewegen. Wil je de auto kopen puur voor als displaymodel dan is hij zijn geld wel waard. Wil je je kind verrassen met een leuke auto waarmee gespeeld gaat worden, dan zijn er wel andere opties in deze prijsklasse waarmee ze waarschijnlijk meer speelplezier van hebben.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Als jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?