Dat de formule 1 mateloos populair is blijkt wel uit het feit dat er wereldwijd genoeg fans zijn die de races bezoeken en de kijkers aantallen bij de televisie uitzendingen. In samenwerking met de ontwerpers van McLaren Racing heeft LEGO de LEGO Technic 42141 Formula 1 Race Car ontworpen. Het model moet een replica van de originele 2022 McLaren formule 1 auto voorstellen, maar met een livery van 2021. Peter kreeg de kans voor een proefrit en greep die met beide handen aan. Hieronder lees je hoe de proefrit hem bevallen is.
Het 2022 model van de McLaren staat mooi te pronken op de voorkant van de goed gevulde doos. De inhoud bestaat uit tien zakjes die genummerd zijn van één tot en met vier, een zakje met de vier velgen en een aantal Technic onderdelen, vier losse banden en het instructieboek dat samengevoegd is in een folie met maar liefst drie stickervellen. De drie stickervellen bevatten samen 54 verschillende stickers.
De set bestaat in totaal uit 1432 onderdelen. Met een LEGO adviesprijs van €179,99 komt dit op €0,13 per onderdeel. Gezien de vele panelen, grote banden en het feit dat er een licentie op de set rust is dit een redelijke prijs.
De bouw en speelfuncties
De bouw van de racewagen begint met het opbouwen van de ophanging van de achterwielen en de V6 motor. Vooral het in elkaar zetten van de vering van de achterwielen is een aangename klus, dit komt door het feit dat het behoorlijk ingenieus is ontworpen. De veren zijn in het verlengde van de V6 motor geplaatst. Door een slimme constructie wordt de werking van de vering overgebracht op de ophanging van de beide achterwielen.
Net als in de meeste LEGO Technic auto’s in deze prijsklasse bevat ook de Technic McLaren formule 1 auto een differentieel. Het differentieel staat in verbinding met de V6 motor en zorgt ervoor dat de zes zuigers op en neer bewegen tijdens het bewegen van de auto.
Nadat de bouw van ophanging van de achterkant van de auto en de motor klaar is, is het tijd om te beginnen met de ophanging van de voorkant. Ook de vering van de voorwielen is geniaal ontworpen. Aangezien de voorste wielen als extra bijkomstigheid ook nog bestuurbaar moeten zijn, is het door de vele verschillende technieken een genot om dit gedeelte van de auto te bouwen.
Nadat de voor- en achterkant met elkaar verbonden zijn beginnen de contouren van de auto voorzichtig zichtbaar te worden. Zonder de wielen heeft de auto al een spanwijdte van 22 cm en een lengte van 65 cm. Door het grote formaat van de McLaren bestaat het gevaar dat de auto door gaat zakken. Maar niets is minder waar, de constructie is zo ontworpen dat de auto één stevig geheel is.
Nadat de McLaren volledig is gebouwd en alle stickers geplakt zijn, is het eindresultaat een indrukwekkende raceauto geworden die vooral imponeert door zijn grote formaat. Tijdens het ontwerpen van het Technic model is in grote lijnen het model van de nieuwe auto gebruikt met de livery van 2021. Het eindresultaat is een mengelmoes tussen de 2021 en 2022 versie.
Om een idee te krijgen van de grootte van de auto, heb ik de Speed Champions versie van de Mercedes-AMG F1 W12 E Performance naast de McLaren geplaatst. Om de zuigers van de V6 motor in actie te kunnen zien tijdens het rijden met de auto zijn ze aan beide kanten van de auto in het zicht geplaatst. Voor de jeugdige LEGO bouwers onder ons is dit natuurlijk fantastisch, voor de AFOL kan dit een tegenvaller zijn. Bij de echte bolide is de motor met de zuigers namelijk niet zichtbaar. Misschien had LEGO als compromis hier een afneembaar paneel voor kunnen ontwerpen.
De voorwielen kunnen bestuurd worden met behulp van het racestuur. Natuurlijk mogen de zijspiegels niet ontbreken bij de race auto. De achterzijde van de formule 1 auto bevat diverse details, zoals het remlicht en de DRS functie; die handmatig ingesteld moet worden door de achtervleugel anders te positioneren. De aerodynamische weerstand zal gaan afnemen met als gevolg dat de auto tijdens het spelen nog sneller kan rijden!
Oud vs Nieuw
Ten tijde van het schrijven van deze review heeft LEGO een aantal aanpassingen doorgevoerd betreffende het gebruik van de stickers. De eerste versie bevat een aantal namen van sponsoren die wel op de 2021 auto voorkomen maar niet meer aanwezig zijn op de 2022 versie. Blijkbaar is dit een issue geworden en zijn een aantal namen van de sponsoren verdwenen op de nieuwe versie van de Technic McLaren.
Op de velgen stond bij de eerste versie – die Bouwsteentjes ook als review exemplaar heeft gekregen – Pirelli en P Zero in het blauw geschreven. Bij de nieuwe versie zijn dit twee blauwe lijnen geworden met daartussen het McLaren logo.
Conclusie
De LEGO Technic 42141 McLaren Formula 1 Race Car is een ontzettend leuke Technic set om te bouwen, dit komt mede door de bouwtechnieken die worden gebruiken voor het installeren van de veringen bij de voor- en achterwielen. Met zijn lengte van 65cm is hij behoorlijk uit de kluiten gewassen. De vraag is of hij door zijn grote formaat voor de jonge LEGO fans wel fijn is om mee te spelen. Aan de speelfuncties zal het niet liggen, want die zijn goed vertegenwoordigd in deze set.
Voor de AFOL die dacht een replica te kopen van de 2022 versie van de McLaren komt hiermee bedrogen uit. De auto is een combinatie van de 2021 en 2022 versie. Tevens zijn een aantal onderdelen zichtbaar, zoals de zuigers, die bij een echte formule 1 auto niet zichtbaar zijn. Heeft LEGO de plank dan volledig mis geslagen bij deze set? In mijn ogen niet. Ondanks dat de auto niet helemaal op de originele 2022 versie lijkt is het nog steeds een indrukwekkende set, die zich goed leent om ter display te zetten.
Gezien de gebruikte onderdelen en de licentie die op deze set rust, is de set redelijk geprijsd en het waard om aan jouw collectie toe te voegen.
Disclaimer: Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Lees hier meer over onze journalistieke integriteit.