Met LEGO VIDIYO kunnen kinderen videoclips maken met behulp van de sets en AR (augmented reality). Het doel is om de creativiteit bij kinderen naar boven te halen, ze een manier te geven hun eigen videoclips te maken en tegelijkertijd een veilige plek te bieden waar ze deze video’s kunnen delen en de creaties van anderen kunnen bekijken. Het thema gaat gepaard met een aantal sets waarmee je karakters en extra’s vrij kunt spelen en verzamelen. Ik heb de afgelopen twee weken het nieuwe LEGO VIDIYO thema mogen testen. In deze review ga ik kort in op wat ik ervan vond.


Ik heb van LEGO een doos opgestuurd gekregen met twee doosjes met een Bandmate en twee BeatBox sets. Voor het testen werd mij gevraagd de Beta van de VIDIYO app te installeren en de sets alvast te bouwen en te scannen. De sets die ik heb mogen testen zijn de Candy Mermaid en Punk Pirate Beat Boxen en twee Bandmate Blind Boxes met daarin een Genie Dancer en Alien Keytarist. Zowel de Blind Boxes als Beatbox sets zijn voorzien van één Minifigure en een aantal BeatBits. De Bandmates sets bevatten drie BeatBits en een klein podium om te bouwen. De Beatbox sets bevatten eveneens een enkele Minifigure, maar daarnaast 16 BeatBits waarvan twee unieke per set. De BeatBox sets voorzien in een bouwbare beat-box die je, met het gebruik van de bijgeleverde onderdelen, naar eigen fantasie kunt versieren.

LEGO VIDIYO Review

LEGO VIDIYO Review

De verkoopadviesprijs van de BeatBox sets ligt op €19,99, de Bandmates Blind Boxes kosten €4,99. Hoewel er een klein verschil zit tussen het aantal onderdelen bij zowel de BeatBox sets en de Bandmates, is dit te verwaarlozen. De extra onderdelen zijn vrijwel allemaal klein (Tiles) of bestaan uit een extra accessoire. De Bandmates komen met gemiddeld van 11 onderdelen per doos, op een gemiddelde prijs van €0,45. Voor de BeatBox sets heb ik ook het gemiddelde aan onderdelen gebruikt. Dit zijn er 76. Met een verkoopadviesprijs van €19,99 komt de gemiddelde prijs uit op €0,26. Voor zowel de Bandmates als BeatBox sets is dit een hoog gemiddelde.

LEGO VIDIYO ReviewLEGO VIDIYO Review

Rekening houdende met de app die ontwikkeld is, eventuele licenties, de nieuwe onderdelen en de nieuwe onderdelen met print, lijkt het niet te duur voor wat je krijgt. Toch krijg ik het gevoel dat de Bandmates en de BeatBox sets te hoog geprijsd zijn. Dit heeft met twee factoren te maken. Ten eerste de bouwervaring. Die is er nauwelijks en eigenlijk niet noemenswaardig. Ten tweede het hoge verzamelkarakter. De prijs maakt het in mijn ogen onaantrekkelijk om de sets te willen verzamelen. Met name omdat je niet weet welke BeatBits je krijgt (er gaan dit jaar 130 verschillende verschijnen). Met de Bandmates Blind Boxes maakt LEGO in mijn ogen een grote fout. De sets kosten €4,99 per stuk, maar je weet niet welke Minifig een doosje bevat. Voelen kan niet en er is geen zichtbare aanwijzing te vinden. Hierdoor is de kans heel groot dat je al snel dubbele figuren hebt. Ik vind €4,99 veel te duur om een gok te wagen met de grote kans dubbele te krijgen. Nu kun je die prima ruilen met iemand anders, maar LEGO had toch een soort van code kunnen voorzien om onnodige aankopen te voorkomen. Ja, het is een commercieel bedrijf, maar dit slaat werkelijk nergens op.


De Minifigures


Over de Minifigures kan ik heel kort zijn. Ze zien er mooi en gedetailleerd uit. LEGO heeft voor dit nieuwe thema nieuwe Minifigs gemaakt die goed te onderscheiden zijn. Ze benadrukken allen op hun beurt een muziekgenre. Elke Minifig komt met een accessoire in de vorm van een muziekinstrument of ander item dat met muziek te maken heeft. Voor de hoofdeksel zijn nieuwe mallen geïntroduceerd. Gezien ik maar vier Minifigures heb mogen testen, kan ik geen beoordeling geven over de rest. Maar het mag duidelijk zijn, dat ze er netjes uitzien en een hoog verzamelkarakter hebben.

LEGO VIDIYO Review LEGO VIDIYO Review

De bouw en speelfuncties


Zoals al aangegeven, zijn de VIDIYO sets niet zozeer bedoeld om een bouwuitdaging te bieden. Sterker nog, het bouwen van de BeatBox sets is nagenoeg identiek en neemt ongeveer 10 minuten in beslag. De bouwbare Beatbox bestaat uit een podium en opslagruimte, met op de achterkant een Plate die je naar smaak van versiering kunt voorzien. Elke BeatBox heeft in de achterkant plek om 16 BeatBits en 1 Minifigure inclusief accessoire(s) in op te bergen. Op het podium kan één Minifig geplaatst en 12 BeatBits bevestigd worden om te scannen voor de app. De BeatBox is voorzien van een handvat voor transport. De Bandmates Blind Boxes bevatten drie BeatBits, één Minifig, een accessoire en een klein bouwbaar podium. Op het podium kan de Minifig geplaatst worden. Aan de voorkant kun je de drie bijgevoegde BeatBits plaatsen.

LEGO VIDIYO Review

Het scannen werkt eenvoudig. Je opent de app, klikt op scannen en houdt de camera gericht op het BeatBox of Bandmates podium, waarna de app zowel de Minifig als de BeatBits toevoegt aan de digitale bibliotheek/verzameling. Je kunt in de app de BeatBits selecteren die je wilt gebruiken in een video. Dit zijn er maximaal twaalf. Elke nieuwe gescande BeatBit zal aan de bibliotheek toegevoegd worden. De bandleden zullen ook aan de app toegevoegd worden. Je kunt ze naar gelang aan een samengestelde band toevoegen of verwijderen. De BeatBits voegen ieder een unieke actie toe om je video stoerder of cooler te maken.

LEGO VIDIYO Review

De app werkte bij mij redelijk goed, maar er waren zo nu en dan haperingen. Ik heb tweemaal gehad dat de app vastliep. De haperingen kwamen met name voor bij het scannen van nieuwe items en aan het einde van de video. Wel moet ik benadrukken dat het om de Beta variant van de app ging. Of de app op dit moment stabieler is heb ik niet getest.

In de app kun je diverse handelingen verrichten. Uiteraard kun je nieuw bandleden of BeatBits toevoegen, maar ook de bandleden van andere kleding voorzien. Hierin heb je veel mogelijkheden. Sommige items kosten munten. Deze munten kun je vrijspelen door muziekvideo’s te maken. Als beloning verdien je munten die je vervolgens weer kunt gebruiken voor het aanschaffen van items. Er zijn geen microtransacties in de app te vinden, de munten kun je enkel verdienen door LEGO VIDIYO te spelen. Ook kun je een album maken en BeatBits selecteren die je wilt gebruiken. De opties zijn niet eindeloos, maar er is genoeg te beleven om het interessant te houden. Je kunt trouwens meerdere bands samenstellen.

LEGO VIDIYO Review

Het maken van een video is simpel. Je selecteert één van de nummers in de app te vinden is, selecteert je band en richt de telefoon op een plek in huis. Je kunt ook een eigen podium bouwen van LEGO om te gebruiken in de video. Een video maken duurt 60 seconden en tijdens het maken kun je de 12 BeatBits die je hebt geselecteerd activeren. Die kan tegelijkertijd, maar ook om en om. De keuze is aan jou. De effecten zijn uitgebreid. De een dempt het geluid, de ander laat katten door de kamer vliegen en je hebt filters die over de video gelegd worden. Bepaalde BeatBits geven de mogelijkheid over het scherm te swipen om een effect af te spelen.

Na het opnemen van de video kun je die delen via de feed in de app of enkel opslaan op jouw telefoon. De feed is volledig afgesloten van de buitenwereld. Het is dus niet mogelijk om de video te downloaden en door te sturen naar familie of vrienden. De reden hiervoor is de veiligheid van kinderen te garanderen op het internet, maar ook om de inbreuk op rechten van de muziek te voorkomen. Er is tevens controle/moderatie op de achtergrond. Een video die naar de feed geüpload wordt, komt daar pas te staan als het voldoet aan de eisen. De feed bestaat uit foto’s en video’s. Kinderen kunnen enkel reageren door middel van een emoji of duimpje. Er is weinig interactie, maar ik kan me voorstellen dat kinderen samen met hun vrienden elkaar video’s of bandfoto’s willen bekijken en liken. Het is laagdrempelig en veilig.

Iets wat mijn opviel en waar ik vragen heb gesteld aan LEGO, is het ontbreken van de mogelijkheid tot het scannen van enkel de BeatBits. De reden van deze vraag is de grote hoeveelheid BeatBits die dit jaar gaan verschijnen. In het geval van dubbele, kunnen LEGO fans en kinderen ze ruilen. Het zou dan handig zijn enkel de BeatBits te scannen die je aan de bibliotheek toe wilt voegen. Dit is niet mogelijk en de mogelijkheid zal ook niet geïmplementeerd worden. Waarom werd niet verteld, maar het lijkt mij een gemiste kans.


Conclusie


LEGO VIDIYO Review

Ik heb een beetje een haatliefdeverhouding met dit nieuwe thema. Ik vind het tof om te zien dat LEGO iets nieuws probeert, maar ook jammer te zien dat de nadruk nagenoeg niet ligt op het bouwen. Wellicht dat daar verandering in kan komen met de nieuwe sets voor deze zomer. De haatliefdeverhouding heb ik ook met het verzamelbare karakter van het thema. Ik vind ik verzamelen altijd leuk, maar ben van mening dat dit redelijk makkelijk gemaakt moet worden. Vooral voor kinderen. De BeatBox sets geven duidelijk aan wat ze te bieden hebben, maar de Blind boxes zijn voor mij een doorn in het oog. Een figuurtje kost €4,99. Dat is voor mijn gevoel veel te duur, met name als je niet weet welk figuur je in de doos hebt zitten. De BeatBits en de mogelijkheid daar dubbele van te hebben kan ik mee leven. Die zijn makkelijker te ruilen met anderen en het zorgt ook nog eens voor interactie.

De app werkt prettig en ik heb me ermee vermaakt. Ik weet echter niet of de app genoeg weet te bieden om het voor volwassenen op langere termijn interessant te houden. Aan de andere kant, het thema is dan ook niet gericht op volwassenen. De app zal volgens LEGO voorzien worden van updates om het interessant te houden. Nu maar hopen dat dit beter geregeld is dan de Hidden Side app. Daar ontbrak nogal het een en ander aan. De mogelijkheid om losse BeatBits te scannen ontbreekt en dat vind ik een gemiste kans. Met name als je kijkt naar de prijzen van de sets en dat je zowel de figuren en als BeatBits kunt verzamelen. Het was prettig geweest de verzameldrempel digitaal te verlagen.

Raad ik dit thema aan? Ja en nee. Voor kinderen (en volwassenen) die graag creatief zijn en van muziek houden, is dit een zeer tof thema. Er is veel mogelijk en het uitbreiden van de ervaring met de sets is daarmee prettig. Nee, als je graag bouwt. De sets hebben niets te bieden op dat vlak. Ik heb moeite met de verkoopadviesprijzen. De Bandmates zijn simpelweg te duur, de BeatBox sets komen er nog net mee weg, maar hadden €2 minder mogen kosten. Het voordeel is wel dat de sets via retailers al snel voor minder dan de verkoopadviesprijzen te koop zullen zijn. Doe daar jouw voordeel mee.


Binnen het LEGO VIDIYO thema zijn de onderstaande sets te koop. De linkjes verwijzen naar LEGO Shop@home.


Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar onderhevig zijn aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. Uiteraard hoeft dit niet enkel negatief te zijn, want ook positieve feedback is belangrijk. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?